Hirdetés
- CES 2026: az üzleti mellett a gamer szegmensben is újít az MSI
- CES 2026: felfrissült CPU-hűtők és két pihekönnyű egér a be quiet! gondozásában
- CES 2026: nagyon szeretné kézikonzolokban látni a Panther Lake-et az Intel
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- CES 2026: nagy újítást hoz az érkező AMD EPYC
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Androidos fejegységek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Apple asztali gépek
- Gaming notebook topik
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
itouchfan
őstag
válasz
Viperator
üzenetére
Az a HLD VC az az újabb változat, nem? Miben jobb, mint a régebbi, vagy mi a baj a régebbivel?
Nem hiszem, hogy rosszabb a képminősége, mint egy Sigma 10-20-nak, vagy Tokina 12-24-nek, nem?
(Tokina 11-16 túl kicsi átfogás, többi Tokina drágább és azt sem annyira ajánlották múltkor 220V-nál), marad még a Nikon 10-20, és ez a Tami szerintem. -
itouchfan
őstag
Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD Asp [IF] obival van valakinek tapasztalata? Ajánlott, vagy annyira nem? Elsősorban képminőség érdekelne, a többi (AF sebesség, súly, stb) másodlagos.
-
itouchfan
őstag
Urak!
Mostmár megígérem, hogy utoljára zaklatom a topikot ezzel a kérdéskörrel, de nem tudok dűlőre jutni.Amit keresek: a legjobb képminőségű utazó/zoomobjektív, ami lehetőleg minél nagylátóbb végről indul, és használtan megáll max. 100k értékben, de nem lenne baj, ha 80-90ből kijönne. Nikon prioritást élvez a 3rd partykkal szemben, de Sigma, Tamron is jöhet. Váz: D7100.
Jelöltek:
Nikon 16-85 (régebbi, megosztóak a vélemények róla, viszont jó átfogás, és 16 mm-ről indul).
Nikon 18-140 (új, azt mondják elég jó a képe, még garisak is vannak belőle, előnye a nagy átfogás, viszont sokat számítana az a 2 mm is nagylátó végen)
Sigma 17-50
Sigma 17-70 C (nehéz használtat találni)
Tamron 17-50 (elvileg nem olyan jó a képminősége)Egyéb lehetőségek:
Nikon 18-105 + 35 mm
Tokina 12-28 (túráknál sokszor hiányzott a 17 mm-nél szélesebb tartomány, de az a baj, hogy a felhasználásnak csak a kisebb része lenne a tájfotó, városba pedig attól félek, hogy rövid lenne. De kacérkodom vele.)Kíváncsi lennék minden véleményre, tapasztalatra!
Köszönöm előree is
-
itouchfan
őstag
válasz
randras_83
üzenetére
Ez a 18-35/1,8 szerintem tipikusan egy FX obi. DX-re nem elég nagylátó (FX-re igen), ha már nagylátó zoomot keresünk, viszont rövid. Biztos brutál jó a képminőség, de az F1,8-at meg talán kicsit feleslegesnek/árnövelőnek tartom ebben a zoomtartományban. Szvsz, amire én használnám.
-
itouchfan
őstag
válasz
randras_83
üzenetére
Egyet egyébként kihagytál, hogy egy D850-et is kéne akkor már újítanom.

Ja neked Sigma ART sor kéne, 30 1.4, 50 1.4, 85 1.4, 105 1.4, meg egy új 70-200 (hirdetnek is most egyet 650-ért asszem
) -
itouchfan
őstag
válasz
randras_83
üzenetére
tudtam, hogy lehet rád számítani.

Bár, ha jól tudom, a 70-200 alattii 2 még neked is hiányzik.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
itouchfan
őstag
válasz
szmayer1
üzenetére
Ugyanebben a cipőben vagyok én is, már hetek óta nézelődök. Egy Sigma 17-70/2,8-4-t akarok lecserélni újabbra, de azt vettem észre, hogyha lényegesen jobbat és/vagy Nikont szeretnék, hasonló zoomtartománnyal, fényerővel, akkor lényegesen jobban a zsebbe kell nyúlni, mint ennél a Sigma 17-70, 17-50, Nikon 16-85, Tamron 17-50 (régebbi) szint esetén (használt piacon).
Az új Tamron 17-50nek magasabb az ára, de bizalmatlan vagyok. És felette vagy a nagyon drága optikák vannak, mint a 16-80 Nikon, vagy a 24-70-nek, aminek APS-C-n ugye hiányzik a nagylátó része, vagy pedig kisebb zoomtartományú lencsék.Nekem pedig ilyen általános, utazós, túrázós obinak jó lenne valami, ami 3-4x zoomot tud, és viszonylag nagylátóról indul (ekv. 24 mm és alatta), de ez az, amit egyelőre nem fedeztem még fel.

Throme: írtad fennebb, hogy kicsit káoszos az elképzelésem, igen, pont emiatt, hogy nem tudom, mi az, ami képminőségben előrelépés. Azért írtam a Tokina 12-28/4-et, vagy hasonló UWA zoomot, mert talán a nagyon nagylátó vég miatt érdemes lenne beáldozni a kistele véget, 50 mm-esem ugyis van, meg 135 mm is. De a 28 mm meg vég mondjuk városban rövid lehet, amire megoldás lehet egy 35 mm, 50 mm plusz a nagylátó zoom, de az meg nagyon cserélgetős lenne azt gondolom.
Megint jó nagy katyvaszt írtam, de ha van ötletetek, szívesen fogadom.

-
itouchfan
őstag
válasz
Lex Icon
üzenetére
Én most adom el a sima Sigma 17-70-t, azután kéne valami.
Facebookon néha felbukkan egy-egy Contemporary, 17-50mm szerintem kevés nekem. 16-85 felé kacsintgatok, de ha van jobb alternatíva (használt 100k alatt), arra kíváncsi lennék. Vagy nagylátó zoom is szóbajöhet, abból a Tokina 12-28-at nézegetem. -
itouchfan
őstag
válasz
korcsillio
üzenetére
Hát, ennyire nem értek hozzá, de ember legyen a talpán aki ennyiből megmondja...

-
itouchfan
őstag
válasz
korcsillio
üzenetére
Ez az ami biztos nem lesz jó hozzá. Szvsz.
-
itouchfan
őstag
Sziasztok!
Ez nagyon amatőr kérdés lesz, de valaki felvilágosítana, hogy a Sigma Contemporary objektíveknek a dokkolása hogyan zajlik? Meg kell venni még 15k-ért az USB dokkolót, eddig vagyok meg

Előre is köszi a segítséget
-
itouchfan
őstag
válasz
Zoltán124
üzenetére
Elsősorban fotózásra

Másodsorban ugye ez már nagyobb gyújtótávolság, tehát a messzi témát közelebb hozza. Alkalmas lehet akár portrézásra, akár természetben, városban részletképek, távolabbi objektumok fotózására. Állatokhoz, madarakhoz még sovány a 200 mm, az 300+ felett indul.
Továbbra is javaslom alapozó videók, kézikönyvek elolvasását, tájékozódást az alapfogalmakról.
-
itouchfan
őstag
Továbbra is nézegetem az általam kiszemelt Tokina 12-28 F4 DX obit. De azt nem értem, hogy azt mi indokolja, hogy a Canon bajonettes verzió 108.000 az árukereső szerint, míg a Nikon bajonettes 178.000 Ft. Erre tud valaki bármi épkézláb magyarázatot?
-
itouchfan
őstag
válasz
randras_83
üzenetére
Az tényleg jó az a Jupiter.

-
itouchfan
őstag
Tamronnak az új cuccai nagyon jók, de én úgy tudom, hogy a Sigma 17-50/2,8 például jobb, mint a Tamron. De igazából mindkét márka most a felsőbb árkategóriában hasít, ha jól érzékelem a dolgokat...
A Tokinás kérdésemet pedig módosítanám úgy, hogy van-e valaki, akinek bármilyen Tokina nagylátóval van tapasztalata Nikonon, és tudna egy pár szót írni pro és kontra?

-
itouchfan
őstag
Hát, ez az amire én sem tudom a választ.

Sok fényben átlagos, normális fókuszálása van, a sebessége nekem megfelelő, mert a legtöbb témám statikus. Kevés fényben, családi eseményeken tudott lassú lenni, vadászgatni, de ez nem tudom mennyire a D3200 9 fókuszpontjának volt köszönhető. Szerintem nagyrészt annak is, mert sokszor ahol a téma lett volna, ott nem volt fókuszpont.
Találati aránya szintén témától, fénytől függ. Eddig elég volt, de lehetne jobb, na. Igaz, majd az új D7100-on is kipróbálnám, ott van AF Micro Adjustment is.
Tehát vegyes a véleményem. Az átfogása és a fényereje az nagyon nyerő átlag felhasználásra.
-
itouchfan
őstag
Sziasztok!
Tokina AT-x Pro 12-28mm f4 SD DX objektívvel van valakinek tapasztalata (Nikonon)?
Eddig egy Sigma 17-70 f2,8-4-et használtam mindenes obinak, de legtöbbször az elejét olyan 35 mm-ig, és többször szűk volt a 17 mm. A legtöbb képem szerintem 17-24 mm között készült. Nyilván egy kicsit hiányozna a vége, de talán fix 50-es, plusz egy tele megoldaná. Esetleg később még egy 35/1,8 jönne a képbe.Reális lehet ez így, vagy sok lenne a cserélgetés utazások, városfotók alkalmával?
Előre is köszönöm!

-
itouchfan
őstag
Nem tudom, sajnos nem használtam még egyiket sem. Ahogy most nézem a Tamron 24-70 270 körül van akciósan, a Sigma 24-105 pedig 230 körül.
Nem hiszem, hogy egy sigma art-os obinak ne lenne kellően éles és jó a képe, szóval én mindenképp azt venném a nagyobb átfogás miatt, vagy ha nem tudsz annyira közel menni a motorosokhoz esetleg. Az F4 meg egy jó általános fényerő, utazó obinak elég. A nagylátó rész hiányozni fog az alján de ha nem használod, nem fontos. És ugye kb 40.000rel kevesebbe kerül a sigma, abból pedig vennék egy 50mm f1,8at (használtan) portréra és kész. -
itouchfan
őstag
válasz
negyedes
üzenetére
A Nikon topikba mar leirtam, de leirom ide is. Nekem d3200+sigma 17-70 van (nem a C-s). Azt semmiképp se mondanam, hogy nyitva taknyol, valo igaz, hogy foleg 70 mm f4 kornyeken kicsit lagy a kep, de teljesen hasznalhato.
Ilyen all round obinak, varos, street, taj, utazas fotozashoz szerintem teljesen jo, en is erre a celra vettem. Bar nem konnyu, viszonylag nagy is (72mm atmero) de en szeretem.
-
itouchfan
őstag
Csak egy tapasztalatot szeretnék megosztani mindenkivel: Vettem a hétvégén a Sigma 17-70-t, és kicsit megijedtem, hogy kikapcsolás után 1-2 mp-cel miért kattan/nyekken egyet az obi, vagy hogy ez normális-e. Ma elvittem megnézetni, és azt mondta a szerelő, hogy igen, ez ilyen, Sigmanál azt az üveget, amit mozgat a stabi, ilyenkor rakja úgymond "utazómódba", hogy kikapcsolás után ne tudjon lötyögni. Leendő sigma tulajok ne idegeskedjenek emiatt.

-
itouchfan
őstag
-
itouchfan
őstag
Üdv!
Tamron 17-50 f2,8 és Sigma 17-50 f2,8 közül melyiket érdemesebb venni? Látom, hogy a Sigmák drágábbak használtan (is), de megérik a plusz pénzt?
D3200-ra lenne, tájkép, street/város, és az 50es vége esetleg portréra. Nem szeretnék fixeket, szeretem a zoom-ot, meg a nagylátó részre is szükségem van, ezért nem a 35/1,8 + 50/1,8 kombóban gondolkozom. -
itouchfan
őstag
Szia!
Nem vagyok Canonos, de szerintem ez tökéletes lehet.
Mobilról vagyok, csak így tudok linkelni: https://www.arukereso.hu/fenykepezogep-objektiv-c4191/canon/ef-s-10-18mm-f-4-5-5-6-is-stm-ac9519b005aa-p230692091/Remélem tudtam segíteni.
Szerk: bár ez UWA, ha általános felhasználásra kell, van ennél jobb, de olcsó nagylátó az ez.

-
itouchfan
őstag
Egy kompatibilitási kérdésem lenne: Nikon D3200-n lesz AF egy Sigma AF 14mm f3,5 obival?
-
itouchfan
őstag
válasz
robi222
üzenetére
Azt szerintem te csak hiszed hogy így éles. Iso5000? 1/45? F13?
Miert nem egy Iso800/1600, f4-5,6 és mondjuk 1/80ad? Sztem bőven jobb lenne. Túl szűk rekesz, túl hosszú záridő -> bemozdul. Mozgásban lévő emberekhez legalább 1/100-1/200ad mp-es záridőt szoktak ajánlani.
-
itouchfan
őstag
válasz
üzenetére
Ja, értem, köszönöm.

Egyre inkább úgy tűnik (eszerint is), hogy egy alapvető szűrést meg lehet csinálni így, fórumokon és teszteken keresztül, de az, hogy valakinek tényleg beválik-e az adott felszerelés, csak jóval a vásárlás után derül ki, és nagyon nagyon sok tényezőtől függ...csak nekem ezzel az a bajom, hogy ahhoz nekem drága játék ez, hogy tízezreket bukjak 1-1 dolgon... -
itouchfan
őstag
igen. Ha pl. 18-55 mm-es obit vesszük példának, ugye arra F3,5-5,6 van írva asszem. Akkor a 18 mm-es végén 3,5 a legnagyobb rekesz mértéke, az 55-ös végén meg 5,6 a legtágabb blendenyílás értéke. Minden objektíven a lehető legkisebb rekesz szám, azaz a legnagyobb nyílás van feltüntetve. A tamron 200-as végén ugyebár csak f6,3at tud.
-
itouchfan
őstag
-
itouchfan
őstag
Sziasztok!
Végül vettem egy 18-55-ös VrII, kívülről vadiúj állapotú objektívet. Viszont most kicsit ideges lettem, mert egy nagy bevásárlóközpontban zajlott az átvétel, ott mindent kipróbálgattam, minden működött, tényleg tulajdonképpen vadi újnak néz ki. Itthon, a csendes szobámban próbálva viszont fókuszálás és a kép készítése alatt egy enyhe, de talán nekem a normálisnál mégis icipicit hangosabb berregés történik. Kikapcsolt VR-nál nincs ez a hang. Nyugtassatok meg, hogy ez a képstabi hangja, és normális, hogyha ezt az enyhén súrlódásra, berregésre emlékeztető hangot hallom!
Köszi
-
itouchfan
őstag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Értem, köszönöm szépen!

-
itouchfan
őstag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
köszi szépen mindenkinek!
úgy néz ki marad a 18-55, meg manuális objektívek, mivel analógoztam régebben, így van is, nem is áll messze tőlem. aztán majd alakul, később váltok 18-105-re, fixekre.
még egy amatőr kérdés, AF-S, AF-P típusok között (ha jól olvastam, az egyik elektromos, a másik mechanikus blendevezérlést jelent) mi a számottevő különbség?
-
itouchfan
őstag
válasz
fireman123
üzenetére
Ahaa, hát az elég sok. És esetleg egy 18-70? Honnan tudom hogy van-e benne AF motor? Van rá jelölés?
-
itouchfan
őstag
Sziasztok!
Nikon D3200-as vázhoz keresek objektívet, főleg táj-, természetfotózáshoz, de alapvetően általános felhasználásra, ismerkedéshez a DSLR rendszerrel. A keret kb. 25-30.000 Ft. Ha jól tudom, beépített AF motoros obi kell, mert a vázban nincsen AF motor, illetve a DX típusjelűeket kell keresnem. Mit javasoltok? Lehet ennyiért jobbat találni egy sima kit objektívnél? Esetleg egy 18-105öst?
Előre is köszönöm!
-
itouchfan
őstag
Sziasztok!
M42 menetes objektíveket keresek analóg FF vázra (Canon EOS650) streetfotózásra, és makrózásra. Mit javasoltok, ezekhez a területekhez mik a legjobb alternatívák? Street-hez egy 20-35 mm közötti gyújtótávolságú jó lenne? Elérhető áron (20-25k-ig bezárólag) mit javasoltok?
-
itouchfan
őstag
igen, ezért foglalkoztat a kérdés mivel mindkettő megvan, csak analóg gépeken.
Nekem valami régebbi tükörreflexes használtan viszonylag olcsón beszerezhető vázra kéne ismerkedni a technikával, fotózással, stb.
de ha itt megnézed, [ITT] van autofókusz és rámegy a sony alpha bajonettes vázra nem?
-
itouchfan
őstag
Sziasztok! Teljesen kezdő vagyok a témában, kérlek vegyétek figyelembe!

Bajonettekkel kapcsolatban lenne kérdésem. Egyrészt van e valami jelzés az objektíveken ami a bajonett fajtájára, illetve az objektívhez megfelelő vázmélységre utal?
Illetve konkrétan két objektívvel kapcsolatban lenne kérdésem:
[Sigma zoom AF- E 28-70 f3.5-5.6]
[sigma dl zoom 75-300mm f4-5.6]
Ezek milyen bajonettes DSLR vagy MILc gépekre tehetők rá? Jól sejtem hogy az első Nikon F, a második a Sony alpha típusra jó? Van olyan gép vagy adapter amelyre mindkét objektív rászerkeszthető lenne anélkül hgy vesztenénk a végtelenből vagy a képminőségből?
Köszi előre is
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 Pro 1TB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! 16" Lenovo IdeaPad 5 Pro 16" Ryzen 7 5800H 16GB 1TB QHD+ 1év gar.
- Magyar Logitech G915 Billentyűzet lehet +33.000.- Ft ból
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)