Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Risc V és ARM, de kérdés, hogy mire? Láttam Risc chipes laptopot és ARM procis gamer gépet. Egyik se volt valami hűdenagy mutatvány, nekem legalábbis. Szervereknél lehet más a helyzet, az Oracle is lehet azért kacsingat az ARM felé, mert nekik az a profiljuk, de asztali gépben furán nézne ki mindkettő.
-
Oracle? Most vették meg az ARM gyártósort.
Micsoda meghitt pár, nem is mernék rá gondolni, hogy hogyan kötötték meg a szerződést.
-
NoMix
tag
Mi lesz ebből Zilog80A újra játszva 128 maggal. Mert sz az X86/x87
unalom hogy nem tudnak fejleszteni.
-
Reggie0
félisten
válasz
SindaNarmo #32 üzenetére
Es a meretet. Lehet a progik betuskalazasat allitgatni, ha nem egyforma a szinter, akkor a hasznalt szinezeseket is(pl. programozasnal) finomhangolni., stb.. Pl. a kek alapon piros karakterek es az zold alapon sarga karakterekkel tipikusan gond szokott lenni, azaz nem egyforman olvashato a kulonbozo kijelzokon.
-
ddekany
veterán
válasz
fatpingvin #26 üzenetére
Desktopba most beleértettem a notebookot is. Munkahelyen a mobil azt nem veszi át mostanság, szóval ott egy alsó határ, amíg vissza tud szorulni. Persze ha bejáratott dolog lenne, hogy dokkolod a telefont, akkor lehetne a kettő egy, de nem így van. (Tudom hogy van Samsung DeX, de ennél jobban kéne akarnia az iparnak.)
-
fatpingvin
addikt
válasz
SindaNarmo #39 üzenetére
a környezetemben jópáran vannak akik nagyrészt már csak a zsebkomputert használják. én se értem hogy lehet így élni, de láthatólag működik...
-
SindaNarmo
tag
válasz
fatpingvin #36 üzenetére
Sejtettem hogy arra gondolsz, bár annak meg még kevésbé látom értelmét munka szempontból. Persze biztos vannak amit meglehet oldani róla.
Illetve gondolom egy rakat kiegészítővel biztos lehet "desktop"-ként is használni, de mi a fenének ha van normális eszköz is rá. -
S_x96x_S
addikt
válasz
fatpingvin #36 üzenetére
> smartphone
talán az Android 16 - hoz valami áttörést - pedig már kezdtem elveszíteni a reményt.
"Android 16 will include a Terminal and full Linux VM support with GPU acceleration"
"Google is looking to offer a native Terminal app for Android, possibly with Android 16. The Terminal app will allow installation of a Linux VM with full GUI and GPU acceleration along with other sysadmin features including disk resizing, port forwarding, and partition recovery. This is an extension of Google's earlier project of allowing Chrome OS to run on Android using the Android Virtualization Framework."De ezek már üzleti döntések - és az Android nyitása mögött valószínüleg ott van a Windows-Arm is. ( és a félelem a Windows-Arm -os telefonok lehetséges jövőjéről )
Ha az iPad - tudna - MacOS programokat is futtatni, akkor már rég vettem volna,
de állítólag pont az a célja az Apple-nek, hogy legyen 2-3 különböző kütyüd és ne csak 1. -
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
válasz
SindaNarmo #27 üzenetére
smartphone, értelemszerűen.
amit írsz azt meg megértem viszont eltérő felhasználói rutinok. néha én is jobban szeretem inkább a kisebb képernyőt nézni, hiába van az íróasztalon egy 80 centis 2K-s, előfordul hogy inkább az x230-as builtinjét használom.
-
Elkészült az ebéd.
-
S_x96x_S
addikt
amúgy tényleg felesleges vitatkozni, hogy mi lesz a jövő ..
mert jön a https://neuralink.com/ és teljesen átalakul a világ.
És akik nem használják - azok lesznek az Amishok akkori megfelelői. -
Reggie0
félisten
válasz
SindaNarmo #29 üzenetére
Nem a szereles a kerdes, hanem az hogy ket kijelzot kell megszokni es ket billentyuzetet kell megszokni. Sokszor a ketto kozott a valtas kellemetlen, tobb gepelesi hibat eredmenyez, stb.. Sokkal egyszerubb es kenyelmesebb, mindig ugyanazt hasznalni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
fatpingvin #26 üzenetére
> nem értem miért releváns még a desktop. halódó platform,
> arányosan folyamatosan csökken a részesedése,Azért darabszámban annyira nem csökken. A riválisok jönnek fel.
Az x86-64/amd64 desktop azért még praktikus
pl.
- Ha kell Teljesítmény és számítási kapacitás
( a desktop és a workstation között nincs már éles átmenet )
- Szoftverkompatibilitás / Legacy rendszerek támogatása
- Bővíthetőség és testreszabhatóság
- Speciális hardverek támogatása
- Piaci jelenlét és támogatásAnnó - a "PC" szabványos modularitás és az ökoszisztémán belüli verseny - elég hamar kinyirta a riválisokat.
-
SindaNarmo
tag
akiket láttam, az órákat ültek előtte. én amikor rá voltam kényszerülve hogy vigyem a laptop-ot simán széthúztam aztán meg össze raktam. Azért az a két mozdulat nem a világ vége, ahhoz képest hogy vannak normális perifériáim.
Persze embere válogatja hogy mihez alkalmazkodik.
Én pl kitépném a hajamat ha hosszú távon úgy kellene dolgoznom.Bár nálam a laptopnak is csak az az értelme hogy egyik irodából a másikba átvigyem és ott ugyan úgy rádugjam az áramra. (szóval az akkumulátoros élettartam sem nagyon izgat). Szóval kvázi az is desktop-ként üzemel nálam
-
Reggie0
félisten
válasz
SindaNarmo #27 üzenetére
Mondjuk az, aki eleget mozog a laptoppal ahhoz, hogy zavarja az allando billentyuzet es kepernyo meretvaltozas.
-
SindaNarmo
tag
válasz
fatpingvin #26 üzenetére
Mit értesz zsebkomputer alatt?
Én még laptopon sem szeretek dolgozni ha nincs külső monitor/egér. a billentyűzet csak nice to have. Szóval el nem tudom képzelni hogy ki akarna azon dolgozni.Persze biztos vannak. Én már azt sem értem amikor az egyén ül a 14es laptoppal egy monitor előtt és ahelyett rádugná a kis tököm laptop kijlezőt bámulja. Na az ilyeneket nem tartom normálisnak.
-
ddekany
veterán
Desktop oldalon az ARM sikeréhez csak az kell, hogy a Windows menjen rajta, a Linux nekik mindegy. Ez elvileg lehet úgy is, mint mobiloknál, ahol van egy egyedi Android előtelepítve. Ami persze borzalom, és talán annál egységesebb lesz Windows esetén.
Szerver oldalon meg gondolom a szerver gyártója biztosítja, hogy fusson rajta RHEL stb.
-
podtibi
senior tag
És akkor az ember még komolyabb versenyre számitana, közbe rájön hogy az már eddig is zajlott, csak akadt egy nagyobb cápa is más irányból. Kiváncsi leszek hogy melyiket vásárolják fel hamarabb, intel t vagy amd t. Már csak azért is, mert idővel ha a verseny arm felől még jobban fokozódik, akkor megénzem én azt hogy az amd/intel nek van elég szeme több irányba figyelni/haladni.
-
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #17 üzenetére
Arra, hogy amikor elindul egy ARM-os processzor egy lapban, akkor ott legyen valami szoftver, amivel szabványos módon meg lehet beszélni, hogy milyen HW van, azt hogy lehet életre kelteni, ilyenek - az, amit a BIOS csinál. Hogy lehetséges legyen az, ami tök normális egy PC-nél, hogy lehúzod a Debian image-et és az elindul bármilyen PC-n - ARM-on meg az van, hogy az adott boardhoz kell buildelni a cuccot, egy raspis image nem fog elindulni mondjuk egy Minix miniPC-n.
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #15 üzenetére
Ezek bootloaderek, meg se kísérlek megoldani azokat a problémákat, amikről szó van.
-
fatpingvin
addikt
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #11 üzenetére
Igen, de ezek momentán mind az architektúrához kötődnek.
Elvileg meg lehetne csinálni más architektúránál is, gyakoratilag viszont nincs megcsinálva - és ez baj. -
Eclips21
őstag
miért nem szálnak be a versenybe, hiszen ők is tervezhetnek Risc-V hardvereket...
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #5 üzenetére
éppen időszerű lenne hogy az x86 elsüllyedjen a számítástechnika történetének emésztőgödrében ahol már régóta a helye lenne.
Miért?
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #8 üzenetére
ne csináljunk úgy mintha ez az ISA érdeme lenne.
Nem csinál úgy szerintem senki se, de akkor is ez a helyzet. Meg az is, hogy ARM-ra senki sem csinált ilyet, pedig szükség az lenne rá, hogy ne kelljen minden egyes nyomorult boardhoz saját kernelt fordítani.
Így meg elég nyilvánvalóan nem lesz se ARM-os, se RISC-es PC, ha ahhoz, hogy elinduljon, neked kell külön kernelt fordítanod, amiben kézzel kell megadnod, hogy hogyan van kiosztva az IRQ meg a portok meg a többi.arról nem is beszélve hogy ez az úgynevezett univerzális kompatibilitás is valójábvan csak a kötelezően beépített inicializáló firmware és lényegében bootloader (BIOS/UEFI) jelenlétének köszönhető.
Részben. Mert ugye ezeket a túloldalon (a buszokra csatolt eszközöknél) is támogatni kell.
-
fatpingvin
addikt
ne csináljunk úgy mintha ez az ISA érdeme lenne. a piac formatív éveiben egy cég ügyesen lobbizott és rátelepedett, olyan licenszfeltételekkel amik gyakorlatilag a legelejétől megszüntették a versenyt. így nyilván akármilyen bullshitet át tudtak vinni.
arról nem is beszélve hogy ez az úgynevezett univerzális kompatibilitás is valójábvan csak a kötelezően beépített inicializáló firmware és lényegében bootloader (BIOS/UEFI) jelenlétének köszönhető.
ha megnézed mondjuk hogy milyen drasztikusan különbözik mondjuk egy Ryzen és egy Skylake processzor early inicializációja, látszik hogy ott se jobb a helyzet. de egy gyártón belül is generációk között elég nagy a különbség (érdemes mondjuk a coreboot doksikat tanulmányozni az Ivy Bridge és a Haswell közti különbségek terén, két totál különböző proci) -
S_x96x_S
addikt
válasz
fatpingvin #5 üzenetére
azért van előnye is - a linuxosoknak.
"Everyone is commenting on "let x86 die" and I would agree if it was just about ISA. But the problem is that x86 has some-sorta-total-disaster-of-a-standard for peripherals and configuration (ACPI, UEFI and so on) and you can actually buy a computer that is compliant and will run Linux out of the box, even if with some glitches.
ARM is a handful of totally incompatible SoCs and you are totally dependent on SoC integrator providing support (hopefully in the form of throw-over-the-fence-and-forget Linux kernel headers, but more common are just kernel binaries) to run it at all. In theory UEFI supports ARM, but can I buy a desktop ARM processor that does? And this is going to be worse with RISC-V because hardware vendor are not interested in providing platform compatibility. So we would be back in pre-PC era platform-wise.
There is no replacement for x86, not because it is impossible to replace, but because no vendor is interested in making one.
"
( https://news.ycombinator.com/item?id=41853020 -
S_x96x_S
addikt
A sifive-XM még új dolog,
de a tenstorrent már megfogható és a dev-kit rendelhető. ( Jim Keller áll mögötte )
https://tenstorrent.com/hardware/grayskull
De mivel a RISC-V -vel szabadon lehet játszani - elég sok startup mozdult rá.Hogy ez garancia-e a sikerre .. azt még nem mondanám.
de a kihívás jelentős - és én nem hagynám figyelmen kívül.
Nem véletlen, hogy az Intel és az AMD érdekei a kooperáció felé viszik őket. -
fatpingvin
addikt
igazán nagy kár hogy ez megtörtént. éppen időszerű lenne hogy az x86 elsüllyedjen a számítástechnika történetének emésztőgödrében ahol már régóta a helye lenne.
-
S_x96x_S
addikt
> Risc-V mint kihivo. Szep alom
settenkedik és lopakodik ..
Az AI miatt nagyon belelendült
Már nem csak a Tenstorrent , hanem a SiFive is mátrixos procikat tervez.
----
RISC-V CPU - ba integrált AI gyorsító ; a Tenstorrent nyomdokaiban,
ami "papiron" lenyomja az nVidiát Blackwell-t.
512 XM cluster: 4 petaFLOPS >= Blackwell: 2.5 petaFLOPS
"SiFive expands from RISC-V cores for AI chips to designing its own full-fat accelerator"
Seems someone's looking for an Arm wrestle
https://www.theregister.com/2024/09/19/sifive_ai_accelerator/
"SiFive's base XM cluster is built around four of SiFive's Intelligence X RISC-V CPU cores which are connected to an in-house matrix math engine specifically for powering through neural network calculations in hardware. If you're not familiar, we've previously explored SiFive's X280 and newer X390 X-series core designs, the latter of which can be configured with a pair of 1,024 vector arithmetic logic units."
"Assuming the end customer can actually maintain a 1GHz clock speed without running into thermal or power limitations, 512 XM clusters would rival Nvidia's upcoming Blackwell accelerators, boasting roughly four petaFLOPS of BF16 matrix compute. For comparison, Nvidia's top-specced Blackwell GPUs boast 2.5 petaFLOPS of BF16 performance."
---------
"AZ ARM HELYETT RÖVIDESEN A RISC-V LEHET A FAVORIT AZ IPARI ÉS AUTÓIPARI FELHASZNÁLÓK KÖRÉBEN, HÁLA AZ AI-NAK
Az architektúra meglehetősen vonzó az egyes piaci szereplők számára, hiszen nemcsak nyílt forráskódú és licencdíj-mentes, de az AI munkafolyamatokhoz is passzol, plusz van még egy óriási előnye." ( via )
------
És még a frame.work is tervez RISC-V -s notebook-ot kiadni.
https://frame.work/products/deep-computing-risc-v-mainboard -
S_x96x_S
addikt
Az ARM növekvő térnyerése miatti kényszer az egyeztetés.
És az Arm jobban menedzseli az utasításkészleteit ( vektoros, matrix, ... )---
friss hír:
Projections show that Arm CPUs will power 40% of notebooks sold in 2029
And we should see 20% of the notebook market using Arm chips next year.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A két cég több partnerrel együtt megalapította az x86 Ecosystem Advisory Groupot.
- Intel Core i5 14400F - 4.7 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i5 13500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- Intel Core i9-10900KF 10-Core 3.7GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest