- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- AMD FX
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen széket vegyek?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
johnjohn
addikt
Első körben azt találd ki, ragaszkodsz -e az új géphez, vagy inkább veszel használtan valamivel régebbit, mert a régebbi típusok között kevesebb volt a problémás darab.Ha visszaolvasol pár oldalt ezen a topicon( mondjuk 10-20 oldalt) sokmindenre rájössz.Ha most vennék bridge gépet, valószínűleg Fuji lenne a márka, és 6500-ig bezárólag választanék használt gépet.
-
Szten Márs
nagyúr
Az S5500 jó tölet....lenne, ha még lehetne kapni. Sajnos most már helyette az elég rosszul sikerült S5700 és a nála is roszabb S5800 kapható, ezeket nem javasolnám.
A képstabilizátor... meg lehet lenni nélküle, tulajdonképpen, van nála fontosabb szempont is, kismillió egy fényképező esetében. A képstabilizátr arra való, hogy a kezed remegéséből adódó bemozdulási lehetőséget minimalizálja. Ez bizonyos záridők alatt amúgy sem jön elő, úgyhogy csak bizonyos helyzetekben hasznos a képstabi.
Azt kéne eldönteni, hogy zsebkompaktot akarsz, vagy nagyobb gépet. Ha nagyobb gépet, akkor lehet tényleg jobban megéri körülnézni a használtpiacon, akár S7000-es Fuji után, akár S5500, vagy S5600-as után, bár bulikon ez a gép talán annyira nem remekel.
Még egy kérdés: mennyire akarnál automata módban fényképezni és mennyire manuális beállításokkal? Tehát ez utóbbiak megléte mennyire fontos?[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
Jól megfontoltan kell venni használt gépet! Az említett típusokat még használtan garanciával is meg tudod venni. Nem véletlenül ajánlgatjuk őket azoknak akik lelkiismeretesebben próbálnak gépet választani. Én is használtan vettem most gépet, pedig én a te pénzmagod majdnem háromszorosát adtam ki rá.
A vér nem válik VAZZE!™
-
Szten Márs
nagyúr
Hajj-hajj... az a baj, hogy hihetetlen mértékben zuhan a kompakt fényképezőgépeknek a képminősége és míg nemrégiben aki kompaktot akart venni, simán tudott jó minőségű gépek között nézelődni, most már csak a rossz, nagyon rossz és katasztrofális között válogathat....
Ha komolyabb kinézetű gép kell, nem zsebkompakt, akkor Kodak Z612.
Ha mégis megfelel a zsebkompakt kialakítás akkor egy Canon Powershot A570 IS is megfelelő lehet. Arra mindenképpen, hogy tanulj fényképezni és rájöjj, hogy mi kell neked.A pirossal szedett gépnevek linkek is egyben, katt rájuk és olvashatod a tesztjüket.
-
Szten Márs
nagyúr
A540-el nincs közvetlen személyes tapasztalatom, A530-al van pár, és nem hiszem, hogy a kető nagyon különbözne egymástól.
Először is részemről baromi jól jön, hogy egy kis kompakton is lehet manuálisan állítani mindent amit kell. A blendének ugyan minden gyújtótáv-tartományban csak két álása van, de hát ezt ebben a kategóriában el kell fogadni. Viszont irtó jól tud jönni az, hogy 15 mp a maximális záridő, párszor már hasznát vetem. Ezen kívül rendelkezik manuál fókusszal, a kompaktokon megszokott iszonyat idegesítő módon, de legalább van, ez is segített már, pl ennél a képnél (a hosszú záridővel együtt):
[link]A képminőség egy kompaktól elvárható szintet megüti, többet nem, de a manapság kiadott 200 megapixeles, mikronnyi CCD-s gépeknél láthatóan jobb. ISO200-at még monitoron korrektül nézhető minőségben lehet vele nyomni.
Az átnézeti kereső a gépen nagyon vészesetben, ha abszolút nem látni az LCD-n semmit jól jöhet, amúgy felejtős, nem csak, hogy az ilyen keresőknél szokásos parallaxis hibával terhelt (ami főleg közelre fotózáskor jön ki) hanem olyan hetvenakárhány százalékos lefedettségével nem is túlságosan lehet megíélni vele, hogy mi lesz a végső képen.Öszességében képminőségre/szolgáltatásokra a legtöbb zsebkompaktnál simán jobb, ha valakinek kellenek manuális beállítások és zsebkompaktot akar akkor a Canon A5xx-et szoktuk csípőből ajánlani.
-
TexT-BoY
addikt
Nekem is 530asom volt, Kurvajó masina erröl váltottam EOS 300D-re és hát mit mondjak, a canon kompakt gépek elött le a kalappal. Takarékosságra, képminőségre etc alázzák a többit, és ezt nem azért irom mert most is canon cuccom van hanem mert tényleg lecsó kis gép volt, ezzel szerettem meg a fotózást stb.
540essel az a tré hogy egy minimálisan zajosabbak a képek a nagyobb felbontás azonos szenzorméret miatt... Szerintem érdemes megvenni, ha szeeretnéd keresek egy videot, nagyon korrekt videokat csinált.HAAAAAKUNA BATATA "Mert ha nekem szar, neked jó, tipikus ember morál..."
-
Szten Márs
nagyúr
Nahh, addig is amíg ftc kollega előkerül, megpróbálok én válaszolni a kérdésekre:
Először is vágatlan, teljes méretű, módosítatlan képek az A530-assal:
[link]Másodszor: a színekkel nem lesz problémád. Ami a gyorsan mozgó dolgok fotózását illeti, ugye itt két dolog fontos:
1, mennyire gyorsan tudja a gép befogni az adott pillanatot, azaz mennyire gyorsan képes fókuszálni - ez szükséges ahhoz, hogy az ember ne szalassza el a lekapni kívánt pillanatot
2, mennyire rövid záridővel képes lekapni az adott pillanatot (az adott fényviszonyok mellett) - ez ugye ahhoz kell, hogy ha nem akarjuk, ne mosódjanak el a képek, be tudjuk fagyasztani a pillanatotAz egyes pontról annyit tudnék mondani, hogy kompakt géptől ne várjunk csodát, az autófókuszuk nem űbergyors, nincs ez másképp ennél a gépnél sem. Ezzel mindenképp számolni kell, ha ilyesmit akar fotózni az ember. Ha komolyan gondolja a sportfotózást valaki, akkor sajnos az egyetlen lehetőség a más elven működő és sokkal gyorsabb autófókusszal rendelkező DSLR-ek.
A kettes pontot két dolog határozza meg (adott fényviszonyok mellett): az objektív fényereje, és az a maximális érzékenység, amivel még elfogadható minőségű képet lehet kapni. A Canon A530/A540 fényereje a legnagyobb látószögnél F/2,6. Ez egy igen jó fényerő, ezzel nem lesz baj. Ha bele akarsz zoomolni, akkor rohamosan fog esni a fényerő, de ez minden kompaktnál (és a legtöbb tükörreflexeshez készített zoomobinál is) így van. Szóval ajánlott nagylátón tartani. Az elfogadható max ISO az 200. Egy DSLR kitobinál a kezdő fényerő F/3,5 körül szokott lenni, szóval majdnem egy fényértékkel roszabb, mint az A540-nél, de a használható maximum ISO elfogadható képminőséggel az simán lehet ISO1600 is. Emiatt megint ott vagyunk, hogy ha sportfotózni akar valaki, akkor nincs más választása mint egy DSLR...De mivel itt DSLR nincs a pakliban (legolcsóbb, amit érdemes megvenni a D40 kitobival 124 ezerért) ezért a minden kompaktnál felmerülő megszorításokkal lehet használni erre a célra az A540-et. Nem kell csodát várni tőle, de nem találnál jobbat a kategóriában, a hendikeppjei a kategóriájának sajátosságai.
[ Szerkesztve ]
-
ftc
nagyúr
Elégedett vagyok vele..nem is cserélném ha lenne nagyobb zoomja .
Képek szine szépek egy kompakthoz képest.
Készitettem egy naplemete fotot...sana véletlenül autora volt kapcsolva...az oylan érdeks lettmozgó képekre elég egy 10 hónapos gyerek fotozása? ha vakut használok vagy van elég fény akkor nisc elmosodás.
Sötétben néha szorakozni kell,mert ha agyom, hogy a gép állitsa be a világoságot akkor sötét lesz
Iso 200 még használlható- türhető szint.
és akit érdekelne ...még mindig eladó eme gyönyörű gép... de Szten Márs jobban ért hozzá
-
Szten Márs
nagyúr
Ezt nem a Fujira írtam, hanem a másik három Canonra. Egyébként ahogy mondod, Canon esetében ez a kettő a jó választás jelenleg.
Fuji más tészta. Ha kellenek a komolyabb tele-tartományok, akkor tudnám igazából javasolni. Vagy ha szeretnél komolyabban foglalkozni a fotózással, és szeretnél RAW-ba fotózni JPG helyett.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- alza vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD FX
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Autós topik
- Pendrive irás-olvasás sebesség