Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• plevi

csendes tag

válasz bwoay #52 üzenetére

Látom, nem sikerült meggyőznelek. De még mielőtt mélyebben belemennénk (ugyanis nem tudom kit érdekel ez még rajtunk kivűl), elmondom, hogy átlag felhasználás esetén a jstereo egy nagyon jó dolog.
    Csakhogy nálam néha előfordul, hogy a learchivált mp3-aimat később még egy kicsit át kell dolgoznom. Leggyakoribb eset, amikor a középső csatornát eltávolítom (pl. azért hogy bizonyos hangszert így jobban kihalljak, mivel zenész is vagyok). De ezt a módszert lehet alkalmazni karaoke-cd készítéséhez is (ha a CD úgy lett masterolva, hogy középen van az ének). Egyébként ez az újabb hangszerkesztő progikban már megtalálható funkció (pl. Goldwave --> Reduce Vocals).
    Namármost itt jön ám ki a néha nagyon durva külömbség MS és LR között. Az jstereoban kódolt mp3-on végrehajtva a 'reduce vocals'-t egy rendkívül zajos eredményt kapsz, míg sima sztereóban tiszta az egész. Mindez azért, mert az MS megbojgatta a sztereóképet (még ha csak egy picit is). Ha MS-ből vissza lehetne állítani LR-t veszteségmentesen, akkor ez nem így lenne. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy magasabb bitrátán ez a különbség egyre csökken, de létezik.

Konklúzió még egyszer: a jstereo nagyon jó dolog átlag felhasználó esetén (főleg alacsonyabb bitrátán), de ha később netán ilyen tervei vannak az embernek mp3-jaival mint nekem, akkor csakis normál sztereó.
    Ezért írtam anno azt, hogy archiváláshoz a normál sztereót ajánlom.

Új hozzászólás Aktív témák