Hirdetés
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Amazon Kindle
- Mini-ITX
- Megjött a PRO szériás Samsung SSD-k legújabb nemzedéke
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- OLED TV topic
- Monitor hiba topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
Mai mérés: Samsung N150 netbook.
Fényerő 3/4-en (itt már bőven jó), WLAN bekapcsolva, sima netezgetés: 12-13W
Unreal Tournament (az ősrégi....) 15-16W
Játék + akkutöltés: 34-36WSzóval letöltőgépnek, netezgetésre igencsak érdemes ilyen apróságot használni, ha már esetleg úgyis van otthon. (Az enyém speciel céges, ez a terepi munkaeszközöm, mobilnettel.)
Mérő: olcsó Aldis, de már bizonyított, a többi készüléket is helyesen méri.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
balazslovi #2659 üzenetére
Na, akkor a javaslatom:
Monitor marad, DDR2 ram marad, táp és vinyók, valamint DVD maradnak a megszokott házadban.
Gépedből kikerül: jelenlegi alaplapod (nem tudom, hogy milyen), 1950Pro VGA, PCI-os hálókártya (mondjuk eladod őket).
1., Első körben veszel egy olyan alaplapot, mint az enyém: ASUS M4A78-VM. Ennek az integrált VGA-ja FULL-HD-képes, VGA, DVI és HDMI csatlakozóval is rendelkezik. Gigabites LAN van rajta, természetesen. Kb. bruttó 15 ezer pénz [link] , de ennyit kapsz nagyjából a gépedből kikerülő cuccokért is, tehát nem kerül semmibe sem a váltás.
Egyelőre a procid is maradhat. Bekapcsolod az alaplap energiatakarékos funkcióit C&Q, EPU-4, stb. Szerintem ekkor kb. 70W-ra csökken a mostani 100 körüli/fölötti fogyasztásod.
2., Ha lesz/van pénzed, akkor veszel bele egy 45W TDP-jű, mostanában megjelenő ATHLON II. procit. Mondjuk így még 10W körül fogsz spórolni.Szerintem a legkevesebb pénzből így tudsz energiatakarékosabbra váltani. Így megmarad az a lehetőséged, hogy a későbbiekben esetleg mégis nagyobb procit vagy komolyabb VGA-t is tudsz bele tenni, ha szükségessé válna. Persze ez csak az én szerény véleményem...
üdv.: Bogyó
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
balazslovi #2657 üzenetére
Ami igazán keveset fogyaszt, az viszont (általában) keveset is teljesít. Egy "ultratakarékos" konfigon nemigen fogsz játszani, sajnos.
Sokat lehet spórolni pl. monitoron is, ha elég 19", akkor válassz LED-es háttérvilágítású LCD-t, azok 20-25W-al is beérik, szemben a szokásos 40-60W helyett.
Ha nem játszol (új játokokkal), akkor megfontolnám helyedben egy notebook beszerzését, mert messze azok fogyasztanak legkevesebbet.mod1:gépelési hiba javítása
mod2:Azért a másik végletbe se ess át: a géped (mondjuk netezés közben)fogyaszt 100W-ot, a monitor 50W-ot, az napi 15 órában (amit azért sokallok picit) 2,25kWh, azaz kb.napi 100 Ft. Ez egy év alatt 36.500 Ft összesen. A leendő új konfigod sem fog annyival kevesebbet fogyasztani, hogy egy bővítés költsége egy-két éven belül megtérüljön... Szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
Friss mérések az új konfigomon, a vadiúj (saját) mérőeszközömmel (a régi konfigom mért fogyasztása az előző hozzászólásomban található linken érhetők el):
ASUS M4A78-VM alaplap
ATHLON II X2 - 250 processzor 3,0@3,45GHz-re húzva (15x230MHz)
Sapphire HD4830-512MB HDMI, immár erősen húzva, BIOS-ban is átírva: 575/900MHz@675/1000MHz-n jár (sokkal följebb is bírja, de azt már nem mertem a BIOS-ába beégetni)
2x2GB KINGSTON HYPERX 1066MHz DDR2 ram KIT
2 SATA vinyó (Samsung 200 GB, WD 320 GB) + LG DVD-író
AC Freezer 64 Pro cooler + 2 db 8cm-es házhűtő venti, 5V-ról járatva
(HIPRO 400W-os táp... 12V/15Amp+12V/14Amp )Stdby: 2,5W (ebben sokkal jobb, mint az öreg Chieftech 360-as volt, az 20W-ot evett készenlétben)
Idle (csak netezés) : 88-89W
Orthos, 10.prioritáson (100% proci, 0% VGA): 139-140W
Orthos + "szőrős fánk" (Furmark) , (proci 100%, vga 100%) : 225-230WEzek a konnektor felől mért értékek, ez a táp elvileg 80% körüli hatásfokkal dolgozik, tehát "maga a gép" kb. 180W-ot eszik.
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
balazslovi #2653 üzenetére
Ezt mértem (!) saját előző konfigomon kb. fél évvel ezelőtt. Kb. hasonló lehet a Te géped fogyasztása is szerintem.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Halihó!
Ha valakit érdekel, mától akciós az ALDI-ban egy fogyasztásmérő, 2.499,- pénzért.
(Reggel én is siettem, és meló előtt beruháztam egy ilyenbe.) [link] -
Bogyó bá'
nagyúr
Kölcsön kaptam a kollégámtól egy olcsó teljesítményfelvétel-mérőt (az a bizonyos, Lidl-ben árusított típus), és az alábbi konfignál méregettem:
Asrock ALIVE NF6G-GLAN alaplap
AMD 4600+ 2,4@3,0GHz-re húzva
Sapphire HD4830-512MB alapórajeleken
2x1GB CSX 800MHz DDR2 ram
2 vinyó (1 SATA 200GB, 1 IDE 80GB) + NEC DVD-író
3 db különféle házhűtő venti (8cm-esek)
/7 éves CHIEFTECH 360W-os táp.../idle (csak netezés) : 100-105W
superpi (100% proci, 0% VGA): 165W
superpi + "szőrős fánk" (Furmark), (proci 100%, vga 100%) : 225W
Ezek mind a konnektor felől mérve természetesen, és ez a régi táp max. 70-75% hatásfokú, tehát maga a konfig max. 170-180W-ot fogyaszthat.
Nemrégen cseréltem a vga-t egy 3650-ről erre a 4830-ra, és pöttyet aggódtam, hogy ez a régi táp elviszi-e? (1db 12V-os ága van, max. 17A-rel terhelhető) Simán!MOD: Jah: HannsG 22"-os lcd-monitor: 38W
[ Szerkesztve ]