Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lapajbacsi
aktív tag
Nem igazán értem az ide írók egy részét. Ms környezetben 8< giga ramnál irreleváns a swap file. El kell felejteni! Kivételt képez egy-egy spéci eset, amikor adott - általában ősi - szoftver megköveteli, mert anno még úgy írták meg a fejlesztői, hogy a swap file-t használja ellentmondást nem tűrve.
8 giga ramnál ramdrive-t csnálni egyetlen egy esetben értelmes dolog,. Ha van egy szoftverünk, ami <4 gb memóriát használ max és maga a szoftver szintén 4 giga alatti byte-ot foglal a hdd-n. És mindemellett kellemetlenül lassan tölt a diszkről. Ez az egyetlen speciális és ritka eset, amikor érdemes elkülönítenünk egy ramdrive-t és arra az adott szofvert kimásolni ill oda telepíteni, hogy onnan fusson.
Az SSD e célra nem alkalmasabb, mert alig érezhető a gyorsulás ilyen esetben sajnos a harddiszkhez képest. Csak akkor, ha újratelepítjük az egész oprendszer az SSD-re. Viszont arra meg a korlátos, kevés írhatóság miatt még nem alkalmas az ssd mert ki is dobhatjuk fél év alatt, kb hiszen egy oprendszer alapdiszkre folyamatosan nem csak swap-ol hanem sok sok különféle cache, temp, telepítgetések folyamatosan írják írják és írtják írtják...Ramdisk valami 16+ gigatól releváns dolog szerintem, de akkor sem swappolásra, mert mint írtam már 8 tól teljesen felesleges marhaság swapoltatni egy windowst.
Adott cél-esetekben, pl bizonyos lassan diszk-töltő szoftvererek egy legfeljebb a ram 30%-át foglaló ram-diszk alkalmazása... Azonban a legtöbb modern szoftver ill merevlemez elég jól optimalizál és tölt, kessel stb, tehát szerintem 10-ből 9 szoftvernél semmi sebességnövekedést nem fogunk észrevenni, hiába is bíbelődünk egy ilyen konfiguráció alkotásával.
Nagyjából felesleges ezzel foglalkozni, hacsak nem botunk bele egy fentebb emlegetett jellegű, bizonyosan, borzalmasan lassan diszkről olvasó szoftverbe.Más kérdés a cache és temp kérdés. Arra jó lehet nagyon a ramdisk és valóban szépen gyorsíthat, ha van elég ramunk...
Nos azt megtenném én is ha sok pénzem lenne, hogy mondjuk legalább 32 giga ramot tennék a gépembe a jelenlegi 8 helyett és annak mondjuk a felét standard memórialemezként használnám, minden létező szoftver és ugyebár az oprendeszer minden létező tempelését kesselését oda irányítanám..
De a swap-al viszont meg könyörgöm már ne idegesítsetek tovább!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
- Wacom Bamboo One CTF-430 rajztábla
- Bontatlan, Sony PS5 PRO Pro 2TB, lemez mentes verzió
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest