- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Vezetékes FÜLhallgatók
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Androidos fejegységek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen notebookot vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
polonic
félisten
-
polonic
félisten
-
polonic
félisten
válasz
cybermil #32824 üzenetére
Mennyi max memóriát támogat a laptop?
Meg az mit jelent a memóriánál, hogy alacsony sűrűségű? Erről fogalmam nincs
A win7-nek ehhez semmi köze, nem attól nem indult a gép. A 32 bites amúgy is 4 gigát tud címezni (vram-mal, minden egyébbel együtt). Kiírná az összes mennyiséget és zárójelben odaírná a ténylegesen használható mennyiséget.(#32825) sampe
Ilyen esetekben a memory remap ki -bekapcsolás szokott segíteni.
Tényleg érdekes, hogy csak így egyszer kevesebb lett a használható.
Cseréld meg a modulokat, hátha. . . -
polonic
félisten
válasz
kungzi #32746 üzenetére
Nem biztos, hogy geilt kéne venni.
Nézz meg más márkát, biztos ott is találsz fekete hűtőset, ha nagyon azt szeretnél. Corsair, kingston, kingmax, g. skill. Ezek jók, de még lehetne sorolni bőven.Az alacsonyabb időzítés a jobb, de ez, a szintetkikus teszteken kívül, sehol nem számít.
-
polonic
félisten
Na meg volt a mindkettő memóriamodul ellenőrzése, egyiknél sem volt hiba.
Úgyhogy innentől kezdve mi a tipp, ha a mch és a ram feszültségemelése sem segít?Amit észrevettem, hogy a memtest a cpu-nál csak a fele cahce méretet jelezte ki.
Aztán az everest cpuid-je is csak a felét jelezte ki. A cpu-z viszont jól. Ez mi? Ezzel kell foglalkozni? -
polonic
félisten
Rendben, megpróbálom, miután lefutottak a tesztek.
Mondjuk mióta meg van a 4 giga ramom, alapra vannak beállítva és eddig semmi probléma nem volt. Mostantól ez így nem tetszene a lapnak, az alkatrészek "fáradásától" vagy nem tudom, mi miatt?
Köszönöm a tanácsokat és infokat! -
polonic
félisten
-
polonic
félisten
Igen, azt tudtam, hogy nem teljesen jó os alól tesztelni, csak kipróbáltam.
Elindítottam a pluszosat, már fut egy ideje. Addig a laptopot használom.Csinált más furcsaságot kékhalálon kívül is a gép. Lefagyott teljesen, megmerevedett a kép egy fájl lomtárba helyezése utáni okézásra és utána nem jött kékhalál. Ilyet még nem láttam.
Aztán olyan volt, hogy kékhalál után, folyamatosan újraindult a gép. Egyszer meg olyan is volt, hogy nem indult el, a képernyő sötét maradt, mint ha készenlétben lenne.
Ezek is köthetőek a memóriához? -
polonic
félisten
És memóriatesztre melyik memtestet használjam? A simát vagy a pluszosat?
-
polonic
félisten
Problémám van, elkezdett kékhalálozni a gépem.
Itt vannak az előzmények: 1, 2, 3.
Amiket itt leírtam, abból jól gondolom, hogy a memória a hibás?
Terheletlenül nem jelentkeznek problémák, csak terhelés alatt, játéknál vagy annál az occt tesztnél.
Hogy tudok megbizonyosodni róla, hogy tényleg memória-e vagy esetleg az alaplap vagy bármi más a gond? -
polonic
félisten
válasz
Attix82 #32549 üzenetére
Nyilván minél magasabb frekvenciájú a ram, annál valószínűbb, hogy 1.8 volt kell neki.
Ha 1600-asat veszel, akkor gondolom menni fog 1.5 volton. A specifikációban ez a két legkisebb érték, passzolniuk kéne egymáshoz.
Egyébként sandy mellett is lehet magasabb ram feszültséget beállítani, 1.7 volti lehet elmenni. -
polonic
félisten
válasz
dermar #32452 üzenetére
Ezek közül a gyártók közül választhatsz, nem lősz mellé egyikkel sem, szerintem.
Arra figyelj, hogy 1.5 voltos legyen a modul, bár lehet magasabb feszültségen mennie sandy bridge mellett.
Egyébként van milyen ramot vegyek topik is, ott lehet ajánlanak konkrét típust. -
polonic
félisten
válasz
dermar #32450 üzenetére
Elég nagy az internet, nem?
Google/bing a barátod, segítenek.
Elnavigálsz a segítségükkel a gyártók, pl G skill, Kingston, Kingmax, Corsair, A data, Crucial, stb. oldalára. Itt megnézed a specifikációkat.
Aztán mondjuk egy webshopban (máshol is nézz szét) megnézed az árakat vagy itt hardveraprón. -
polonic
félisten
válasz
DonThomasino #32415 üzenetére
Ilyen esetben semmi különbség nem lenne.
-
polonic
félisten
válasz
DonThomasino #32412 üzenetére
Semmiben.
-
polonic
félisten
válasz
Skeleton01 #32379 üzenetére
Az intel ajánlása szerint az első generációs i7 prociknál a memória feszültsége 1.65 voltig állítható. Úgyhogy nem lesz probléma belőle.
-
polonic
félisten
válasz
TazLeacher #31466 üzenetére
Én azt mondanám, hogy nem normális.
De ki tudja? Lelkük van ezeknek a gépeknek is?! -
polonic
félisten
válasz
Zaparozset #31430 üzenetére
Nem hiszem, hogy gond lesz, mert ramok 1066 mhz-en indulnak el.
-
polonic
félisten
válasz
barack1997 #31400 üzenetére
Tökéletes a kingmax, kingston is, corsair.
Figyelj, hogy 1.5 voltosat vegyél, ha későb sb-hez akarod használni. -
polonic
félisten
válasz
barack1997 #31398 üzenetére
Inkább a geil a ratyi, mint a kingmax és kingston. Kerüld a giel ramokat.
Vehetsz 1333 mhz-es ramokat, alacsonyabb sebességen fognak menni majd. -
polonic
félisten
válasz
barack1997 #31396 üzenetére
Van rajta két foglalat ddr2 és ddr3 is.
A memóriák sebességei ott vannak, tehát megy az 1333 mhz-en a ddr3, de csak tuninggal.
Max 8 giga ramot kezel.
A ddr2 és ddr3 ramok nem használhatóak egyidőben.
A ddr3 modulokat a fekete, a ddr2 modulokat a kék slotokba kell tenni.
A hitelesített memóriák listáját az asus.com-on találod. -
polonic
félisten
válasz
barack1997 #31394 üzenetére
Ezt a gyártó holnapján találtam, nem volt nehéz elnavigálni.
2 x DIMM, DDR3 1333 (O.C.) / 1066 / 800 MHz
2 x DIMM, DDR2 1066 (O.C.) / 800 / 667 MHz
Dual channel, Max. 8 GB, Non-ECC, Un-buffered memory
*DDR3 and DDR2 memory can not be used simultaneously
**Use DDR3 memory modules on the black slots and DDR2 memory modules on the blue slots.
***Refer to www.asus.com or user manual for Memory QVL (Qualify Vendor List) -
polonic
félisten
Itt nem a trend a lényeg. Hanem az, hogy a core i processzorokban már a memóriavezérlő is integrálva van. Az első generációs core i prociknál 1.65 volton mehetett a memóriavezérlő, a felett károsodik a proci. A sandyknél, ha jól tudom, 1,5 volt ez a határ. A ph tesztben le van írva, én is ott olvastam szerintem, de azóta nem néztem meg újból.
-
polonic
félisten
Milyen hátrányra gondolsz? OS szinten gondolod? 64 bites oprendszer kell és nem lesz gond. Ezek mindketten 1.65 voltot kérnek 1600 mhz-en, 1.5 volton 1333 mhz-en fognak menni. Különbség nem igazán van köztük, tán a második kevesebbet fogyaszt. De ez a memóriánál abszolút elhanyagolható.
-
polonic
félisten
Üdv!
A geil ramokat fejeltsd el. A ddr3 ramjaik nem a legjobbak.
A különbség pl a 13 ezres 4 gigás kitnél és a 22 ezres 4 gigás kitnél, hogy a 22 ezres alacsony feszültségű, 1.35 voltot kér. A 13 ezres pedig 1.65-öt.
Egyébként ott az iponon, ott vannak a termék linkjei, ott össze tudod hasonlítani ezeket, mondjuk nem mindegyiknél van link.Ha jól tudom, akkor a sandy procikhoz 1.5 voltos ramok kellenek, majd erre figyelj.
-
polonic
félisten
válasz
Midway #31073 üzenetére
Az everest azért írja cl5-nek, mert az, az spd értékeket olvassa ki, ahogy már az előbb is írták. De ez egyébként egyértelmű is, mivel azokat az adatokat a memória, spd résznél írja ki.
Az everesttel, inkább most már legyen aida64, úgy látod az aktuális értékeket, ha futtatsz egy gyorsítótár és mememória sebességmérést. -
polonic
félisten
válasz
zsolt19900 #31031 üzenetére
Minimális gyorsulást fogsz tapasztalni.
Egyébként egy a kingmax 1066 mhz-es modulok is jók, nekem ilyen van, megy alapfeszen, ráadásul 10 ezerrel olcsóbbak. Mondjuk időzítésben jobb egy picivel, de kétlem, hogy ezt mégéreznéd a kingmaxhoz képest. -
polonic
félisten
A command rate mit jelent? Ez nekem automatikusan CR2-re van beállva. Ezt ha jól láttam a biosban nem is tudom módosítani.
-
polonic
félisten
-
polonic
félisten
-
polonic
félisten
válasz
Crytek #30779 üzenetére
Ez egy érdekes dolog. Van ugye az alaplap gyártójának a holnapján a QVL lista, amiben szerepelnek a ramok, amikkel működnek a lapok, elvileg. . .
Gigabyte lapom van. Én vettem 2x1 giga geil value ddr2 ramot, ami benne volt ebben a QVL listában, pontosan ugyanazzal a sorozatszámmal, ezt betettem 2x1 giga goodram mellé, paraméterei ugyanolyanok voltak. Hiába adtam pluszt feszt már kb mindennek, akkor is memóriahibát jelzett a memtest. Aztán csak a 2 geil ramot hagytam bennt, így semmi hibát nem jelzett a memtest, de a windows néha kékhalálozott. Aztán eladtam az összes ramomat, a geil, akinek ment, működik normálisan. Vettem 2x2 giga 1066 mhz-es kingmax ramot, alapfeszültségen mennek a megadott sebességükön. Ez viszont nincs benne a QVL listában és mégis működik normálisan.
Elmondható az, hogy a giga lapok a ddr2-ből nem szeretik a geil-t, a kingmaxot viszont igen. Ezt már más is leírta.
Ebből azt akarom kihozni, hogy leginább a tapasztalatokra kell hallgatni, hiába ez a QVL lista. -
polonic
félisten
válasz
nepszter1 #30732 üzenetére
Van egy program, ami a memóriákat is teszteli.
OCCT[/L ]a neve. A programon belül a CPUCCT tesztet kell kiválasztani.
Vagy memtes86+ - szal kipróbáltad már? -
polonic
félisten
válasz
csillagkomp #30668 üzenetére
Tök mindegy, hogy mit csinál a gyártó vele, hogyan hirdeti. Attól még lehet rossz valami. Ha a tapasztalatok azt mutatják, hogy rossz, akkor mégis minek hiszel?
Egyébként használd nyugodtan, reméljük nem lesz vele bajod, ha meg mégis, akkor garanciás és csere. -
polonic
félisten
Akko csak átlagos.
Azért írtam, mert valaki azt mondta a régi kingmaxok mentek 1.8 v-on 1066-ot, az újak már nem nagyon. De itt meg ugye mégis mennek, tehát mégis csak egy jobb fajtát fogtam ki.
Na majd kipróbálom a cl5-öt. Egyébként várni kell ettől valamit? Nem igazán számít az időzítés, ha jól tudom. -
polonic
félisten
Állítgattam az 1066 mhz-es kingmax ramoknál az értékeket.
Automatikusan 2 voltot kapnak és 6-6-6-24-es időzítésre állnak be. De aida spd szerint 6-6-6-18-at tudnak. Beállítottam 18-ra, aztán ezzel is működik normálisan. Végül a feszültséget is visszavettem 1.8 voltra +0.5 volt. Ezt azért kellett, mert biosban normal lehetőség van és utána jönnek a +xx értékek és ha normalra állítottam, akkor 2 voltot kaptak. Ami a legjobb, hogy így is mennek 1066 mhz-en 6-6-6-18-as időzítésekkel. Kifogtam egy jó kingmaxot ezek szerint?
A kérdésem az lenne, hogy használjam így vagy mindent állítsak vissza automatikusra és kapjanak 2 voltot? Azért kérdezem, mert nem tudom akkor mi van, ha az előírtnál kevesebb feszültséget kapnak. Esetleg meg, ha 2 volton járatnám, az mennyivel rövidítené az élettartamát, holott ez az alapértelmezett érték neki? -
polonic
félisten
válasz
jozs6200ax #30607 üzenetére
A dual kit-re utal. Tehát 2x1 gigás modulok, amik mennek dual channelben
-
polonic
félisten
válasz
Mr.Flippers #30583 üzenetére
Én erről a Dr. Debugról nem hallottam még, annyira nem is követem az ilyen dolgokat.
Amit leírtál, abból memória hibának tűnik. Ha a többivel megy, azzal az egyel meg nem indul, akkor másra nem tudok gondolni. -
polonic
félisten
válasz
Mr.Flippers #30581 üzenetére
Na látod, ilyenkor hasznos lenne. Nem véletlenül van az kitalálva. Gondolom akkor csipogna és memóriahibát jelezne.
A csipogások jelentései pedig az alaplap könyvébe vannak leírva általában. -
polonic
félisten
válasz
Mr.Flippers #30579 üzenetére
Csipog a gép igaz?
-
polonic
félisten
válasz
Mr.Flippers #30577 üzenetére
Ha ez egyikkel nem indul, akkor úgy tűnik nekem, hogy az a hibás. Egyáltalán be sem kapcsol a gép?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Reklámblokkolók topikja
- Autós topik
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest