Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz generic #45 üzenetére

  Kedves Gerinc!

  Elég érdekes kérdést vetsz fel. Azonban ennek elég jelentős technikai és jogi akadályai is vannak.

  -Egyrészt, egy ilyen "nem önkéntes" mert azért ha már valami "már annyira ajánlott ha akarsz eredményt elérni", akkor az lényegébe kötelező. (biztos érted mit akarok ezzel mondani) Szóval egy ilyen rendszer bevezetése valószínűleg számos felhasználó elvesztését jelentené a hardverapró tekintetében, hisz biztos lennének olyanok, akik azt mondanák, hogy akkor inkább nem küldöm be az ennyire személyes adataimat, és átmegy egy másik hasonló funkciót betöltő oldalra.

  -Másrészt gondolj csak bele ebbe a technikai megoldásba. Milyen széleskörű tábora van a hardveraprónak, itt mindenkinek az ilyen jellegű adatainak a biztos megőrzéséhez és állandó naprakész kezeléséhez nem lenne elég egy ember, aki/ akik csak ezzel foglalkoznának, ráadásul ehhez megfelelő hely is szükséges lenne.

  - De ha a jogi oldalát boncolgatjuk, akkor egy ilyen jellegű adatkezelésre számos törvény tartalmaz rendelkezéseket. Úgy kellene ezeket kezelni, hogy biztosított legyen az, hogy ezen adatok avatatlan kézbe ne kerülhessenek, különben azokkal egyrészt vissza lehet keményen élni, másrészt nem egy személy alapvető személyiségi jogait sértenéd meg ezzel, ha az ő személyes adatai kikerülnének.

  - Ugyanakkor azt is meg kellene oldani (hisz emiatt hoznád létre lényegében) hogy valamiképp ebből az adatbázisból naprakészen le tudj kérni adatokat, azaz hogy megbízható-e a másik fél vagy sem. Tehát naprakésznek kellene lennie és az esetleges változásoknak is azonnali naprakésznek kellene lennie. De ennek is lenne némi átfutási ideje, ami alatt szintén becsúszhat egy egy sértett egy egy csalás áldozataként, ha az addig jó minősítésű netán mégis csalásba keveredne. Ráadásul ha tévedsz, akkor ezzel megvalósíthatod a rágalmazás bűncselekményét is, hisz tényleges és nyilvános adatokkal, névvel, címmel kell hogy folyna ez a nyilvántartás, ami ezt egyből kimerítené.

  - Szintén csak akkor lenne ennek értelme, ha biztos lehetnél az adatok valódiságában, azaz valamiképp ellenőrizni is kellene ezeket a megadott adatok valódiságát, ami szinte kártyavárként omlasztja össze az egész rendszert, hiszen az eddig példák jelenős része is azt mutatja, hogy aki csalást követ el, az általában ezt hamis vagy hamisított személyazonosságival vagy más pl közokirathamisítást is megvalósító bűncselekménnyel teszi ezt meg. Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag nincsen olyan jogi felhatalmazottsága itt senkinek, aki jogosult lenne az ilyen jellegű ellenőrzésre.

  Szóval kb mindezek alapján sajnos nem megvalósítható az ilyen jellegű teljeskörű nyilvántartás vezetése, ha pedig a nyilvántartás nem teljeskörű, hanem csak az ú.n. tisztán az újoncokat tartaná számon, akkor szintén kijátszható azáltal aki direkt erre játszana, hogy ahogy megbízhatóvá válik, egy zsíros összeggel valakit becsaphasson, s ekkor a saját rendszered hibájának keretein belül tennéd ezt neki lehetővé.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

Hozzászólok Aktív témák