- VR topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Az Intel volt vezére beismerte, hogy benézte az AI-t
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- CPU léghűtés kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
Addig tologatják az EUV-t, hogy a végén semmi se lesz belőle...
"Bár a szükséges eszközpark kiépítése meglehetősen drága, maga a gyártási folyamat egyszerűsödik, így az olcsóbb lesz. Ugyanakkor ez a megrendelőknek nem feltétlenül jelent előnyt, mivel a TSMC a megszabott waferárakkal kifizetteti a beruházás költségeit."
Majd nem, nem?
-
Petykemano
veterán
A GF átvette az IBMtől a stafétát. Állítólag készül egy High Performance 14nm Fd soi node elsősorban az ibm számára. De úgy vélem az IBM - gf biznissznek a lényege az lett volna, h az ibmnek ne kelljen viselnie ennek fejlesztési költségeit, miközben a node mások számára is elérhetővé válik. Nekem a GF 10nm finfet terveiről nem rémlenek pletykák, így lehet, hogy ők akkor visszaléptek a soi útra.
-
-FreaK-
veterán
válasz
Petykemano #16 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ!
Így már tényleg késő neki, viszont ha emlékeim nem csalnak, már jóval a Finfet előtt demózták a technológiát.
Gondolom senki nem merte megkockáztatni (vagy csak egyszerűen nem érte meg, ahogy írtad) közben a Finfet meg meg szépen beérett, és végül jobb választás lett minden esetben? hiszen ha jól tudom nincs, és nincs is tervben FD-SOI alapú chip gyártás jelenleg. -
Petykemano
veterán
Jelenleg két FD-SOi node kapható/várható a piacon. Az egyik a Samsung 28nm-es noda-ja, amit az ST-től licencelt. Erről sok infó nincs, pedig elvileg már használható. Úgy hallottam, hogy pár kisebb Qualcomm SoC-ot fognak ezen gyártani.
A másik aspiráns a GF 22FDX családja, amelyiknél a risk production idén év végén indul.
Négy probléma van az FD-SOI-val:
a) Későn érkezik. Ha még a 14/16finfet előtt, vagy azzal párhuzamosan érkezett volna, akkor lehet, hogy némely termék esetén használták volna. De így, ilyen későn elég valószínűtlen, hogy komoly hírű/nevű terméket gyártsanak rajta. Elképzelhető, hogy 2017-ben kis példányszámban forgalmazott termékek, vagy amelyek esetén fontosabb az ár, mint a teljesítmény, megjelennek rá. De én nem tudok ilyenről.
b) Nem jobb, mint a finfet. Lényegesen jobb fogyasztása van, mint a 28nm planárnak, de annyira nem tud magasra lőni, mint a finfet. (Aztán a fene tudja, mert például sokan szidják a 14LPP-t, hogy az egy mobil socokra tervezett node, és szintúgy nem kifejezetten alkalmas nagy CPU-k vagy GPU-k gyártásához.)
Mindenesetre tehát nem jobb, mint a finfet, nem is annyira sűrű, a 28nm-hez képest előrelépést jelent, miközben annál nem sokkal drágább, jóval olcsóbb, mint a fintet. De késő. Ha valaki elkezdett már valamit finfetre tervezni, azt - szerintem - nem fogja visszatenni FD-SOI-ra, legalábbis nem 22FDX-re.
c) A finfetnél főleg a tervezés és a gyártás drágább, az FD-SOI esetén az ostya. Ez azt jelenti, hogy ha kellően nagy számban gyártasz valamit, akkor arra jól terül a jóval magasabb tervezési költség. Ebből megint az következik, hogy akkor éri meg, ha kis példányszámban fogsz gyártani, mert akkor kicsivel drágább gyártás mellett megúszhatod a nagyon drága tervezési költségeket.
d) Nem kínálják a gyártók, nincs verseny, és nincs gyártási és kapacitási biztonság. Amíg csak a GF (+ 1-2 kisebb gyártó foglalkozik ezzel), az olyan szintű kitettséget jelent, amelyet lényegi fejlesztésnél merész dolog bevállalni. Ezzel szemben a finfetet kínálja 3 nagy gyártó is. Szépen hangzanak a slide-ok a 22FDX-ről, de a GF pont nem arról híres, hogy időben és megfelelő minőségben szállítja a gyártástechnológiát. Ez óriási kockázatot jelent. Ezért elég valószínűnek tartom, hogy csak rétegtermékek fognak készülni rajta. -
-FreaK-
veterán
Az FD-SOI-val mi a baj, hogy nem használják? Túl drága?
-
carl18
addikt
Csak így tovább!
-
-
Reggie0
félisten
Vagy mas szubsztrat. Ott vannak a vegyuletfelvezetok, gyemant, grafen.
-
válasz
Angel1981 #10 üzenetére
Elméleti szinten 3nm, sőt 1nm is előferdülhet. Graphene-ből már csináltak 1nm-es tranzisztort, de itt már csak pár atomból áll az egész. Feltehetően le fog lassulni az ütem, szóval talán 2020-ig eljutunk a 7nm-re, és (hasracsapás), 2030-ra a 3nm-ig.
Hogy mi jön? Nos a 2,5D és 3D, amikor több réteg van egymáson, lásd még HBM memória. Csak hát a hőtermelés ott egyéb problémákat jelent...
-
Angel1981
veterán
Tudom, hogy addig is még sok víz fog lefolyni a Dunán, de mi jön utána? 3 nm?
Vagy itt a vége, és valami teljesen más kell? -
Petykemano
veterán
22FDX, ez az első ezen az úton.
Ki tudja lesz-e még. Állítólag a GF-nél készül a 14nm-es FD SOI is.
De nagyon megkésve. 2016 végére aki számít, az már mindent áttervezett finfetre. a 22FDX meg 2016 végén indul. Hiába ígérnek finfet teljesítményt, hiába olcsóbb, én nem látom, hogy lenne komoly jövője. Aztán ki tudja. -
Madárpók
aktív tag
válasz
Petykemano #6 üzenetére
Hosszú távon úgyis muszáj lesz bevezetni valami SOI technológiát.
-
tibaimp
nagyúr
a_n_d_r_e_w, Cifu: ennyi....
-
Petykemano
veterán
VAlójában azért szivatták az amd-t meg az nvidiát 28nm-en 5 évig, mert a tervezett 20nm nem lett jó. Eleinte csak sorra estek ki a node-ok, míg végül a TSMC-nél maradt 1, a GF meg teljesen elkaszálta. És látjuk, hogy pl a SD810 alatt milyen jól muzsikál.
A mostani finfetek csak 20nm BEOL-ra tett finfet.
Nekem az az érzésem, hogy ilyen jellegű problémák, mint amivel a 20nm-en is előjöttek, a finfettel is előjöhetnek. Ha a finfet ugyanolyan gyógyír volt a 20nm planar problémákra, mint ahogy az EUV gyógyír lesz más jellegű problémákra, akkor megfontolandó, hogy nem jár-e jobban hosszútávon az a cég, amelyik hamarabb bevezeti a magas költségek ellenére, semminthogy hosszas szívás után döbbenjen rá, hogy mégse megy szimplán.
-
5nm EUV extra felárral? Kutya se fog rendelni.
-
Cathulhu
addikt
A TSMC mindig hurraoptimista, tavaly igen ferde szemmel neztem rajuk, mikor bejelentettek, hogy iden mar 10-en megy minden, tudvan hogy mit szoptak szerencsetlenek mar a 20-al is. De azert ha nem is eloznek be, szepen ledolgoztak a hatranyt a common platformmal egyutt az intelhez kepest.
-
Azt mégse írhatja, hogy 'srácok, ha nem szívunk túl sokat vele, akkor 2019-ben már 5nm-en lehetünk.'
Tavaly azt írták, hogy 2016-ban a 10nm jön. Oszt nem jött.
-
tibaimp
nagyúr
Bírom a TSMC-nek ezeket a full optimista kijelentéseiket a jövő csíkszélesség bevezetéseivel kapcsolatban, de azért a 28nm-el szívatták az amd-t meg az nv-t vagy 5 évig....
Valahol olvastam, hogy az Intel hokizik a 10nm alatti csíkszéllel, aki pedig egy kicsit előrébb jár ebben az ügyben...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Suzuki topik
- EAFC 25
- Kuponkunyeráló
- VR topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Az Intel volt vezére beismerte, hogy benézte az AI-t
- További aktív témák...
- Asztali PC , R7 8700F , RTX 3070 Ti , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Asztali PC , R7 8700F , RX 7800 XT , 32GB DDR5 , 1TB NVME , 1TB HDD
- Canon EF 100-400 f4.5-5.6 L IS USM II objektív eladó
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- MSI Cyborg 15 A13VF - 15.6"FHD 144Hz - i7-13620H - 16GB - 512GB - RTX 4060 - Win11 - 2,5 év garancia
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest