Hirdetés
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Steam Deck
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
v.attis
őstag
Szerintetek generic thermostat presetet be tudok valahogy húzni automatizálásba, annak is a végrehajtás részébe? Eddig nem jöttem rá. Igaz meg tudom csinálni hőfok beírással, de mivel scheduler card esetében is a preset van megadva, az automatizmusban is azt használnám, kicsit legyen már egységes.
A cél az lenne, hogy:
- ha mindenki távol van akkor aktiválja a preset "Away"-t
- ha bárki hazajön, akkor a preset "Home"-ot.
A feltételek, kiváltók megvannak, csak ezt a preset megadást nem találom. Yaml-be is jó lenne, az elejét elkészítem UI-n, a végét meg szövegesen ha csak úgy megy. -
LouiS22
veterán
válasz
MaCS_70 #50042 üzenetére
A Home Assistant, de általánosságban bármilyen szoftver használata feltételez némi előképzettséget, legalábbis felhasználói szintű számítógépes ismeretet.
Amit írsz, azzal nem fogok vitába szállni, elfogadom (és meglepő, de egyet is értek). Cserébe azt kérem, hogy te azt fogadd el: 2024-re a fórumokban a kérdezz-felelek odáig satnyult az esetek igen jelentős százalékában, hogy leírja a jóember, mi a baja, te meg oldd meg. Nincs előzmény, hogy eddig mit csinált, mit próbált, mit tud (mit olvasott el/vissza). -
válasz
LouiS22 #50036 üzenetére
A (jó) tankönyv (vö. tutorial) SZERINTEM nem dokumentáció. A tankönyv célja, hogy olyanok számára mutassa meg az adott területet, akik abban még nem járatosak, ezért a tankönyv elvben felépíti a tudásanyagot.
A dokumentáció viszont már ismeretekkel rendelkezők számára az adott terület belső logikája szerint tartalmaz mindent, a navigálást a felhasználóra bízza.Erre egy extra réteg pedig a tanítás, illetve a kérdezz-felelek. Az elmúlt 48 évemből talán kettő telt el úgy, hogy ne jártam volna valamilyen iskolába, illetve lassan harminc éve tanítok egyetemen. Ezek során az a nagyon határozott kép alakult ki bennem, hogy egy jól felépített, nem részletekbe menő előadás, interaktív óra megnyitja a kulcsot a szakanyagok olvasásához. Diákként és tanárként is rendszeresen találkozom azzal, hogy egy két perces szóbeli előadás tíz-száz oldalas szakirodalmi anyagokat tud "helyre tenni".
Az ember agya ugyanis nem számítógép. Van, akinek egy tömény szakcikk vagy műszaki leírás egyből használható ismereteket generál az agyában, de ez a kisebbség. A többség számára az információ elhelyezése, rendezése, és nem mellékesen a saját tapasztalataihoz igazítása külső segítséggel nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az információból használható tudás legyen.
MaCS
-
válasz
Rodzser Mór #50039 üzenetére
Itt tedd fel a kérdésed, az összefoglaló elolvasása után.
[link] -
konigjanos
senior tag
Sziasztok!
van itthon egy halom sonoff okoskapcsolóm és relém, nagyon jól mennek, plusz van pár blitzwolt okos lámpa, konnektor, ezen felül pár xiaomi cucc. nagyon szeretném egy közös platformról vezérelni őket (esetleg plusz extra lenne a riasztót is beletenni) , alkalmas lenne erre egy sonoff ihost?
az ewelinkben nagyon jól be sikerült állítani, hogy pl ha nyitom a nagykaput hazaérkezéskor, ha már lement a nap, felkapcsolja a lámpát az előszobában és a nappaliban, távozásra nyomva meg mindent lekapcsol, hasonló rutinokban goldolkodnék, csak gyártó függetlenül.
Köszönöm! -
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
Jó helyre írok?
Kültéri biztonsági kamerűát vennék, amit mobilapplikáción keresztül lehet nézni. vezérelni. Az ICSEE nevű applikáció van a leírásában, hogy ezzel működik. Ismeritek ezt, jól működik, jól használható? (mert ha nem akkor valószínűleg azt a kamera megvételt nem eröltetem).
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
A Skydance néven futó dimmerekkel van tapasztalatotok?
[link] -
BlackJack21
tag
válasz
LouiS22 #50033 üzenetére
Igen, tudom, a WLED oldaláról szedtem össze azt az alaptudást, hogy hogy is kellene a címezhető ledekkel kapcsolatban elindulni. A szintiilesztés, protokolok, tippek-trükkök is hasznos információt adott. Maga a WLED fw, ami nem annyira tetszett, ok beállítod a webes felületen a paramétereket, majd a Home Assistantban ismét gépészkedni kell az integrációval. Az ESPHome a kezdeti nehézségek ellenére jóval kezesebb, de ezt nem kell ecsetelni.
-
LouiS22
veterán
válasz
MaCS_70 #50035 üzenetére
A tankönyv nem dokumentáció?
Lehet, hogy én jártam rég iskola közelében, de abban azért majdhogynem biztos vagyok, hogy nem youtube videóból oktatják mondjuk Petőfit, hanem írott forrásból megy a képzés.
De válasszuk ketté, mert érteni vélem, hogy mire célzol.
A (jó) dokumentáció tartalmazza a bármi leírását, működését, a használható parancsokat, beállításokat, alapvető példákat, és ha van hozzá api, akkor azt is. Ez - érzésem szerint - elégséges kellene legyen annak, aki használni szeretné.
Amire - szerintem - te gondolsz, az a fentiek "megúszása": legyen leírva az - lehetőleg copypaste-elhető változatban - az, amit szeretnél. És ha nincs, akkor tegye már valaki elédSzerintem (de az én véleményem) leginkább abból tudsz tanulni, amit te rontasz el (trials and errors) és hatványozottan nagyobb élmény - szerintem - az, amikor végre rájössz arra, hogy egy piti hiba, elírás miatt szívtál, de megoldottad, működik. Azt te csináltad, nem vehetik el tőled.
-
Salex1
őstag
Sziasztok!
Szeretnék két vízszivárgás és egy füst érzékelőt felszerelni. Most Aliról néztem ki a TUYA-s (WIFIs) eszközöket és HUB-ot. Jó ez, vagy érdemes inkább más gyártótól nézni?
Jelenleg BROADLINK hubom van, amit RF redőny és konnektor vezérlésre használok. Illetve különállóan van GOSUND konnektorom és TESLA füstérzékelő (ez utóbbi kettőnél olvastam olyanokat, mintha Tuya kompatibilisek lennének, erről tudtok valamit?) -
LouiS22
veterán
válasz
BlackJack21 #50032 üzenetére
WLED. Esetedben ez a valódi megoldás
A videóra pedig kolléga is írta (rájött): ki tudja mikor készült, mennyire outdated. Egy doksi - főszabály szerint - mindig naprakész lesz. És ez az a pont, amit egy video nagyon ritkán fog lekövetni (érthető okokból sokkal tobább tart aktualizálni).
-
BlackJack21
tag
válasz
LouiS22 #50031 üzenetére
Bocs, no offense, de
Most csinálok egy (3) íróasztal világítást ESPHOME-al, Wemos D1 minivel, a - LED-enként címezhető- LED-szalagot 3 szegmensre osztva. Ahogy írod, én is a dokumentációval kezdtem, de a dokumentációból egy működő yaml fájlt összerakni szinte lehetetlen. Az alaputasítások megvannak, de kicsit komplexebb( particionálás) feladat összelegózása már kihívás. Előremutató megoldásokat a fórumokból >10 konfigurációs fájl átböngészése után tudtam csak a kérdésemre megadni a választ.Mellesleg komplikálta a helyzetet, hogy bugos volt a wemos d1 mini, mert nem működik a wifi része, de nem írta, hogy sz@r, csak, hogy nem talál elérhető hálózatot, csere után a másik simán működött.
YT videó megnézése meg nálam az utolsó mentsvár, amikor már nincs más elérhető forrás.
-
Petikeje
tag
válasz
tukko1 #50027 üzenetére
Hi, ha van usb2ttl konvertered, sztem érdemes kipróbálni nspanellel ezt: https://github.com/Blackymas/NSPanel_HA_Blueprint/blob/main/docs/README.md
Ha telepíted az esphome fw-t meg felküzdöd a tft-t, akkor utána tök könnyű azokat megoldani, amiket írtál.
(+ van yt videó, ami még most is aktuális)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
tukko1 #50022 üzenetére
HAOS alatt engedi a Studio Code Server átállítani a munkamappát. Mondjuk pont azért, h ne kelljen így mászkálni, beállíthatod az Appdaemonnak, h továbbra is a HA config alatti appdaemon mappában legyenek a programjaid egy
app_dir: /homeassistant/appdaemon/apps
sorral az appdaemon.yaml-ben (és persze a logokat is érdemes lehet hasonlóan átirányítani)
Ez azzal jár, h nem az appdaemon, hanem a HA mentések fogják tartalmazni ezeket, de ez nem komoly hátrány (és ilyesmihez egyébként is célszerű egy saját github repót fönntartani, abban legyenek az ilyen programok, mert akkor nem sima, fix mentés van róluk, hanem verziókövetett) -
tukko1
aktív tag
válasz
LouiS22 #50026 üzenetére
De
Vettem egy NS panelt!
Addig eljutottam, hogy már az időt és a időjárást kiírja és tudom kapcsolgatni vele a lámpákat, úgy hogy kb. 2 hete használok HA-t! Elösször a HACS-al szívatam, ma meg ezzel AppDaemonnal, mert hát a video nem túl friss!
Ja közeben rájöttem véletlenül, hogy a Terminal & SSH-ben az Shift+Ctrl+V -vel lehet beillesztemi! Igy is kicsit macerás, de már tudom szerkeszteni a fájlokat! -
tukko1
aktív tag
Debian-ra telepítettem egy HA supervised, a File editor vagy Studio Code Server bövítménnyel csak a /config mappába lévő fájlokat tudom szerkeszetni Hogy tudom a többi mappát is szerkeszteni? A Terminal & SSH bővítménnyel tudom szerkeszteni a többi mappát is, de azzal nem működik a másolás-beillesztés!
-
Yocee
aktív tag
Natív termosztátot szeretnék csinálni ESPHome-ban, ahol modbus értékeket olvasok, és írok. De szinte semmi példát nem találok erre az interneten. Valaki csinált már ilyet?
-
Steady74
addikt
válasz
LouiS22 #50017 üzenetére
Akkor végül is mégis csak a fejlesztésérért is fizetek
Sokáig nem volt ínyemre az ilyen dolog de biztosan a korral jön, szeretek fizetni azért ha kapok valamit. Már ha lehet. Dakboard, HA, meg még fél tucat dolog itthonra, családnak.
Ha van frissítés, mindig megvárom a .2 vagy .3 verziót, arra szoktam frissíteni kizárólag, nem csapom le a legfrissebbet. -
LouiS22
veterán
válasz
Steady74 #50016 üzenetére
Szerintem ne keverd a szezont a fazonnal. Egy vpn-ért fizetsz, nem a fejlesztésért. Az, hogy ők a bevétel egy részét a fejlesztésre (főállású alkalmazottak bérére) fordítják, szerintem dicséretes dolog.
Hibák voltak és lesznek is. Javították is. De egyébként lehet bétát telepíteni, tesztelni, hibajelenteni. Vagy elfogadod, hogy becsúszik egy ilyen sajnálatos bug is. Nem kötelező egy perccel release után frissíteni -
Steady74
addikt
válasz
Cyberbeni #50013 üzenetére
Szóval akkor a lesz@rommajdleszvalahogy úgysemezamunkám hozzáállás az irányadó. Egyrészt megértem, mert ez így még mindig egy hobbi, másrészt meg gáz mert én fizetek rendesen nabunak és támogatom őket, hogy fejlődjenek. Jó, egy HACS nyilván külsős, de akkor is... ilyenkor kicsit átverve érzem magamat.
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Steady74 #49990 üzenetére
Nem tudom a fejlesztők ezekre nem figyelnek vagy nem érdekli őket?
Az alapján, hogy a legtöbbet szavazott feature request már majdnem 5 éves, pedig azért elég egyszerűen megvalósítható lenne, valami biztos nem százas.
-
4D4M
senior tag
Vajon mi értelme van egy diszkrét állapot nélküli okos nyomógombot úgy leprogramozni, hogy ON és OFF üzeneteket küldjön felváltva zigbee-n? Nyilván át tudok lendülni ezen HA alatt, csak ilyennel még nem találkoztam és gyakorlatilag a diszkrét kapcsoló legnagyobb nyűgjét hozza/hozná vissza az okoskapcsolók világába (:
INNR RC 210 a példány amúgy. -
4D4M
senior tag
válasz
gya/352 #50003 üzenetére
Eddig ezt a sensort én nem használtam, de most bekapcsoltam, valóban úgy működik amit tapasztalsz Te is.
Azt tudod csinálni, hogy HA indulásánál vagy a HASS.Agent bejelentkezésekor automatizmussal kiküldesz egyPublishAllSensorsCommand
parancsot, ami újra kiküldi a sensorok állapotát frissítve a HA entitást is. -
koala69
tag
válasz
Damateo #50004 üzenetére
szerintem vegyel inkabb egy ilyen sticket, ez tokeletes minden zigbee-hez, beleertve az ikeat is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest