- Ízléses lett a Drop kompakt, vezeték nélküli klaviatúrja
- Jól felszerelt, csúcskategóriás külső videokártya jött a Gigabyte zászlaja alatt
- Gamescom 2025: Limitált szériás Godlike X lap és más finomságok az MSI-nél
- Leégett az első Radeon a hírhedt 12V-2x6 tápkonnektorral
- India betiltja a pénzalapú online játékokat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- RAM topik
- Rekordokra vágyik! Kezünkben az Asus ROG Matrix GeForce RTX 5090
- SSD kibeszélő
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Leégett az első Radeon a hírhedt 12V-2x6 tápkonnektorral
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
kzsoltk #7877 üzenetére
A webfejlesztés, a dinamikus lapok készítése nem egyenlő az alapvető dolgokon kívül a PHP-vel és a MySQL-lel, bár az ember erről hall a leggyakrabban, és szerintem aki belepillant a webfejlesztésbe, azért valamennyi tapasztalatot nem árt, ha gyűjt vele kapcsolatban, még ha nem is ezzel folytatja (és utóbbi is bőven alátámasztható
). A PHP-t azért nem ajánlotta a kolléga szerintem, mert nem tartja komolyan vehető nyelvnek.
Ettől függetlenül egyébként relatíve könnyen tanulható nyelv, igen népszerű is, a net tele van vele kapcsolatos tutorialokkal, de pont ez a baja is: boldog-boldogtalan csinálja, az is, akinek nem kéne, így rettentő sok a borzalmas kód a neten, és nem túl jó a renoméja; meg hát lehet azért kritizálni a PHP-t, mint nyelvet. Amikor valaki 0 programozási tapasztalattal nekiesik a PHP-nek, pont ezzel kezdi, és ennél is marad, akkor szerintem ritka, hogy valaki normálisan meg is tanul programozni, szükséges az is, hogy más nyelvekben is szerezz tapasztalatot (mondjuk szerintem egyébként is mindenképpen, minden programozónak nyitottnak kellene lennie más nyelvekre), ne ragadj le, folyamatosan tanulj, és főleg ne azonosítsd a webfejlesztést a PHP-vel. Ettől függetlenül szerintem nyugodtan próbálkozz a PHP-vel is.
Kezdésnek jó lesz, de ha úgy érzed, más tetszene jobban, pl. C#-pal (ASP.NET) vagy Javával kapcsolatos technológia, akkor még jobb.
A MySQL-t is szerintem nyugodtan tanulgathatod, és képbe jöhet MS SQL Server is. -
Jim-Y
veterán
válasz
kzsoltk #7877 üzenetére
Nem, sőt!
Ahhoz, hogy webes programot, alias honlapot tudj csinálni, szinte csak HTML kell, de tényleg, pl ez egy működő weblap:
<html>
<head>
<title>Elso weblapom</title>
</head>
<body>
<h1>Udv</h1>
</body>
</html>Ha ezt kiszolgálod egy webszerverrel, pl nginx, akkor a weblapod elérhető lesz a neten (sort of). Persze mondani sem kell, hogy nem túl fancy, és nem túl interaktív, a netet böngészve nem ilyen weboldalakkal találkozol. Itt jön a képbe a többi dolog amit haverod írt. A CSS a külső megjelenésért felelős, stílusokat tudsz megszabni vele, ~design. A JavaScript az interaktivitásért felel. Pl gombok eseményeit tudod lekezelni ha a legalapabb felhasználást vesszük alapul. Ezzel a három eszközzel már teljesen szép, és teljesen mai weblapot tudsz összeállítani, ámde statikus lesz. Ez azt jelenti, hogy ami a kódban lesz az lesz megjelenítve. A felhasználó nem tud adatot bevinni, te nem tudsz adatbázisból adatot kinyerni stb. Itt jön képbe a szerver oldali programnyelv, ami az említett PHP is, de manapság már mást szoktak használni, mert van egy csomó lehetőség. Ha most akarsz megtanulni ilyeneket akkor már szerintem sem a PHP-t kéne tanulnod. MySql-t rendszerint otthoni projektekhez szoktak használni az emberek, mert ingyenes, de production környezetben komolyabb technológiákat szoktak bevetni adatbáziskezelés gyanánt. Pl Oracle.
üdv
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- RAM topik
- Rekordokra vágyik! Kezünkben az Asus ROG Matrix GeForce RTX 5090
- SSD kibeszélő
- Synology NAS
- Horgász topik
- BestBuy topik
- Diablo II: Classic és Resurrected
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Asus ROG Strix Flare II Animate Gamer Billentyűzet - Magyar kiosztás
- Lenovo 14 Ideapad 3 FHD LED Matt i3-1115G4 4.1Ghz 8GB 256GB SSD Intel UHD Graphics Win11 Garancia
- Acer, notebook, laptop, Ryzen 5 5500u, 16gb ddr4, 1tb ssd, 15.6 col
- Eladó 3. generációs I7-es számítógép
- ASUS ROG STRIX 850W 80 PLUS Gold - Garancia 2033.05.04
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest