- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
"Az S3 által kifejlesztett "S3TC" technológia pedig az egyik legélethűbb 3D-s képet produkálta, amit akkor látni lehetett. "
Egészen pontosan textúratömörítési eljárás [link]. Így sokkal nagyobb és részletesebb textúrákat volt képes használni, mint ami tömörítés nélkül befért volna a memóriájába. Azonos képméret mellett pedig gyorsabb volt betölteni őket. A directx-be be is került, azóta minden kártya támogatja.
Egyszer régen egy játékban volt kifejezetten olyan demózó rész, ahol a különböző effekteket megmutatták. Ott volt egy rész, ami az s3tc-t látványosan kihasználta és a falhoz közel menve is részletes volt minden. (persze erre van más technika is).
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
"Ühüm. És az S3 Savage 3D is mennyivel erősebb, gyorsabb, és szebb képet adott a Riva TNT-től.
Ezt most benézted, nem kicsit"
Nem "nézte be", ugyanis a tesztekre nem lehet hagyatkozni. Különösen az akkoriakra, mert amikor még több gyártó között "dübörgött" a verseny, talán minden korábbinál nehezebb volt hiteles, tesztekkel (is) foglalkozó honlapot találni. Az internet ekkoriban tele volt érezhetően "fizetett", elfogult, a valós tényket teljesen mellőző VGA tesztekkel. Az ember csak a saját tapasztalatainak hihetett.
Mindamellett pedig szimpla tény, hogy az S3 Savage sorozat tagjai, különösen a Savage4-es videokártyákra elérték, egyes esetekben meg is haladták az akkor, az otthoni felhasználók körében etalonnak számító ATI VGA-k képminőségét. (A Matrox kártyák minőségét még így sem érte el semmi.)
Az S3 által kifejlesztett "S3TC" technológia pedig az egyik legélethűbb 3D-s képet produkálta, amit akkor látni lehetett. (Kár, hogy ők sem tudták kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket!)
Az pedig szintén tény, hogy az Nvidia videokártyák képminősége akkoriban (és még nagyon sokáig) jó eséllyel is maximum közepesnek volt nevezhető.
(A driverek témakörét pedig azért kár felhozni, mert sajnos ezen a téren soha egyik gyártó sem tudott igazán nagyot alkotni! Ebben sajnos az "egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz"!)
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
Kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki ebből az együttműködésből!?
Kár lenne, ha egy ilyen patinás vállalat, mint a Matrox, eltűnne végleg a süllyesztőben. A számítástechnika világa úgyis erről szólt az elmúlt ~10-15 évben.
Pedig sok olyan cég volt, amely remek, innovatív ötleteivel rukkolt elő. Jellemzően azonban képtelenek voltak ezeket valódi sikerre váltani, és a piacból egy sokkal nagyobb szeletet kihasítani.
Ami tényleg kár, mert minél több szereplője van az egyes területeknek, annál jobban jár a vásárló, felhasználó, de még maga a technológia is. (Hiszen a verseny folyamatos megújulásra, fejlesztésre sarkall minden szereplőt.)
"Aquila non captat muscas."
-
SylverR
senior tag
Nem néztem be semmit. Nem érdekel a teszt.
Én arra emlékszem, hogy bekerült a gépbe egy Riva TNT, biztosan tudom, hiszen a drivere egyszer csak magától meghalt, és nekem kellett újra felraknom. Még az adott játék alatt kilett cserélve a kártya egy Savage 3D-re. (a kártyák pontos típusát nem tudom). A képminőség, és a framerate pedig brutálisan megugrott.
Nem kell elhinned ha nem akarod. A tény, tény marad.Az ATi korai driverei elismerem, hogy ugyanolyan vackok voltak. De kb a 4-es vagy 5-ös Catalyst-től kb soha semmi bugot nem tapasztaltam. Most van némi fagyogatásom a GPU gyorsított firefox és flash miatt, de ezek ismét új dolgok. Majd megoldódik.
Szép is kék, meg zöld szemüvegen a világ!
Nem!
-
Egon
nagyúr
Ühüm. És az S3 Savage 3D is mennyivel erősebb, gyorsabb, és szebb képet adott a Riva TNT-től.
A driverről meg ne is beszéljünk. nV régen se tudott drivert írni, most se megy nekik. Régen csak újra kellett rakni, ma már a gpu is leég ha nincs szerencséd.
LOL, mert az Ati annyira tud drivert írni: azért van tele a Catalyst topic anyázással...
Szép is vörös szemüvegen keresztül a világ..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
Persze, egyedi esetek mindig voltak, viszont a népek zöme nem ezt látta (olvass vissza). Az nV drivereivel a Riva128 idején lehetett a legjobban szívni, de ez jórészt annak (is) volt köszönhető, hogy a DX még gyerekcipőben járt, és inkább Glide-ra optimalizált mindenki. Már a TNT idejére is rengeteget javult a helyzet, a TNT2-vel pedig nem emlékszem hogy szívtam volna emiatt (persze sosem vettem ticsung márkás terméket, ezt hozzá kell tenni). Volt Ati Radeon 9700 Pro-m: na azzal szívtam annyit a driverekkel, mint kb. 5 nV-generációval összesen...
Az Ati akkoriban kb. a kanyarban sem volt: korábban Rage Pro néven nyomultak 3D-lassítókkal (az aktuális 3DMark-ban kb. a tizedét érték el annak, amit a Riva128 tudott. A Rage 128 volt az első értelmes kártyájuk, de az is jelentősen le volt maradva teljesítményben (inkább multimédiás célokra vették sokan). Teljesítményben csak a Radeon szériával érték utol a vezetőket (akkoriban már csak az nV-t, mert a 3dfx-nek nem maradt értelmes kártyája).[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
SylverR
senior tag
-
MongolZ
addikt
Ezekre az időkre mindenki másképpen emlékszik. Én pl. pont nV kártyával szívtam (TNT2).
"G200 korabeli ellenfele a Voodoo 2, és a TNT1 voltak (illetve a Savage 3-4 az S3-tól, meg az Intel i740-ese)"
Na, azért ne felejtsük már el az Atit, ha egyszer a cikk már "róluk" is szól...
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz #06658560 #33 üzenetére
Persze. Ezért készült a FirePro W600. Az extrém videófalak meghajtása a célja. 36 monitorig oldható meg, hogy azokat egy egységként kezelje.
TripleHead2Go mindegy, mert az M9188 párosítása nem képes 16 kijelzőnél többet egy egységként kezelni. Ilyen formában a FirePro W600-ra is lehet kötni DP HUB-ot, de ettől csak több monitort kapsz, de nem lesz 36 monitornál nagyobb a kiterjesztett munkafelület. Maximum szoftveresen hozhatsz még létre extra kiterjesztést, de arra meg nem működnek a menedzselő alkalmazások és GPU-val gyorsítható munkamenetet sem képesek megjeleníteni.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
törölt tag
-
mr. w.
csendes tag
válasz antikomcsi #6 üzenetére
...nana... a jo oreg sis de a doom-ot nemszerette lassu dog volt mar akkor is...
"Lorem Ipsum..."
-
veterán
Na ez egy jó hír,annyi neves gyártó tünt el mivel nem tudták felvenni a versenyt a két nagyágyuval.Remélhetöleg a Matrox ezzel megmenekült.
duree54
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az Optimus csak a kérdés volt. És annak a működésképtelenségének is az az alapja, hogy az NV elzárja a hardverek leírását még a partnerek elől is. A fuck you alapja az elzárkózás. Ezt már nem egy szoftverfejlesztő mondta az NV-nek. Repi állandóan savazza őket, hogy alapvető optimalizálásokat nem tud egy játék megjelenésére az NV-re szabni, mert nem tudja a hardvereik működését. A BF4-ben is a megjelenés után négy hónappal lett aktiválva a tiled compute optimalizálás GeForce-on. Tehát Linus problémája nem egyedi, csak ha neki valami nem tetszik, akkor annak morbid módon hangot ad.
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
vinibali
őstag
az a bizonyos "f.ck you nvidia" az optimus kapcsán indult, majd az android alá értékesített lapkák száma után következett. felhúzta magát Linus, na...
az optimus amúgy majd 1-1,5 évvel a kiadás után, a zárt driverekkel sem volt hajlandó működni, azért elég gáz. nem tudom most mi a helyzet.
ON:
előbb utóbb én itt felvásárlás szagot fogok érezni, bár nem tudom mekkora tőkéje/értéke van a matroxnak...[ Szerkesztve ]
BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
azbest
félisten
A szervereknél csak annyi feladata van, hogy nagy ritkán a management felületről rákapcsolódva meg lehessen nézni mi van... vagy éppen távolról telepítés közben lehessen látni, mit ad ki magából
Más szerverekben meg valamilyen fapados ati vga van, csak hogy adjon valami képet. Az ATI ES1000 az egyik elterjedtebb, de régebben valamelyik Rage változatokat is előszeretettel használták.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Linus csak azért intett be az NV-nek, mert elzárták magukat a világtól. 2009 óta nem dokumentálják a hardvereiket, így nagyon nehéz azokra fejleszteni, optimalizálni. Erre még rátett az is, hogy az NV megvonta az open source támogatást, hiszen 2009 óta még működött az, hogy pár NV-s mérnök tudta a hardverek működését és megírta rájuk a kódot, ami beépült a Linux fejlesztésébe. Ma már ezt sem teszik meg, tehát csak a reverse engineering a járható út az NV támogatására. Gyakorlatilag ez a baja Linusnak.
[ Szerkesztve ]
-
-
Egon
nagyúr
Linux oldalról a nullához közelítenek az ilyen irányú ismereteim (is), úgyhogy biztos igazad van.
Bár azért annyit megjegyeznék, hogy az évek során, amikor gyakorlatilag kétszereplős lett a vga-piac, jó ideig az nV-t olvastam mindenhol, mint a legjobb (vagy legkevésbé rossz?) alternatívát Linux alá (amíg Linus be nem intett az nV-nek: akkor már nyilván nem volt heppi a helyzet)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
A Matrox 2 db kártyával (ha úgy tetszik, két generációval) volt jelen a 3d-gyorsítós korszakban a piacon, reális alternatívaként: G200 és G400 (a Parhelia már olyan lassú volt, hogy csak a többmonitoros támogatás miatt vették, nem túl sokan). A G200 korabeli ellenfele a Voodoo 2, és a TNT1 voltak (illetve a Savage 3-4 az S3-tól, meg az Intel i740-ese). Ezek közül tisztességgel helytállt, bár a leggyorsabb, egyben legproiblémamentesebb megoldások a 3dfx és az nV akkori kártyái voltak. A következő generációban legelőször a Voodoo 3 jelent meg, aztán pár hónapra rá jött a TNT2, majd a G400. Itt is szépen helytállt a Matrox (megjelenésekor pár helyen kihozták a leggyorsabbnak), de hát azok a fránya driverek... Sok programhoz jelent meg kifejezetetten G400 patch, ami mutatta, hogy voltak problémák. Ráadásul a kokurensen rdiverei több sebességnövekedést produkáltak. A Parhelia 2002-ben jött ki, amikor az nV már a Geforce 4-nél tartott, azaz lazán lezavart négy (!) generációt... Bár egyesek előre lelkendeztek a bejelentésekor, és a konkurencia sima leverését jósolták... , a megjelenéskor igencsak nagy csalódás volt...
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
DraXoN
addikt
Most már csak tisztázásképp.. emlékszem már
[link] pont ilyenem volt, ezt a formát nehéz elfelejteni ahogy megláttam felrémlett.. ez egy G400-as ha minden igaz (ahol találtam a képet annak mondták). Mivel volt belőle 32Mb és 16Mb-ramos, és tudom, hogy a kevesebb volt az enyémen, így egész jól belőttem végül mim is volt..
Kicsit olvasgattam G400 után.. hát elvileg közel se volt olyan erős mint amire emlékszem.. pedig játszottam vele pár játékkal aminek minimum Geforce, Geforce2 teljesítményű kártyát kértek.. és többnyire jól ment ha nem volt grafikai hiba. Ezért lőttem mindig kb. arra a szintre. Az előtte levő S3 integrálthoz és az utána kapott Riva TNT M64-hez képest ég és föld volt az ereje.[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz #06658560 #14 üzenetére
Ez sem igaz. A Matrox felmérése szerint sokan azért váltottak, mert kevés számukra a két M9188-as kártyával elérhető maximum 16 kijelző. Az AMD Eyefinity-re építhető olyan konfiguráció, ami 36 kijelzőt is kezel. Például hat darab FirePro W600 erre képes, és ez a fő oka, hogy ezt a hardvert szemelte ki a Matrox. Egyszerűen mindenhol lelépték őket. Innentől reális alternatíva lett a társulás, mert a szoftver még fejleszthető, amerre akarják, ha van egy modern hardver, amire építhetnek.
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
Tudom, hogy adtak ki, de azért pár játék nem szerette.. azaz nem voltak a játékokra csiszolva nagyon, de használtam anno XP-vel és igen jókat játszottunk vele úgy 2002-2006 tájékán azzal a géppel amiben benne volt (már csak második gépképben volt benne) hálózatban sok játékkal, egész jól bírta.
Ezen kívül rajta játszottam ki először a Half-Life sorozat első részét.
De pl. a Red Faction 1 tele volt grafikai hibákkal (pedig bírta volna).
Úgy a 2002 utáni játékok még ha jól is futottak volna teljesítményben.. sokszor valami grafikai hiba miatt még is játszhatatlanok voltak..egyébként régen volt.. lehet, hogy G400asom volt.. mert volt rajta borda (ez biztos) de csak 1 videó kimenete volt a kártyámnak (a memória is a kevesebb memóriás volt). Emlékeim szerint teljesítményben meg valahol a Geforce 1 és Geforce 2 között volt (kivéve tesztprogramokban.. nem volt rá "optimalizálva" ).. Az én érzéseim szerint inkább a 2-höz közelebb, bár olyan kártyám nem volt (Radeon 9200 váltotta volna ezt a kártyát, bár az egy hét alatt meghalt és csak Geforce FX 5200-ra tudták cserélni, mivel csak az volt raktáron)
[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
dabadab
titán
Azokat a G200-akat valami asatason talalta a Dell?
Egyebkent kapcsolodnek a nosztalgiazokhoz, az elso komoly videokartyam egy G400 volt 1999-ben, akkoriban a teljesitmenye is nagyon rendben volt, illetve a dualhead kimenete kesobb jol jott, amikor egy HTPC-ben szolgalt (az egyik headen egy monitor volt, ahol lehetett bongeszni, a masikon meg a (CRT) TV, ahol meg a filmek mentek - a ketto akar egyidoben is.
DRM is theft
-
törölt tag
Na, akkor bizonyos tekintetben irány a visszalépés...
-
LGLuke
őstag
válasz antikomcsi #6 üzenetére
Azzal a különbséggel, hogy a SiS soha nem gyártott élvonalbeli kártyát, míg a Matrox azért nagyon sokáig az élvonalban volt.
2D-s megjelenítésben nagy király volt. Sokan csinálták azt, hogy pl. Matrox VGA mellé tettek Voodoo 2 3D gyorsítókártyát.
-
-=MrLF=-
senior tag
Nekem Matrox Mystique 4MB van tőlük, Pentium I.-es gépben a 90-es évekből. kb 6 éve mikor felraktam rá egy XP-t még működött, meg voltam vele elégedve.
protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland
-
devast
addikt
Az a matrox G200ew integrált vga a poweredge T610-ben... ha lehetne kitépném belőle és a kukába hajítanám.
-
antikomcsi
veterán
Milyen GeForce 8 kártyák voltak 2002 környékén?
Én meg a Ti4200-al nyomtam, pedig ha tudtam volna........
-
DraXoN
addikt
Volt anno G200-as kártyám.. nem volt az rossz, sőt, teljesítményben teljesen rendben is volt.. egyedül a szoftveres támogatás volt a gyengéje.
Ennek ellenére szerettem.The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
AtHoS
nagyúr
Örülnék, ha megmaradna a piacon a Matrox cég. Esetleg a későbbiekben talán más megoldásokat is láthatunk majd tőlük...
read-only mode on the forum
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN! ASUS ProArt GeForce RTX 4070 OC 12GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- SAPPHIRE RX 7900 XTX 24GB GDDR6X NITRO+ GAMING OC VAPOR X - Új, tesztelt - Eladó! 365.000.-
- MSI GEFORCE GTX 1080 TI GAMING X videókártya eladó
- AKÁR JÁTÉKRA!! ASUS Mining P106 6GB - GARIS
- PowerColor Radeon Hellhound RX 6600 XT 8GB - GARIS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest