Keresés

Aktív témák

• DEW3yl

tag

válasz Magnat #3610 üzenetére

Lehet bennem van a hiba, de én csak nem értem, hogy miért kell annyira lehúzni a FullHD-t. Azt aláírom, hogy aránytalanul drága a sima HD-hez képest, de azért van különbség is. Eleve az 1080p natív felbontású modellek jobbak a 720p/1080i társaiknál, már ami a kontrasztot, képjavító teknológákat és bemenetek számát illeti. Természetesen nem minden esetben, de ez a jellemző. Egyébként pedig van bőven beszerezhető 1080p-s tartalom, amit lehet nézni rajtuk a PS3-on kívül is. Már a mostanában (és közelmúltban) megjelenő DVD lejátszók nagytöbbsége is felkonvertálós modell és jobban "végzi a dolgát" mint a TV elektronikája, így 1080p jelet küld sima DVD esetén is.
    Ha pedig a számokat vesszük, akkor is látszik a különbség. Míg a DVD általában 720x576-os felbontású (ami 0,41 megapixel), addig a HD 1280x720 (ami 0,98 mpx). Mindenki el volt ájulva tőle, ami nem is csoda, mivel kétszer olyan részletgazdagok a képek. A FullHD felbontása pedig 1920x1080, ami kicsivel több mint 2 megapixel. Ez egy újabb duplázás, ami nem nevezhető szerintem "úri hóbort"-nak. Az tényleg igaz, hogy 50 inch fölött igazán szembeötlő a különbség, de azért már a 40-42-eseknél is meglátszik. Ami szintén fontos ezeknél az az 1:1-es képpásztázás (már ha így hívják pontosan), tehát minden egyes bejövő pixelnek megfelel egy a képernyőn (természetesen 1080p jelnél) és ezt mindenféle átméretezés nelkül tudja. A Panasonic HD-Ready-k pedig 1024x768-as felbontásúak, tehát valóban nem is HD-Ready-k és nem tudják tökéletesen megjeleníteni az 1280x720-as tartalmat egyszerűen, mivel nem elegendő hozzá a vízszintes keppontszám. Ekkor a V-Real dolgozik, amely (mint bármely átméretezés esetén) elkerülhetetlen minőségromlással jár. Ezen felül az a felbontás nem is 16:9-es arányú így a pixelek is tégla alakúak és nem kockák.

Screw you guys, I'm going home! Megj.: a teknológia szót nem azért írom eképpen, mert azt hiszem így helyes, hanem nekem így tetszik.

• Calogero

addikt

válasz Magnat #3610 üzenetére

A Panák mellett egy további érv: nem tudom pontosan, melyik típus tudja és melyik nem, de a Pana tuti igen, h auto-ra állítod a képerányt és akkor saját maga átállítja 16:9-re a képet, amikor ott a csík ... ez első hallásra nem nagy durr, de eddig mind a 3 panás ismerősöm 3 nap után belátta, h qrvára hiányozna, ha nem lenne.

Én az "auto"-t csak dvd/divx nézésénél használok. Tv-nél engem zavar hogy reklámblokkonként változik a képarány. A Tv-nél ezért először a 16:9 használtam, most "valós"-ra van állítva.( DM-Fan tanácsára)

Aktív témák