- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
- Mini PC
- iPad topik
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ulveczkii
tag
Sziasztok.
Tud valaki esetleg valamit arról hogy a Win8 támogatja e majd a FFS Flash File System-et? -
Keksz
senior tag
Egy "Kingston SSDNow V+ Series 64GB SSD SNV225-S2" SSD-nél hogy tudom megnézni mennyit volt használva, mennyit bír még? Köszi!
-
Client
tag
Én egy RAID0-s tömböt (tehát az se volt lassú HDD viszonylatban) cseréltem tegnap SSD-re + 1 adattároló vinyóra.
Élettartam téren nyilván nem tudok sokat mondani tapasztalat alapján, de a teljesítménykülönbségről igen: mellbevágóan brutális, minden pattog, kb. olyan a feeling, mint amikor az ember lecseréli az 5-6 éves konfigját egy újra.
Mindennapi használatban ezek után ki merem jelenteni, hogy szerintem legtöbbször a HDD átviteli sebessége a szűk keresztmetszet, ezért mindenkinek csak ajánlani tudom. -
prezson
tag
Sziasztok!
Visszaolvasgattam itt a fórumban. Van egy HP 6730b-s laptopom. Az lenne a kérdésem, hogy SSD-re lehet két partíciót csinálni, vagy nem érdemes bontogatni?
Az megoldható, hogy a gépemben maradjon a mostani winchester D-meghajtóként, az SSD-re pedig csak a rendszerfájlok, programok menjenek? Belefér-e egyáltalán így a laptopba az SSD? Ha igen, jó döntés ez? Úgy olvastam, mintha néhányan ilyesmit csináltatok volna.
-
hhgygy
senior tag
Gratulálok, rendkívül színvonalas cikk, úgy olvastam, mint egy jó krimit. (no kidding)
-
bagoly100
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Segítséget kérnék azoktól akik már telepítettek Samsung SSD-t.
Samsung SSD 64 GB Sata2 -re telepíteném a Carlosca XP-t. (W7 nem érdekel).Innen lementem majd az adatokat külső HDD-s tárolóra.Alaplapom Asrock P4i65G, Sata 1-2 beállítással.Alaplapi telepítő CD is van hozzá.
Érdekelne a csatolás,beállítás,telepités menete. A sata drivereket az XP telepítése után az alaplapi telepítő CD-ről kell felmásolni?Vagy a Samsung SSD-hez mellékelt CD-n lesz a driverje?
Ezen az oldalon megadták az XP-hez letöltendő Iastor.sys filet,ezt floppyról töltsem be?
A mellékelt Windows Registry Editor Version 5 sorokkal mi a teendőm?
Ezek kötelezők a Samsunghoz?AHCI módot a BIOS-om nem ismeri,de egyik helyi írás szerint nemkell,másik helyen írják,hogy kell…akkor? Tulajdonképpen az AHCI funkciója hotswap és NCQ –erre meg nincs szükségem.
XP-be az automatikus defrag-ot hol kell kikapcsolni?Érdekelne hogy mire jó a 3 core MAX controller, Garbage Collection és Wear Leveling
Samsung Magician software.
Várom szíves tájékoztatásukat,előre is köszönöm…üdv. bagoly100 -
AlapVaj
csendes tag
Üdv
Azt szeretném megtudni, hogy a pl a "WoW" feltelepítése SSD-re és annak folyamatos használata, hogyan befolyásolja az SSD élettartamát, mennyire terheli le.
Itt ugye egyszeri 20Gb írásról, majd havonta jelentkező 300-500Mb módosításról beszélünk, plusz a chace-ről ami, átlagosan napi 500Mb módosításon megy keresztül.
Továbbá, állandó olvasás (tömb fájlokból).
Mert utána járva elég rossz üzletnek tűnik, mivel roppant mód gyorsan tönkre mennek: Minimális használat mellett 10-15 év (míg folyamatos videó vágás, renderelt anyagokkal való munka során 2-3 év, vagy kevesebb) élettartam nevetségesen rövid (7-8 évente cserélek ki alakatrészeket a gépben, kb ennyi idő alatt tudok összerakni új hardwarekre pénzt). És ha még a wow is rádob erre, akkor 2 évente új ssdt már nem engedhetek meg magamnak. -
Karee11
tag
Én azt vártam, hogy a cikk végére kiderül, hogy csak 3 napig lehet használni egy SSD-t
Jó írás, követhető! -
Visormail
addikt
Az érdekes hogy a cikkben:
JMicron JMF601/JMF602/JMF602B Nem támogatja a TRIM-et. (A táblázatban Kingston SSDNow V Gen1 SNV125-S2 - Vezérlő JMicron JMF602/602B)Mindenhol máshol meg az van hogy a Kingston SNV125-S2 támogatja a TRIM-et.
Windows 7 TRIM Support The Kingston SNV125-S2/30GB solid-state drive offers Windows 7 TRIM support, which uses ATA commands to increase the SSD write speeds in Windows 7. It also cuts down on the amount of data to be deleted, increasing the SSD’s lifespan and allowing it to delete garbage data in advance.
-
rob83
aktív tag
Hali!
AHCI-módot minden alaplap támogatja?
-
Swingboy
tag
Teleírtuk ezt a topicot azzal, hogy SSD esetében a töredezettség nem teljesítménybefolyásoló tényező.
És azzal is, hogy, ha töredezettségmentesítesz, csökkented az SSD élettartamát.Tehát, nem nem szabad, hanem értelmetlen, haszontalan, felesleges. És indokolatlanul használja az SSD-t. Attól, mert a HDD és az SSD is háttértár, teljesen más eszközökről van szó. Ami az egyiknél szempont, az a másiknál nem az.
A HDD-nél van egy olvasófej, ami ide-oda rohangál az adatok között, SSD-ben ilyen nincs. Ott rohangálás nélkül, azonnal olvassa az adatot akárhonnan, akármilyen töredékekben.
-
VTX
csendes tag
Heló!
Tudom, hogy nem szabad SSD-t töredezettségmentesíteni, de 20% töredezett. Ilyenkor mit kéne csinálni? Hagyjam az egészet, mert nincs baja, vagy kéne valamit?
-
rob83
aktív tag
Jó kis teszt gratula!
Erősen gondolkozom egy ssd-vásárlásán op-rendszernek!
-
norby1
csendes tag
Sziasztok!
Tervbe vettem, hogy beszerzek egy SSD-t. Operációs-rendszer (linux) lesz rajta és munkára lesz használva, ehhez bőven elég lenne egy 32GB kapacitású. Leginkább a megbízható adattárolás, és stabilitás lenne a fő szempont.
Olyan 20e ft körül mozognak az árak. Milyen ajánlotok?- Kingston SSDNow V-Series 30GB (SNV125-S2/30GB)
- 32GB Silicon Power SSD-SATAII-MLC
- Corsair 32GB Nova CSSD-V32GB2-BRKT SSD
- vagy egyéb -
Elemental
addikt
Sziasztok!
Napokban jön meg az ssd. 64g kingston. Rendszer lesz rajta, plusz minden telepített program, és evvel kapcsolatban a kérdésem az, hogy a játékok is felmehetnek rá? Cs:s-t játszok, ez mellett max 1-2 játék, ami felmenne.
Előre is köszi!
Márk -
Swingboy
tag
válasz
LaptopSystem #624 üzenetére
De ott, ahol kifejezetten ez a topictéma, ott nem írtak róla semmit?
-
válasz
LaptopSystem #624 üzenetére
ezek szerint nem lehet igaz?
-
-
Swingboy
tag
válasz
LaptopSystem #622 üzenetére
Ahol olvastad?
-
-
Swingboy
tag
válasz
attila9988 #619 üzenetére
Egyébként, nem vagyok egy nagy NAND chip szakértő, úgyhogy nyugodt szívvel hiszek neked, ha azt mondod, te ezt a részt pontosan átlátod. De legyen, csak a kalkulált idő fele, vagy akár csak harmada az egészséges élettartam, én nem fogok panaszkodni. 5-10 év egy disk életében átlagon felülinek mondható.
Az oprendszeres felhasználásra visszatérve, pedig azt kell hogy mondja, ég és föld a különbség. Sejtem írásodból, hogy nem haználsz SSD-t operációs rendszerhez. Amikor még nem volt SSD-m, már akkor megőrültem attól az állandó kerregéstől, meg várakozástól, amit a winchester levágott, bármihez is nyúltam. Ha megnyitottam egy foldert, ha elindítottam egy programot, ha bezártam egy programot, ha mentettem egy munkát, ha megnyitottam egy munkát, ha elindítottam egy internetböngészőt, ha ez történt, ha az történt, minden kattintás kerregést és várakozást eredményezett. Na, EZ TÖBBÉ NINCS! Semmire sem kell várni SSD-vel! Minden azonnal az ember kezébe kerül, és gyorsan betöltődik, lementődik...stb. Végre valóban ˝kézhez˝ kaptam a gépemet, a programjaimat, folyékonyan működik minden. Nincs rozsdás nyekergés, meg csikorgó, akadozó alkatrészek, csak olajozott, néma suhanás a tenivalók között. Nagyon más végre minden. És nem pár tized másodperccel hamarabb töltődik be minden, hanem pár másodperc helyett, pár tizedmásodperc alatt. Ég és föld a különbség.
-
Swingboy
tag
válasz
attila9988 #619 üzenetére
De létezik felesleges írási művelet. Nem felesleges oprendszer alá SSD, és munka közben az ember nagyon is sokszor indítgat programokat. És itt nem is ér véget az intenzív diszkhasználat, mert, bármihez nyúlsz közben, az írás- vagy olvasásműveletet is jelent egyben.
-
attila9988
őstag
válasz
Swingboy #618 üzenetére
Egyrészt nem létezik olyan hogy "felesleges írási művelet". Ez egy tároló egység, ha én épp másolni akarok oda, akkor az a művelet nem felesleges. És jogosan várhatom el, hogy nekem ne kelljen azzal foglalkoznom, hogy vajon most mennyit ártottam a lemeznek, nem -e fogja beadni a kulcsot. Ez a 2% meg csak arányszám. 1000% -ig biztos vagyok benne, hogy 30 évig nem bírná egy nand chip. Az hogy egy program kiszámolja neked a várható, illetve a már elkövetett írási ciklusok alapján hogy hány százalékos a lemez, nem jelenti hogy nem hullik el pár cella mondjuk jövőre... Ezért mondtam, hogy még sok idő mire megtudjuk, ténylegesen hogyan viszonyuljunk ezekhez a szerkezetekhez.
A másik dolog, hogy oprendszer alá pl tök felesleges az ssd. Hiszen nem indítgat az ember egyfolytában programokat, pl ha dolgozik eggyel, akkor feláll a rendszer, majd elindul az egy darab program, és órákig az megy. Itt nem számít ha 0.2 sec -el hamarabb töltődik be egy dll, pláne normális memória managment mellett. Ahol kellene a nagyobb teljesítmény, videóvágás, adatbázis kezelés oda meg nagyon kevés az ssd tárkapacitása. Tehát az hogy valaki os alá egy 32gb -os ssd -t tesz, minden másnak meg egy jó nagy hdd -t, az kb a szarnak egy pofon, és pénzpazarlás.
-
Swingboy
tag
válasz
attila9988 #616 üzenetére
Operációs rendszert tartani és működtetni rajta, a programokat oda installálni, esetleg néhány játékot, az nem számít intenzív írásos használatnak. Állandóan filmeket másolgatni rá, meg mindenféle nagy fájlokat, zenéket...stb, az a felhasználási mód, amire intettem a fórumtársunkat. Felesleges intenzív írásműveleteket és defregmentálást nem szabad végezni vele, ha nem akarja, hogy túlzottan gyorsan használódjon. Én nem kímélem, mint a hímestojást, és egy év alatt 2%-ot el is használódott a diszk. Az elején sokat telepítettem rá oprendszert, mert még úgy alakult, hogy kellett, meg játékokat is másolgattam rá, próbálgattam, mennyire számít a betöltésnél, tehát nem hétköznapi intenzitással, hanem annál jobban használtam az SSD-met. Ha évente 1-2%-nyit elhasználódik, akkor úgy 25-30 év múlva már lehet hogy nehézkes lesz a működése.
-
törölt tag
Ma végre szakítottam időt a cikk elolvasására. Köszi, jó! Volt még pár homályos folt, azt hiszem nagyjából kitisztult minden
-
attila9988
őstag
válasz
Swingboy #615 üzenetére
A lényeg, hogy ne defregmentáld soha, és ne másolgass feleslegesen adatokat rá, vagyis lehetőség szerint kíméld a sok írástól.
Na de éppen ez az... Nem azért vesz az ember hdd -t vagy ssd -t hogy aztán kímélje a sok írástól, hanem hogy használja rendesen, ahogy azt kell. Ha babusgatni kell mint valami műtárgyat hogy nehogy tönkremenjen, akkor ott már valahogy értelmét veszti az egész. Éppen ezért ennek az elektronikus adattárolásnak akkor lesz igazán értelme, ha nem NAND chip -ekből építkezik majd.
-
Swingboy
tag
válasz
stargazer #614 üzenetére
Nem hiszem, hogy túl sokat érdemes kavarni ezekkel a beállításokkal. Intel SSD Toolbox beállítja neked a legfontosabb beállítandókat. A lényeg, hogy ne defregmentáld soha, és ne másolgass feleslegesen adatokat rá, vagyis lehetőség szerint kíméld a sok írástól.
Minél kisebb egy SSD kapacitása, annál kevesebb tárolóegységből áll, és annál kevésbé lehet optimalizálni a sebességét, tehát a kisebbek lassabbak is.
-
stargazer
senior tag
sziasztok!
vettem egy 120-as intel x25-m-et. a gyártó az oldalán azt írja: Sustained Sequential Write: up to 70MB/s (80GB drive), up to 100MB/s (120GB drive), up to 100MB/s (160GB drive).
viszont a dobozon a 80-assal teszik egy csoportba, ahol a performance csak 2 pipa, nem 3 mint a 160-nál.
most akkor mennyi az annyi?
valamint. mindenféle előírt dolgot kikapcsoltam, ahogy az indexelést is, de amikor egy meghajtón simán jobbgomb, tulajdonságok (általános), akkor alul van egy pipa, hogy "A fájltulajdonságok mellett tartalomindexelés engedélyezése a meghajtón lévő fájlokhoz".
először azt hittem itt kell kikapcsolni az indexelést, kiszedtem a pipát, és elkezdett végigmenni az összes file-on. csinálta egy darabig aztán félbeszakítottam és visszacsináltam mert közben rájöttem hogy ez nem az az indexelés.
ezzel mit kell csinálni? hagyni vagy ezt is kiszedni?
köszi!
-
Petes
tag
Sziasztok!
Szeretnék SSD-t vásárolni a notebookomba, kicsit el vagyok veszve a részletekben, sokat segítene ha valaki tapasztalt egy rápillantás után megmondaná melyiket vegyem
Itt vannak a lemezek: http://ipon.hu/webshop/group/sata/953/
Ha elrendezitek ár szerint csökkenően akkor felülre kerül a 6 db 256 GB-os Kingston amelyek szóba jöhetnek. a 174ezer ft-os legdrágább és a 131ezer fortintos "legolcsóbb" között mi a különbség?
Hajlandó vagyok megvenni a drágábbakat, amennyiben tényleg érzékelhetően jobbak.A gép egy Dell Studio XPS 16 notebook, Core i7 720QM processzorral.
A kérdés tehát adott: melyiket vegyem?
Előre is köszi a válaszokat!
-
aiorg
csendes tag
sziasztok,
tanácsot szeretnék tőletek kérni.
ssd vásárlásán gondolkodom, mert a tesztek meggyőzőek a számomra, de mivel nem vagyok nagy szakértője a témának kérdeznék:
azt látom, hogy a legolcsóbb és a legdrágább ssd-k között az átlag felhasználók körében nincs nagy sebességbeli különbség, tehát játékok, windows, programok betöltése, stb.én a gépemet garfikai munkák elvégzéséhez használom, tehát viszonylag nagy file-okkal dolgozom, 30megától egészen a több száz megás file-okig, aminek a betöltése, a szoftveren belüli automatikus mentése és a renderelésekhez használt nagyméretű, több ,megás textúrák és proxy objektumok winchesterről való behívása és annak sebessége a fő szempont.
ehhez milyen adatokat kell néznem a tesztekből? mert ha írási és olvasási feladatok vonatkoznak ezekre, akkor megéri egy nagyon gyors és megbízható intel x25-m felé kacsingatni, ha nem akkor elég mondjuk egy kingston toshiba rammal, és máris spórol az ember 10-15 ezer forintot.szóval eben kérném a tanácsotokat. előre is kösz. -
pointer4
tag
Nagyon jó cikk, és sok ködöt eloszlatott köszönöm!
Fórumtársak ajánlására vettem egy OCZ Vertex 2-őt, 60gb-os nekem pont megfelelt, Win7 alá ami olyan 45Gbot foglal nálam.
Egy Asus P5K-Deluxe alaplappal használom, amiben Intel IHC9 vezérlő van.
Kezdésnek átraktam rá a régi rendszerem (1 év), amivel a 2:16 perc bootolási idő, 0:34 percre csökkent. (töltés kezdetétől, steam elindulásig (bár a steam, az HDD-ről fut))
Gyanús jel volt, hogy az SSD - felismerésénél, Bios alatt - neve mögött volt két krixkrax karakter. A működésben ez nem is zavart, egészen másnap reggelig, amikor már nem látta a gép a meghajtót, hidegindításból kellett neki egy plusz restart, akkor már jelen volt.
Na ezért kár volt SSD-t venni ezen a ponton, mert az a nyert másfél perc, már közbeavatkozásos problémává alakult. Pedig mindig ilyenkor szoktam kimenni teáért, másfél perc mikrózással, pont visszaérek mire kell.
Próbáltam másik Sata portra, másik kábellel, lelassítani az elindulást, a bios-os "quick boot" kikapcsolásával (évek óta nem láttam hogy számolna RAM-ot a gépem), de elsőre akkor sem látszott.
Érdemes volt OCZ-t venni, jó a támogatásuk. Oldaluk fórumán mindjárt találtam egy firmware frissítést - amit hiába raktam fel - már a legújabb volt rajta, nem is változott semmi.
Olvasgattam tovább, mint kiderült más P5K alaplapokkal is van gond, van amelyik egyáltalán nem is látja. Mint kiderült, az én 3-4 éves alaplapomhoz 2008-ban utoljára megjelent bios update-ben, a RAID vezérlő ROM-ja valamilyen 7.5-ös verziójú. De a már 8.5-ös verzióval működik rendesen, viszont az ASUS ugye tesz erre, régi lap, minek foglalkozzanak vele, (valahol mondjuk megértem ezt).
Cserébe ezek a drága OCZ-s srácok, elkészítettek vagy linkeltek MOD-olt BIOS-okat, elég sok laphoz: MOD BIOSOK
Na így, már eltűnt a meghajtó neve mögül a krixkrax, és ma reggel már indult rendesen, még a mézet se sikerült beletennem a pohárba - már hallottam a konyhából - hogy elindult minden.
Most már a ló másik felére estem át, olyan könnyű két nap alatt ehhez a sebességhez hozzászokni, hogy itt a melóban - hallva a winyó ropogását - már lever a víz, a sok várakozástól. CS5 photoshop portable, nekem otthon 3-4 sec alatt indul el, itt vagy 20-at kell várni. -
Swingboy
tag
válasz
attila9988 #604 üzenetére
Nagyon intenzív használat esetén 3-5% elhasználódás várható évenként az olcsóbb SSD-knél. A jobb gyártók pedig adnak optimalizáló programot az SSD-ikhez, amelyek autómatikusan beállítják az SSD-iknek legmefelelőbb rendszeropciókat.
Nyugodtan elhihetitek, hogy egy operációs rendszernek elegendő 40GB-os SSD 25ezer forintos ára megtérül abban a rugalmasságban, amit a rendszer működőképességéhez hozzáad. Ne játékokhoz vegyetek SSD-t, hanem a gépetekhez. Aki intenzíven dolgozik a gépével, annak nem kell magyarázni, mit jelent a ˝minden azonnal történik˝.
-
attila9988
őstag
Tudom későn szólok hozzá a cikkhez, de eszembe jutott egy apróság. Azt írjátok, ki kell kapcsolni a superfetch -et windows 7 esetében, az optimális működéshez, mert abból az ssd nem profitál semmit sem. Igen ám, de ha nem kizárólag ssd van a gépben, akkor már bonyolultabb a helyzet, hiszen a hdd -k -nek "kellhet" felhasználótól függően természetesen. Illetve a superfetch nem is igazán árthat az ssd -nek, mert leginkább az olvasásról szól, nem az írásról....
Az ssd -ről pedig annyit, hogy jelenleg még annyira gyerekcipőben jár ez az egész, hogy ebben a formában nekem biztosan nem kellene. Ilyen áron semmiképpen sem. Azt sem tudjuk még hogy vajon mennyit "hazudnak" a gyártók az élettartammal kapcsolatban. Néhány éven belül tisztább lesz a kép, addig is a több TB méretű merevlemezeknek nem nagyon hiszem hogy ellenfele lehet ez a technológia, még akkor sem ha őskövületnek tartjuk a hdd -ket. Ugyebár a belső égésű motor is őskövület, és számtalan érv szólna a leváltása mellett (energiaválság, környezetszennyezés) de azért ezek a gépkocsik már nem egészen olyanok, mint amik az 50 -es években pöfögtek az utakon.. Így van ez a hdd iparban is.
-
szaszabee
aktív tag
Jó az irás grat a szerzönek Szerintem én is benevezek egy ssd re
Egy kérdés 30Gb elég rendszer nek win7 alá? -
hemaka
nagyúr
nemide
Új hozzászólás Aktív témák
ph Mivel járunk jobban: a CPU cseréjével vagy egy SSD vételével? Már régen volt dolgunk ennyire érdekes összevetéssel.
- Üzemidőre és teljesítményre gyúr a OnePlus Nord 5
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Kerékpársportok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- 2x Kingston SATA SSD 240GB (480GB)
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest