Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • madgie

    titán

    válasz hcs57 #3860 üzenetére

    A legnagyobb "felbontása" a sárgafoltban van, ahol találkoznak a fénysugarak az éleslátáskor, míg a legjobb "képfrissítése" a periferiális részeken van, cserében ott jóval kevesebb a csap, rosszabb a színlátás, csökken a "felbontóképesség". Talán azért alakult így, mert az őseinknek perifériális irányokban nagyobb szüksége volt arra, hogy észrevegye, ha valami mozog a bokorban...

    Nem mellesleg nem egyetlen fénytörő közegből áll a szem (a szaruhártya is fénytörő közeg, nem is akármilyen), tehát az "egy lencsével éles kép"-et gyorsan felejtsd el... arról nem is beszélve, hogy csak maga a szemlencse segítségével az "élességállítást", a sugártesthez kapcsolódó zonula rostok segítségével változik mindkét oldali domborúsága (de amúgy egy objektívnél is arra törekednek, hogy alapvetően a legkevesebb lencséből hozzák ki a legjobb minőséget... az más kérdés, hogy a különböző optikai hibák kiküszöbölése no és a változtatható gyutávhoz való ragaszkodás miatt megszaporodtak a szükséges lencsetagok a mostani korszerű objektívekben)

    Elnézést, ha átcsaptam kicsit anatómiába, de abban viszont igazad van, hogy a fényképező "agyát" kell fejleszteni, sokkal durvább rendszerek jöhetnek majd... kezdetnek mondjuk elhagyhatnánk valamikor majd a Bayer-színszűrős megoldást :)

Új hozzászólás Aktív témák