- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
baly81
aktív tag
Nem kell driverrel foglalkoznod! A linux elintézi helyetted, csak adj neki netet.... Még telepítened sem kell!
Egy pendrivera is jó lesz akár a Linux Mint, vagy Ununtu is. Kell majd progi, amivel fel tudod tolni az adathordozóra, pl. Rufus.Próba cseresznyeként, én próbálnék egy win10-et is, hogy mit szól a hardverekhez... Külföldi fórumokon, esetleg a Lenovo supportnál nem próbálkoztál?
-
baly81
aktív tag
válasz
Trohak91 #21353 üzenetére
Olyan nincs, hogy a gép indulásakor nem tudsz belépni a BIOS-ba, mert nincs kép. Boot screen-nek vagy valaminek akkor is kell lennie. Nyomkodd az Escape-et amikor életre kelted a masinát. Ha semmi sem jön be, akkor azon az alaplapon meghalt valami! És ez lehet valamilyen táp áramkör, vagy akár VGA chip is...
-
baly81
aktív tag
válasz
Trohak91 #21088 üzenetére
Pont erre írom...
Ha jót/gyorsabbat akarsz, akkor rendszer visszaállítást nem csinálsz, mett az annyit ér, mint halottnak a csók! Ha jót akarsz, akkor újrahúzod az OS-t. (És nem win11-el!
)
Egy celeron-al rendelkező CPU-s gépre raktál Win11-et?
4 v. 8 G RAM-ot ott csak az OS vesz fel alapból, a kiszolgálási sebességről nem is beszélve. Böngésző 2-3 komolyabb weboldal megnyitásával kb 2Gb-ot használ. Szerinted mirért lassú, az alapból gyenge HW-en minden?
Rakj fel egy kis HW igényű Linux-ot (ha korábbi disztro az sem baj!), mert így semmire sem lesz használható a géped! Vásárolj bele egy kisméretű olcsó SSD-t, amivel valamivel gyorsabb. A kiszerelt HDD-nek egy külső házat is vehetsz, így szükség esetén lesz 1Gb háttértárad is, ha csatlakoztatod.
Nagyjából ennyit tudsz tenni. -
baly81
aktív tag
válasz
Trohak91 #21086 üzenetére
1. Szerintem inkább ne fogj bele egy OS telepítésbe, ha ilyen kérdések merülnek fel benned...
2. Mivel nem tudjuk a másik géped típusát/specifikációit így nehéz válaszolni. Biztosan jelenteni fog valamit a HDD-ről SSD-re váltás, de ez a sebesség sok mindentől függ. Hiába veszel bele gyors perifériát, ha a géped nem képes kihasználni megfelelően.3. Egy 80 EFt -os géptől, (még ha használt is), ne várj sokat!
-
baly81
aktív tag
válasz
ariel96 #21042 üzenetére
Egyébként miért sérültek az aljzatok? Mozgatva van a gép amikor be vannak dugva a kábelek, vagy ölben van, törik/feszül a kábel? Nem ritka, de azért nem is túl gyakori, hogy a táp és HDMI is megadja magát egy fiatal gépen.
Egyébként, ha már ennyire haldoklik a tápcsati, még véletlenül se használd, mert több kárt is okozhatsz vele, aminek következtében már nem csak a csatlakozócserére lesz szükséged! -
baly81
aktív tag
válasz
ariel96 #21042 üzenetére
Itt nálunk Debrecenben a laptoprendelő foglalkozik -többek között- illyenekkel. Ők nekem még a hibás alaplapi tápáramköröket is cserélték. Gondolom a táp- / HDMI csatlakozók cseréje sem fog nekik gondot okozni. Árban lövésem sincs mennyi lehet... Kérj ajánlatot több cégtől is.
-
baly81
aktív tag
válasz
ZsoltGoku26 #21020 üzenetére
Hú gecc!
Ezt a szöveg odavágta Te! Kicsit jó lesz volna korrektúrázni +javítani, mert én nem érteni te mitis akartál volt kérdez itt a fórum. Amúgy nekem is ROG vas, szíves segít neked, de tudjuk előbb hogy a te gép mit is végez volt. Oké, vagy inkább talán lehet-e esetleg mégse nem?
-
baly81
aktív tag
válasz
Pyttawrx #20961 üzenetére
Szerintem mindkettőtöknek igaza van. Réginek régiek, de a felhasználási körök sokrétűek, pl egy egyszerű CNC vezérléséhez is kiváló, vagy kis mennyiségű P2P futtatását is bírja. Sőt a terület /célközönség még jól is jár(hat).
Én pl. az ilyen gépekkel szoktam megajándékozni a család és ismerősi körben lévő kisebb gyerekeket. 7-8 évesen már oda lehet ültetni őket komolyabban, és akár ott is hagyni, hogy tanuljanak is a kissebb játékok mellett, arra pedig kiváló egy ilyen gép... -
baly81
aktív tag
válasz
st3v3np3t3r #20954 üzenetére
Az ilyet szeretem én is a legjobban! Már mindent átnézel, majdnem kib*szod a francba, aztán az utolsó dolognál ami szóba jöhet "már" meg is találod a hibát!
Talán a szervizes védelmére írható, hogy lehet gyárilag volt hajlott a tű, a kevesebb memó modul miatt meg nem jött elő nála sem a hiba. Persze ő is lehetett... -
baly81
aktív tag
válasz
LaciGSM #20945 üzenetére
Eszközkezelőben töröld a graphic card driverét, vagy az egész eszközt. Újraindítod a gépet. Tiszta telepítéssel végezd el a driver telepítést. Ha nem megy így sem, akkor eszközkezelő, driver frissítése manuálban, betallózod neki a mappát, amiben az nvidia drivere van. Persze ide nem jó a sima önkicsomagolós exe. Ha jól emlékszem az asus honlapjáról letöltött nvidia driver mindig zip-ben van/volt. Az kellene neki, kicsomagolva valahová.
-
baly81
aktív tag
Nem próbáltátok kimérni az alaplapod backlit világításának csatlakozó (kimenő) feszültségét? Lehet hogy az RGB-s szalagkábel kis módosításával tudtál volna (egy kis) színt/világítást varázsolni a billentyűzetre! Mondjuk ez a varázslás csak akkor hat, ha az új billentyűzeted világítása nem sávokra osztott, máskülönben több mókolás kell.
-
baly81
aktív tag
válasz
kreten67 #20938 üzenetére
Én is tippeltem volna alaplapi tápkörre elsőként, ha nincs tudatomban ez a fenefurcsa bekapcsolási mód. Különben én sem találkoztam még hasonló megoldásokkal. A Machenike esetében felhívtam a havert, hogy miért nem kapcsol be, rossz(?), ő mondta, hogy nyomjam mellé az Fn-t is. Már akkor, illetve a driverezésénél eldöntöttem, hogy nem kell ilyen laptop!
Amúgy ennek a márkának 5-6 éve használom az M7-es (M720-as) egerét. Akku még mindig top, a festék/gumi sehol sem kopik, Omron kapcsolók, 16000 dpi, RGB, stb. És amennyire ormótlan, annyira kényelmes. Nagyon jó, pedig nem szoktam dicsérni egy egeret... -
baly81
aktív tag
válasz
PCMedic+ #20934 üzenetére
Járt egy testvére/rokona nemrég nálam, de nem tudom már pontosan. Annak is volt valami hasonló nyavajája. Ha jól emlékszem, -de nem vennék rá mérget- a tápra csatlakoztatott gépnél csak simán be kell nyomni a bekapcs gombot. Ha akkuról kapcsolod be, akkor meg ~2mp-ig nyomva kell tartani a gombot, csak ekkor éledt fel. Próbáld meg.
Remélem a te esetedben is ez lesz!
Tavaly ilyenkor egy barátom hozott egy Machenike (made in China, de nem rossz!) gépet újratelepítésre. Annál meg az Fn gombot kellett nyomva tartani és úgy a PWR gomb, ha akkuról akartad üzemeltetni. Mivel szétszedtem takarírás miatt, láttam, hogy a billentyűzet azon része alól, ahol az Fn gomb van, egy kis kétszálas tyúkbél csatlakozik (JST1.0) az alaplaphoz, erről veszi a jelet (backlit, jelkábel külön). Hogy mi értelme van ennek ne kérdezd! Talán a véletlen bekapcsolásoktól védenék, vagy nem tudom... -
baly81
aktív tag
válasz
Ratiferenc #20908 üzenetére
Hát, koma! Sajnos nekem sincs több ötletem! Lehet ez végképp nyomot hagy a románcotokban. Ami talán szerencsésnek nevezhető, hogy az ajtócsapkodásig csak ritkán fajul a helyzet. Ha megtörténik, akkor meg egy pár órát hagyni kell neki, had főjjön a saját levében. Ha meg észhez tér tegyél úgy, mint ha semmi sem történt volna.
Az xhörcsög legyen veled! -
baly81
aktív tag
válasz
Ratiferenc #20905 üzenetére
Akkor kb. egy alomból származunk...No, és a műszer amit lukba dugsz, az megfelelő teljesítményű? Mert, ha hamar kimutatja a fogafehérjét, a lány (windóz) csak heverészni fog. Ugyan ez a helyzet, ha kéreti magát.
(Megtörtént eset alapján!) ↓↓↓
Hiába dugtam a megfelelő nagyigényű portba a nagyteljesítményű és nagyméretű műszert, amíg egy kis sikosítóval nem adtam neki megfelelő kontaktot. Egy régebbi kapcsolatomban, amikor egy vékony leányzót nap mint nap a vállamon és a tenyeremben hordoztam, sem volt a kapcsolatunk felhőmentes. Amikor eljött az idő, hiába dugdostam én is bármit bármibe, csak lassan értünk a mennybe, mert hiányzott a bedugott műszerről a sikosító. Már kétszer vesztem vele nagyon csúnyán össze, az eszembe jutott, hogy mikor összejöttem ezzel a lánnyal, az anyukája adott nekem hozzá egy CD-t, amin volt némi sikosító. Ezt kellett a műszer előtt beledugni, kis előjátékot követően, amikor a fő témára került a sor, már percek alatt a csúcsra értünk. Nem kérdeztem tőle, de szerintem volt a családfájában némi távol-keleti beütés, ezért nem szerette szárazon. Mivel a műszerről hiányzott az anyag, nem tudott annyi levet engedni hogy ne fájjon. Végül nem ezért lett vége a kacsolatunknak. Megcsaltam egy jobb adottságokkal rendelkező, vékonyabb csajjal, ez meg rajtakapott minket.
A mostani fiatal(abb) lányok már nem ennyire kényesek, de mivel az afférod még nem tisztázódott a leányzóval, lehet érdemes megbeszélni vele. Lehet más a fekvése is, vagy hiányzik egy kereke. Próbáljátok ki hármasban, de ne csak úgy megszokott módon, hanem élőben Linus Torvalds-al. Akkor is lassan megy el a csajszi? Ha igen, lehet fehérmájú! Az ilyenekkel meg vigyázni kell, mert kalandjai során összedhet nagycsomó vírust, ami nem hiányzik az ember fiának!
De én még belenéznék a gondolataiba is, mielőtt felébred, hátha ott van némi gond. Mert, ha reggel úgy kel fel, akkor egész nap fog tartani. -
baly81
aktív tag
válasz
Ratiferenc #20899 üzenetére
Némelyik laptop nem szereti ha a hátsó lukba dugdosol be bármit is. Másik szériának meg még a kedve is elmegy az OS telepítéstől, ha az anált emlegeted! Csak némelyik engedi minden lukba. Általában az idősebb, használt gépek BIOS-a képes fogadni minden porton. Régebbi motorosok ezt tudják!
Egyébként az nem írtad, hogy Betty a csúnya lány (HDD) vagy egy bögyös szőke ciklon (SSD) a kasztni! Továbbá, nem lehet hogy a Kövi Szabolcs ("kövi kép") művészÚr fotója túl nagy felbontású és azért tőtikézi be lassan? Vagy még az is lehet, hogy a telepítés azért áll meg, mert vagy Betty-t vagy kövi képét felismerte a defender!? Vigyázni kell az ilyenekkel is!
Ja! ő-t tudom, hogy ki. De ki az a ke és mit csinálnak együtt? ("keéső") -
baly81
aktív tag
válasz
KonzolKartel #20896 üzenetére
Köszi a választ. Sanszos lehet, első körben én is erre gondoltam. Tegnap sem volt semmi probléma a géppel, kb 4 órát működött mindenféle gond nélkül. Az az érdekes, hogy terhelésre sem jött elő a csíkozódás amikor stresszeltem. Franc essen bele, utálom az ilyen lutri hibákat...
Ti mit tennétek? Várjak míg megint előjön a hiba?
Mennyibe szokott fájni a VGA chip csere (GTX 1050Ti van a lapon). Egyáltalán végzi ennek a cseréjét valaki? -
baly81
aktív tag
válasz
kreten67 #20893 üzenetére
Szia! Köszönöm a választ!
Az én kijelzőm felül csíkos, erre is vonatkoznak a leírtak?Szóval, akkor elvileg a kijelzőbe költözött a mumus? 😒
És ez le is fagyasztja a gépet? Mert az enyém nem reagál semmire ilyenkor. Sőt, mint ha full terhelésen menne minden, ventik pörögnek maxon, meleg levegőt fúj, de semmire sem reagál, csak ha kilövöm. Van még valami, ami erre a hibára enged következtetni? Vagy "csak ennyi", hogy néha csíkozódik és egyszer csak kakukk? -
baly81
aktív tag
válasz
KonzolKartel #20890 üzenetére
Én is ezt mondtam már az első hiba előjövetelnél, viszont pár évtizedes múlttal a hátam mögött, én most ebben nem vagyok annyira biztos, holott láttam már hasonlót párat, valóban vga hibával. Sajnos. Bár kizárni sem tudtam még semmit 100%-ra a RAM modulokon kívül...
Tegnap feltettem a legújabb Nvidia és Intel vga drivereket, azóta többszöri ki-bekapcs, stressz teszt, úgymond extrém használat mellett sem jött elő a hiba. Pedig előtte végig szívatott. Mint írtam, linux live-alatt is. Csak most azt nem értem, hogy azóta miért nem jött elő a hiba? Ma is ment kb 3-4 órát. Tegnap kb 40 perc stressz, 70 fok körül... és kb 3-4 órát a terheléses teszt után. Semmi gond.
Nem értem időközönként miért jön elő. (eddig 2x, kb 2-3 nap eltéréssel) Félek telepíteni egy tiszta wint, mi van, ha a közben is megrogyik... Most jobbnak látom tesztelni az új driverekkel 1-2 hetet, és ha minden klappol, kap egy friss OS-t. (Bárcsak megúszhatnám ennyivel!)
Külföldi ASUS fórumokon írják ugyan ilyen, vagy hasonló hibákra, hogy akkor jön elő, ha a kijelző nagyobb frissítési frekire kapcsol. Én néztem az enyémet, de fix120Hz van benne, se fel, se le lehetőség. És nem tudom, hogy ezt előtte lehetet e állítani, mert -kövezzetek meg, de én- sohasem módosítottam Utoljára CRT-n, vagy az első lcd-k némelyikén kellett.
Mások BIOS frissítés után tapasztaltak nyűgöt, ami downgrade után megszűnt. Mivel nem fiatal a gép ez nálam kizárt, bár megmondom őszintén, hogy ezt nem néztem meg most. 2-3 éve NO support, így nem hiszem hogy most állnánk elő új BIOS-al!
Ha vga lenne, akkor miért nem jön elő a hiba terhelésre / magas üzemi hőre , stb?Anno, még a 3Dfx Vodoo Banshee-m térdelt le így a Delta Force 1 alatt, és kb ugyan ilyen csíkjai voltak.
Sohasem értettem ennek a típusnak a tervezőit sem. Az egész alja egy full műanyag lemez, csak a zsanérok felőli 1,5 tenyérnyi rész perforált. Mindeközben a memók és az ssd a műanyaggal fedett elzárt részben dekkolnak...hűtés nélkül. Semmi légcsatorna, légmozgás kb 0! Alig vártam leteljen a gari. Rögtön leszedtem az alját és martam a modulok alá réseket. Így a hűtőpad tudott hűteni mindent. SSD az addigi 44-50 fokról visszaesett max 38 °C-ra. Konkrétan megfőzik a gépet. Már újkorában is hangos coil whine hangja volt... 550 kék pénzért...
Mindenképp megpróbálom a külső monitort is. Esetleg vga jelkábel okozhatna ilyet?
-
baly81
aktív tag
válasz
baly81 #20888 üzenetére
Közben tiszta telepítéssel felraktam a legfrissebb Nvidia drivert.
Külföldi fórumokon azt írják, többen is, hogy akkor jön elő a hiba, (tehát nem csak nekem), amikor a képernyő frissítése magas frissítésen üzemel. Ez típusonként eltér. Az enyémben azt hiszem csak 120-as van, (ez nálam fix nem is tudom állítani) de a 144Hz-es kijelzőknél is tapasztalták. Szóval lehet driver hiba! (ezt inkább reménykedve kérdezem tőletek)
Jellemzően február eleje-közepe óta vannak többen, akiknek ugyan ez a nyűgük.
Aida64 stressteszt minden periférián sem okozott most (sem) fagyást. Hőfokok hűtőpadon: SSD 37-38°C, CPU 71-73°C.
VGA kb ugyanez.
Csak azt nem tudom, hogy a L.Mint live alatt miért jött elő a hiba. Lehet annak a vga illesztőjében is benne van a mumus? -
baly81
aktív tag
Sziasztok!
ASUS ROG GL703GE laptop delikvensnél mi okozhatja az alábbi problémát? Néha, normál üzem (pl. böngészés, word, stb.) közben, random előjön, hogy a kijelző felső 3-4 cm-re becsíkozódik. Mellékelve a fotó (bár ezen egy nagyobb rész volt éppen csíkos). Rendszer win10. RAM-ok egyesével kiszedve, driver frissítve a hiba fennál. A hőfokok rendben. Linux live-al ugyan ez a helyzet, de ott az egész kijelző csíkos lett. Kiszedtem a "mobil" perifériákat, azok nélkül is fennáll a hiba. Random jön elő, van, hogy 2 napig is megy napi 5-8 órát is. Most pl. alig tudtam bekapcsolni, mert folyamatosan szopatott. Ráadásul ha csíkozódik, akkor a gép kifagy és semmire sem reagál, a venti pörög a gép meleg.
Ezekből itélve biztos, hogy az alaplapon halt meg valami. Én valamelyik tápkörre vagy a dedikált VGA (GTX 1050Ti) chipre gondolok. Bár nem tudom ennek van e köze ehhez, ugyanis W10 loginnél is jött már elő a hiba, és word használat közben is. Ilyenkor meg szerintem nem a dedikált vga-t használja, hanem az Intel UHD630-at. (rendszer/Nvidia alapbeállítás)
Ha meg ez az állításom igaz, akkor a CPU is beteg lehet akár...
Valamelyikőtöknél volt már hasonló jelenség? Mi lehet a probléma? Köszi!
-
baly81
aktív tag
válasz
Luck Dragon #20618 üzenetére
Mindegyik hivatalos szerviz azt mondja, hogy alaplapcserére lesz szükséged, és azt, hogy ez a hiba nem javítható!
NEM EGY NAGY ADAG LÓCITROMOT!
Itt Debrecenben (és gondolom máshol is) van olyan cég, akik a rossz hardverelemeket kimérik és cserélik... A céges laptopunk is szorult tápkör javításra, a Laptoprendelő (ez az itteni cég neve) ezt 2 hetes határidővel vállalta, fél év garanciával, bruttó 27 EFt-ért. Az új alaplap 98 ezer lett volna...
Ez több mint egy éve, azóta is megy aktívan a gép napi 6-7 órában, úgy, hogy a többi (tétlen) időben csak készenlétben van... -
baly81
aktív tag
válasz
Luck Dragon #20593 üzenetére
Bocs, hogy így bele vau-vau. Esetleg nem volt szétszedve a gép? Ha igen, csatlakoztatva lett a kamera az alaplaphoz? Mert ha nem, akkor keresgélheted... Esetleg erre is lehetne vetni egy pillantást!
-
baly81
aktív tag
válasz
mCITY22 #20572 üzenetére
Bármilyen fólia jó lesz hozzá, a lényeg, hogy elektromosan szigeteljen. Ha vastagabb kell, akkor akár egy vékony, vizes petpalackot is szétvághatsz és hőlégfúvóval kiegyenesítve a lapot méretre vágod.
Ragasztószalagot nem feltétlenül ajánlanék, mert annak ragasztója a hőtől visszalágyulhat és elengedhet... -
baly81
aktív tag
válasz
dinersgala #20570 üzenetére
Ha jól sejtem még garis lenne!? Ha igen, küld el a FixDirect -nek ők végzik az Asus garis szervizelését.
Azért félháborító, hogy egy gamer laptop nem bírja a játékot! Ott valami nincs rendben! Nekem is ROG-m van, ezzel is sok bajom volt... Nem a szerviznek köszönhetem a gyógyulását. Én javítottam. Pl. hűtőkör, stb. -
baly81
aktív tag
válasz
dinersgala #20567 üzenetére
Attól függetlenül, hogy adott pontokon (pl. CPU, GPU) nincs túlmelegedés, még lehet más (pl. táp áramkör) melegedésétől is.
Mikor volt kirakarítva, pasztázva? -
baly81
aktív tag
Valamelyik Linux? pl. a Mint? Észrevételeim szerint jóval kevesebb erőforrás kell neki mint az Ubuntunak (az MS rendszereiről nem is beszélve) és kb ugyan az elvárható tőle. Ilyen idősebb gépekre én -ha csak nincs valami speckó windows-ot igénylő program- alapból a linuxot rakom.
Még a 20 éves A3-as síkágyas "ipari" szkenner is üzemel vele mindenféle trükk nélkül! Ennek xp-re volt kiadva az utolsó drivere, az is valami Win 98/win me átiratból. -
baly81
aktív tag
Most néztem meg, én pl nem találtam hivatalos w10 drivert egy-két dologhoz, így lehet ez a probléma oka... Linuxal hogy állsz? Próbálj ki egy Mint-et! Ha csak böngészel, és alap dolgokat csinálsz a gépen, a legmegfelelőbb lesz, és úgy gondolom minden problémád meg fog oldódni. Egy live indítással akár tesztelheted is. Ajánlom!
-
baly81
aktív tag
válasz
Pyttawrx #20210 üzenetére
bul07
Az intel drivere (kezelőmotor, chipkészlet, IO,) és főleg a Intel Dynamic Platform and Thermal Framework Driver fel van téve? A motorok vezérlését és a hőszabályozást is ez végzi. Ha igen, akkor nézd meg, hogy a CPU/VGA ventik csatlakozója jól érintkezik e az alaplappal. Lehet nem kap visszajelzést az alaplap a ventik fordulatáról.
Nálam az ROG csinálta azt, hogy össze vissza 0-6600-ig forgatta a ventiket, holott szoftveresen elvileg tiltva lenne 4000 rpm körül. -
baly81
aktív tag
Debrecenben a laptop rendelő foglalkozik ilyennel, és nagyon normálisnak tűntek. Én is javítattam már ott lapost, azóta is megy. 65 Km nem a világ vége, de a mai üzemanyagárak mellett olcsóbban jössz ki, ha futárral feladod / fogadod.
Ha normálisan be tudod csomagolni kicsi eséllyel sérül.
Ha gondolod írj egy PM-et, én debreceni vagyok. Nem mindennapos, de szoktam mozgolódni a környék településein. Ha nem kieső helyen laksz és van utam arra, akkor elhozom és beadom a szervizbe. Ennyit tudok segíteni az ügyben neked. De, szerintem a futár oda vissza sincs 5EFt...Pyttawrx, igen 6 hónap, de a mai világban már az is valami...
Ha a laptop ára még megéri a tápköri javítást, akkor inkább azt választanám, mint egy amúgy jó készülék kidobásával terheljem a pénztárcámat és a környezetet. -
baly81
aktív tag
válasz
Pyttawrx #20204 üzenetére
Vagy az alaplap tápköreiből huncutkodik valamelyik, én inkább erre tippelnék.
bul07
Nem feltétlenül kell új gépet venned, ha megéri javítani, akkor keress egy olyan szervizt a környékeden, akik alaplap javítással is foglalkoznak. 20-30 EFt körül szokott történni az ilyen és garit is szoktak rá vállalni. -
baly81
aktív tag
válasz
Pyttawrx #20117 üzenetére
Én is találkoztam ilyennel, de ez vagy 10 éve legalább...
Mostanság nem futottam bele ebbe a hibába. Azért elég érdekes, mert kb semmi köze nem lenne hozzá, elvileg tápról kapja a működéshez szükséges kakaót, ergo az akksinak köze sem lenne a biztos működéshez. Az elmondottaitok alapján ez inkább windows bug, vagy lehet szándékosság is a MicroFos részéről, hogy új akku vásárlására sarkalljon. -
baly81
aktív tag
válasz
envagyok #20112 üzenetére
Windows gomb megnyom, mindenféle klikk nélkül elkezded beírni, hogy energiagazdálkodási.... A találatok között klikk az energiagazdálkodási és alvási beállításokra. Ott már egyértemű lesz minden. Ha munka közben is kikapcsol, nem csak tétlenség miatt, akkor az akkut cseréld mert már nagyon gyenge, (nem írtad, hogy mikor tapasztalod a jelenséget!)
-
baly81
aktív tag
Ahogy látom nem csak befelé, hanem oldal irányba is elmozdult az USB aljzat. Tehát nyíró erők képtek fel a forrasztásain. Egy csőrös (csipesz) fogóval a stick NYÁK-ját megfogva szerintem ki tudod húzni belőle. Viszont az aljzat sérülése miatt nem biztonságos a további használata.. Sőt a gépé sem! Úgy kb. örülni kell neki, hogy nem lett nagyobb baj, pl. rövidzárlat, stb. (Bár szerintem biztos tartozik valami SMD védelem hozzá.) Mindenképp vidd el szervizbe! Szerencsé(d)re, ezt az USB aljzatot a mérete miatt az is kicseréli, forrasztja aki először lát ilyet. (Szemben egy Micro, vagy Type C-vel... az, azért már mást igényel!)
-
baly81
aktív tag
válasz
Szabó András #20103 üzenetére
Így elég nehéz megválaszolni, hogy konkrétan mi baja lehet. Szoftveres tiltás nincs? Külön billentyűzet program feltéve, átállítva? Valamilyen szövegszerkesztőt megnyitva semmit sem csinál adott gombok megnyomására?
Ha a szoftver oldalt kizártuk... ügyes kezű vagy és nem félsz az ilyentől, nem áll messze tőled a szerelés, és van hozzá szerszámod is, (kb egy csavarhúzó és egy műanyag lap), akkor szedd szét. A youtube-on biztosan találsz róla videót, ha beírod a gyártót és típusszámot és azt hogy disassembly. Nem kell csutkára szedned, legalábbis soknál nem kell, hogy kiszedd a billentyűzetet. A szalagkábel végét egy kis alkoholos vattával töröld át, és finoman ütögesd meg a billentyűzet oldalát, úgy, hogy az élén áll a billentyűzet. Vagy, ha van kompresszorod, akkor fújd ki a gombok alatti részt. Nem árt, ha ezen van egy vízleválasztó is.. Hisz nem permetezni szeretnénk... Ezzel a két megoldással eltávolíthatod az esetleges szennyeződéseket a gombok alól. Atttól függően milyen rendszerű, a gombokat is könnyen el lehet távolítani esetlegesen, és megnézni, hogy mi a helyzet alatta. Ha ezzel megvagy, akkor pontosan a helyére illesztve mehet vissza a szalagkábel és mehet a próba. Ha nem működik, vidd el egy szervizbe, vagy vásárolj hozzá másik billentyűzetet. -
baly81
aktív tag
válasz
Szabó András #20100 üzenetére
Inkább gyanakodnék kapcsolóra/kontakt hibára, mint arra, hogy régen nem használtak 1-2 adott gombot. Lehet átvezető szalagkábel is megtört, az is okoz ilyen hibát.
-
baly81
aktív tag
válasz
szagnes69 #20073 üzenetére
Azért az szép megoldás, hogy egy alapból hibás, gyári, egy hónapos akkumulátort, amiben 16 ciklus is azért van, mert a tulaj letesztelte, nem kicserélnek, hanem megcelláznak. Akkor mindegy, ha utángyártottat veszek feleennyiért, és ha rossz kidobom/megjavíttatom. Ha meg totál rossz lett, akkor veszek még egy utángyártottat! Ez árban és időtartamban ugyan ott van kb., ha az élettartamokat nézem... Sőt!
-
baly81
aktív tag
válasz
gregory91 #20063 üzenetére
Igen tud fals infót küldeni, egy legololcsóbb, vacak utángyártott akku esetében! De ez egy egy hónapos GYÁRI akku!
És gondolom azt már te sem akarod a hibás adatra fogni, hogy 18%-nál eldobja az akku magát 1 Amperes terhelésnél!? Az lófing és esti fény! Gyenge az egyik cella, és emiatt kapcsolja ki a vezérlő az akku kimenetét. Amikor visszadugod, akkor meg a balancer ennek a cellafeszültségét mutatja, tehát 1%-ot. Ebben a pillanatban csak ezt az egy-két, hibás cellát tölti, a többit csak akkor, ha a rossz feszültsége elérte a jók feszültségét. Ekkor sorban bekapcsolja az összes cellát a töltésbe! Nem egy túlbonyolított áramkör! Szerencsére a hibákat egyszerűen ki lehet szűrni! -
baly81
aktív tag
válasz
Pyttawrx #20062 üzenetére
Attól hogy 100%-ra töltöd nem fog meghallni! Szerintem félreérttetted amit írtam!
Nézd meg bármelyik Lítium cella gyártói adatlapját! Lehet bármilyen kémiájú (Li-Ion vagy más kémia), vagy típusú (IMR, ICR, stb), mindegyik gyártó a tárolást 75-80%-os töltöttségi szinten javasolja. Ne csapjon be tudom, hogy az esetben mit jelent a tárolás! De! Ennél a töltöttségi szintnél a legoptimálisabb a kihozható élettartam is, mert nincs a használat során állandóan fullra töltve az akku. A cella belső szerkezetét pont ez a 80%-ot meghaladó töltöttségi arány, (ami kb. 4Voltos feszültség fölötti érték) nyírja a legjobban. Hogy ott mi zajlik le, inkább nem írom le ide, mert nagyon hosszú. Rá lehet keresni, kismillió oldalon taglalják. Szóval, ennek szokott az lenni a következménye (a normál elhasználódási mértékén felül), hogy a cella belső ellenállása idő előtt megnő, a kivehető kapacitás (üzemidő) csökken. Ilyenkor már a töltés is hosszabb ideig tart és a töltő is jobban melegszik, mert a nagyobb cella ellenállások miatt jobban kell dolgoznia.
Az, hogy neked más tapasztalatod van, az lehet egyéni eset és szerencse is. Bár jelen állás szerint csak azt tudod a saját esetedben megállapítani, hogy jó az akkud kondija így is hogy 100%-ra töltöd. De azt nem tudhatod, milyen állapotban lenne ha csak 80% körülig töltenéd! Gondolom az elfogadható, hogy az akkucella GYÁRTÓK ajánlásai, előírásai azért előbbrevalók, mint a mi kis végfelhasználói tapasztalatunk! Gondolom az ASUS sem parasztvakításnak készített külön programot (Battery Health Charging) az ROG és TUF sorozata számára, ahol be tudod állítani ezt. De az Alienware-nek is van ilyenje...Amit korábban írtál, hogy tilos teljesen lemeríteni őket, az kikötésekkel igaz. Mindegyik akkuban van egy töltésvezérlő elektronika (balancer/BMS) ami figyeli a cellák feszültségét. Ha a cellák feszültsége eléri a 3 - 3,1V-ot, akkor van lemerülve az aksi, és a benne lévő elektronika is lekapcsolja a kimeneti oldalt.
Ez a feszültségérték a standard, de a Lítium celláknak ettől kevesebb a mélykisülési feszültséghatáruk. Típusonként eltérő, 2,6-2,8 Volt szokott lenni. A vezérlőelektronika azért kapcsol le e fölött, hogy a cellákat megvédje a mélykisüléstől, ami nagymértékben odaver az akkunak, vagy tönkre is teszi a cellát. Tehát, ha azt nézzük, hogy egy jó akkut, (aminek cellái 0/minimális önkisüléssel rendelkeznek) lemerítek szinte nullára, nem jár veszéllyel, és az élettartamban sem fog jelentkezni negatívumként. Ha egy rossz állapotú akkut lemerítek nullára az már jelenthet kockázatot, annak függvényében, hogy meddig hagyjuk lemerülve az akkut. Ennek mértéke a cella önkisülésétől függ, lehet 1 óra is és lehet 1 év is. Ha elérte a mélykisülési fesz-határt, akkor már károsodik. Ebben az esetben igaz amit te is írtál.
Ha be kellene sorolnom mire kellene figyelni a hosszú akku élettartamhoz:
- nem tölteni csak 75-85% közé (fentebb írtam miért)
- minél kevesebb akkuról történő használat (ciklusok száma)
- ha lemetítetted az akkut minél hamarább feltölteni (75-85%-ra)
- melegtől (45°C-tól) től óvni az akkut
- gyári, vagy azzal egyenértékű töltő használata
(csak a feszültség értékének azonossága nem elég, az áramerősség értéke ne haladja meg a gyáriét. Inkább alatta legyen, max lasabban tölt) -
baly81
aktív tag
válasz
szagnes69 #20058 üzenetére
Nincs mit! Próbálhatod nyugodtan az ajánlottakat, de 100% biztos lehetsz benne, hogy cellás lesz az akkud! A kollégáknak sikerült a sok lényegtelen infóba belemenni, de az ajánlottak nem fogják megoldani a dolgot!
A fennálló problémádnak a kritikus szintek beállításához semmi köze nincs! Az akkuban lévő balancer/BMS lekapcsolja az akku kimenetét (nem kap feszt a gép), mert legalább egy cellád nem bírja a ráeső terhelést. Ezért áll le a géped mindenféle jelzés nélkül. Ez kb olyan mintha elmenne az áram az asztalinál. Ez a típusú leállás semmi másra nem utal, csak erre... Egészséges akkuval mindegyik OS beállítástól függően lekapcsol, altat, vagy hibernál.
A kritikus, illetve minden egyéb érték állítgatásával valamelyest tudsz szépíteni az akkuról használt üzemidőn, mert pl. leveszi a fényerőt az érték elérésénél, így ennek vonatkozásában kevesebb lesz a kisütő áramerősséged, de ezzel nem szünteted meg a problémát, csak kintébb tolod a határt! Eddig 18%-nál offolt, így meg ~12-15 -nél fogja. Ez azért lesz, mert ha eléred azt a cellafeszültséget és áramerősséget amit nem bír a gyenge cella, a BMS ugyan úgy le fog kapcsolni, mert érzékli a cella gyengeségét és a többi cella védelmében kiold. Ha nem ezt tenné, akkor az egészséges cellák nem csak a laptop áramigényét szolgálnák ki, hanem a rossz cellát is töltenék. Az így kialakult folyamatos terhelés mellett pedig az egészségesek állapota is nagyon hamar leromlana.Nem hiába van beleírva a többcellás üzemű akkus/elemes készülékek használatijába, hogy egyforma márkájú és típusú, töltöttségű telepeket használj! Ezzel pont a cellák egymás töltését szeretnék elkerülni. Aki akkuzik, az tudja, hogy normális töltőn kimért valós kapacitású akkukat max 5%-os kapacitáseltéréssel párosítunk, tömbösítünk. És a belső ellenállást már fel sem hozom ehhez. Az ajánlók közül mindenkinek elkerülte a figyelmét az is, hogy a kikapcsolás után a töltés 1%.ról indult, holott 18%-nál lőtte le magát az akku. Az akkuba épített töltésvezérlő elektronika pontosan a fentebb leírtakat támasztja alá... A leggyengébb cellád feszültségét (töltöttségét) mutatja! Továbbá 1 hónaposan, 16 ciklus után nem szabadna 5%-os romlásnak sem lennie!
És még egy tanács! Ha az akkudat hosszú távon akarod jó kondícióban tartani, akkor ne töltsd fel 80% fölé. Hogy a HP-nek van e erre külön programja nem tudom, de a winben van ilyen beállítás, illetve van külső program is erre. Igaz így kevesebbet tudod akkuról üzemeltetni, de cserébe kíméled az akkut és hosszabb távon tudod igénybevenni! -
baly81
aktív tag
válasz
szagnes69 #20038 üzenetére
Szia! Rossz az akkud! Vidd vissza gariba, mert nem szabad ilyet csinálnia! Ha egyszerűen kikapcsol a gép úgy mintha a hálózati áram menne el egy asztalinál, akkor az akku a hibás! Ez azért van, mert legalább egy cellád az akkuban haldoklik. Alacsony töltöttségnél (és itt most a cella feszültségét értem) egyszerűen elenged, azaz a terhelésre hirtelen kritikusra esik a cella feszültsége. Ez jellemzően 3 Volt körüli érték. Ezt észreveszi a balancer/BMS és leoldja a kimenő feszültséget, azaz lekapcsolja magát az akku. A gép meg nem tud mást tenni, minthogy fesz hiányában kikapcsol. Ezért nem kapsz róla értesítést sem! Menj nyugodtan vissza, mert egy új akku, főleg gyáriban nem csinálhat ilyet!
-
baly81
aktív tag
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy Dell Vostro 3560-as gép nálam, ami hol elindul, hol nem. Amikor bekapcsol, hiba nélkül és szépen, gyorsan működik. Amikor nem, akkor meg a bekapcsoló gomb megnyomása után, 2-3 mp-es időközökkel rövid csippanás hallható. Ez mindaddig folytatódik, amíg ki nem kapcsolom a gépet. A kijelző sötét marad amikor a hibát produkálja. Amikor bekapcsolom, akkor hallatszik, hogy a DVD rom feje megmozdul, így ebből gondolom, hogy nem BIOS baja van. Csutkára szedtem, de hibát nem találtam. Úgy gondolom az LCD panel, vagy annak kábelje lehet a ludas, de szeretnék benne tanácsot kérni, hogy mi okozhatja ezt a hibát.
Köszi a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Villanyszerelés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Asztalos klub
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- E-roller topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell latitude E5430 eladó
- Asus Tuf A15. Ryzen 6 6800h. 32gb ram . 1tb + 4tb m2 ssd
- HP USB-C dokkoló G5, 120W-os táppal, Új
- Acer Aspire ES1-520/ AMD A4 5000/ 6GB / 480GB SSD Windows 11.
- Lenovo X1 Carbon gen4 i7-5600U, 8GB RAM, 2k érintő, hibás billentyűzet!
- HP Compaq 610. CPU T5870 2 Magos. GPU Intel X3100. Mem 4 GB. SSD/HDD nincs. Szép állapot. Töltővel.
- Xbox Ultimate előfizetések
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest