Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dkess

őstag

válasz --ka #46 üzenetére

Igen, valami ilyesmi zajlik jelenleg. Időközben az informatika kvázi nélkülözhetetlen részét képezi életünknek (nemcsak PC -re gondolok). Aztán jónéhány cég az adott területen ahol tevékenykednek kvázi monopol (/duopol stb.) helyzetbe került.

Aztán, ha mondjuk az Asus alapjai drágák, akkor mi történik? Megveszed a másik ugyanolyan taiwani lapgyártó cuccát? Igazából ugye mindegy - "win-win". Amennyiben nem lenne bányászat, akkor is ez menne kb. - lehet, hogy nem ennyire durván, de bizony az is lehet, hogy igen. Ugye, ha nem lennének bányászok akkor még kevesebbet gyártanának, pont, mint a kőolajnál az OPEC országok stb. ha már szóba lettek hozva ... :)

Vegyük észre - senkinek nem érdeke olcsón gyártani semmit. Viszont, ha úgy tennénk fel a kérdést, hogy e helyett kinek van kedve sok pénzt keresni, akkor lehet többen tennék fel a kezüket ... :) Ehhez igazából bányászok se kellenek túlzottan (persze árnyalják a képet, de ennyi) ...

• dkess

őstag

válasz GalloG #41 üzenetére

A "ki kell fizetnie" a 2.5 Gbps LAN csatlakozó árát dololghoz. Mennyi is volt mondjuk egy gigabit -es és egy 2.5 Gbps LAN csatlakozó árának különbsége alaplapra integrálva? Kemény 1 dollár (pH hír másfél évvel ezelőttről ugyanezen Intel -es vezérlő első verziójával kapcsolatban: [link] ) ... Azaz majdnem 300 forint ...

Helyezzük kontextusba ezt a 300 forintot ... 300 meg 500 ezer forintos alaplapokról megy a diskurzus ...

Vegyük észre, hogy nem azért bánnak ilyen szűkmarkúan a gyártók a portokkal, mert annyira megdrágítaná a lapokat ez (drágulnak azok "maguktól is"), hanem egész egyszerűen ezzel szegmentálják a termékkínálatukat. Pestiesen szólva a jelige: "vedd a drágábbat" ...

Persze igaz, hogy valamilyen szinten ez van a hálózati eszközöknél is, de azért vegyük észre egy 2.5 Gbps LAN -ra pont én hoztam példát, hogy NAS -al ki lehet használni olcsón is - nekem speciel bruttó 13K HUF -ba fájt ... Kell -e drága NAS? Nos nekem DS218+ (+DX517) van - mindenki eldöntheti, hogy drága-e vagy sem. Újkorában sem volt 300K HUF, de amikor vettem 2017 -ben, akkor csak azért volt 130K HUF mert a 6 GB RAM -al szerelt verziót vettem (az alap 2 GB helyett) ...

"Ahogyan a T-féle 2/1 Gbps internetet sem lehet egyetlen számítógéppek kiterhelni 2 Gbps letöltés irányban." - Pontosan, hogy de igen. A T ONT 2.5 Gbps -es LAN porton (+4 db gigabit -es porton) adja ki az internetet. Amennyiben pl. a PC -den van ilyen port, akkor pont ki is tudod használni ...

Ugyanakkor értem mire gondolsz - és itt-ott el is fogadom. Igen, engem is bosszant, hogy 300 ezres meg félmillás alaplapokon is megy az "agyatlan spórkodás". Ugyanakkor azzal a részével nem értek egyet, hogy felhasználói oldalon nem lenne igény a fejlődésre (és most nemcsak hálózati interface -ekre gondolok) - pláne ilyen alaplap árak mellett ...

A felhasználók tetemes része egészen egyszerűen azért ragad gigabit -en, mert ilyen alaplap árak mellett is csak 2.5 Gbps jár (aminek szerintem már olyan természetesnek kellene lennie mostanra mint ahogyan levegőt veszünk kb.) illetve ahogy írod is egy consumer 10 Gbps -es hálókártya 30K HUF ... Pont azért adhatja ezt pont az Asus ennyiért, mert alaplapra mostanában már csak a félmilliós kategóriára jár. Akinek nagyon kell az úgyis megveszi ... mármint a hálókártyát ...

Azaz engem leegyszerűsítve az bosszant, hogy a 2.5 Gbps -nek kb. 50K HUF -tól járnia kellene (pláne, ha a platfom alapból tudja) illetve az pl. hogy 300K HUF -rt többért is csak max. 2.5 Gbps -t kapunk ... Azért szerintem már a 100-130K HUF -tól felfelé ez is lehetne alap, hogy ott virít a 10 Gbps -es csati. Persze akkor nem tudnánk 30K HUF -ért adni az ennek megfelelő hálókártyát ...

Igen, a népek nem vesznek nagy átlagban 300 meg 500K HUF -os alaplapokat ... Talán 30K HUF -os hálókártyákat meg 50K HUF -os switch -eket sem. Inkább ezek az árak az okai ennek - nem az "igénytelenség" ...

• dkess

őstag

válasz Balu77 #34 üzenetére

Szívesen.

Viszont 2/1 Gbps -es internet már most van. Ezt tudja pl. kiszolgálni (minimum) egy 2.5 Gbps -es LAN csati ... Persze lehet NAS vagy egyebek - idővel akár még gyorsabb internetek is és akkor nem feltétlenül baj, ha az alaplapunk tudománya nem áll meg gigabit -nél vagy 2.5 Gbps -nél ...

Avagy persze aki szereti szórni a pénzét (mondjuk hálókártyát venni, mert spórolt az alaplap gyártó ...), akkor persze nem szóltam ...

• dkess

őstag

válasz Balu77 #31 üzenetére

Félreértés ne essék - vannak itt durva árak. Amennyiben megnézed, akkor én is véleményeztem korábbi hozzászólásomban ...

Azt azért tudod, hogy az a Killer (E3100G) 2.5 Gbps LAN csati az tökugyanaz az Intel HW, mint amitől félsz (driver pack más)? A korábbi verzióin (pl. ami a Taichi X570 -en volt) voltak is problémák rendesen ... Bezzeg a X470 Taichi Ultimate -en még 10 Gbps -es volt a másodlagos LAN csati (igaz, az nem Intel volt) ...

Persze már nem kell (remélhetőleg), mert ezek már v2/v3 -ak valószínűleg, de ...

Zárójelben: Az Intel már jóideje megvette a Rivet -et, akik ugye felelősek ezekért a Killer szoftveres cumókért. Úgyhogy megy a "matricázás" mind ethernet - mind WiFi vonalon ... Ugyanakkor alatta a vas meg Intel (ami meg adott esetben átmatricázott QC stb. :) ) ...

• dkess

őstag

válasz Petko166 #28 üzenetére

Nem kell a minden hálózati eszköznek vezetékes 2.5 Gbps -t tudnia (pl. mobiltelók meg tablet még vezetékes Ethernet -et sem tud - nemhogy 2.5 Gbps -t ...).

Nálam is csak a PC meg a NAS tudja ( [link] ). És igen, élvezem a 280 Mbps valós másolási sebességet ... :)

• dkess

őstag

válasz GalloG #16 üzenetére

Azért azt vegyük észre, hogy annyira nem vagyunk elkényeztetve "több nagy sebességű vezetékes" csatival. Ugye írtam is fentebb, hogy: "VAlamint, hogy 2.5 Gbps -nél gyorsabb LAN csatoló csak "336 000 forintos ajánlott ár" -tól kezdődően jár ...". A csatlakozókra sokmindent mondhatunk - de azt, hogy "túl sok" - na azt pont nem ...

Ugye ezen hozzászólásomban írtam is példát a való életből: [link] . Kiscsiliárd egyéb reális forgatókönyv is van - egyetlenegyet emelnék még ki. Például link aggregation - akár gigabit -es alapokon. Ezt azért elég sok switch vagy éppen router is támogatja már. NE felejtsük el, hogy van például 2/1 Gbps-es internet is ... Ebben az esetben (persze akár bármekkora internet sebességnél is) van is választási lehetőséged, hogy pl.:

- 1 db 2.5 Gbps LAN csatit használsz (akár gigabit -es sebességgel - akár 2.5 Gbps -el),
    - használod vegyesen - egy gigabit -es kapcsolat és egy 2.5 Gbps -el (mint én), avagy mind a kettő gigabit vagy mind a kettő 2.5 Gbps
    - link aggregation: 2*gigabit - vagy akár 2*2.5 Gbps alapokon.

Azt szerintem nem kell sokáig magyarázni, hogy mondjuk egy db gigabit -es LAN csatival a fentebbiekhez képest mennyire beszűkülnek a lehetőségeink ...

• dkess

őstag

válasz tibaimp #1 üzenetére

Nálam például mindkettő használatban van. Az egyik az általános itthoni gigabit -es LAN -on van (NAS is rajta van pl.) - a másik 2.5 Gbps -es LAN pedig direktben a NAS -al (a PC és NAS messze vannak egymástól, de a falban jön kettő UTP is az érintett PC -hez). Ilyenformán akár egyidőben is mehet a NAS -ra a gyakorlati 110 MB/s (gigabit) és 280 MB/s (2.5 Gbps) is. Persze NAS -ra másoláskor elég a 2.5 Gbps is ...

Ami nekem furcsa kicsit, de értem a koncepciót, hogy a TUF GAMING Z590-PLUS WIFI és ASUS ROG Strix Z590-A Gaming WIFI "csak" WiFi 6 -ot kapott, hiszen az Intel 11 gen. támogatná a WiFi 6E -t is ... VAlamint, hogy 2.5 Gbps -nél gyorsabb LAN csatoló csak "336 000 forintos ajánlott ár" -tól kezdődően jár ...

Továbbá most nézem a pH főoldalán a promóciót. Ugye az Asus új Z590 -es alaplapszériája, mely támogatja a Intel 11 gen. CPU -kat és ezzel együtt a WiFi 6E -t.

Ami érdekes, hogy kiemelt reklámértéket tulajdonítanak a WiFi 6E támogatásnak (ld. alább) - ugyanakkor routerekkel - mint az egyik legjelentősebb consumer router gyártók is - nem készültek melléjük ... (meg persze "apró kapufa", hogy az Asus WiFi 6E ökoszisztémáját bemutatni kívánó link a WiFi 6 -ot bemutató oldalra visz ...)

Szemfülesek kiszúrhatják, hogy az alsó képen ott a ROG Rapture GT-AXE11000 . Ugyanakkor egyfelől ez egy db router - másfelől még nem is kapható ...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés