Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz Frawly #10756 üzenetére

A Win10 telepítőmet W7-en csináltam MCT-vel. Installkor beadtam a W7 kulcsát neki, be is aktiválódott. A Win10 telepítő bebootolt úgy ahogy gondolta, mert mint mondtam elöre nem tudom kiválasztani, hogy legacy vagy uefi. Secure boot-ra nincs opció a biosomban.

A linux telepítőm is uefi módban bootolt automatikusan. Annak megfelelően csináltam a partíció kiosztást. Tehát neki is gpt, /boot/efi partíció, boot-esp flag. Annyit kellet igazítani installkor a rendszerindító helyén, hogy a wines lemez boot partíciójába akarta magát betenni. Ezt nem hagytam, mert nem akartam kutyulni öket, átirányítottam a saját lemezének a boot partíciójára. (Semmi extra, csak a listából ki kellett választani)

Virtualizáció tökéletesen működik, használom sokat linux alatt. Secure boot-ról nem tudom van-e vagy be van-e kapcsolva. A Win10 nem panaszkodik a hiánya miatt.

Itt van három kép a primitív biosból. Ennyi lehetőségem van.
    Configuration:

Security:

Boot menu:

Mint látható vannak uefi bejegyzések és lemezek is. A linux bármelyikkel bootol, uefis módban grubbal benne a Win10 bejegyzés is, míg a lemezről grub nélkül. A Win10 ha a lemezét választom kék halállal elszáll betöltéskor. Csak a saját uefi bejegyzéséból vagy a grubban választva indul.

Azért mondtam eddig, hogy ez egy külön állatfaj. Mert normál esetben választható a legacy/uefi. Ennek megfelelően a boot menüben vagy uefi indítók vagy lemezek vannak.
    Ettől függetlenül tökéletesen működik.

• sonar

addikt

válasz Frawly #10756 üzenetére

Csak a korrektség miatt:
    Win10+Linux dualbootnál lehetőleg arra figyelj, hogy a Secure Boot ki legyen kapcsolva
    Tökéletesen működik Secure Boot-tal a dualboot. Még varázsolni se kell.
    Viszont Secureboot + Linuxnál a következő dolgoknál okozhat némi fejtörést: nvida driver, virtualizáció

Új hozzászólás Aktív témák