Aktív témák
-
Vertic
aktív tag
válasz
hogyishívnak? #27 üzenetére
Kis pontosítás: valóban azért 100Hz, mert így egyszerűen a duplája a hálózati frekvenciának, de mivel félképeket adnak 50Hz-en (vagyis első menetben a páratlan, második menetben a páros sorokat rajzolják csak ki), ezért így is kell memória a 100Hz-es TV-kbe, hogy a teljes képet össze lehessen rakni, és 2x egymás után kirajzolni. Így egy kis késleltetés is lesz a képben, de ezt nem lehet észrevenni.
-
rdi
veterán
válasz
bsa_maffia #30 üzenetére
Érdekes dolog ez, mert nekem még mindíg az az érzésem, hogy a monix segít, pedig már 85 hz előtt ülök? :DD
-
bsa_maffia
csendes tag
és a 100 hz-es tévé, meg más tv képcsövek sem hasonlíthatók össze a monitorokkal, mivel csak hasonló a technika, de nem azonos
-
bsa_maffia
csendes tag
nem kéne a képfrissítési frekvenciát és a sugárzást összekeverni, mert ez két különböző szem és monitorkárosító dolog
65-70 hz körül a szem már nem károsodik, mert már túl gyors a változás neki ahhoz, hogx kövesse..
viszont, ha magas sugárzási szintű monitort nézel egész nap + fél éjszaka, nem megfelelő távolságból és nem megfelelő szögből, az már rontja a szemed
van egyébként előírás a képernyős munkahelyekre, amiben számos egyéb szigorú előírás van, aminek csak kevés munkahely felel meg.
nem véletlen, hogy munkahelyen óránként 10 perc kötelező monitormentes időt kell tartani és összesen 6 órát lehet így is csinálni (mint a röntgennél) -
_mikk_
csendes tag
A TCO99 es egyeb szornyusegekben 85Hz van megallapitva, ha valaki nagyobb frekin hasznalja, akkor az hm jobban sugaroz, mondjuk ez evidens, es akkor mar lehet hogy nem felel meg a TCOxx szabvanynak...
Vegulis a muszaki parametereket csak azert szeretjuk, mert kezzel foghatoak, es lehet mondani hogy ha az egyik kisebb valamiben vagy nagyobb akkor jobb vagy rosszabb. A valosagban azonban a sokfele parameter egyutt szamit, olyan kavalkadban hogy nehez megallapitani most akkor ket keszulek kozul melyik a jobb. Monitornal viszonlag egyszeru a dolog, melyiket birjuk tovabb nezni :)
Nekem altalaban a 100Hz valik be, a 85-nel minden bajom van, 17 colos moncsikra ertem ezt most, hiszen ott kezdodik egy olyan meret ahol latni is lehet valamit. Nagyon fontos meg hogy a monitornak tiszta, eles kepe legyen, hiaba tudja egy monitor pl az 1024*768-at max 86Hz-el, ha 85 hz-en megis torzit...en lattam egy likomot ami raadasul durvan (!) torzitott 85hz-nel...igaz az bovli kategoria.
Szoval a felvetesre annyit, hogy amennyiben neked 85Hz-nel (torzitasmentesen) nem lep fel faradsag a 100Hz-hez kepest, talan probald meg a 85-ot, mert a sugarzasi szint arra ''garantalt''. -
Prozac
aktív tag
Másképp:
Eszközök->Intrenetbeállítások->Színek
1. Itt a Windows színek kipakcsolása
2. Saját színek beállítása
3. Esközök->Intrenetbeállítások->Kisegítő lehetőségek->Weblapok színének figyelmenkívűlhagyása checkbox kipipálása
Mondjuk ezzel minden ugyanolyan lesz, néhány dolog olvashatatlan, és baromira nem a weblapkészítője, dizájnere szerinti..... -
hogyishívnak?
aktív tag
szia!
''Szerintem is a 100 Hz OK!, merthogy valami miatt a TV-knel is ezt szabvanyositotak. miert? Tudja valaki?''
Mert ez pont a kétszerese az eredeti 50 Hz-nek így 1szerübb a megjelenitése a képnek.Ha nem így lenne a bejövő videójelet (analóg) digitalizálni kéne, memóriában tárolni,majd mikor szükség van rá visszaalakitani.Így nemlenne elég költségkimélő az előállítása. -
Bobojsza
aktív tag
Na kerem.
Azt hiszme mar kicsit tisztabb a kep :)
Szerintem is a 100 Hz OK!, merthogy valami miatt a TV-knel is ezt szabvanyositotak. miert? Tudja valaki?
tehat valoszinuleg nem ezzel van a gond, ha a monitort bamulod. Persze bizonyos ido utan mar tok mind1. Hanem, a fenyesseggel. Es mint fenyesseg a vilagosan megjeleno dolgokkal. Erre am magamtol jottem ra par honapja, mikor tenyleg bazi sokat kellet bamulnom a kepernyot. At is alitottam a WinComander hatteret feketere, a desktop egyebkent is fekete volt, es mindent amit csak lehetettett feketere vettem. Ha hiszitek ha nem, erezheto, orakban merheto kulonbseg mutatkozott, mennyi ido utan faradtam el.
Na a kovetkezo kerdesem meg az, hogy webbongeszoben meg lehtene-e oldani hogy a feher ill.vilagos helyett fekete legyen a hatter, mint tudjatok a legtobb helyen vilagos hattert val;asztanak.
Ciao -
rdi
veterán
Szerintem elég a 85 hz de nem csak ez a fontos, hanem az is,hogy milyen a képélesség, milyen a fényerő és kontraszt beállítás.
Vagyis a 85 hz mellé kell egy jó 2d videokártya is, ha sokat akarsz gép előtt dolgozni.
De. Ettől még a szemed romlani fog. -
Turmoil
senior tag
válasz
michael jackson #21 üzenetére
Abból a szempontból jó lehet az ECDL, hogy a mezei felhasználó a tanagyag ismeretében ne ijedjen meg egy számítógéptől.
Egy informatikus szemszögéből siralmas, mert nem az ő szintjére készült és konkrét válaszokat próbál adni olyan kérdésre, amire nem lenne szabad, mint pld. a monitorfrissítés.
Aki kicsit is benne van, az tudja, hogy minden problémára legalább 10 féle megoldás létezik. Ha egy ilyen vizsgán kérdésenként csak 1 választ fogadnak el, akkor 100 kérdésnél 1:10^-100 az esélye, hogy egy informatikus maximális pontot érjen el, míg annak, aki bemagolta ez 50-70% is lehet:)))
Ezt a kérdést én is elbuktam volna, mert 1152x864-en nézem az ablakokat 93 Hz frissítés mellett. -
michael jackson
csendes tag
két dolog:
1., az ecdl vizsgát soha nem tartottam sokra, mert szerintem a számítógépes feladatmegoldást NEM lehet uniformizálni, egyes megoldásokat helyesnek, másokat helytelennek minősíteni valamilyen ''sztenderd'' alapján. DE igazán nagyot akkor néztem, amikor az elméleti tesztsorban találtam egy ilyen kérdést: milyen képfrissítési frekvenciát kell beállítani a monitoron? erre rávágtam, hogy amilyen magasat csak lehet. az asszony meg -ő kérdezte- közölte, hogy ilyen válasz nincs, a helyes az, hogy 75hz!!! :( NNNA mondom...
2., otthon samo 753dfx monitorom van (tudom, nem világverő...) 85hz-en nyomatom, de nagyon szép rezzenéstelen képe van. olyan, mintha egy fotót néznék. az irodában, ahol dolgozom, régebbi ('98-as) monotorok vannak, első nap majd kifolyt a szemem tőlük. 65hz-en ment mind, 9300K-n, max fényerő, kontraszt, stb. aztán beállítottam 85hz-et, ott nem volt gond. mindenesetre hatalmas a különbség egy jó flat monitor és egy rosszul beállított ''sima'' crt közt.
ja és van egy módszerem, amivel tuti jól lehet érzékelni a remegést -ha van- egyszerűen a szemet ellazítva el kell nézni a monitor mellett a semmibe. így nagyon jól érzékelhető a remegés, bár biztos nem mindenki látja, ahogy egy előttem szóló mondta. -
Prozac
aktív tag
Lehet nem jó tudom de szerintem:
Az emberek 99 %-nak a 60 Hz sem látható már.
A gond nem a monitor ''villogása'', hanem a környezeti világítás és a monitor frekije közötti interferencia. Biztosan láttatok a TV-ben a monitort mutatnak és sötét csík mászkál rajta. Ez kb u.a. jelenség.
Szemüveges vagyok és rendszeres a szemvizsgálat nálam. Egyszer mértek egy u.n. idegi vezetést. A dokinéni folyamatosan tekerte feljebb egy LED villogásának frekijét és azt mondta szóljak, amikor már folyamatosnak látom. Nálam ez 43 Hz környékén volt. Közben vagy ötször rákérdezett, hogy még mindig villog? Nem akarta elhinni, hogy nekem még mindig igen. Azt mondta kb. 1000-ből 1 egy ember ilyen.
Visszatérve ideális freki szrintem, amikor már nem látod zavarónak, plusz egy fokozat.
Nagyon nem értem: Miért nőne a sugárzás a frekivel?
Ha valami befolyásolja szerintem, akkor az a fényesség inkább.
Ha arra gondolok, hogy tényleg interferencia a villogás, akkor pl, a 100-120 Hz épp a duplája közeli az interferenciát okozó világításunknak. Itt nem lehet vajon?
Ha hülyeséget írtam volna, javítsatok ki... -
Pacák
senior tag
A céges gépem szintén egy Samsung Syncmaster 1100p-vel működik egy Compaq gép Nvidia Vanta-val, 85Hz-en, 1280*1024 felbontással, tördelek rajta. Otthon három éve egy Daewo 710B monitorom van pillanatnyilag egyAsus GF2MX400-val 1024*768, 85Hz-en, tesóm gépén Samsung 550b+Vodoo3 3000: 1024*768, 85 Hz-en megy a desktop. Az első monitorunk otthon egy Stamford ''noname'' fekete-fehér típus volt + integrált Trident 512k kártya egy Olivetti 286-ban: 640*480/60Hz! Az első három összeállítást reggeltől estig el tudom/tudjuk nézegetni, a 640*480/60Hz-ről annyit, hogy annó attól negyed - fél óra alatt összeakadtak a szemeim és sajna ma már én is szemüveget hordok... :o
-
Agyzuzo
addikt
Mindig a lehető legnagyobbnál egy picivel kisebbre kell venni. Így a monitort sem szadizod agyon és a szemed is jól jár. Pl. nálam 1024-ben 120Hz a max és 100-on van a moncsi.
-
Bobojsza
aktív tag
aha :)
na szoval cad-es hasznalat is van, a monitor 1ebkent 1 samsung 1100p+ a videokartya + matrox pherla 128mb
eddig 101 hz-en hasznaltam, nekem jo volt, a 85-ot kevesnek talatm, de most probalkoztam 120-szal, most is ennyin m1.
szoval vegyek vissza ?. -
Nem érdemes 85-100Hz fölé menni.
A képfrissítési frekvencia növelésével arányosan nő a monitor sugárzása is.
Ezért van az hogy a korrekt cégek ráírják a monitorukra hogy pl. 75Hz-ig teljesítik a TCO99 szabványt.
Ha valaki arra panaszkodik hogy 85Hz fölé kell vinnie a képfrissítést, mert alig láthatóan ''remeg'' a kép vagy hosszabb távon megfájdul tőle a feje/szeme az a monitor elektronikája miatt van.
Egy jó minőségű monitornak 85Hz-en tökéletesen remegésmentes képet kell adnia átlagos otthoni felhasználáshoz. (nem Cad ill. más prof. alkalmazásokhoz) -
KovacsUr
addikt
OFF
Látszanak a cirill betűk az aláírásban? -
bélanéni
őstag
azért nem lehet arra panasz, hogy nem válaszol senki... :DD
-
bélanéni
őstag
szerintem 85-100 hertz körül mozog az ideális.
nem vagyok hozzáértő, de azt hallottam, hogy nagyobb frekvenciánál jobban sugároz a monitor. Tehát azért gondolom, hogy a fentiek az ideálisak, mert alatta vibrál, fölötte már jobban sugározhat, mint kéne.
sokan azt mondják, hogy 85, mert azt már ''kifeszített'' képként látod, szerintem a 100 az ideális. -
KovacsUr
addikt
Szóval, 100 Hz alá ne menj az általában használt felbontásnál. Időnként lehet kevesebb (régen 60Hz-nél nem is létezett jobb, mégis kibírták...)
/ umm... észrevetted, milyen sok a szemüveges a régi számtechesek között? :)) / -
Bobojsza
aktív tag
marmint idealisat :)
-
Bobojsza
aktív tag
nem a felsot kerdeztem, hanem az idealista
-
Bobojsza
aktív tag
Csako-mako!
Adott egy eleg jo konfig, videokartya, monitor hertzenkent allithato.
A kerdesem nagyon 1*u. Van-e es ha igen mennyi, az emberi szem szamara idealais, legkevesbe karosito frekvencia, legyszi indokoljatok is.
Ha jol tudom a mozifilm 46 frame/sec folott mar nem, olyan elvezetes a legtobb ember szamar, mint alatta. A 23-24 gazdasagossagi okokbol alakult ki. Na valami ilyesmire gondolok, hogy letezik-e ilyen ertek
Koszi
csa.
Aktív témák
Hirdetés
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- HP ProoBook 745 G7 laptop /Ryzen 3 4300U/4GB DDR4/256GB NVMe (Erősen "B" kategóriás esztétikailag)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest