- Alacsony profilú, madzagmentes klaviatúrák jöttek a Razer színeiben
- ASUS ROG csúcslap érkezett, ezúttal a "lopakodó" fajtából
- Átvette a DRAM-piac trónját az SK Hynix a Samsungtól
- Pénztárcabarát, ugyanakkor trendi mikrotorony jött a Jonsbótól
- A Linux támogatását vágja meg leginkább az Intel leépítése
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamarel
senior tag
válasz
hudyfiu #24770 üzenetére
Ha mikrotik oldalról nézve egy kábelen csak egy eszköz lesz, akkor szerintem feleslegesen bonyolítod az egészet vlan-nal.
Neked kell átlátni és üzemeltetni.Az oké, hogy bármit szeretnél bárhova dugni, de ettől nem lesz automatikus a dolog. Vagy fizikai port-ra vagy mac address-re meg kell mondanod, hogy az hova tartozik (akár csak subnet, akár vlan).
Pl alapból minden vendég lesz, kivéve amit kézzel besoroltál valahova. -
ekkold
Topikgazda
válasz
hudyfiu #24770 üzenetére
Ha nincs switch, akkor a routernek van (lesz) annyi portja, ahány eszközt csatlakoztatsz?
Ha VLAN-okat akarsz használni, akkor a kliensek hogyan kapják meg azt, minden kliensed tud VLAN-t kezelni? Nem valószínű.
Ha minden eszköz külön ETH portra fog csatlakozni, akkor nem ügy a szeparálás, nem kell hozzá VLAN sem, hiszen fizikailag el vannak különítve. Ha nem külön portra csatlakozik minden akkor, viszont ellentmondás van, mert mégiscsak lesz switch.
Wifi is lesz a hálózatban, mi csatlakozik wifivel?
A wifi alapból tud olyat, hogy elszeparálja egymástól a klienseket, csak beállítás kérdése. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
hudyfiu #24759 üzenetére
LAN-on szeparáláshoz nem értek, Wifi alatt megoldható, vezetékesen kell hozzá 802.1x talán. A filter/forward láncon:
- minden, ami established, related forgalom, legyen engedve,
- engedd még a VLAN1-ből kiinduló forgalmat aminek a kapcsolati állapota new,
- aztán mindent droppolj.
Ezt lehet tovább finomítgatni, kiegészítgetni pl masquerade-del, hogy pl a VLAN1-ből el szeretnéd érni a többi VLAN-ban eszközöket, azt lássák, hogy egy helyi (adott VLAN-beli) IP címről érik el őket. Lehet külön szűrni a DHCP által kiosztott IP tartományra, de amiket te szeretnél még, ahhoz szerintem érdemes belemélyedni a 802.1x-be, vagy valami olyan trükk kell, amihez én nem értek RouterOS alatt (pl ARP blokkolása és PPPoE kapcsolat a kliensek és a router között, vagy egyéb elvetemült módszer)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
hudyfiu #24749 üzenetére
Szerintem rajzold le, mit szeretnél, mert ez nem egyértelmű. Csak akkor tudod biztosan szűrni az összes forgalmat, ha minden portra csak egy eszköz kapcsolódik közbülső switch nélkül, de akkor meg nem értem minek minden eszköznek három féle tartomány. Úgy a biztos, hogy egyes portokon csak bizonyos alhálótzat és eszközök vannak, más portokon meg más alhálózat eszközei és az alhálózatok közötti forgalmat akarod kezelni.
Más kérdés, hogy nekem egy szem LAN porton van 4 VLAN, de nekem ez így a perverzióm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- TCL LCD és LED TV-k
- Battlefield V
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Robotporszívók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen egeret válasszak?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Új Dell 13 Inspiron 5310 FHD+ IPS i5-11300H 4.4Ghz 8GB 256GB Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- Dell 16 Inspiron 5625 FHD+ IPS Ryzen5 5625U 4.3Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Új Dell 14 Inspiron 5415 FHD IPS Ryzen5 5500U 4.0Ghz 8GB 256GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Dell 14 Latitude 5440 FHD IPS i5-1245U vPro 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HP 14 Elitebook 640 G9 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- 12 GB-os DDR5 SODIMM laptop memória - garanciával
- Új és újszerű 15"-16" Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Xiaomi Redmi Pad Pro 256GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R9 3900X / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest