Hirdetés
Aktív témák
-
Woodslave
félisten
válasz
T. Almeida
üzenetére
ez az adott szituáció mérlegelésével dönthető el. A birtokvédelem említése itt már átmutat a jogi védelmi eszközökhöz (jegyző, bíróság) tehát nem ide tartozik, nem emeltem ki eléggé)
Az általad említett esetben (éjszaka rabló stb) már átcsap büntetőjogi kategóriába, és gyakorlatilag a teljes kérdéskör értékelhető ott is, mert jobban belegondolva a kérdésed is inkább arra irányul a példák alapján. Tehát ha mondjuk éjszaka lelövöd a betörőt (tegyük fel, a fegyvert szabályosan tartod) akkor is indítanak eljárást ellened, mert a bíróság fogja mérlegelni a körülményeket. És itt lép képbe a jogos védelem, mint büntetőjogi kategória, ami büntethetőséget kizáró ok. -
Müge
tag
válasz
T. Almeida
üzenetére
Erre van a jogász topic, írj oda, majd segítünk ott

-
T. Almeida
senior tag
Kösz!
De mi a a megengedett, jogos önhatalom? Mik a birtokvédelem eszközei?
Pl. mi van akkor, ha éjjel az ágyamban fekszem, és hallom, hogy a konyhában matat valaki? Meg se üthetem, le se lőhetem (pl. gázpisztollyal vagy gumilövedékes stukkerral), hanem nyájasan fel kell szólítanom a távozásra? -
Woodslave
félisten
válasz
T. Almeida
üzenetére
a magyar jog is ismeri a jogos önhatalom intézményét?
''A tulajdonos a megengedett, jogos önhatalommal kizárhat, vagy elháríthat minden olyan jogellenes beavatkozást, amely a tulajdonjog gyakorlását korlátozza, vagy teljes mértékben akadályozza. Önhatalommal nemcsak a tulajdonos élhet, hanem mindazok, akik más jogcímen ugyan, de jogosan tartják a dolgot birtokban. Ezek a személyek a birtokvédelem eszközeivel élhetnek. A tulajdonos tulajdonvédelmi eszköz igénybe vételére azonban akkor is jogosult, ha eredetileg nem volt még a dolog birtokában.'' Ptk kommentár
Azonban mint a jogos védelemnél, arányban kell állnia a támadással, tehát pl. a gyümölcsfák védelmében halálos áramot vezetni a kerítésbe, nem arányos.
A kutya már védhető, ha felhívtad a figyelmet annak ''veszélyes'' voltára.
Tehát nincs az mint amerikában, hogy akár le is lőheted a betörőt. -
T. Almeida
senior tag
Sziasztok,
Kérdésem: Alkotmányos jogom e a magántulajdonomat megvédeni? Milyen módszerrel védhetem meg?
A kolléga szerint pl. ha bejön egy betörő az udvarba, és a németjuhászom szétkapja, akkor én megyek börtönbe...Nehéz elhinni. Valóban ez lenne a magyar jog? Ha igen, akkor ez az ország tényleg a betörők paradicsoma...
Aktív témák
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Kuponkunyeráló
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- LEGO klub
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Microsoft Surface Pro 7+ - Újszerű, billentyűzettel és ceruzával
- Apple iPhone 14 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- MÉG OLCSÓBB Thinkpad P52s workstation: Core i7 8650U, 32GB RAM, P500 VGA új kijelző / akkumulátorok
- Apple iPhone 15 Pro Max 256 GB Natural Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4022
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest