- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Apple MacBook
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Panasonic LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bucsupeti
senior tag
Én magam bár basicben kezdtem, de elég korán ( Turbo Pascal 5.0, kb 1991) megismerkedtem az OO szemlélettel és azóta gyakorlatilag azt használom.
Én azt vallom hogy előbb meg kell ismerni az algoritmusszervezési lehetőségeket (szekvencia, szelekció, iteráció) amivel tudjuk hogy minden algoritmus leírható, illetve az elemi, majd az összetett adattípusokat.
Ezek alapján néhány alap algoritmust meg kell tudni írni, majd jöhet az OOP.Ezek után jön szerintem (mint összetett adattípus) az OOP osztály, objektum. Illetve az alapelvek amik megértése szerintem veszettül fontos (az objektum állapota magának az objektumnak a belügye, minden változtatás, vagy publikálás az objektum feladata).
Találkoztam én is azzal a felfogással hogy eleve OOP-ben kell tanítani programozni. Ez valahol igaz, de én ez alatt nem azt értem hogy definiáljunk osztályokat, meg adattagokat és metódusokat. Hanem azt hogy a megoldandó problémára gondoljunk úgy hogy milyen adatokon (adattagok, field) milyen műveleteket (metódusok) kell és lehet végrehajtani. Korábban már írtam hogy éppen ez az az elv amit fel kell tudni fogni elsőnek.
Találkoztam olyan "okos" oktatókkal akik nekiálltak OOP-ben programozást oktatni, mert az úgy jó hogy egyből OOP-t tanul a leendő programozó, mert úgy sokkal jobb lesz neki.... Ezért aztán fogta a Java-t és elkezdte magyarázni ezen keresztül a strukturált alapelveket (szekvencia, szelekció, iteráció). Az meg hogy mi az a public static void main() azt még véletlenül sem magyarázta el. Aztán olyan problémákba ütközik ez az elv hogy notóriusan keveri az adattag (field) és a lokális változó fogalmát a tanonc (gyakran a tanár is). Neki mindkettő adat tárolására való. A fildet elkezdik úgy használni mint globális változó, ezzel tuti spagettikódot gyártanak és az OO elveket sértve írják a világ legjobb játékprogramját, természetesen OOP-ben, hiszen ők eleve OOP-ben tanulták a programozást.
Nem hiszek abban hogy a programozás oktatását szorosan (!!!!) az OO elvek szerint kell oktatni, viszont a levegőben ott kell hogy lebegjenek ezek az elvek, jól előkészítve, hogy a kellő időben rá lehessen vezetni a kezdő programozót ezen elvek pontos megismerésére és használatára.
A szekvencia, szelekció, iteráció hármas épp úgy használatos az OOP nyelvekben mint a procedurális nyelvekben, akárcsak az adattípusok.A programozási nyelv pedig fontos, bár szerintem csak másodlagos kérdés gyakorlatilag tökmindegy.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Videó stream letöltése
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Tőzsde és gazdaság
- The First Berserker: Khazan
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged