- Trump és Altman is reagáltak a DeepSeekre, a fél világ ezzel foglalkozik
- Okosóra kijelzőjébe épített ujjlenyomat-leolvasó ötletét védette le a Huawei
- A Vatikán szerint az ördög árnyékát hozza magával az AI
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
dqdb
nagyúr
válasz fboldog #93949 üzenetére
A legtöbb 2.4G kínai csodánál a QMK/VIA valójában csak VIA-t jelent, és a QMK források nem elérhetőek. Szóval ha a VIA tudása kevés lenne neked, akkor érdemes utánanézni, hogy a kiválasztott modellnél mi a helyzet.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Domonkos
Ármester
válasz fboldog #90347 üzenetére
Bar meg mindig nem tudom, hogy pontosan hol vagnad kette a QMK-t, de ha a matrix szkennelest is a CPU-ra vinned, akkor az hasznalhatatlanul lassu lesz, meg kicsi matrixok eseteben is.
Ha nem csak a billentyuk allapotanak valtozasait kuldod ki (vagy poll-ozod be), akkor a kommunikaciora nagyon sok folosleges eroforras el fog menni.
En nem tudom, hogy a szkennelest el lehet-e rakni erdemben mashova.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
dqdb
nagyúr
válasz fboldog #90347 üzenetére
A userspace driver betöltődéséig hogyan lesz billentyűzeted?
van egy keyboard és a microcontroller csak annyit csinál, hogy a megfelelő gpio inputot mappeli mint usb event
Ehhez nem lesz elég lába egyiknek sem. Mátrix szervezésű az összes billentyűzet aktív és folyamatosan futó kiolvasással. Az USB event is kissé bonyolultabb, mert nem billentyűnként keletkezik, hanem billentyűzet szintjén.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Molydeus
őstag
válasz fboldog #90009 üzenetére
Ha valakinek kevésbé fontos a tiszta ABS kérdés és megfelel a talán blended PBT, akkor ezeket is érdemes megnézni: [link]
Nyáron még párhuzamosan futott 3 kicsit eltérő klón készlet típus futott párhuzamosan. A novelty-k alapján lehetett könnyen megkülönböztetni őket. Voltak a rakétás/darus, a juharleveles/holdas/csillagos és utolsóként a fenti 3 majmos futott be, kicsit gyengébb kittinggel, de viszonylag nyomott áron. A legtöbb store egymás mellett hírdeti őket, szóval érdemes megnézni, hogy pontosan melyikről van szó.
Nekem a rakétás típusból van egy Fishing az alap kopogós Q8 buildemen. Mivel magas a profil és nem ér le a belső öntés az külső aljáig, kézbe véve vékonykának tűnik, viszont felrakva szerintem kellemes hangjuk van. Emellett van egy kellemes selymes fénye, ami miatt szerintem szebben fog öregedni, mint a matt és érdesebb felületű cherry klónok.
Magáról a profilról azt nem mondanám, hogy olyasmi, amit dqdb írt az MT3-ról, hogy szinte behúzza a szférikus mélyedés az ujjbegyet, de szépen megvezeti.
Amit még érdemes figyelembe venni, hogy a magas profil egy olyan switch-csel, aminél nagyobb a wobble, már instabilnak tűnhet egyeseknek, akik érzékenyek az ilyesmire, de ez nem az AFSA sajátja.M.
-
nagyúr
válasz fboldog #89903 üzenetére
Pedig egy ilyen szettet pont kölcsön tudtam volna adni DSA VILEBLOOM
De ahogy Domonkos is írta nemrég, a DSA sorok egyformák, így nincs íve a billentyűzetnek és a felső sorok már nem kényelmesen elérhetők.DSA
MT3
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
dqdb
nagyúr
válasz fboldog #89703 üzenetére
Áfát és vámkezelési költséget, ez utóbbi attól függ, hogy melyik szállítási módot választod ki.
A DCS egy eléggé speciális doubleshot ABS profil, úgy érezhetően jó minőségű, hogy nagyon vékony, a korábban rendszeresen tejfölösdoboznak emlegetett festett-világítós kupakok vastagságát hozza csak. Emiatt a hangja kissé magasabb, mint egy vastagabb kupaknak, és sokkal, de sokkal jobban érezni a kapcsolót magát. Ha reszelve jár, akkor feltűnőbb lesz, ahogyan a taktilitást is jobban fogod érezni.
A profil a Cherryhez áll közel ránézésre, de közben érzetre eléggé eltér attól, szóval a falvastagság mellett a forma is egyedivé teszi.
A prémium érzetet a csomagolás rombolni fogja, mert ez a készlet egy visszazárható átlátszó zacskóban érkezik (egészen a közelmúltig ez volt a megszokott Signature Plastics csomagolás, na nem mintha az újabb készletekhez használt mostani jobb lenne, aminél egyszerűen egy kartonlapra vákuumfóliázzák a készletet, szóval kibontás után neked kell egy visszazárható zacskót vagy dobozt keresni).
Nem mindenkinek való profil a fentiek miatt, de akinek bejön, annak tipikusan nagyon bejön. Én biztosan nem rendelek most, mert már van ilyenem.
-
dqdb
nagyúr
válasz fboldog #89641 üzenetére
A Switch Foamba pont a napokban futottam bele, amikor azon gondolkodtam, hogy a plate megfelelő távolságán kívül, mivel segithetném a Mill Max miatt a levegőben (vagy épp ferdén) felfekvő switcheket a megtámasztásban.
Ahogyan Domonkos is írja, alapvetően a plate fogja meg a kapcsolókat, ez Mill-Max esetében kötelező dolog. Emellett a socket is tart valamennyit, szóval fejjel lefelé fordítva és megrázva sem fog kiesni, de gépelés közben plate nélkül gépelve kicsit billegős lehet az érzés, valamint a kupak leszedése 95%-ban a kapcsolót is kihúzza.Switch foam alatt a nyák tetejére kerülő vékony, tipikus <0,5 mm vastag lágy PE szivacsot szokás érteni, ami a nyák és a kapcsoló közé kerül, és t a hangra gyakorolt hatása miatt szokták odatenni. Ez nemhogy nem fogna meg túl sok mindent. hanem rontana a helyzeten.
Neked plate foam kell, valószínűleg erre gondoltál, ezen a néven fut a tipikusan <3,5 mm vastag tömörebb, tipikusan poron vagy EVA szivacs, ami teljesen kitölti a nyák és a plate közötti távolságot. Itt a maximális vastagságba bele kell kalkulálni a plate vastagságát, teljes méretű kapcsolóknál úgy néz ki a matek, hogy a nyák teteje és a plate teteje között 5 mm-es távolság lehet, abból a tipikusan 1,5 mm vastag plate-et levonva (FR4 esetében 1,6 mm szokott lenni) jön ki a 3,5 mm. Neked low profile lesz, ott a használni kívánt kapcsolótípus adatlapját használva ugyanezt kiszámolni.
A (FR4, PP, ABS) plate vágását meghagyom kínának.
ABS-t és FR4-et hagyd is meg nekik, ezek a lézerrel vágva kigyullad, a lézerrel vágva mérgező gázt bocsát ki kategóriák egyikébe esnek, esetleg mindkettőbe (az ABS a mérgezőbe, az FR4 most nem ugrik be, a CF mindkettőbe).PP-t lehet vágni lézerrel megfelelően bekonfigurálva, de ott meg a minimum vásárolható anyagmennyiség lesz akkora, hogy nem éri meg neked, és sokszor kihívás a 1,5 mm vastag lap beszerzése.
De: a linkelt ház integrált plate-es, a ház felső része egyben a plate is, ezt csak alapos áttervezés után tudod átalakítani olyanra, hogy alsó rész + felső rész + plate felállás legyen. Elsőre szerintem építsd meg így külön plate nélkül, aztán ha túl merevnek érzed vagy inkonzisztensnek, akkor érdemes elgondolkozni, hogy milyen házat építs a nyák köré.
[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
válasz fboldog #89300 üzenetére
Ohh, bocsi. Nem volt meg a teljes kontext.
Szoval most az elozo hozzaszolasodra egy kicsit bovebben valaszolva:
(kozben az egeszet ujrairva, mert irogatas kozben rajottem, hogy tanacsot talan mar nem nekem kellene adnom, inkabb csak leirom a sajat tapasztalataimat...)>Érdemes vágatnom (a nemrég bedobott Ali linken) FR4 platet vagy PP-t, ha az mélyebb kevésbé érzékelhető hangot ad?
Szerintem nem. Noha en nem sokat adok a hangzasra, szoval ezt kalkulald bele!
Hacsak nem tudod belevagatni azokat a kis bemelyedeseket a plate-be amik a kapcsolokat hivatottak stabilizalni, akkor nincs az a jo hangzas ami a hianyukat potolni tudna. ~szerintem>Vagy elégedjek meg egy ABS, ASA nyomtatott platetel?
En nem veszodnek meg ezekkel sem. A sima PLA is tokeletes.
Ha a halksag a cel, akkor en inkabb a haz also reszebe vagnek nagyobb lyukakat, mintsem szivaccsal bohockodnek a belso rezonanciak csokkentesere.>A plate és a PCB közé érdemes, szokás bármit rakni?
Artani biztosan nem art, de szerintem az extra bajlodast nem eri meg. Mondjuk hagyomanyos PCB-s billentyuzetet legutoljara akkor hasznaltam, amikor meg a halksag volt _mindenkinek_ az elsoszamu kriteriuma, de nekem azota sem hianyzott. Amugy mostszokasdivat, igen.>DSA PBT keycap van tervben (még nincs végleges hely ahonnan rendelném), de bármi jó tanácsot megfogadok,
Ha tobb, mint 1 soros a billentyuzeted, akkor a DSA profilja miatt szerintem tul tavolinak fognak erzodni a sorok. Ha van alternativaid, akkor majdnem mindennel jobban jarhatsz.>Próbáljak venni valahonnan Mill Max 3305-t vagy elégedjek meg a jelenlegivel?
Kailh hot-swap az osszes felett!![ Szerkesztve ]
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
Domonkos
Ármester
válasz fboldog #89641 üzenetére
>a plate megfelelő távolságán kívül, mivel segithetném a Mill Max miatt a levegőben (vagy épp ferdén) felfekvő switcheket a megtámasztásban.
Mi?
Miert nem ulnenek jol a plate-ben? Ha akarmit fog tenni a switch foam, akkor az inkabb csak ront a helyzeten, mint segit. Nem kell minden meme-nek bedolni.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
dqdb
nagyúr
Az nem világos számomra, hogy a 3 rétegű FR4 változatról van szó, vagy a nyák+köré nyomtatott házról.
Érdemes vágatnom (a nemrég bedobott Ali linken) FR4 platet vagy PP-t, ha az mélyebb kevésbé érzékelhető hangot ad?
3 rétegű FR4 házmál a felső résznek merevítő hatása is van, azt nem lehet lecserélni műanyag plate-re. Szerencsére az ilyen konstrukció meglepően halk tud lenni.3D nyomtatott háznál pedig magától a háztól függ, a legtöbb ilyen tipikusan integrált plate-es, szóval ott az lesz, amit nyomtatsz, én maradnék az ABS-nél. Ha nyomtatott ház és nem integrált plate-es megoldás, akkor vágatott PP vagy POM lesz a legjobb megoldás.
Vagy elégedjek meg egy ABS, ASA nyomtatott platetel?
Az a gyakorlati tapasztalat, hogy a nyomtatott ABS plate-ek nem sikerülnek túl jól tűréshatárok terén, érdemes azt is vágatni, az említett helyen ABS-t is lehet vágatni.Próbáljak venni valahonnan Mill Max 3305-t vagy elégedjek meg a jelenlegivel?
3305 vagy 7305 akkor kell, ha nincsen a nyák alatt elég hely, mert ezek rövidebbek, mint a kapcsoló lábai. A 0305 esetében ilyenkor előfordulhat, hogy a Mill-Max socket a ház alján koppan, ez jobb esetben hangban problémás, rosszabb esetben rövidre zár dolgokat. Nálad a háromrétegű FR4 ház miatt a rövidzár nem probléma, és a helyet is meg tudod oldani egy hosszabb távtartóval, ha pedig 3D nyomtatott házad van, akkor ugyancsak nem probléma, mert kicsit magasabbat nyomtatsz.A másik dolog, amiben a 3305 a legjobb és a 7305 is jobb, mint a 3305, az a socket fejének magassága. A 0305 több, mint 0,6 mm-et emel a kapcsolókon, ez stabilizátor esetében már lehet problémás (ez nálad nincsen) és a magasabban ülő kapcsolónál a kupak szoknyája sokszor a ház vonala fölé kerül (ez sincsen nálad).
Amiben a 0305 verhetetlen, a 7305 elmegy, a 3305 pedig pocsék, az az ár. Jelen billentyűzethez szerintem a 0305 a helyes választás.
A plate és a PCB közé érdemes, szokás bármit rakni? (főleg egy halk keyboard esetén.)
Ez a konkrét billentyűzettől függ. 3 rétegű FR4-nél szerintem nem kell, kellően rugalmas belsőnél szintén nem kell, minden más esetben tipikusan igen, ha a halkítás a cél, bár a három lehetséges hely közül (ez, nyák alá szivacs, nyák és kapcsolók közé switch foam) ez vesz részt a legkevésbé a halkításban.Az is jó kérdés, hogy hol tudnál Redoxhoz ilyen szivacsot venni. Vágatásra nem tudok helyet és drága, kézzel pedig csak akkor érdemes nekiállni, ha nagyon utálod magad
-
Domonkos
Ármester
Nem tudom, hogy a DSA az jo otlet-e Redox-ra. Bar nekem a mai napig a kedvenc profilom cherry MX-re, sik billentyuzeten nem hasznalnam. Egy Cherry-hez kepest szerintem tul tavolinak fognak erzodni a sorok. Noha 5 soros billentyuzeten ez lehet, hogy nem annyira fog kijonni.
De ki tudja?Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
Molydeus
őstag
válasz fboldog #89149 üzenetére
Örülök, hogy hasznos volt és hogy megtaláltad a taktilis verziókat.
Személy szerint nem nagyon vagyok otthon ezen a vonalon, de ami még mostanában fel szokott bukkanni az Outemutól a Silent Cream Yellow [link], illetve ha valaki RGB barát verziót keres, akkor a Silent Tactile TOM [link] . Mindkettő gyárilag kent, de az alis store-ok állításával ellentétben állítólag kevésbé erősen taktilis kapcsolók.
Ami pedig drágább switcheket illeti, erősen taktilis a Gazzew Bubba U4 (nem kent csak a rugó) [link] , Durock Shrimp (ha jól emlékszem ez kent), gyengén taktilisből talán a Gateron Aliaz [link] ha még ajánlható, bár arra sem vennék mérget, hogy itt a legolcsóbb.
Remélem kapsz majd ajánlást azoktól, akik tényleg használnak is ilyeneket, én most csak az itteni hozzászólások alapján említem őket.Kupakokból a kedvencem sajnos éppen megszűnni látszik, de ezek a store-ok is megbízhatók: [link] Kicsit drágább, de szintén megbízható: [link]
Tőlük még nem vásároltam, de szerintem fogok: [link]M.
-
dqdb
nagyúr
válasz fboldog #80074 üzenetére
Nem tudjátok véletlenül, hogy melyik ez a font ami a keycapeken van?
Ha eredeti SP DSA lenne, akkor Gorton Modified a válasz. Így valami eléggé hasonló a válasz"Signature Plastics’ font is somewhat unique but is very similar to Arial or Helvetica. It’s origin dates back to the 1970’s when IBM set the standard for double shot keycaps and legend plates were produced using a Gorton engraving machine. To offer a unique look, Signature’s original company, Comptec, modified the font slightly. Thus the font became known as Gorton Modified and was used to produce millions of keycaps for years for keyboard companies like Wyse, Wang, Oak Industries, Maxi Switch, Beehive and Honeywell, among others."
Az MT3-akon használt Gotham Rounded eléggé közel van hozzá.
-
dqdb
nagyúr
válasz fboldog #78569 üzenetére
amikor már a PCB megadja magát
Akkor jöhet ez az előző hozzászólásban szereplő konverter mellé.Személyes véleményem az, hogy a ház megtartása is jó dolog és dicsérendő cselekedet, de az az igazán tökéletes felújítás, ha a kapcsolók és kupakok is megmaradnak, és csak az elektronika cserélődik.
-
dqdb
nagyúr
válasz fboldog #78562 üzenetére
Én le nem cserélném a gyári kupakokat, az a legjobb része az egésznek. Az F-sor kupakjai 1.25u szélesek, de a problémát a 8.5u space okozza.
Szerintem egy tisztítás után hagyd a kapcsolókat és kupakokat változatlanul, és csak egy elektronika kerüljön elé.
-
dqdb
nagyúr
válasz fboldog #78556 üzenetére
Az 1.5u széles R1 Esc és Backspace létező dolog, de rettenetesen ritka, mert csak pár, 3-4 éve megjelent kínai billentyűzeten fordult elő. Sculpted profilban ez az öntőforma tipikusan csak akkor létezik, ha adott kupakkészlet Ergodox támogatással jött, mert az használ még abban a sorban 1.5u-t.
Hagyományos kiosztás mellett 1.25u-t még sosem láttam abban a sorban. Ha Redox vagy hasonló columnar ortho miatt kellene, akkor használj uniform profilt és abból blanket.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz fboldog #78332 üzenetére
Megvettem végül a Corsair szettet. Ezen az áron szerintem (10k) meglepően korrekt készlet.
Összehasonlításképpen míg a K8 Pro keycap 1.1 gramm, addig a Corsair 1.5 gramm.Viszont, mivel a K8 Pro déli megvilágítással rendelkezik, ezért (hiába tetszik a font), 0 hatása van . Megy vissza vagy az apróra.
Keresgéltem tovább és arra jutottam, hogy ha ezt az igényemet mindenképp meg akarom valósítani, akkor a pudding megoldásokon kívül, kb. a "side print" marad.
Kb. ilyen. (viszont ebből eddig nem láttam mást csak OEM profilt):
https://www.aliexpress.com/item/32861971291.htmlüdv.: Boldog Ferenc
-
-
Molydeus
őstag
válasz fboldog #77749 üzenetére
szerk.: elnézést, kimaradt egy ctrl+F5
Az eredetileg knézett bill.-eknek - a GMMK Pronak és a Keychron Q1-nek - nincs wireless módja. Ahogy Throne írja, 75%-osból a K2-nek és a K3, ill. ezek Pro verzióiknál van BT (2.4GHz-es dongle nincs) és a hátlapon lévő kapcsolóval tudsz váltani az üzemmódok között.
Szintén a zöldmanósoktól ezt vettem: [link]
Itt kaptam a tippet, tökéletesen működik bill.-ekkel is.M.
[ Szerkesztve ]
-
Enton
addikt
válasz fboldog #77758 üzenetére
Ami érdekes hogy saját honlapjukon semmi ilyen említés, csak szimplán hogy 3 módban megy, az epomékeres oldalon meg szépen kiemelve hogy nincs több kábel ki be dugdosás:
Akko-nál az egyetlen hátrány az iso hiánya legfőképp, ha ez nem probléma, akkor jó is lehet.
Fene se érti ezt miért nem emelik ki a gyártók mit tud a az adott eszközük és úgy kell utánavadászni az infóknak."just because they are spelled the same doesn’t mean they are the same" And "just because they are not spelled the same doesn’t mean they are not the same" Mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
Enton
addikt
válasz fboldog #77744 üzenetére
... olyan billentyűzetet, amit folyamatos USB(-C) kapcsolat mellett (játék) egy gombbal átkapcsolva wireless üzemmódban is tudok használni...
Ilyen sajnos nem létezik, pedig igény lenne rá(ketten már biztos vagyunk akik használnák).
A legegyszerűbb megoldás az ilyenre egy mágneses usb-c csatis kábel: [link]"just because they are spelled the same doesn’t mean they are the same" And "just because they are not spelled the same doesn’t mean they are not the same" Mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
nyunyu
félisten
válasz fboldog #77744 üzenetére
Azt már eldöntöttem, hogy elengedem az ISO layout használatát
. Pont amiatt, hogy a Double Shop PBT (fényáteresztő) keycapekből arányaiban sokkal kevesebb, (már-már fehér holló) a normális áron elérhető ISO széria (pl. UK kiosztás)Razernek van fekete, fehér, rózsaszín, zöld(?) doubleshot PBTje, de azon alig világít át a pilács, és nehezen olvasható. (~2 éve 10-15k HUFért osztogatták)
Ezen felül a Duckynak van még német, brit, nordic kiosztású PBT szettje, de azokat ~2-3 éve nem nagyon kapni. (50€ volt előtte a német?)Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Trump és Altman is reagáltak a DeepSeekre, a fél világ ezzel foglalkozik
- Cuisineer teszt
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2
- Okosóra kijelzőjébe épített ujjlenyomat-leolvasó ötletét védette le a Huawei
- Milyen processzort vegyek?
- A Vatikán szerint az ördög árnyékát hozza magával az AI
- Gaming notebook topik
- Milyen széket vegyek?
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- További aktív témák...
Állásajánlatok