-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tupacamaru
veterán
-
hdman
őstag
Bemutatót!
[ Szerkesztve ]
Sopron city :)
-
fo_di
őstag
találtam némi infót arról, hogy mennyi lehet néhány kodek egy kodekpakkban:
Ahhoz, hogy egy termék használható legyen DVD-lejátszásra, meg kell fizetni az ehhez szükséges licenceket, ami ebben az esetben jellemzően az MPEG-2 videótömörítési eljárás után az MPEG LA-nak, illetve a Doby Digital AC-3 hangtömörítési módszer után a Dolbynak fizetendő díjból áll össze. Előbbi 2 dollár eszközönként, az utóbbi pedig készüléktípustól és volumentől függően változó összeg. (innen) -
zolee166
csendes tag
Sziasztok
Debian-nal tesztelem a Raspberryt.
Default user: pi password: raspberryElső indításnál kisebb felbontást használ hdmi-n
/boot/config.txt fájlba be kell írni, hogy disable_overscan=1
utánna újra kell indítani.Később még jelentkezek ...
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
van valami olyan linux buhera, amivel a debian automatán beírja a felhasználót, jelszót és elindítja a guit a bekapcsolás után magától?
-
azbest
félisten
Nos, normál postával küldték, nem ups-szel. Számla nincs mellékelve a dobozban. A nyák mérete nagyobb mint a specifikációban, mert a hasznos területe akkora, de van körben egy kis üres perem. A sárga videó dugó kissé csálén van feltéve.
No, elkezdek ismerkedni vele. Hosszú lesz ez az este
Elvileg minden szükséges kábel, átalakító megvan hozzá. Az svideo kimenetről majd tudok felvételt is készíteni.
-
DEx-
tag
őőőőő, most akkor te is megkaptad?
D3xt3r-
-
azbest
félisten
Igen asszem összedugtam mindent... hmm a Q3-at elfelejtettem előkeresni, na majd később (csak a bináris program érhető el, kell hozzá egy eredeti Q3 a pályákkal és textúrákkal). Írom ki sd kártyákra az arch és debian imageket. Vigyáznom kell, semmi hirtelen mozdulat, mert a szerteszét lógó kábelek egyel nagyobb dimenzióban léteznek, mint a Pi, könnyű lerántani.
[ Szerkesztve ]
-
DEx-
tag
Oh, oké...
Erre valaki esetleg akinek kéznél van?
D3xt3r-
-
azbest
félisten
Hello World
Linux alol gparteddel atmozgattam a swap-et a kartya vegere, majd atmereteztem az elotte levo felhasznaloiparticiot, hogy kitoltse a kartyat. Nem art rakeresni hasznalat elott a britt angol kiosztasra, mert lehet keresni kell nehany jelet (a ciril/angol billentyuzetemen alig talatam meg a @ -t hogy be tudjak lepni ph-ra ). Ps2/usb atalakitoval gond nelkul megy a billentyuzetem is.
Kiirtam xbmc debian imaget. Majd idovel probalok mas tesztet is futtatni, ha mukodik vele es elbirja a gagyi aktiv hub-om a winyot.
-
azbest
félisten
Jajj, elfelejtettem a lényeget. Ha valaki forrásból akar telepíteni valamit, hát az nagyobb progiknál igencsak malmozhat, mire lefordítja a Pi. Erre jó például egy scratchbox linux alatt. Ilyen telepítési konfigolós leírást találni a neten, de van egy sokkal egyszerűbb módja is:
Scratchbox instructions
Nem kell megilyedni, ez eredetileg máshoz készült leírás, de armos fordításra való, gcc4.4 van benne, ismeri már a raspi prociját is. Bár ez lehet így még nem megfelelő és olyan rendszert kell beletenni, amire fordítani akarunk. Icecc segítségével pedig több linuxos gép együttesen is munkára fogható, ha valami naaaaagy programot kell fordítani. Idővel majd kipróbálom és csinálhatok kifejezetten raspi változatot a leírásbólÉpp arra várok hogy átmásszanak a ph tsztvideók a kártyára.... azért érek ennyire rá
[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
Nem igazán fordítgattam eddig, egyszer próbálkoztam vele, jó sokáig tartott, de szerencsére lefagyott a gép és nem sikerült .
Ha tényleg működik az egyszerre több géppel való fordítás akkor utána járok ennek, van 9 gép 4 magos intel procival, 1gb rammal egyenként, ebből általában szabad 4-5 egész nap Szóval ha összejön fordítgatok majd amit kell. -
azbest
félisten
Csont nélkül lefordult a debian-os rpi-n a tvheadend aktuális git-es verziója és fut... tv tunert még nem próbáltam összehozni vele, de eddig nagyon bíztató
XBMC eléggé köhög, legalábbis az amit itt a fórumban találtam... van még mit fejleszteni rajta.Hasznos forráskódok és még frissebb firmware fájlok:
https://github.com/raspberrypi -
fo_di
őstag
ma csöngetett a dhl-es ember, hogy megjött az én raspim is
csak futnom kell vissza órára, így bővebbet majd este tudok beszámolni
addig meg megpróbálok a linuxszal is ismerkedni
találtam egy videót, amivel megmutatják, hogy mit kell a debianban csinálni az ssh aktiválásához, ezt mindig meg kell csinálni, vagy elég egyszer? ha mindig megkell, akkor hova írjam be, hogy lefusson? -
azbest
félisten
Csak egyszer, átnevezi gyakorlatilag azt a fájlt ami tartalmazza az ssh engedélyezését.
Asszem emlékezetből, valami
sudo mv /boot/boot_enable_ssh.rc boot.rcAz overscan kikapcsolásához (fekete keret a moitoron körben a kép körül):
sudo nano /boot/config.txt
és beírni hogy
disable_overscan=1
utána ctrl+o mentés, ctrl+x kilépés
sudo reboot újraindítás
Legalábbis a debian imagen.Ahogy olvastam az újabb firmware ami még nincs benne az image-ben, az már alapból nem csinál overscan-t.
[ Szerkesztve ]
-
tomzi1
tag
Sziasztok!
Nekem is megérkezett tegnap a kicsike Nem vagyok nagy linux guru (egyelőre), úgyhogy szükségem lesz a segítségetekre is
Első gond, hogy nem megy egyszerre a bill és az egér debian alatt (mindkettő usbs, vezetékes). Utánaolvasva látszik, hogy másnak is van ilyen gondja, de általában a wifi+egér+bill hármas nem megy együtt. Állítólag már rajta vannak a probléma megoldásán.Elsődleges célom a raspi-vel, egy headless 0-24 torrent kliens, külső merevlemezzel.
Ezen az oldalon van jó leírás ssh-ra és távoli elérésre, ezek kiválóan működnek.Samba-t ez alapján tettem fel, ez is megy gond nélkül.
Torrentnek transmission-daemont szerettem volna feltenni, amit a windowsos gépemről a remote-gui-val akartam vezérelni. Sikerült feltennem, de sajnos csak 15-20 mpercig megy, aztán kernel-panic-kal elszáll. Második próbálkozásként rtorrent+rtgui-t próbáltam feltenni ez alapján, de már az apache sem indul el. Ezt írja: apache2: bad group name www-data
Action 'restart' failed.
The Apache error log may have more information.
Az error log teljesen üres. Ha van ötletetek, vagy valakinek sikerült összeraknia egy torrent klienst szóljon -
PistiSan
addikt
Valaki lemérte már milyen sebességgel másol sambaval, rpi-ra kötött vinyoról vagy pendriveról a cucc? Egy load is érdekelne hozzá a másolás végeztével.
Ugyan az transmission alatt is érdekelne, letöltés közben mennyivel jön és milyen loaddal.
Köszi. -
nmania
csendes tag
Tegnap rádugtam egy usb-s hdd-t, az ext3 partíciót fel is mountolta magától, majd ftp-vel elkezdtem róla átmásolni pc-re egy fájlt. Ennek is egész nagy volt a load-ja, hasonlóan a samba-s/ntfs-es FELmásolásnak (amúgy 7-8MB/s -t írt a TC)
Viszont közben 1-2 alkalommal megakadt, aztán még a kb. 1,5gigás fájl átmásolása előtt el is halálozott az egész
Majd ha lesz egy kis időm, tovább tesztelem..Kérdés: az már megoldott probléma, hogy a rootfs-t egy usb-s hdd-re tegyük? Jelenleg a debian image-et tettem az sd-re, de akár arch-ra is váltanék emiatt. (Apropó arch, az ott már hardfp? Deb mintha soft-ot írt volna)
-
fo_di
őstag
http://www.raspberrypi.org/forum/absolute-beginners/booting-of-usb-flash-drive ezt nézegesd, itt a root usbre helyezéséről folyik a társalgás
a megszakadás nem lehet, hogy azért volt, mert nem elég stabil a tápod, és leállítja a raspi az usb buszt táphiány miatt? (nekem is szereznem kell egy stabilabb tápot az usb hubomnak, mert nem sokat ér a sajátja) -
azbest
félisten
En is probalgattam dolgoat. A quake3 jol megy csak a frissitesek pk csomagjait is fel kell tenni. Meg 192/32 memoriaval is ment a debianon. Hanga nem volt.
Debianhoz gepen ujrabuildeltem a kernelt hogy legyen dvb-t tamogatas, de valamit elszurtam es a lenyeg kimaradt.
Archon viszonylag egyszeruen tudtam telepiteni forrasbol a legfrisebb linux-media v4l alrendszert, de valami nem passzol es a driverek hibat jeleznek amikor bedugtam a dvbaft tunert. Lehet hogy nemmegfelelo kernel forras van fenn, majd utananezek.
Szovaleddig meg nem megy a tv stream szerverkent hasznalat, de egy hajszalon mulik. -
fo_di
őstag
mit gondoltok, a raspinak plusz néhány kütyünek (jövőbeli bővíthetőség lehetőségével, most kb. tv-tuner, wifi, usb vinyó, egér, bill) mennyire kraftos tápegység kéne? 3 vagy 5 amperes? mert egy ilyen tápon gondolkodok, hogy be kéne hozzá szerezni a közeljövőben, ez elvileg már kellően stabil, és legalább kapható belőle 1 amperesnél erősebb is (3 és 5 amperes)
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
meg még egy kérdés: hogyan tudom megcsinálni, hogy asztali gépen (valami live disztrón) integráljam a kernelbe különböző perifériáim drivereit? (wifi és bluetooth modulra gondolok) lehet ilyet egyáltalán? ha lehet, akkor elvileg ugyanazt a kernelt tudom használni debianon meg openelecen is, nem?
nagyon kezdő vagyok még linux terén, és az is zavar, hogy mindent parancssorban kell csinálni (ráadásul most csak 1 usb billentyűzetem van, amit csereberélni kell a gépem és a pi között)raspire windowsról (és vissza) fájlokat másolni sambával tudok?
[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
-
azbest
félisten
ssh-val jelentkezek be a raspire, így nem kell a billentyűzetek közt váltogatnom Fájlt másolni a legegyszerűbben winscp-vel tudsz.
Hát a kernel modulnak ahhoz a kernelhez valónak kell lenni.Itt van egy egészen használható leírás a kernel fordításhoz: http://elinux.org/Rpi_kernel_compilation
[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
Akinek már megjött az rp, mikor vonta le a pénz a számláról a farnell? Már csak 10-12 nap (bele számolva 1-2 nap póstai késést) és elvileg a kezemben van a kütyü, de még nem vontak egy forintot sem, kezdjek aggódni?
Mozgalmas hétvége elé nézünk, remélem lesz bőven tapasztalat megosztva a kütyüről, engem pl nagyon érdekelne hogy torrent letöltése közben milyen sebesség mellett mekkora loadot produkál. Nekem 5mb-es netem van, szóval nem hiszem hogy aggódnom kéne, de azért csak fúrja az oldalamat a kíváncsiság.Van itt Törökszentmiklósi számítástechnika tanár a fórumon?
Egyik ismerősömnek meséltem az rp-ről, mondta hogy megkérdezte a tanárát és neki van már egy. Kérdeztem hogy mi a neve a tanárnak, erre azt mondta hogy nem tudja. Tehát tisztelt tanár úr, jövőhéten kérem írasson egy dolgozatot Hollo Alex-el.
Ha valaki magára ismer írja meg, köszi. -
Kommy
veterán
válasz PistiSan #1138 üzenetére
Nekem a 21.-ei héten jönne meg, és 10-én írtak, hogy nem tudnak levonni a kártyámról (tudok róla mivel lejárt), persze változtatni nem lehet és hogy hívjam fel őket az új lejárati dátummal, csak egy gond van, hogy kártyaszám is változott ráadásul UK-s számot kéne felhívni. Ezt meg nem fogom megtenni, már csak azért se mert nem tudok olyan jól angolul. Nem értem hogy ezt miért nem lehet online megoldani, ugyan úgy mint ahogy feladtam a rendelésem. Természetesen e-mailben nem fogom elküldeni nekik.
-
azbest
félisten
válasz PistiSan #1138 üzenetére
Farnelnél úgy egy héttel az érkezése előtt. Ha megrendelés óta lejárt a bankkártya, az szívás, mert nem igazán jött meg és nem is vették fel a kapcsolatot ismerősömmel, akinek szintén most kellett volna jönnie, de a pénzt nem tudták leemelni. Pedig írt nekik és azt ígérték majd felhívják a kártya miatt. A normális ügymenet náluk az, hogy rendelés lemondása után új kártyával új rendelés (na persze, majd hónapokig várjon megint) Rendelésenként van kártya.. utólag nem lehet változtatni...
idiots.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok!
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy lehet már akárhonnan (tényleg minden hivatalos forrás érdekel ami a gyártóhóz köthető) is de rendelni RPi-t?
Az RS küld hetente egy-egy hitegető emailt, hogy majd lerendelhetem, de aztán semmi sem történik.
Mennyi szállítási költséggel együtt amúgy az egész cucc vége? 12k-ról hallottam.
Köszönöm válaszotok!
Remélem lassan én is tudok rendelniÜdv. core2
-
vamzi
senior tag
válasz Neil Watts #1141 üzenetére
30 fontot vonnak általában. És mind az RS mind a farnell küldözgeti szét szépen a kütyüket. Tehát lehet kapni, csak hónapok kérdése
-
azbest
félisten
Néhány tapasztalat tévézéssel kapcsolatban ARCH rendszer alól.
- tvheadend simán fordult
- a v4l driver frissítő script is lefut és fordul*, de nem tudja betölteni a dvb.t tuner driverét, valami nem jó fordításkor.
- rtl2832u driver fordítása sikerült*, és működik is
*(a kernel-headers-ből hiányzott egy mappa amit a debian-os kernel forrásból pótoltam)
- úgy láttam hogy af9015 chipsetet alapból támogatja a rajta lévő kernel (van modul)700MHz-es sebességnél egy SD csatorna streamelése 20%, a HD 30% körüli. Kódolt sd csatorna 30% prociterhelést okoz a rapsi-n. Viszont valami nem teljesen ok még, mert erndszeresen bekockásodik a kép. Alig foglal memóriát.
A teljesítmény még javulhat, mert ahogy láttam az arch rendszer armv5-re van fordítva, a boartd meg armv6-ot is tud.
Az 1A nokia töltőm nem elég a tunerhez, vibrál a ledje, le is dobja a linux ahogy felismeri. Egy nagyon gagyi saját tápos usb hub-ot kötöttem a tuner és a pi közé, így már megy... de okozhat problémát (asztali géppel is problémásan működik a hub).
Az it9135 chipsetes tunert lenne jó beüzemelni még, mert az keveset fogyaszt (nem melegszik) és valsz ahhoz nem kell aktív hub.DEBIAN rendszeren nem jutottam eddig. Ott olyan kernelt használnak amibe úgy láttam, hogy nincs belefordítva a dvb-t tuenrekhez szükséges támogatás. Fordítottam saját kernelt, ment is vele, de elbénáztam valamit és hiányzottak a media modulok. Azt hiszem, ha az arch-os kernel konfiggal fordítanék új kernelt, akkor talán az jó lenne debianra. Ez csak azért lenne jó, mert mindenféle újabb tunert is támogatna.
[ Szerkesztve ]
-
nmania
csendes tag
Az aktív usb hub tápjára gondolsz vagy a raspi tápjára?
Előbbi egy "König Active USB Hub", a dobozán úgy reklámozza, hogy 5V 2A a kimenete, azonban az adapterre már 5V 1000mA van vésve... (mindenesetre én most csak egy 2.5"-os külső HDD-t dugok rá, annak elvileg az 500mA is elegendő..)A raspit egy másik táp szolgálja, ami 5V 1000mA (felirat alapján), illetve egy kindle adapter is van tartaléknak, amire 4.9V 850mA van írva (ehhez kellett egy usa -> eu átalakító, ami picit megnehezítette az indítást, de végül sikerült konktaktust teremteni )
Amit ma sikerült mérni: netről letöltés raspin wgettel. (ftp-ről, 40Mb-es digi nettel)
Nagyjából 4-5MB/s-t regisztrált a kliens, eközben 80-90%-os CPU használatot jelzett a top.
Ezt el is fogadnám, hiszen kihajtotta a biteket az isp-ből, de végül megfagyott a dolog újfent.
(És nem csak az usb, utána már ssh-zni sem tudtam a raspira -- ezt a kindle-s táppal megismételtem, de itt se jutott a 600MB-os teszt fájl végére sajnos )Ez picit lelohasztotta a nagy raspimániát nálam, hiszen ez lett volna számomra az egyik cél, hogy a HDD-t átköltöztetem a routerről őreá..
Mi lehet a probléma? Hogy tudnám ezt "kidebuggolni"?
-
azbest
félisten
Nálam több órás fordítás is lement rajta... akkor tűnt úgy hogy lefagyott, amikor elfogyott a memória és swappelni kezdett, akkor valójában nem fagyott le csak nagyon belassult. XBMC próbálgatás közben is volt hogy inkább újraindítottam úgy elgondolkodott.
Azóta hogy lássam mi történik, egy külön terminálon (vagy puttyon) belépek ssh-val és nézem top-pal hogy terheli-e a procit, mennyi szabad memória van még.
Próbáld meg hogy top-pal nézed egy terminálon miközben teszteled. Ahogy néztem eléggé fel tud melegedni, esetleg egy próbát az is megér hogy a /boot/config.txt -ben az arm_freq=500 mondjuk és akkor kisebb órajelen fog futni (700 helyett), ezzel elég jól ki lehet szűrni a túlmelegedést mint okot. Feszültséget ne változtass.
Ja igen, azt tapsztaltam hogy ha 100%on pörög a proci mert terheli valami, akkor új ssh belépés sem nagyon akar menni, bár valójában inkább túl sokáig tartana felépítenie... de ha már előtte benn vagy akkor működik.
[ Szerkesztve ]
-
nmania
csendes tag
Na ezt akkor kipróbálom!
Igazából két putty session volt nyitva a raspi felé, az egyikben a wget, a másikban a top futott. Amikor megakadt a letöltés, a top sem frissítette többet a képet.
Arra mi a legegyszerűbb módszer, hogy a cpu-t megizzítsam és közben akkor nézném, megakad-e a rendszer alatta -- valami benchmark program, vagy akár egy fordítás, ha az pörgeti folyamatosan 90-100%-on a procit.. ?
-
tasdan5817
csendes tag
Szervusztok!
Nekem most csütörtökön érkezett meg a Pi, nagyon vad kis cucc.
Valaki más már rendelkezik vele?
Feltettem rá az alap debián rendszert, azt próbálgatom, illetve a cross compile-t próbálgatom egy linuxos gép alól, de a gcc istenért sem akarna lefordítani semmit se.
Érteni kéne hozzá, az a baj. -
fo_di
őstag
ha valakit még érdekel, újabb hírek az rs-től:
Thanks to all those of you who have posted comments – positive and negative – since our last update. We recognise that many of you are still wondering where you are in our queue and when you will be able to purchase your Raspberry Pi.
While this won’t resolve all of your questions we hope this update will give you a clearer picture of what is happening right now.
A secure delivery schedule is in place for the next 75,000 Raspberry Pi boards, which will take us through May and June. Next week we will be opening up our online Raspberry Pi store and inviting the next customers in our queue to place their orders.
To give you some idea of what this means, by 5pm GMT on the day that Raspberry Pi launched, 29th February, we had received around 75,000 registrations. We expect to invite all of these people to place their order over the course of the next 7 to 10 days.
We’re preparing further communications that will give more detail on our queue and what this means for people who registered post 29th Feb, which we’ll share shortly. In the meantime, we’ve also updated our FAQs and will continue to post updates on a regular basis.
Best wishes
Jo & all the RS Raspberry Pi Team
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sweet.tv - internetes TV
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bluetooth hangszórók
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Autós topik
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- HP ProDesk 400 G5 Mini PC, I5-9500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10, WIFI, SZÁMLA, GARANCIA
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Eladó Konfig I5-12400F 32GB DDR4 512GB M2 SSD RX6700XT 12GB!
- Komplett PC Ryzen 5 2600x GTX 1070Ti 16GB ram
- Intel NUC 13 Pro (i5-1340P+32GB+1TB) NUC13ANKi50002
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest