Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Peter Kiss

őstag

válasz Speeedfire #9910 üzenetére

Static dolgok használata könnyen gyorsan spagetti kódot eredményez, fogalmad sem lesz, mi zajlik a rendszerben, tesztelhetőségről ne is beszéljünk.

A másik, hogy ha ezt a kérés során folyamatosan használod mondjuk 5 alkalommal, akkor ötször fog ez így lefutni?

Kódírás folyamán mindig érdemes lefektetni pár szabályt, amit betartasz, pl.:
    static változóba nem rakok semmit, ami állapotot tárol (singleton is kinyírva)
    static csak olyan lehet, ami valamilyen service-szel kapcsolatos (nálam ilyen a Path osztály, ez csak a mappák, fájlok neveit machinálja string-ként, az IsAdmin cuccod ilyesmi, de rossz a megközelítés*)

Ezeket igyekszem mindig betartani, de a saját kis reflection kiegészítésem miatt én is tárolok dolgokat static változóban, de azok nem is változnak, amíg az osztály maga nem változik meg. Érdemes úgy tekinteni a static elemekre ilyen szempontból, mintha a PHP nem shared nothing elveket vallana.

---

Static cuccokkal van olyan gond, hogy simán keresztülhúzod az OO elveket. Most egy felhasználóról akarod megmondani, hogy admin avagy nem admin úgy, hogy gyakorlatilag kiszeded az egészet a rendeltetési helyéről, hiszen maga a User meg tudja mondani magáról az-e, ahogyan ez látszik is.
    A kereted ad hozzáférést egy user nevű field-hez, az mi? Nem tudod egész véletlenül megmondani a rendszernek, hogy oda egy profibb objektumot toljon be? Mert akkor ennyi lenne: Yii::app()->user->admin; és nincs ez a static borzalom benne a rendszerben.

Maga a design is lehet rossz: nem egy bit kell arra, hogy admin-e, hanem hegeszteni kell olyan Role rendszert, amibe ezt szépen bele lehet kódolni.

---

Én is használtam Singleton-t, de utána alig bírtam kiírtani a rendszerből, nagyon rossz ötlet. Nem tudom, mennyire jött át a dolog, de ha most nem, majd rájössz. :K

Új hozzászólás Aktív témák