Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• And

veterán

válasz commanDOS #73 üzenetére

(Azért a Paint-et tényleg hanyagolhatnád ;). Léteznek tök alap, fapados nyáktervezők, amelyek nem igényelnek pilótavizsgát, mégis használhatóak. Ez pl. egy ilyen, ráadásul ingyenes: [link]. Egyedüli hátránya, hogy a formátuma valamilyen zárt bináris, más program nem ismeri. De ezt a programot nyomtatáshoz feltelepíteni se nagy kunszt, ill. tud exportálni dxf /AutoCAD/ meg 100..300 DPI-s bmp-be is.)

• And

veterán

válasz @lbert #57 üzenetére

Fóliából van mindkét nyomtatóhoz való. A hőálló fajta lézerhez és fénymásolóhoz jó, de van - legalábbis régebben létezett - tintamegkötős is, jethez. Utóbbi ára pofátlanul magas volt, én ugyan vettem néhány ívet, de végül sosem próbáltam ki. A hőálló fóliának egyetlen gondja van: a festék nem ad rajta tökéletes fedést, a rajzolat néhol szakadozottá válhat, ami finom vonalaknál nem túl előnyös. Nem lesz olyan szép, mint pl. a régi HE-magazinhoz az előfizetőknek járó fóliamelléklet volt. Papírral ilyen gond nincs, de a levilágítási idő jóval magasabb lehet. Gyárilag lakkozott nyákot az Elektrokonthában vagy a Conradban lehet szerezni. Utóbbi alapjában drágább hely, de speciel fényérzékeny nyákból nagyobb a választék. Hagyományos (nem SMD) ültetéshez különben megteszi a kézi lakkfelvitel is, de kell hozzá némi gyakorlat, ill. több vele a macera: a lakkozás után szárítás 70°C-on negyed órát, vagy szobahőmérsékleten, de akkor 24 órán keresztül..

• And

veterán

válasz @lbert #55 üzenetére

Ha azt gondolod, hogy a levilágítós technika nem macerás, akkor ki kell ábrándítsalak: nagyon is az ;). A tintasugaras nyomtatót több okból sem javasolnám hozzá: nem annyira határozott a vonalrajza mint a lézeré, papíron kenődhet, az a fólia pedig, ami képes megkötni a tintát, az marha drága (legalábbis jópár éve az volt). Én lézert használok és sima géppapírt, plusz Transparent-21 spray-t. Meg lehet próbálni vékony papírral vagy pausszal is. A másik, hogy finom rajzolatokhoz jó ideje már csak gyárilag fotolakkozott panellel próbálkozom, mert házilag képtelenség pormentes, egyenletes, mindig ugyanolyan vastagságú lakkréteget kapni.
    Hipermangános maratásról még nem hallottam, de nem kevered a hidrogén-peroxiddal (+sósav)? Különben a vaskloriddal sincs semmi baj.

Új hozzászólás Aktív témák