Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Ez a topic azért indul, mert segítséget és tájékoztatást kíván Nektek nyújtani akkor, ha becsaptak titeket, vagy csalókba ütköztetek az üzletelés során. Ha kár ért titeket biztosan szeretnétek, hogy károtok megtérüljön, illetőleg a csaló bűnhődjön, és ilyen esetek a jövőben kevésbé fordulhassanak elő. Ebben kíván segítséget és tanácsot nyújtani Nektek ez a topic.

  Megkérek mindenkit, annak érdekében, hogy a delikvens ne léphessen fel ellenetek válaszlépésekkel --gondolok itt egy esetleges személyiségi jogi perre vagy rágalmazás, becsületsértés miatti perre amit ellenkező esetben ellenetek indíthatna -- nyilvánosan a topicban csak a delikvens nevét és az általa használt nicknevet illetőleg a város nevét amelyet megjelölt, adjátok csupán csak meg, az összes többi adatot úgy mint bankszámlaszám, általa megadott teljes lakcím, msn-cím, emailcím, illetőleg minden más adat amit megtudtatok róla és alkalmas az azonosítására, csak privátban küldjétek el számomra. Ha egy nicknevet többször is beküldenek, vagy egyezőséget találok két különböző nincknév között a privátban hozzám elküldött adatokban, akkor az illető közzé lesz téve egy listában, mint olyan aki már legalább két embert megkárosított. Illetőleg közzé lesz téve a neve mellett az is, hogy indult-e már ellene büntetőeljárás, ha igen az milyen szakban van és azt is, hogy tudjátok-e még jelezni felém vagy a hatóság felé azt, hogy érvényesíteni kívánjátok a károtok megtérítését még a megindult büntetőeljárás keretében a többi károsulttal összefogva.

  Ne feledjétek, senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig amíg a bíróság jogerős ítéletében azt ki nem mondta. Érvényes ez ebben a topicban megjelenő nevekre is.

  Ha csalóba ütköztök, jogi lépéseket tehettek a felelősségre vonása iránt.

  Mindez mit jelent számotokra?: részvételt az eljárás során sértettként; azaz el kell menni a rendőrségre amikor behívnak titeket, vagy ha feljelentést tesztek, és ott el kell mondani mi történt,át kell adni az erre vonatkozó bizonyítékaitokat (levelezés, bankszámla az átutalásról, telefonbeszélgetések időpontjai stb.). Nem kell tartani ettől, én csak normális hozzáállású nyomozóval találkoztam, úgyhogy elmondhatom, hogy a sértettekkel szemben segítőkészek, nemúgy a terhelttel szemben... Ezt követően ha a nyomozás és a rendőrségi szak lezárul, akkor el kell még mennetek a bíróságra és ott is szóban előadni a történteket, vagy nyilatkozni, hogy a rendőrségen tett tanúvallomásotokat fenntartjátok. Illetőleg kérvényezhetitek, hogy még a büntetőeljárás során a bíró döntsön a titeket megillető kártérítésről.
  Nektek az eljárás megindítása semmilyen anyagi kiadással nem jár. Fontos ugyanakkor, hogy a hatóság felé ha feljelentést tesztek azt ismeretlen tettes ellen tegyétek, majd a tanúvallomás során nevezzétek meg a személyt, de erre általában a rendőrségen is vigyáznak, s elve úgy veszik fel a jegyzőkönyveket.

  Mit jelent ez az elkövető számára? alapesetben a kártérítésen túl pénzbüntetést, közérdekű munkát vagy két évig terjedő börtönbüntetést, illetőleg emellett ú.n mellékbüntetést is, súlyosabb esetben több évig tartó börtönbüntetést a kár értékétől függően. Minél több a károsult, annál nagyobb ez a bizonyos összeg, ami összeadódik, s figyelembe veszik azon összegeket is, amelyek csak kísérleti szakban maradtak, azaz nem tudott kicsalni pénzt az elkövető, de megpróbálta azt.

  Néhány szó a jogi fogalmakról:

  Különbség lopás és csalás között: a csalás során a másik fél tévedésbe ejt titeket azzal, hogy pl. ígéri: az árut az előreutalt pénz ellenében elküldi nektek, holott lehet nincs is ilyen áru a birtokában, vagy azt akár többeknek is eladja, de természetesen nem küldi.

  Szabálysértés / vétség és bűntett:
  -Ha kár ér titeket az főszabályként 20.000 ft alatti összeg esetén szabálysértés akkor, ha az elkövető először csinál ilyet és csak a ti irányotokba. Ekkor nem a rendőrség jár el, hanem az illetékes önkormányzat szabálysértési ügyben.
  -Ha azonban ugyanezt többekkel is eljátssza a fórumon, tehát már jogi fogalommal élve "üzletszerűen" követi el a cselekményt, azáltal a cselekménye már nem szabálysértés, hanem vétség vagy bűntett azaz bűncselekmény, ekkor akár egy forint kár esetén is bűncselekményt valósít meg, és a rendőrség fog eljárni az ügyben, eljárást indít, tanúkat hallgat meg, az elkövetőt büntetőeljárás alá vonja, a büntetés mértéke pedig az okozott kár mértékétől fog függni.

  Kísérlet és befejezett bűncselekmény: Kísérlet valósul meg,ha megpróbálta kicsalni tőletek a pénzt, de az nem sikerült, azaz ha eléggé óvatosak voltatok és így eredménytelen volt számára a bűncselekmény. Befejezett, ha kárt okozott nektek. Azonban a büntetés kiszabásánál mindkettő ugyanúgy büntetendő azaz számításba veszik azon értékeket is amelyek csak kísérleti szakig jutottak.

  Kártérítés igénylése

  Történhet már a büntető eljárás keretében is és történhet polgári eljárás keretében is. Ha már a büntető eljárás keretében érvényesíteni szeretnétek kárigényeteket, akkor a hatóság előtt úgy kell nyilatkoznotok, hogy "polgári jogi igénnyel is fel kívántok lépni a terhelt ellen, azaz érvényesíteni kívánjátok a titeket ért kár megtérítését még a büntetőper során". Ezt célszerű már a feljelentéskor leírni. Ekkor a bíró dönt arról, hogy foglalkozik-e a büntető per során a polgári jogi igénnyel, ha dönt a kérdésben, akkor az ítéletben kitér arra is, hogy mennyi a kártérítési összeg számotokra, amit azonnal végre is hajtanak ahogy az ítélet jogerőre emelkedik. (nem foglalkozik vele, ha az nagyon elhúzná az eljárás menetét, vagy nehézséget jelent a kiszámítása stb stb--- ekkor az ítéletében azt mondja ki, hogy az igényeteket polgári peres eljárás során tudjátok csak érvényesíteni.)

  Amennyiben további kérdésetek van
  , forduljatok hozzám bizalommal priviben, bár még nem vagyok végzett jogász, de ha tudok, segítek a problémátok megoldásában.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Elsőként közzétenném, hogy büntető eljárás indult BoatJoe vagy JoeJoe nicknéven üzletelő személy ellen. Nyíregyházi, Tapolcai illetőleg még más városnevet is megadott üzletelései során. Jelenleg a nyomozás rendőrségi szakban van, azaz aki még nem tette és szeretne jelentkezni a büntetőeljárásba, hogy a többiekkel együtt érvényesíthesse kárigényét; az felém vagy a nyomozó hatóság felé még jelezheti ezt.

  Remélem hasznotokra, mindnyájunk hasznára válik ez a topic.

  További jó üzletelést kívánok.

  [ Módosította: Racecam ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  A Boatjoe elleni büntetőeljárásba jelenleg már 10-11 károsult lépett be, de még további sértettek jelentkezését várjuk. Hasonlóan sikeresen indult "hadjárat" swenn alias Gáspár Ferenc ellen. Ha összefogunk, és közösen fellépünk a csalók ellen akkor hosszabb időre kiiktathatjuk őket innen, biztonságosabbá téve az internetes kereskedést itt. A büntetésük jó eséllyel akár 2 vagy súlyosabb esetben 4-5 év letöltendő börtönbüntetés is lehet. Nem utolsó szempont, hogy érvényesíthető a kárigényetek még a büntetőeljárás alatt, polgárjogi igény formájában, illetőleg bevett szokás kártérítési perekben, hogy az elkövető még a per tartama alatt az ítélethozatalt megelőzően a sértettek kárát egészben vagy részben megtéríti, ez az ő érdeke is, hiszen ezzel csökkentheti a bíró által rá kiszabott börtönbüntetés mértékét.

  Akit nem ért kár, csak megpróbált tőle Boatjoe pénzt kicsalni, és szeretné ő is segíteni Boatjoe felelősségrevonását, vagy súlyosabb büntetés kiszabását, az szintén eljuttathatja a hatóságok számára a rendelkezésére álló bizonyítékait (levelezés, msn napló, stb formájában) ezzel is elősegítve az eljárás sikerét és a károsultak számára a sikeresebb kár megtérítését.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • dbius

  veterán

  válasz zöldfülű #1 üzenetére

  Dícséretes, önzetlen és tiszteletre méltó kezdeményezés, ill. felajánlás! :C :R Köszönet érte a tisztességes fórumozók nevében :K

  Sok sikert, kitartást, igyekszem figyelemmel követni és esetleg pár hasznos hozzászólással segíteni, ha tudok.

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz dbius #4 üzenetére

  Köszönöm szavaid! :K

  Igyekszem segíteni mindenkinek, aki jogi kérdéssel fordul hozzám. Ezt választottam hivatásomul. Azonban bármit is tenni a csalók ellen, csak a TI segítségetekkel tudok, így legalább ugyanolyan köszönet jár azoknak is, akik veszik a fáradtságot és vállalják az utánajárást és mindazt ami egy ilyen "jogi procedúrával" jár akár a saját érdekük, akár mások érdeke káruk megtérítse kívánja azt.
  Segítségetekkel, együtt, remélem többre juthatunk, mind a hardverapró csalóktól való megtisztításában, mind pedig egy biztonságosabb piactér létrehozásában. Ezt bizonyítja minden összefogás és közös fellépés a csalók ellen, s reményeim szerint ez az első büntetőperek lezárulásával, az elkövetők felelősségre vonásával, siker esetén részbeni vagy teljes mértékű kárösszegek megtérülésével be is fog bizonyosodni.

  Üdv:

  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Kérek mindenkit, hogy akit TravellTech megkárosított, az jelezze felém ezt a tényt, és írja meg nekem privátban, a konkrét összeget, amennyivel megkárosította őt a srác, vagy amit még nem térítettek meg a számára; a nevét és lakcímét (esetleg ha meg kívánja adni a bankszámlaszámát, akkor azt is, bár lehet célszerűbb inkább lakcímre kérni a pénz visszautalását.

  Valószínüleg a srác szüleinek küldünk egy levelet, amelyben felszólítjuk őket határidő tűzésével, hogy a károsultak kárát fizessék meg. Esetleg ha gondoljátok akkor magát a terméket lehet még visszakérni, amit küldtetek és amiért nem fizettek. Reménykedjünk, hogy fizetni fognak, vagy a terméket visszaküldik. Ez utóbbi esetben pontosan jelöljétek meg azt a terméket is amit a srácnak küldtetek. Ha nem, akkor ott van a lehetőség egy kártérítési per indítására. Természetesen mindezek feltétele, hogy bizonyítani tudjátok a terméket elküldtétek a srácnak. (feladóvevény esetleges értékmegjelöléssel, vagy emailváltás a megegyezésről stb, stb. amitek van.) Kérlek jelezzétek azt is, hogy egy esetleges kártérítési perben benne lennétek-e. Ennek megindítása bizonyos mértékig költségekkel jár (ügyvéd fogadása és per indítási költség ez utóbbi a perérték 6%-a ha jól emlékeszem.) A kiskorú károkozásáért ugyanis a szülője tartozik felelősséggel. Ez utóbbi változat feltételeinek még utána nézek.

  Üdv:

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  TravellTech ügyben csütörtökig (10.22.-én estig) tudtok jelentkezni még nálam, a levél pénteken lesz elküldve. Ma is többen jelentkeztek. Akik elküldik az adataikat addig, azokat belefoglaljuk a levélbe.

  Üdv:

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Akit néhány hónappal ezelőtt Dzsenko vagy Cedi nicknevű felhasználó károsított meg és szeretne részt venni a büntetőeljárásban, vagy szeretné kárigényét érvényesíteni, az kérem írjon nekem pirvát üzenetet.

  Üdv:

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Kérlek Titeket, hogyha úgy gondoljátok, hogy csalóba futottatok, akkor küldjétek el Nekem privátban az adatokat, amik tudomásotokra jutottak. Már van jónéhány név és sok adat csalókkal kapcsolatban a birtokomban, amiket össze tudok hasonlítani az általatok beküldöttel. Ha van egyezés, az a ti dolgotokat is megkönnyíti. Sajnos nem tudok mindenkit megkeresni privátban időhiány miatt, pláne ha nem is értesülök arról, ha valaki csalóba futott. Így hát bombázzatok nyugodtan privát üzenetekkel.

  Üdv:
  Beatrix

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Jelentkezzen nálam akit "Oakley" vagy "Illu" nicknéven, vagy "H. Viktor" néven bemutatkozó másik fél megpróbált megkárosítani, vagy ilyen névvel üzletelő féllel kapcsolatban kár érte.

  Üdv:
  Beatrix

  [ Módosította: I_Am ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Chaser

  titán

  Mennyi az átfutási ideje egy polgári pernek? Évek? És mi van akkor, ha nincs "hivatalos" jövedelme, tulajdonában sincs semmi.

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • D1Rect

  félisten

  válasz Chaser #11 üzenetére

  Először büntető eljárás indul.

  "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

 • Chaser

  titán

  válasz D1Rect #12 üzenetére

  Ezt nem is vitattam. "És mi van akkor, ha nincs "hivatalos" jövedelme, tulajdonában sincs semmi."

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • D1Rect

  félisten

  válasz Chaser #13 üzenetére

  Ilyen esetben vszínűleg előbb úgyis ülni fog egy keveset. :)

  "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

 • Chaser

  titán

  válasz D1Rect #14 üzenetére

  Azzal a pénzem még nem kaptam vissza. Ismerősi körben anno elloptak egy 2 millás kocsit, a yardon azt mondták majd szóljunk, ha megtaláltuk...:)

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #11 üzenetére

  Szia!

  Én hozzáírnék még egy részt, nevezetesen miért érdemes inkább büntetőeljárásban érvényesíteni a kártérítési jogaitokat és nem polgári perben....

  I. A polgári per átfutási ideje:
  A bíróság legkésőbb a kereset benyújtását követő 30 napon belül intézkedik a tárgyalási nap kitűzéséről. Erre vonatkozó határidő minimum 15 nap attól számítva hogy az alperes a keresetlevelet átvette -- azaz max kétszeri kézbesítési próbálkozás is beleszámítható a 15 napon kívül-- , maximum határidő a kereset bírósághoz benyújtásától számított 4 hónap. Ezen időintervallum közötti időre tűzik ki a tárgyalást (van néhány perfajta, pl a személyiségi jogokkal kapcsolatos per, melynek határideje ennél sokkal rövidebb, de a kártérítési perre a fenti határidők vonatkoznak)

  Az, hogy az ügy mennyire húzódik el, attól is függ, hogy mennyire erőteljes bizonyítékok állnak a rendelkezésetekre. Ha egyértelműen bizonyítja, akkor a másik fél talán nem olyan ... buta.... hogy elmegy másodfokig vagy még tovább, mert az csak az ő költségeit fogja növelni...
  Ha vitatható a bizonyító ereje a bizonyítékaitoknak, akkor lehet a per több tárgyalási napot is igénybe vehet még az első fokon, és lehet hogy lesz belőle másodfok azaz fellebbezés, perújítás vagy felülvizsgálat is... természetesen mindegyiknek megvannak a maga szabályai, hogy milyen törvényi feltételek fennállása esetén élhet vele bármelyik fél vagy a fél jogi képviselője akár önállóan is.
  De hogy kissé kézzelfoghatóbb legyen az egész csalásból eredő kárra levetítve: van banki bizonylatotok arról, hogy ti utaltátok a pénzt, de a másik fél nem küldött csomagot, ÉS a bankszámla ténylegesen a másik fél nevén van, akkor akár 2-3 hónap alatt is meglehet a pénzetek... (persze ha nincs jövedelme, vagy végrehajtás alá vonható vagyontárgya, akkor ez sokkal tovább is elhúzódhat...) Ha nem fizet önkéntesen, akkor a per lezárulása után a fizetési határidő eredménytelen letelte után megindíthatjátok a végrehajtási eljárást. Itt csak egy végrehajtási lapot kell benyújtani a szükséges mellékletekkel és viszonylag rövid idő alatt a bíróság elrendeli a végrehajtást, ezután elkerül a végrehajtóhoz az ügy ( a végrehajtót hatóságilag jelölik ki, nem ti választjátok) A végrehajtónak szintén van némi határideje az intézkedésre :F (persze sok kis határidő is sokra mehet..) Előlegeznetek kell a végrehajtási költséget, amit a törvény határoz meg tételesen attól függően mi volt a per tárgya vagy értéke, ez általánosságban 6%-a a követelt összegnek Illetőleg törvény lehetővé teszi azt is hogy ne kelljen előlegezni azt, de akkor bizonyos feltételeknek meg kell hogy feleljetek. Amúgy a polgári perre igaz az,hogy minden percselekmény költségeit előlegeznie kell annak a félnek aki azt kérte vagy akinek érdekében az felmerült. Ha pernyertesek lesztek, akkor természetesen ezt az összegen visszakaphatjátok, mert a másik félre ráterhelik. Némi vigasz, hogy mindazidő alatt amíg az eljárás folyik, a követelésetek kamatozik.

  II., Ha nincs hivatalos jövedelme az alperesnek vagy nincs behajtható vagyontárgya
  Először azt nézik meg, mennyi az a bizonyos összeg amit be kell hajtani rajta. Ha ez nem olyan jelentős összeg, akkor azonnali beszedési megbízással próbálják azt kiegyenlíteni, Ti jelölhetitek meg, hogy miből kívánjátok követelésetek kiegyenlítését. Ha van a másik félnek bankszámlája, akkor lehet kérni az abból való letiltást. Ha ez nem vezet eredményre, akkor utána néznek van-e az adósnak bejelentett munkaviszonya, vagy bármilyen más dologból származó pénzjövedelme. Ha ebből kiegyenlíthető, akkor ebből fogják, ha nem, akkor jön a vagyontárgy lefoglalása. Ez bármilyen forgalmi értékkel bíró vagyontárgy lehet, ezt határidő tűzésével és meghírdetéssel elárverezeik és a befolyt összegből egyenlítik ki a követeléseteket.
  Van még lehetőség közvetlen bírósági letiltás alkalmazására még a bíróság által a per végén, akkor ha pl ismert az adós munkahelye stb.

  Nos abban az esetben, ha semmi sem vezet eredményre, mindezek ellenére nincs semmilyen jövedelem, vagyontárgy amelyből letilthatnák a károtokat, akkor a bírósági végrehajtó ügyel arra, hogy időközönként leellenőrizze azt, hogy ezen viszonyok nem változnak-e meg. Azaz 1 év múlva nem lesz-e mégis jövedelme, vagyontárgya. stb. Az elévülési idő 5 év, mindezidáig ezek ismétlődnek. Annak érdekében, hogy öt év után ne szűnjön meg elévülés miatt a követelés a végrehajtók eljárási cselekményt végeznek pl akár egy hivatalos levél kiküldése, ez megszakítja az elévülési határidőt ami ekkor újra indul, azaz az öt év újból kezdődik.És ez így mehet tovább elméletileg addig amíg nem lesz egyszer a nevén olyan jövedelem amelyből a végig kamatozó követelés összegét le nem tudják vonni.

  III. Büntetőeljárás inkább és nem polgári.

  Büntetőeljárás során is több lehetőség van arra,hogy igényeteket érvényesítsétek. A)Elsőként ú.n polgári jogi igény iránti igényetek jelzésével még a feljelentés vagy az első tanúkihallgatás során. Ez azt jelenti, hogy kéritek, a bíró az elsőfokú tárgyalás során döntsön a kártérítésetekről. A bírónak joga van ezt megtagadni, de persze ha erre vonatkozóan a törvényi feltételek fennállnak.. Ha megtagadja, akkor azt az elsőfokú ítéletében meg kell indokolnia. (pl túlságosan elhúzná a büntetőpert mert bonyolult a kiszámítása) "a polgári jogi igényt a bíróság az ítéletben lehetőleg érdemben bírálja el, annak helyt ad, vagy azt elutasítja. Ha ez jelentékenyen késleltetné az eljárás befejezését, valamint a vádlott felmentése estén, vagy ha az indítványnak a büntetőeljárásban való érdemi elbírálását más körülmény kizárja, a bíróság a polgári jogi igény érvényesítését egyéb törvényes útra utasítja"

  B) Lehetőség van arra, hogy még a büntetőeljárás mellett, azzal párhuzamosan, azt megszakítva ú.n, közvetítői eljárást indítsanak. Ehhez szükséges az is, hogy a másik fél önként vállalja a kár megtérítését, illetőleg az ügyész beleeggyezzen. A másik félnek ez azért érdeke, mert jelentős mértékben csökkentheti ezzel a büntetése mértékét, esetleg elkerülheti a letöltendő szab.vesztés kiszabását egy felfüggesztettel ha a kár nem olyan túlzottan magas, vagy ha csökkentheti a letöltendő idejét is.
  Ezzel az eljárásfomával akkor lehet élni, ha magának a cselekménynek a büntetési tétele nem haladja meg az öt évet. A közvetítői eljárás maximum hat hónapig tarthat, ha addig nem kapjátok meg a kártérítést, azaz nem vezetett eredményre, akkor a büntetőeljárás folyik tovább.

  A büntetőeljárás során nektek az indítással részvétellel stb kapcsolatosan nincsen költségetek, azaz itt a polgárival ellentétben nektek nem kerül az eljárás semmibe. A kártérítést megkaphatjátok még az elsőfokú eljárás végén, ha a bíró azt megítéli végrehajtással, vagy ha közvetítői eljárás volt folyamatban akkor úgy.
  Abban az esetben, ha a bíró kimondja a terhelt bűnösségét, de a terhelt fellebbez és nem a bűnösség megállapítása, hanem a büntetés túlzott mértéke miatt, akkor az elsőfokú határozat részjogerőre emelkedik, ami azt jelenti hogy az ügy bár megy tovább, de ti a kártérítést ennek ellenére megkapjátok azaz a végrehajtás megindul.
  Végül pedig, ha a bíró elutasítja a polgári jogi igényetekről való döntést a büntetőeljárás során és kimondja annak polgári jogi úton való kizárólagos érvényesííthetőségét (de ugyanakkor az ítélet megszületik a terhelt bűnösségéről, akkor ennek az ítéletnek a birtokában a polgári úton történő érvényesítés is sokkal gyorsabban zajlik le, mivel nem kell bizonyítani azt a polgári eljárás során, hogy a követelésetek jogossága fennáll-e azt ugyanis a bűnösítő ítélet kimondja, csak az összegszerűséget kell bizonyítani...

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz D1Rect #12 üzenetére

  Szia!

  Ebben tévedsz, mert pl. indíthatsz polgári eljárást ú.n. jogalap nélküli gazdagodás miatt is a másik féllel szemben, Ekkor nem azt vizsgálják, hogy történt-e csalás, az teljesen mellékes kérdés ilyenkor!!! ezt még akkor is indíthatod, ha a büntetőper során a másik felet felmentik azaz nem állapítják meg a bűnösségét!!
  Ekkor azt vizsgálják meg, hogy a te teljesítésed ellenében (mert ugye te fizettél neki pénzt, vagy küldtél neki terméket) történt-e valamiféle ellenszolgáltatás. Ha nem, akkor itt az ellenszolgáltatás hiánya vagy elmaradása miatt követelheted az eredeti állapot visszaállítását ( pénz vissza, vagy termék vissza) ekkor a bíróság ezt fogja kimondani.
  Alapvető jogelv ugyanis, hogy szolgáltatásért a polgári jogban ellenszolgáltatás kell hogy járjon, a "szerződés"-ben meghatározottak szerint.

  (itt a szerződés létrejön pl emailváltások során megegyeztek abban hogy termék és pénz csere milyen összegben. stb, de szerződés jön létre szóban is, nem kell hozzá írásos forma, de persze akkor kell legalább egy tanú, aki igazolja a szóbeli megállapodás megtörténtét.)

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Chaser

  titán

  válasz zöldfülű #16 üzenetére

  Hi, köszi a -nem éppen rövid:)- választ.
  "Annak érdekében, hogy öt év után ne szűnjön meg elévülés miatt a követelés a végrehajtók eljárási cselekményt végeznek pl akár egy hivatalos levél kiküldése, ez megszakítja az elévülési határidőt ami ekkor újra indul, azaz az öt év újból kezdődik."
  Ez gondolom akkor működik, ha az érintett ezt átveszi, ellenkező esetben talált egy kiskaput a kiskapun?
  Engem ugyan nem vertek még át - csak 1x majdnem, de megoldottam -, csak érdekelnek az ilyen ügyek.

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • Chaser

  titán

  "(itt a szerződés létrejön pl emailváltások során megegyeztek abban hogy termék és pénz csere milyen összegben. stb, de szerződés jön létre szóban is, nem kell hozzá írásos forma, de persze akkor kell legalább egy tanú, aki igazolja a szóbeli megállapodás megtörténtét.)" Ezt berakhatnák az aprókba, hátha nem akarna minden 2. msn-en meg telón "tárgyalni".

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #18 üzenetére

  Nem! Ez a jogi kiskapu már megszűnt.
  A törvény kétszeri kézbesítési kötelezettséget ír elő, aminek eredménytelensége estén törvény erejénél fogva kell kézbesítettnek kimondani a kersetlevelet, vagy bármely más bírósági iratot.

  A törvény még olyannyira rugalmas lett ebben a kérdésben, ha pl valaki azért nem vesz át pl egy keresetlevelet, mert nem lakik már az utolsó ismert lakóhelyén , ekkor sem akad meg az eljárás, ekkor kérvényezni kell ú.n. hirdetményi formában történő kézbesítést. Ekkor a hatóság az utolsó ismert lakhely szerinti önkormányzaton, vagy a lakóhely szerinti rendőrkapitányságon, stb közzéteszi a hivatalos iratot kivonatolás formájában, (személyiségi jogok védelme miatt) ezt 15 napra függesztik ki. Ennek letelte után a következő napon a
  hivatalos iratot úgy kell tekinteni, mintha azt szabályszerűen a másik fél átvette volna. Ekkor a másik fél helyett egy kirendelt jogi képviselő jár el a perben, az képviseli az alperes jogait.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Chaser

  titán

  válasz zöldfülű #20 üzenetére

  Ez jó is meg nem is, ha indokolatlanul keresnek valamivel akkor is bukta van (?).

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #21 üzenetére

  :D Nem, ekkor jogod van arra, hogy bírósági úton bizonyítsd be az ártatlanságod. S ha ez egyértelművé válik (azaz nem bizonyíték hiányában hanem bűncselekmény hiányában mentenek fel) akkor ellene kártérítési pert indíthatsz anyagi és "nem anyagi" (lásd meghurcoltak, személyiségi jogod sérült stb )károd megtérítése miatt

  Illetőleg indíthatsz ellene büntetőpert esetlegesen rágalmazás, becsületsértés vagy ha a feltételek fennállnak akár hamis vád stb miatt is.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Chaser

  titán

  válasz zöldfülű #22 üzenetére

  Tehát bukta van, nekem kell szaladgálni az "igazam" után.
  Komolyan mondom mikor anno pályaválasztás volt, felmerült bennem a számtech oldal mellett hogy esetleg lehethnék ügyvéd is, hát nem bánom, hogy letettem róla :N

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #23 üzenetére

  :DDD
  Hát igen, néha elég nehéz, mert nem elég hozzá csak egyetlen jogszabályt ismerned, lehet arra vonatkozóan speciális szabályozás is van az általános mellett; s ez egész mást eredményez...
  Sokan azt hiszik, hogy 20.000 ft alatt nem érheti őket rendőrségi eljárás, és ezért sok kis összegű csalást követnek el, de itt akkor belép az "üzletszerűség" jogi fogalma, aminél már nincs összegszerűség meghatározva a tényállásszerű cselekmény megvalósításához, ott az összegnek már csak a minősítés és a büntetés kiszabása tekintetében van jelentősége.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Chaser

  titán

  válasz zöldfülű #24 üzenetére

  Pont olyan ez mint a számtech, a megoldáshoz átfogóan kell ismerni mindent, de úgy nézem még itt is lassabban változnak a dolgok, mint a jogszabályokban:)

  A csalásos dolog "halmozását" ismertem valahonnan, néha a jogszabályalkotók is tudnak értelmes dolgokat összehozni.

  Üdv:
  Krisztián/Chaser

  :D

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz zöldfülű #17 üzenetére

  Ezt még annyival kiegészíteném, hogy létrejöhet a szerződés ú.n ráutaló magatartással is... (pl a boltban a kosárba teszed a megvásárolni kívánt árut) Ráutaló magatartásnak minősül az is, ha az egyik fél teljesít, azaz a szóbeli megállapodás alapján utalja a pénzösszeget. (ekkor nem kell igazolni a szóbeli megállapodás tényét tanúval, azt igazolja az egyik fél általi teljesítés megtörténte. Ekkor jogilag a másik fél köteles a teljesítésre, azaz a termék küldésére.
  (persze ez a forma eléggé ritka a gyakorlatban, talán csak a bolti vásárlásnál fordul elő...)

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #25 üzenetére

  :Y De az sem kellemes, amikor ---és pont ilyen a polgári eljárásjog is már évek óta, azaz a polgári perek (lefolytatására vonatkozó szabályozás)--- szóval amikor a tanár kiad egy tankönyvet (kb évente szokta módosítani ...) de mire a nyomdából kijön a könyv és abból a tanagyagból már vizsgázni kell egy fél év elteltével, addigra már hatályát veszti, mert a szabályozás a részletszabályok tekintetében megváltozott... :F :F :F

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Chaser

  titán

  válasz zöldfülű #27 üzenetére

  Ezt mondtam én is, nálatok a számtech dolgoknál is gyorsabban változnak a "játékszabályok", pedig a számtech se a lassúságáról ismert. Te példádra analógia, mikor a user tervez gépet venni, ajánlok neki valamit, aztán fél év múlva megkeres, hogy megvenné a gépet, de már annak ellenkezőjét ajánlom mint fél éve és ez van a szemében: :F :F :F Próbálja az ember megmagyarázni, hogy akár fél év alatt is mennyit változhatnak a dolgok:)
  Amúgy ezt hobbiból csinálod vagy mért? Persze ha nem titok.

  szerk: A kosaras dologról jutott eszembe, ráutaló magatartás már az is, ha a kosárba rakom a cuccot? Van olyan, hogy meggondolom magam és visszarakom. Ezért most perelhetnek szerződésszegésért? :F ;)

  [ Szerkesztve ]

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #28 üzenetére

  Természetesen nem.. :D
  A szerződésszegésről csak akkor beszélhetünk,ha már a létrejött szerződést szeged meg.
  A szerződés ugyanis csak akkor jön létre véglegesen, amikor te kifizetted az árut, azaz a pénztárnál átléptél. Addig csak az "ú.n ajánlattételi kötöttség" érvényesül a bolt részéről, mivel ő azzal hogy kiteszi áruját és feltünteti rajta az árat, ezzel neked felajánlja a terméket, az ajánlattételi kötelezettsége beáll, te elfogadod azt, beteszed a kosaradba, (no itt lép be a ráutaló magatartás, mellyel jelzed a felajánlott szerződést elfogadod,neked az megfelel) azaz azt már más nem veheti el jogszerűen tőled --- lsd nem veheti ki a kosaradból... elvileg... :F ... persze ha elfordulsz és nincs már benne...
  Ugyanakkor egyúttal a szerződés véglegesen akkor jön létre, amikor mint ezt korábban is írtam az egyik fél teljesít, azaz te kifizeted az ellenértéket a pénztárnál...
  Azért van az, hogy lopásért nem kaphatnak el az áruházon belül, akár még látványosan is járkálhatsz bent a zsebedbe tett termékkel, nem bizonyítható az, hogy azt a terméket te nem akartad kifizetni a pénztárban... csak akkor kapnak el, ha nem fizetve elhagyod vele a pénztárat....

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Chaser

  titán

  válasz zöldfülű #29 üzenetére

  Ez jó:) Pénztár utáni részét tudtam, de arra gondoltam, azért perelhetnek be, mert amit én visszaraktam, azt közben elvitték volna és így vásárlóktól estek el, közvetve megkárosítottam a boltot. Vagy túl élénk a fantáziám?

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • zöldfülű

  csendes tag

  :C

  Ha ilyennel fellépnének ellenem, én megkérdezném tőlük, milyen polgárjogi vagy más jogszabályban meghatározott szabályt szegtem meg, azzal, hogy élve a jogaimmal, a terméket visszatettem; mutassák meg, akkor zokszó nélkül kifizetem nekik a káruk összegét.

  ;] Eggyúttal jelezném is feléjük, hogy egyben kérem a rendőrség értesítését, mivel nyilvánosan (biztosan hallotta ezt legalább egy ember mellettem) becsület csorbítására alkalmas tényt közöltek rólam, ezzel személyiségi jogaimban megsértettek és büntető feljelentést kívánok ellenük tenni rágalmazás miatt + még meggondolom, hogy kártérítési igénnyel kívánok-e élni nem angyagi jogi kártérítés címén.....
  .... vagy nagyon gonosz lennék??!!?? :P ;] ;] ;]

  .. noh még gazdagabban térnék vissza a bevásárlásból, mint amennyivel elmentem... :DDD

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Chaser

  titán

  válasz zöldfülű #31 üzenetére

  Én másképp oldanám meg, de nem vagyunk egyformák:) Nem is tartalak fel tovább a hülyeségeimmel -mára:D-, lehet majd még jövök később :K

  _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #32 üzenetére

  OK. :D Én itt leszek.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Nagyon sok a PH-n tevékenykedő csaló által használt adat van a birtokomban.
  Ha úgy gondoljátok, hogy a másik fél akivel épp üzletet akartok kötni esetleg csaló lehet, vagy azért mert előre utalást kér, vagy más ok alapján; vagy inkább csak óvatosak akartok lenni, mert nagy összegű az utalás, írjatok nekem egy privát üzenetet az utalás előtt, a birtokomban lévő adatok alapján meg tudom nézni, hogy a bankszámlaszámot vagy a nicknevet, telefonszámot használta-e eddig itt a PH-n egy csaló. Természetesen ez nem jelent 100%-os biztonságot, hogy nem futhattok csalóba az üzlet során, de ha a bankszámlaszám vagy általa használt bármely adat már a birtokomban van, mint csaló által használt adat, akkor legalább biztosan elkerülhetitek azt, hogy károsultak legyetek. Az általatok pusztán e célból elküldött, lekérdezett adatokat természetesen bizalmasan kezelem, azokat nem adom tovább senkinek sem; és ha nincs egyezés, akkor kitörlöm a privát üzenetek közül.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Ariadne

  őstag

  válasz zöldfülű #29 üzenetére

  Azért pici pontosítás: a szerződés létrejöhet azelőtt is, hogy bármelyik fél teljesítene, lásd Ptk. 213-215 § - csak gondolj egy ingatlan adásvételre. ;)

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Ariadne #35 üzenetére

  Szia!

  Vagy gondoljak esetleg az előszerződés intézményére....De gyanítom kevés ingatlant értékesítenek PH-n. :DDD Arra pedig több eltérő szabály is vonatkozik, ellentétben a hétköznapi dolgokkal . Amúgy számos olyan szabály/ részletszabály van amit meg lehetne még említeni, de kihagyom, mivel itt nem érintett a téma... :D , és amúgy is túl hosszú válaszokat szoktam írni. :DDD a jognál pedig a részletszabályokban van az ördög elásva.. ;]

  Azért köszönet a kiigazításért. Az ismétlés mindíg jól jön, főképp így záróvizsgák előtt. :K

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Ariadne

  őstag

  válasz zöldfülű #36 üzenetére

  No akkor ügyesen a záróvizsgákkal. ;)

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • machobymb

  csendes tag

  válasz zöldfülű #10 üzenetére

  Szia!

  Én is belefutottam a srácba. Nálad jelentkezett azóta? Én is utaltam neki egy kártyáért 5000-et, de azóta nem igazán veszi fel velem a kapcsolatot. Tudsz már róla valamit?

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz machobymb #38 üzenetére

  Ment privát üzenet még tegnap.

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Oakley ma írt nekem, mely szerint kifogásolja, hogy "csalónak neveztem" és vegyem le a nevét e fórumról. Az általam neki írt választ itt is közzéteszem; ha kíván reagálni bármit is, azt meg tudja tenni e nyilvános fórum keretein belül is. Mivel a mailt én írtam, így nem sértem senkinek sem a jogát a közzétételével:

  "Szia!

  Mindenekelőtt leszögezném én nem neveztelek Téged csalónak, és nem is rágalmaztalak meg. Ennek megfelelően nincs is miért bocsánatot kérnem, vagy nincs mit vissza vonnom. Nem az én dolgom, és nem is vállalkoztam arra, hogy megállapítsam és közzétegyem ki csaló és ki nem a Prohardveren! Ha valaki pert indít azért mert kár érte, akkor sem ő, hanem a bíróság mondja ki azt, hogy az alperes követett-e el bűncselekményt vagy sem, azaz csaló vagy sem.
  Ha végig olvasod a topicot, akkor látod egyrészt az elején azt, hogy a topic nyilvános fórumán megjelenő nevek tekintetében senkit sem lehet bűnösnek (csalónak) nevezni a bíróság jogerős ítéletéig, és ezt fel is tüntettem már a topic nyitó soraiban mégpedig vastagon fekete betűkkel kiemelve.
  Másrészt, rágalmazásról akkor beszélhetnénk, ha én konkrétan megjelöltelek volna téged mint konkrétan beazonosítható személyt mint csalót, és ezt így szó szerint le is írom, hogy te (mint konkrétan megjelölt személy) csaló vagy. Sem az első része nem valósult meg, mivel nem azonosítottam senkit sem a közzététel során, másrészt sem a második része, mivel nem emlékszem arra, hogy konkrét személyes adatok mellett oda írtam volna, hogy csaló vagy, sem pedig azt, hogy folyna ellened ilyen ügyben büntetőeljárás.. (bár ez utóbbi közzététele sem jelentené azt, hogy kijelenteném vele, hogy csaló vagy)
  Mint írtam nem az én dolgom, ehhez nincsenek meg sem az ehhez szükséges feltételeim, sem pedig a jogi felhatalmazottságom hogy eldöntsem ki a csaló és ki nem. Ennek megfelelően nincs szükségem arra, hogy küldj nekem bármilyen nevet a piros pontokkal vagy bármi mást. Nekem nem kell bizonyítanod semmit sem.
  Mivel az érintett topic nyilvános, ahova bárki beírhat, már korábban is megtehetted volna és még most is bármikor megteheted, hogy beírsz, mondván nem károsítottál meg senkit sem, vagy ha akarod pluszba bizonyításképp felsorolod az ezt alátámasztó dolgokat, a piros pontokat adó neveket, vagy azt, hogy azok akik azt mondták rólad, hogy megkárosítottad őket azokkal szemben nincs tartozásod stb stb, vagy egyszerűen nem reagálsz rá; ez a te jogod, hogy eldöntsd mit akarsz tenni. Mivel azonban nem történt sem rágalmazás, sem más, így mint írtam nincs mit vissza vonnom. A topic pedig arra szolgál részben, hogy elmondjam a hozzám fordulóknak azt, hogy mit tehetnek, mit léphetnek ha valaki megkárosította őket, másrészt pedig arra, hogy akár kérés alapján keressek olyan személyeket akiket az adott nicknév alatt lévő személy, vagy ha úgy tetszik az adott nicknév felhasználásával akár más személy megkárosított. Ha vannak ilyenek, jelentkeznek, ha nincsenek, nem jelentkezik senki sem. A tények mindig magukért beszélnek, nincs szükség magánvéleményre. Büntetőeljárás pedig úgyis csak akkor fog indulni, ha van károsult/ vagy vannak károsultak és ő/ ők meg akarják indítani a büntetőeljárást. Dönteni pedig mint már írtam a bíróság fog ha eljárást indítottak.

  Üdv:
  Beatrix."

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Viktoár

  addikt

  Sziasztok

  Sajnos úgy néz ki belefutottam egy csalóba.Nem kell megijedni nem ezen a fórumon hanem a teszveszen.A vásárolt áruért 12500Ft-ot utaltam.Hétfőn megkapta az illető azóta viszont nem válaszol email üzeneteimre és telefonon eddig nem sikerült elérni.Gondoltam küldök neki egy "észheztérítő" mailt de igazán tudom mik a lehetőségem.Mivel tudnám jobb belátásra bírni hogy vagy a terméket küldje el vagy a pénzt utalja vissza.Esetleg a teszvesznél nincs külön valami jogszabály a regisztráció elfogadásakor ami kötelezi erre? :F Szeretném ha a lehető legnagyobb szankciókat szabnák ki rá hogy másokkal ezt ne tudja eljátszani.A felhasználót már felfüggesztették azon az oldalon.Azt beszéltük meg (emailben megvan) hogy amint megkapta a pénzt postázza elsőbbségivel az árut aminek már ide kellett volna érnie.Érdemes még várnom vagy már "fenyegetőzhetek" ? :F :R

  Üdv:Viktor

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Viktoár #41 üzenetére

  Szia!

  Küldtem privátot.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • Viktoár

  addikt

  válasz zöldfülű #42 üzenetére

  Szia

  Nem kaptam üzit viszont én is küldtem neked. :)) Még annyit hozzátennék hogy kicsit elírtama dolgot mert éppenséggel az a bajom hogy NEM tudom mik a lehetőségeim. :B

  Üdv:Viktor

 • Viktoár

  addikt

  válasz Viktoár #43 üzenetére

  Elnézést,tényleg jött üzenet csak "befagyott" a netem.Hiába frissítgettem nem írta ki hogy új üzenetem van. :R

  Üdv:Viktor

 • generic

  senior tag

  Sziasztok!

  Én sem vagyok olyan régóta regisztrált tag, és még csak újonc vagyok, de szerintem változtatni kellene. Egy másik topikban olvastam pár ötletet, amit szerintem meg kellene valósítani.
  Szoktam árulni mobiltelefonokat, és mást is, de elegem van már a bizonytalanságbol:S

  Adott a felhasználó aki egy hete regisztrált ide és el akar adni pár dolgot. De nem tudja mivel az oldal 90% nem foglalkozik ilyen userekkel:( Amit meg is értek a sok csalás miatt.
  Szóval. Van a friss user, akinél csak az van hogy "újonc" . Be kellene vezetne azt a rendszert, hogy az oldal vezetőségének be kellene küldeni pár képet. Vagyis másolatokat. Személyigazolványról, lakcímkártyáról. Ha ezek megvannak, akkor kellene egy olyan rang, amiről mindenki tudná, hoy azzal az emberrel lehet bátran üzletelni.

  És most jön a hozzád intézett kérdésem, kedves topiknyitó?:D

  Van-e ennek valami jogi akadálya?

  Üdv: Bence

 • Dany007

  veterán

  válasz generic #45 üzenetére

  Szerintem ennek inkább kapacitás hiánybeli akadálya van :)
  Elég sok ezren vagyunk itt, és naponta jönnek az újoncok.

  Amúgy van egy PH! megbízhatósági topic. Ahol minden üzlet után értékelni 'kell' a vevőt és az eladót is. A jó értékelések egy piros pontot érnek.
  Ahogy látom neked van pár hirdetésed, talán volt pár sikeres üzleted is. Kellett volna h kapjál pirosat.
  És ha van pár piros pontod és nulla feketéd (negatív vélemény) akkor szerintem mások is fognak veled üzletelni annak ellenére, hogy újonc vagy.
  Szerintem ez megfelelő módszer, bár tény, hogy a kezdet nehéz.
  Mert ez voltaképp egy szakmai oldal. Először el kell érni a rangot, ami alapján talán kicsit körvonalazódik milyen ember vagy, aztán utána lehet üzletelni :)

  Őszintén, én is félnék újonctól vásárolni, illetve neki eladni bármit is bármekkora összegben.
  Szóval itt sajnos ez van.

  Egyszerűen nincsen 100%-os megoldás. Mert minden adatot lehet hamisítani. Egy személyigazolvány scannelést kb 5 perc alatt lehet átírni és így tovább...

  [ Szerkesztve ]

 • generic

  senior tag

  válasz Dany007 #46 üzenetére

  Akkor az lesz, hogy mostantól mindenkivel értékeltetni fogom magam:)

  A rangos megoldás nekem nem jó, mivel ugye az apróhírdetések csak 0.25öt érnek:):)
  Én meg leginkább csak ott vagyok aktív.

 • Dany007

  veterán

  válasz generic #47 üzenetére

  így van, a rang nem a leghatásosabb, de piros pontot mindenképpen kérjél! :) Az fontos.

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz generic #45 üzenetére

  Kedves Gerinc!

  Elég érdekes kérdést vetsz fel. Azonban ennek elég jelentős technikai és jogi akadályai is vannak.

  -Egyrészt, egy ilyen "nem önkéntes" mert azért ha már valami "már annyira ajánlott ha akarsz eredményt elérni", akkor az lényegébe kötelező. (biztos érted mit akarok ezzel mondani) Szóval egy ilyen rendszer bevezetése valószínűleg számos felhasználó elvesztését jelentené a hardverapró tekintetében, hisz biztos lennének olyanok, akik azt mondanák, hogy akkor inkább nem küldöm be az ennyire személyes adataimat, és átmegy egy másik hasonló funkciót betöltő oldalra.

  -Másrészt gondolj csak bele ebbe a technikai megoldásba. Milyen széleskörű tábora van a hardveraprónak, itt mindenkinek az ilyen jellegű adatainak a biztos megőrzéséhez és állandó naprakész kezeléséhez nem lenne elég egy ember, aki/ akik csak ezzel foglalkoznának, ráadásul ehhez megfelelő hely is szükséges lenne.

  - De ha a jogi oldalát boncolgatjuk, akkor egy ilyen jellegű adatkezelésre számos törvény tartalmaz rendelkezéseket. Úgy kellene ezeket kezelni, hogy biztosított legyen az, hogy ezen adatok avatatlan kézbe ne kerülhessenek, különben azokkal egyrészt vissza lehet keményen élni, másrészt nem egy személy alapvető személyiségi jogait sértenéd meg ezzel, ha az ő személyes adatai kikerülnének.

  - Ugyanakkor azt is meg kellene oldani (hisz emiatt hoznád létre lényegében) hogy valamiképp ebből az adatbázisból naprakészen le tudj kérni adatokat, azaz hogy megbízható-e a másik fél vagy sem. Tehát naprakésznek kellene lennie és az esetleges változásoknak is azonnali naprakésznek kellene lennie. De ennek is lenne némi átfutási ideje, ami alatt szintén becsúszhat egy egy sértett egy egy csalás áldozataként, ha az addig jó minősítésű netán mégis csalásba keveredne. Ráadásul ha tévedsz, akkor ezzel megvalósíthatod a rágalmazás bűncselekményét is, hisz tényleges és nyilvános adatokkal, névvel, címmel kell hogy folyna ez a nyilvántartás, ami ezt egyből kimerítené.

  - Szintén csak akkor lenne ennek értelme, ha biztos lehetnél az adatok valódiságában, azaz valamiképp ellenőrizni is kellene ezeket a megadott adatok valódiságát, ami szinte kártyavárként omlasztja össze az egész rendszert, hiszen az eddig példák jelenős része is azt mutatja, hogy aki csalást követ el, az általában ezt hamis vagy hamisított személyazonosságival vagy más pl közokirathamisítást is megvalósító bűncselekménnyel teszi ezt meg. Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag nincsen olyan jogi felhatalmazottsága itt senkinek, aki jogosult lenne az ilyen jellegű ellenőrzésre.

  Szóval kb mindezek alapján sajnos nem megvalósítható az ilyen jellegű teljeskörű nyilvántartás vezetése, ha pedig a nyilvántartás nem teljeskörű, hanem csak az ú.n. tisztán az újoncokat tartaná számon, akkor szintén kijátszható azáltal aki direkt erre játszana, hogy ahogy megbízhatóvá válik, egy zsíros összeggel valakit becsaphasson, s ekkor a saját rendszered hibájának keretein belül tennéd ezt neki lehetővé.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zola0306

  tag

  Ment PÜ H. Viktorral kapcsolatban!

  [ Módosította: I_Am ]

  Ha megtisztellek hogy írok neked elvárom ezt fordítva is!

Új hozzászólás Aktív témák