Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter Kiss
őstag
válasz
Speeedfire #9910 üzenetére
Static dolgok használata könnyen gyorsan spagetti kódot eredményez, fogalmad sem lesz, mi zajlik a rendszerben, tesztelhetőségről ne is beszéljünk.
A másik, hogy ha ezt a kérés során folyamatosan használod mondjuk 5 alkalommal, akkor ötször fog ez így lefutni?
Kódírás folyamán mindig érdemes lefektetni pár szabályt, amit betartasz, pl.:
static változóba nem rakok semmit, ami állapotot tárol (singleton is kinyírva)
static csak olyan lehet, ami valamilyen service-szel kapcsolatos (nálam ilyen a Path osztály, ez csak a mappák, fájlok neveit machinálja string-ként, az IsAdmin cuccod ilyesmi, de rossz a megközelítés*)Ezeket igyekszem mindig betartani, de a saját kis reflection kiegészítésem miatt én is tárolok dolgokat static változóban, de azok nem is változnak, amíg az osztály maga nem változik meg. Érdemes úgy tekinteni a static elemekre ilyen szempontból, mintha a PHP nem shared nothing elveket vallana.
---
Static cuccokkal van olyan gond, hogy simán keresztülhúzod az OO elveket. Most egy felhasználóról akarod megmondani, hogy admin avagy nem admin úgy, hogy gyakorlatilag kiszeded az egészet a rendeltetési helyéről, hiszen maga a User meg tudja mondani magáról az-e, ahogyan ez látszik is.
A kereted ad hozzáférést egy user nevű field-hez, az mi? Nem tudod egész véletlenül megmondani a rendszernek, hogy oda egy profibb objektumot toljon be? Mert akkor ennyi lenne: Yii::app()->user->admin; és nincs ez a static borzalom benne a rendszerben.Maga a design is lehet rossz: nem egy bit kell arra, hogy admin-e, hanem hegeszteni kell olyan Role rendszert, amibe ezt szépen bele lehet kódolni.
---
Én is használtam Singleton-t, de utána alig bírtam kiírtani a rendszerből, nagyon rossz ötlet. Nem tudom, mennyire jött át a dolog, de ha most nem, majd rájössz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox tulajok OFF topicja
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- War Thunder - MMO Combat Game
- Elektromos autók - motorok
- Gyúrósok ide!
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy ruhás topik
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest