- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- VR topik
- Tovább csúsztatja az 1,4 nm-es node-ját a Samsung
- Hobby elektronika
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
ukornel
aktív tag
válasz
Petykemano #16 üzenetére
"a pletykált 14HP lenne jó, de eltérő pletykák vannak arra vonatkozólag, hogy akkor most az IBM is a 14LPP-t kapja-e vagy 14HP-t, ami 14nm FD SOI."
A 14nm FD-SOI-ról nem sokat tudok - anno volt szó róla, hogy a 14nm node fejlesztésénél figyelembe veszik majd a FD-SOI megmunkálás lehetőségét is. Erre gondoltál?
Egyébként, valahogy mindig azt képzelem, hogy az újabb node-ok költségének egyre brutálisabb elszaladásával egyszer el kell jönnie annak a pontnak, ahol a TSMC, Intel stb is el kell gondolkodjon a FD-SOI-ra váltáson.
-
Petykemano
veterán
Előbb lássuk a 22FDX-et, nem? Arra azt mondták: near finfet performance at 28nm price.
Ha ez kiderül, az jó indikátora lehet annak, hogy a 12FDX mit fog tudni. (De persze high performance-hoz továbbra is a finfet ajánlott.)De én se érzem azt, hogy ezzel helyettesíteni tudnák a 10nm finfet kínálatot. Arra a pletykált 14HP lenne jó, de eltérő pletykák vannak arra vonatkozólag, hogy akkor most az IBM is a 14LPP-t kapja-e vagy 14HP-t, ami 14nm FD SOI. Ha ilyen létezik, akkor az jobb lehet, mint a 10nm.
Valószínűleg a 7nm és a 12FDX is a mostanihoz lesz hasonló:
finfet -> high performance
fdsoi -> low power -
ukornel
aktív tag
Kár, hogy a FD-SOI mindig egy pár lépés lemaradással követi (csíkszélességben) a bulk, és FinFET eljárásokat.
Impresszív adatok: ~10nm FinFET teljesítmény 10-14nm FinFET közti fogyasztással, 14-28nm közti áron
Kíváncsi vagyok, sikerül-e majd megvalósítani, és hogy néznek ki ezek a számok majd 2019-ben. -
törölt tag
válasz
Petykemano #5 üzenetére
Az NXP korábban Philips Semiconductor néven működött. Nem tudom a Tegra hogy jön ide.
-
Parano1d
tag
Ezek azért nem 500$-os VGA-k, és bocsi, hogy nem tudok felhozni példának 14nm-es routereket, vagy modemeket példának (talán mert még nincsenek, de amúgy nem vagyok képben). Az új gyártástechnológiáknak amúgy sem a filléres eszközök a célterülete, hanem a felső kategóriás eszközöké.
De amúgy éppen ez a lényege ennek az FD-SOI technológiának is. Ha majd 7 nm-en gyártják a csúcs eszközöket, akkor a filléres cuccoknak jó lesz a 12nm FD-SOI.
Amúgy mint ahogy korábban írtam, nem vonok le semmiféle végkövetkeztetést egy VGA árából, csak furcsának találtam az árazást, és ennyi. -
-
Parano1d
tag
Elvileg a 16/14nm FF sokkal drágább, mint a 28nm, ehhez képest, az a régi 7870/660Ti párosnak 110000FT volt a kezdőára első időkben, az RX 480/470 sem volt drágább. Ha hozzá vesszük, a GPU piac zsugorodását, illetve az inflációt, és a forint is gyengült 2012-hez képest, akkor úgy tűnik, hogy valami nem kerek.
Nyilván függ az ár a kihozatali aránytól is, de összességében nem tűnik drágábbnak a becsült gyártási költség. -
quarros
tag
"Az ultramobil piac nagy érdeklődéssel figyelhezi az új gyártástechnológiát."
Aranyos elírás...
-
kretenallat
senior tag
válasz
Petykemano #5 üzenetére
A finfet drágább az fdsoi-hoz képest, úgy vettem ki
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Úgy, hogy már van rengeteg megrendelő rá.
Nekik is lesz 2019-re 7 nm-es FinFET node-juk. De nem fog kelleni a most megcélzott piacoknak. Főleg azért, mert 8x drágább. Az IoT szinten már a 14 nm-es FinFET ára is sok. Nem tudják kifizetni, mert olyan drágán nem veszik majd meg a kész chipeket. Vagy maradnak 28 nm-en, vagy mennek 22 nm FDX-re majd 12 nm FDX-re.
(#1) Petykemano: Az NXP a legnagyobb megrendelő.
-
vicze
félisten
"A 22 nm-es FDX node-ot igen sikeresnek ítélte a vállalat"
Link 2015-ből: "22 nm-es FDX node kísérleti gyártása a következő év második felében kezdődhet el"Elvileg még csak nem is értékesítik a 22FDX-et a link alapján, akkor hogy sikeres?
Hát 2019-re úgy néz ki a konkurencia már úgy 7nm(vagy kisebbet) fogja taposni, nem tudom mennyire lesz versenyképes azzal szemben. Nagyon kár hogy ennyire hanyagolják a FD-SOI-et.
-
Petykemano
veterán
Lehet már tudni bármiről, ami 22FDX-re épül? (Persze most nem valami harmadrangú ipari kamera chipjére gondolok)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- LEGO klub
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- PlayStation 5
- Autós topik
- Windows 11
- VR topik
- További aktív témák...
- Asus Zenbook flip13 2in1 touch screen
- Dell Latitude 5450 Intel Core Ultra 5 135U 4nm 32GB DDR5 érintőképernyős laptop Dell gari 2027.09.hó
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- PlayStation 5/4 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged