Keresés

Aktív témák

• DM-Fan

nagyúr

válasz DEW3yl #5672 üzenetére

"Akkor felmerült, hogy a VGA-DVI átalakítók bonyolultak és drágák."

Senki nem mondta, hogy a VGA->DVI átalakítók bonyolultak és drágák. Konkrétan én kettőt is kaptam az adatlapom alatt látható videokártyámhoz ingyen. Igaz, hogy azok DVI->VGA, de nyilván létezik inverzben is.
    Amikor drága átalakítókról beszéltünk, az a VGA -> digitális konverter -> HDMI megoldásra vonatkozott, ezek ára 30 eFt körül indul.

A probléma az általad említett átalakítókkal csupán az, hogy a VGA ugyebár analóg interfész, a DVI meg hibrid, analóg és digitális lábai is vannak. A HDMI meg ugye digitális interfész.

Namost ugye a VGA->DVI átjátszás simán lehetséges, mivel a VGA analóg jele a DVI analóg lábaira kerül átjátszásra. Itt láthatók a lábkiosztások:

VGA

DVI

Azonban megjegyzendő, hogy már itt veszteséggel kell számolni, hiszen a DVI-analóg részlegére kerül át a jel a szintén analóg VGA-ról.

A probléma az analóg szekciójú DVI->HDMI-nél kezdődik, utóbbi ugyanis digitális interfész és nemigazán tud fogadni analóg jelet:

HDMI

Tehát ha egy olyan DVI interfészre akarsz rákötni egy HDMI kábelt, aminek csak az analóg részén van jel, akkor a HDMI kábel másik végén nem lesz megjeleníthető kép.

Innentől kezdve az a megoldás lehetséges, hogy a VGA-jelet belevezeted egy konverterbe, ami digitális jelet gyárt belőle és kinyomja egy DVI vagy HDMI-kimenetre. Ezen megoldáshoz többféle alternatíva létezik:

VGA->HDMI 1.

VGA->HDMI 2.

VGA-> tényleges DVI

VGA-> tényleges DVI/HDMI

Mint látható ezen konverterek ára alsó hangon 30 eFt, és nem pusztán egy kábelből állnak. Elképzelhetőnek tartom, hogy bele lehet suvasztani az átjátszó elektronikát egy csatlakozófejbe, de abban biztos vagyok, hogy ez nem 4.500 Ft-ba kerül, szerintem valamit elnézhettél.

Konverter elektronika nélkül a dolog viszont szerintem nem működhet. Szóval a VGA->DVI átalakító, majd innen DVI->HDMI kábel konverter nélkül megoldva tuti nem ad képet.

Mindenesetre tényleg dobhatnál egy linket a termékről, vagy elmondhatnád hol láttad. Nem mintha venni akarnék ilyet, mert ugye ennek képminősége erősen megkérdőjelezhető a sima DVI->HDMI vagy HDMI-HDMI átjátszáshoz képest, csak ugye vannak olyan fórumozók is, akiknek tényleg igénye volna az ilyesmi. Mindenesetre meglepődnék, ha tényleg ennyiért lenne ilyen termék és kíváncsi volnék a gyártóra, valamint a képminőségére is.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

• Stehe

aktív tag

válasz DEW3yl #5672 üzenetére

No, ilyenről még nem is hallottam! Hol láttad pontosan? Linket tudnál adni?
    Az még számomra nem tiszta, h. a VGA csatis összekötésnek mennyi a fizikai maximum felbontása. Ha a FULLHD-t nem is, a VGA csati a HD-Ready képet azért képes átvinni?

Aktív témák