- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- A 3D V-Cache és a rengeteg memória lehet az új PlayStation fő fejlesztési iránya
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen videókártyát?
- Az Amiga 1200-at is megcsapta a feltámadás szele
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Edorn
senior tag
Esetleg van ötletek, hogy az alábbi jelenséget mi okozhatja?
Több gép van egy mikrotik router alatt kábellel. Vagy egy évig minden probléma nélkül működött. De most két gépnél is előfordult (win10), hogy megszűnt az internet (belső hálózat működött). Ha hálózati adapterbeállításoknál fixen beállítottam egy ip-t, akkor azonnal megjavult és egy darabig működött, majd megint ugyanez a jelenség, míg be nem állítottam újabb ip-t. Ez ment egy darabig, majd próbáltam átrakni, hogy kérjen a routertől ip-t. Ekkor nem javult meg, továbbra sem volt net (bár lehet várnom kellett volna, mert több időbe telt volna neki?). Végül most beállítottam, hogy a router a gép mac címe alapján fixen osszon ki adott gépnek egy ip-t. Jelenleg működik, de nem tudom meddig...
-
Edorn
senior tag
válasz
lionhearted #23934 üzenetére
Feltételezem úgy gondolod, hogy ezzel a válasszal közelebb jutattál a megoldáshoz... de nem.
-
Edorn
senior tag
Erre esetleg tudnátok valami tippet, hogy mitől lehet?
A Mikrotik routeremre van kötve egy NAS, amire minden nap több biztonsági mentés érkezik több helyről ftp kapcsolaton keresztül.
A probléma: azt vettem észre, hogy el "vannak akadva" a mentések. Ahonnan érkeznek, ott csak teker a csík, hogy folyamatban van. NAS-on látom, hogy pár MB már megérkezett. De pl most aktuális egyik mentésem ekkor indult el: 01:34 AM, és kb 300MB méretű. Most pár perce még nem ért át. Viszont elindítottam a routeren egy PacketSniffer-t az ftp portjára leszűrve és pár pillanat múlva megindult a forgalom. És ugyanez volt pl 20GB-os mentéssel. Amíg megy a PacketSniffer, addig jönnek az adatok, amint megállítom, lassan az adafolyam is leáll... De ha bekapcsolva hagyom a háttérben, akkor pikk-pakk lejön a 20GB-os mentés is.
Mi okozhatja ezt?
Beállítások: https://codefile.io/f/ZQVj4gFbKw
(most úgy működik a dolog jó ideje, hogy nonstop bekapcsolva hagyom a Mikrotik PacketSniffer-t, és disconnect-el lépek ki a Mikrotik-ről...)
-
Edorn
senior tag
válasz
lionhearted #23561 üzenetére
Éééésss... Nagy valószínűséggel a 23.23.23.0/24 címtartomány volt a ludas.
Átírtam, teszteltem, nem működött. Megcsináltam a fenti exportot. Mire végeztem vele, csak rápróbáltam újra a laptoppal és pöccre működött! Ezer köszönet a javaslatért!
-
Edorn
senior tag
válasz
lionhearted #23561 üzenetére
Csináltam egy exportot, portokat, ip-ket, emaileket, ilyesmiket kicsillagoztam.
https://codefile.io/f/ZQVj4gFbKw
Vendég tartományt módosítottam 23.23.23.x-ról 192.168.23.x-ra. Köszi, valóban meggondolatlan választás volt.
-
Edorn
senior tag
Vendég WiFi létrehozására tudtok ajánlani leírást? Ami netezésre jó, de nem éri el a belső hálót.
Régebben Skori honlapja alapján emlékeim szerint már megcsináltam, de most nem működik.
Külön Security Profil van neki, Wlan2 interface alá pakolt virtuális "wlan-quest".
A Wlan2-re csatlakozott eszközök működnek is: van net és belső háló is, ahogy kell.
A vendég-re felcsatlakozik ugyan az eszköz, de azt írja, hogy nincs net... és valóban nincs...Merre kellene körülnéznem? Mit állíthattam el?
-
Edorn
senior tag
Van egy RB4011iGS+5HacQ2HnD routerem. Ha ebbe bármilyen árnyékolt (S/F/SF) UTP kábelt dugok, akkor van bármi egyéb teendő? Vagy a router UTP aljzatai szépen át vannak vezetve a tápkebel földelésébe és így meg is van oldva az UTP árnyékolt kábelek földelése?
Vagy külön kell mókolni, hogy a kábeleket külön összekössem és elvezessem egy akárhogyan megoldott földelésbe? (pl első találat: [link] )
-
Edorn
senior tag
válasz
ekkold #22418 üzenetére
Igen, ha nem lesz jobb ötlet, akkor én is egy
- MikroTik RB5009UG+S+IN
- MikroTik cAPGi-5HaxD2HaxD
megoldásban gondolkodom... Nagyon kicentizi a költségkeretet ugyan, de ha morognak miatta, legfeljebb nem bridge módban használom a vodafone eszközét és így lesz vodafone általi (ugyan csak vendég) wifi is csak a RB5009UG+S+IN routerrel és később ha lesz keret, meg tényleg kell a belső wifi, veszek hozzá cAPGi-5HaxD2HaxD-t és átkapcsolok bridge módba...Ha meg nem problémáznak a költségen, akkor egyben berendelem a két eszközt...
Hacsak nincs jobb ötlet, amit nem vettem észre...
Vodafone topic-ban írták, hogy bridge módhoz nem kell semmi, csak átkapcsolom és kész, működik. Semmi nem kell hozzá, csak ráduni a Mikrotiket. Valóban így van?
-
Edorn
senior tag
-
Edorn
senior tag
válasz
stopperos #22402 üzenetére
Sikerült beszélnem a főnökkel és kicsit feljebb ment a keret... 100-120 ezer környékére, illetve az igények is kicsit finomodtak:
- 10-15 munkaállomás, mind kábelesen csatlakozva
- nagyon jó lenne legalább 8 ethernet portos készülék
- noname switch-ek vannak 10+ aljzattal (szinte biztos nem lesznek jobbak véve)
- WiFi kell
- Költségkeret: 100-120 ezer körül
- Egyéb: tetőtérbe kerül, ahol nem csak a mostani melegben van kibírhatatlan kánikula, hanem minden nyáron... Tehát normál használat mellett is túlmelegedő eszközök nem jöhetnek szóba...
- Eddig egy cisco RV345 router volt üzemben, ami villámcsapás áldozata lett...Az RB5009 vonalon tényleg nincs wifi-s változat? Mert ez tökéletes lenne, ha lenne rajta wifi...
-
Edorn
senior tag
Milyen router-t ajánlanátok kis irodába?
- 10-15 munkaállomás, mind kábelesen csatlakozva
- noname switch-ek vannak 10+ aljzattal (szinte biztos nem lesznek jobbak véve)
- WiFi-t eddig szinte csak az alkalmazottak használtak a saját mobiljukra, tehát nem munkára, de ha beleférne egy WiFi is, néha hasznát vennénk 1-2 laptoppal munka kapcsán is
- Net sebesség: hát fogalmam sincs: valamelyik alsóbb csomag lehet. Könyvelő iroda: adatforgalom nagyrészt irodán belül megy (gyakorlatilag folyamatosan, mert minden gép egy szerverre dolgozik közvetlenül), bevallási időszakban, meg stb pedig nagyobb mértékben kifelé, de akkor sem hinném, hogy olyan számottevő lenne a forgalom a sok kis ürlap beküldözgetésével...
- Költségkeret: 50-100 ezer körül reménykedem
- Egyéb: tetőtérbe kerül, ahol nem csak a mostani melegben van kibírhatatlan kánikula, hanem minden nyáron... Tehát normál használat mellett is túlmelegedő eszközök nem jöhetnek szóba...
- Eddig egy cisco router volt üzemben, ami villámcsapás áldozata lett...Tudnátok ajánlani olcsóbb és drágább megoldást is? Illetve WiFi-vel és WiFi nélkülit?
(tudom, könyvelő irodának nem kellene ilyesmin spórolnia, de ez van...)
-
Edorn
senior tag
A Mikrotik routeremre van kötve egy NAS, amire minden nap több biztonsági mentés érkezik több helyről ftp kapcsolaton keresztül.
A probléma: azt vettem észre, hogy el "vannak akadva" a mentések. Ahonnan érkeznek, ott csak teker a csík, hogy folyamatban van. NAS-on látom, hogy pár MB már megérkezett. De pl most aktuális egyik mentésem ekkor indult el: 01:34 AM, és kb 300MB méretű. Most pár perce még nem ért át. Viszont elindítottam a routeren egy PacketSniffer-t az ftp portjára leszűrve és pár pillanat múlva megindult a forgalom. És ugyanez volt pl 20GB-os mentéssel. Amíg megy a PacketSniffer, addig jönnek az adatok, amint megállítom, lassan az adafolyam is leáll... De ha bekapcsolva hagyom a háttérben, akkor pikk-pakk lejön a 20GB-os mentés is.
Mi okozhatja ezt?
-
Edorn
senior tag
válasz
Tamarel #22364 üzenetére
Ezer köszönet!
Viszont valami még hiányzik. (ip+port verzióval)
A 7-es pontot is felvettem, csak a protonos routing-table -el.
Viszont a forgalom láthatóan továbbra is csak a PPPoE-en megy, legalábbis az interface listán a ProtonWireguard sorban, max néha jelez valami forgalmat.
-
Edorn
senior tag
Tudnátok abban segíteni, hogy szeretném csak az egyik eszköz, ha lehet csak az egyik portjának forgalmát átterelni a ProtonVPN Wireguard-ján.
Proton VPN beállítás 7. pontjáig jutottam. Gondolom innetől kell mást csinálnom...Legjobb, ha megoldható lenne, hogy xy ip-jű eszköz yx portján (mondjuk a udp 22 ssh) bonyolított forgalom menne csak át a VPN-en. Ha nem, akkor port-ra szűrve, vagy legalább ip-re.
-
Edorn
senior tag
Az mitől lehet, hogy az egyik kliens annak ellenére, hogy beállítottam neki fix ip-t, a mellé kap egy dinamikusan generáltat is?
Egyik másik klienssel sem történik ez (laptopok, NAS, telefonok).
Ha törlöm a listából bármelyik, a problémás klienshez rendelt sort, vagy akár mindkettőt és újra létrehozom a fix címet, hamarosan megint megjelenik a dinamikus.
Gépen ipconfig-al lekérdezve random hogy a fixként beállítatottat mutatja, vagy a dinamikusan generáltat.
(egy kábellel csatlakozik a router-hez, illetve nincs wifi benne, de ez látszik is a listán, hogy mindkét ip ugyanazon port-on kapcsolódó géphez van rendelve)
-
Edorn
senior tag
No összeírtam nagyon szájbarágósan, hátha idetéved még valaki hozzám hasonlóan szerencsétlen és pont ezt szeretné beállítani:
#PPPoE #Telekom #Mikrotik #IptvTelekomEszközébenFelügyeletébenMarad
- ONT (HG8245H) LAN1 portjába UTP kábel
- Mikrotik router WAN portjába a másik vége
- IPTV kábel marad ONT-ban
- ONT-ban a PPPoE beállítás marad, nem kell módosítani/törölni/inaktiválniPPP->Interface fül
- Új PPPoE Client
- Name: tetszőleges
- User és Pass telekom által adott (telekom eszközéből kinézhető a user, pass-t pedig megadják telefonon MT szám, név, cím és usernév kell hozzá, nem kell újat generálni, beolvassák az aktuálisat) [ügyfélszolgálat telefonszám:1414]
- Use Peer DNS pipa (Ha nem veszek fel külön dns szervert)IP->Firewall->NAT fül
- Új
- Chain: srcnat
- Src.Address: 192.168.88.0/24
- Out. Interface: PPPoE Client elnevezése (egyel fentebbi rész Name mező értéke)
- Action: masqueradeIP->DHCP Client
- ether1 -et inaktiválniAkinek meg így egyszerűbb:
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=ether1 name=telekompppoe use-peer-dns=yes user=*******
/ip dhcp-client
add comment=defconf disabled=yes interface=ether1
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=telekompppoe src-address=192.168.88.0/24 -
Edorn
senior tag
-
Edorn
senior tag
válasz
kammler #22257 üzenetére
Ha az alábbira gondolsz, akkor amint inaktiválom, elmegy a net...
Illetve az a cél, hogy iptv-n kívül mindent a mikrotik kezeljen. (tv a telekom eszközébe van dugva)
(befelé egyébként jön ftp, rsync, migyéb kapcsolat is rendszeresen fix ip-kről)Senki sem telekomos pppoe-vel, hogy tudna adni egy képernyőképet a jó beállításokról???
-
Edorn
senior tag
Kiegészítés: Ha a fenti állapotra most bekapcsolom a pppoe-t, akkor megmarad a net, viszont random dolgok honlapok böngészésénél nem töltődnek be (time out). Jellemzően google .js-e (vagy az hívna valamit), vagy egyéb háttérbeni hívások. Youtube is iszonyat lassan indul el, bár most már lejátszik videot. Speedtest is jó eredményeket hoz. Illetve továbbra is my-vel ugyanazt az ip-t látom, amit a telekeom eszköze is kap magának. Pedig elvileg külön ip-t kellene kapnom...
Ha pppoe-t kikapcsolom, akkor minden jó.
-
Edorn
senior tag
Mit ronthatok el pppoe beállításnál?
- Egyes oldalak betötődnek, de pl videok nem, vagy más honlapok sem, esetleg csak részben, google-en tudok keresni...
- myip oldal ugyanazt az ip-t adja, mint amivel a telekom eszköze megy
- Use Peer DNS pipa kell? (mondjuk kipróbáltam, anélkül is ugyanez a helyzet)
- Esetleg teljesen ross z helyen csinálom?
- Vagy valamit még át kell kapcsolnom?
-
Edorn
senior tag
Telekom előfizetéses HG8245H készüléket hogy tudom átkapcsolni bridge módba, mi kell hozzá? (ha lehet részletesen... :-) )
- optikai net
- Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN router kerülne mögé
- van iptv is!Tudnátok ebben segíteni?
-
Edorn
senior tag
Net szolgáltató által biztosított Huawei HG8245H mögé (szolgáltatóét bridge módba kapcsolnám) milyen eszközt ajánlanátok?
- Legalább 4-6 lan kábel csatlakozás (a bemenő neten kívül!) legyen rajta (inkább 6, de mégjobb, ha több), amiből legalább egy-kettő jó lenne ha PoE lenne
- Wi-Fi kapcsán: jelenleg régi készülékeink vannak (laptop/telefon), amik nem hinném, hogy tudnak WiFi6-ot… De jóideig router-t sem szeretnék cserélni, ezért jó lenne bele a wifi6.
- költségekben kb 100 ezer körül, de indokolt esetben nőhet a keret 10-20 ezerrel.
A nagy gondom: Nincs sok aljzatos wifi6-os eszköz. Amin gondolkodom:
- Chateau kevés aljzatával kibírom most 1-2 évig, és megvan a wifi6, csak nincs rajta sfp, amivel ráköthetnék egy sfp-s switchet...
- valamelyik hAP ac, mellé switch, mellé wifi eszköz... hát ez így elég komplikált, illetve a hAP ac-ból csak gigabit jön ki, ami eléggé beszűkíti a másik két eszköz lehetőségeit... bár nem hinném, hogy ez gyakran problémát jelentene a gyakorlatban, de akkor is kicsit kusza megoldásnak tűnik...
- RB5009UPR+S+IN és hozzá valami wifi eszköz. Ez nagyon jól hangzik, csak itt meg biztos nagyon túllépném a keretet, mivel a wifi eszköz beszerzését nem halogathatom, mint az egyel lentebbi változatnál...
- RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN -el jelenleg és később is elvileg bőven elvagyok, és ha szükségessé válna x év múlva, akkor veszek hozzá valamit, ami tudja a wifi6-ot, vagy ami akkor éppen jó lesz.Jelenleg az utolsó tűnik a legjobb választásnak.
Tudtok valami jobbat ajánlani? Elmentem valami mellett? -
Edorn
senior tag
Olyat lehet beállítani Mikrotik routerben, hogy csak bizonyos eszközök esetén használjon VPN-t (surfshark)? Azaz, ha a NAS kommunikálna kifelé, akkor VPN-en keresztül menjen az adat, míg ha a telefon, vagy PC, akkor mehet VPN nélkül? Esetleg protokollra lekorlátozni, illetve címekre? Azaz ha pl p2p, vagy bizonyos kulcsszavakat tartalmaz a cím, akkor VPN, egyébként mehet nélküle?
-
Edorn
senior tag
Most gondolkodom egy MIKROTIK RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN router vásárlásán. Mennyire régi/új eszköz ez? Illetve milyen hosszan szokta támogatni a mikroTik az eszközeit, azaz kb hány évig számítahtok firmware/akármi frissítésekre?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BOMBA ÁR Új Dell Inspiron 16" Gamer Tervező Vágó Laptop -50% Ultra 7 155H 16/1TB RTX 4060 8GB 2,5K
- ASUS ROG STRIX RTX 4070 Ti SUPER OC Edition 16G (kishibás) videokártya garanciával
- Iskolakezdési AKCIÓ! - I7-8700/16GB DDR4/Gigabyte B360/GTX1070/1TB HDD/240GB SSD - 144.999,-
- HP ZBOOK 17 G6 Tervező Vágó Laptop -60% 17,3" i7-9850H 16/512 QUADRO RTX 3000 6GB FHD
- Samsung S21 5G megkímélt jó állapotban.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3359
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3281, 100% akkumulátor
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD+ 2TB HDD
- Surface Laptop 5 Touch 13.5 Retina i7-1265U 10mag 4.8Ghz 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Xbox Game Pass Ultimate előfizetések kedvező áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest