- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Dell notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gigabyte alaplap topik
- BIOS frissítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #9136 üzenetére
"Ugy latom te AUR-bol telepitetted. Mi az oka?"
Az, hogy anno kellett egy funkció, ami nem volt benne a stabilban, így felraktam AUR-ból a git verziót. De amúgy a legtöbb napi szinten használt felhasználói programom git-es, mert így kényelmesebb, mint a release-re várni. Nem frissítem állandóan őket, de ha kell valami miatt az újabb, akkor csak ráengedem a pacaurt és kész.
"tmux: C-a helyett M-x-ra vim conflict van kollega. "
Nem tudom, mire gondolsz, nekem semmi nem tűnt fel.
(#9139) NewmanHD: ilyen hosszút inkább pastebinre vagy gistre rakj legközelebb.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #9133 üzenetére
Nálam nincs gond. Keresésből megnyitom, eltűnik az N, bezárom a newsbeutert, újraindítom és olvasott marad a cikk.
Próbáltam ezzel is:
git 2216.abaad74-1Aztán most frissítettem egyet a legújabbra:
git 2224.2f11fbf-1Mindkettő okés.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #9131 üzenetére
Tmux: nálam
Alt-x
a prefix, egymás felett vannak a gombok. Mondjuk nem nagyon használom a tmuxot, de azért jó, ha van.Amúgy vim júzerek: az ESC gombot remélem átbindeltétek és nem nyúlkáltok fel az ESC-ig minden alkalommal. Számomra pl. a Caps Lock hasztalan, ezért már system-wide az az ESC gombom.
Ja és amúgy jó, hogy a w3m-nak vannak olyan funkciói, amik nincsenek dokumentálva normálisan (siteconf, cgi-bin). Ha érdekel, a cuccaim között találsz néhány gyorskereső funkciót w3m-hez, pl.:
GOTO_URL: ph:keresőszó
és a ph keresőt fogja használni (logout domain van beállítva, de nyilván átírható bármelyik ph-s oldalra a domain cím).GOTO_URL: d:keresőszó
és a duckduckgo-n fog keresni.stb.
szerk: pedig úgy emlékszem van URL listázó w3m-ben. A v gombbal pedig nekem mutatja a forrást.
szerk2: igen van:LIST
parancs
LIST Show all URLs referenced[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
"Arra mondjuk kíváncsi lennék mennyivel bírja tovább a laptop 2 memória modullal, mint 1-el. Tesztet, tesztet!"
Ilyet nem írtam sehol. De akkor átfogalmazom: frissebb a hardver, mint a X220-asé, ezért kisebb akksival is jobban vagy ugyanúgy bírja, mint az X220 nagyobb akksival. Vagy mint bármelyik 8-10 éves gép. Friss TP-t meg mondjuk nem vennék, mert drága, de legalább szar is.
Amúgy van TP R61, ami külsőt tekintve még mindig fasza, csak hát használt üzleti gép volt, már rendesen sárgul a kijelző, előjött pixelhiba, zúg a ventillátor stb. Aztán meg annak idején elsőre kaptam egy durván besárgult kijelzős HP-t, amikor rendeltem... vissza is kellett küldenem. (Személyesen nem tudtam megnézni).
Egyébként mikor az egész rendszerem X-szel/WM-mel megáll 200 MB alatt boot után, akkor ne röhögtessenek már, hogy egy böngészőnek is ennyit meg kell ennie. De még DE-vel szerelt rendszer is 300-400 MB, és ennyit képes megenni egy Chrome is, akkor miről beszélünk?
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
x220 egy más kategória. Egyébként az gyárilag is tartalmazott 8 GB-ot?
Amúgy 2GB, HC vagyok. Cserébe kevesebbet fogyaszt a frissebb hardver, így kisebb akksival is jól bírja.
De egyébként mindegy, mert ha 8 GB RAM lenne, akkor is megnézném, mennyit zabál egy-egy szoftver alapból. Nem szeretem, ha valami bloated. Főleg egy FF esetében, amihez azért találták ki az addonokat, hogy bővíthető/moduláris legyen. A pazarló szemlélet vezetett oda, hogy ma már sokat zabál egy Chromium/Chrome is alapból, ami ráadásul még tényleg buta is.
szerk: na igen, a Spotify a másik. Audio stream, de legalább jár hozzá egy lassú, szar GUI, ami feleslegesen eszi a RAM-ot. Tudom, fizessek elő.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Hát akkor a FF tényleg csak tesztelési célból marad, egyébként kuka. Elmentek otthonról a Mozillánál.
Vimiumot kipróbáltam én is, de az eléggé alap és korlátolt. Pl. a beépített Chrome lapokon (history, blank stb.) nem is aktív, és állítólag nem is lehet azzá tenni (nincs engedélyezve a bővítményeknek).
-
spammer
veterán
Hogy mi? Mármint ha nincs pulseaudio, akkor nem lesz hang Firefox alatt? Mondd, hogy rosszul értem!
Amúgy én sem használok már rég FF-ot, csak fent van, ha tesztelni kellene valamit. Nincs kedvem állandóan pucolgatni a szemetet, amit a Mozilla belerak.
Amint belekalapálják a hiányzó funkciókat a qutebrowserbe, térek is át. Jelenleg 164 MB RAM-ot eszik hidegindítás után QtWebkit-tel, 210-et pedig QtWebEngine-nel. A Firefox régebben, normálisan beállítva volt kb. 200 körül (pár kisebb addonnal). Most az ESR, addonok nélkül 190 körül indul, Stylish+Vimperatorral meg már 300 felett. Az renderelési sebesség esetében meg kb. lényegtelen, ha az egyik 0.5 másodperccel gyorsabban végez.
__
(#9107) bambano: ez az Arch Way Ha lusta vagy gépelni: Arch-Anywhere, Antergos
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz bambano #9089 üzenetére
Ja, összekevertem: először saját licenc alatt adta ki, majd később váltott GNU-ra, amikor rájött szüksége a cuccokra:
"Sadly, a kernel by itself gets you nowhere. To get a working system you need a shell, compilers, a library etc. These are separate parts and may be under a stricter (or even looser) copyright. Most of the tools used with linux are GNU software and are under the GNU copyleft."--[link]
A GNU meg GPL licenc, ez van. Adott volt a lehetőség arra, hogy ne használja és írjon meg mindent magának (vagy magunknak, külső segítséggel, tök mindegy).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz bambano #9087 üzenetére
Ha annak idején nem lett volna a GNU, akkor a linux mikor és hogyan vált volna free rendszerré? Mert eredetileg Torvalds nem is akarta ingyen kiadni a kernelt, ha jól rémlik a sztori. Voltak mások, akik odaálltak egy rakás ingyenes szoftverrel és azt mondták, hogy itt van, tessék, csak gyúrjuk össze a kernellel? Vagy Torvaldsnak kellett volna minden mást is megírni hozzá?
-
spammer
veterán
válasz cami][us #9082 üzenetére
Ez az "I’d just like to interject for a moment" nagy mém lett: Linux commercial (Stallman is great)
Amúgy meg igen, GNU+Linux, ha tetszik, ha nem.
GNU plus Linux„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
Ki kell költözni a vadonba (ott esetleg műholddal tudnak lesni, mert hálózat nincs ):
This Man's Forest Den Home Only Cost $12 to Build!Amúgy tök jó kis yt csatorna, fasza kis miniházakat meg konténerházakat építgetnek az emberek.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Én meg azt nem értem, mit nem értesz. Ahhoz, hogy ilyen szinten meg tudják kerülni a titkosítást és közvetlenül le tudják hallgatni a forgalmat, ahhoz az ő általuk gyártott malware-t kell beszívni. Most ez egy általuk gyártott malware, de malware-ek, trójaik stb. eddig is léteztek, amikkel a gépeket lehetett irányítani, le lehetett hallgatni a forgalmat, lehetett keyloggolni és stb. Persze ott van még a hardveres/BIOS-os backdoor is kérdése is, szóval abszolút biztonság nincs.
A smartphone azért lett emlegetve, mert az előző cikkben is külön meg lett említve:
"The exploits come from a variety of sources, including partner agencies like NSA and GCHQ or private exploit traders, as well as the CIA's specialized unit in its Mobile Development Branch that develops zero-day exploits and malware for hacking smartphones, including iPhones and iPads."
De amúgy persze mindegy, hogy desktop PC vagy smartphone, ha már meg lett fertőzve. Csak nem mindegy, hogy melyikre jutnak be könnyebben: egy androidra vagy egy linux disztróra, ami mondjuk egy BIOS cserés TP-n fut.
-
spammer
veterán
Megint csak ott van a idézetedben a lényeg:
also includes information about the malware that can be used by the agency to hack, remotely spy on and control PCs running Windows, macOS, and Linux operating systems.
A szomszéd hekker pistike is tud kémkedni, ha beszívod a malware-jét.
A telefon persze igaz, nyilván a drótost meg a butamobilt is le lehet hallgatni, nem nagy kunszt. De azt már az állambácsi is megteheti itthon is.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #9038 üzenetére
Nyilván ugyanúgy kémkedni fognak továbbra is, ezt nem lehet megállítani. Ezeknek a szivárogtatásoknak inkább az a célja, hogy az emberek szemét felnyissák, hogy legyenek egy kicsit tudatosabbak, válogassák meg, mit és hogyan használnak, ha számít nekik a privacy.
Az iPhone-omrólA w3m böngészőből küldve„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
Kicsit más téma: The Science of Thinking
Ez az, amiért a dögunalmas tanórákkal és a magoltatással nem mennek semmire. Kár, hogy nem akarják (f)elismerni.
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #9021 üzenetére
"The agency can remotely activate smartphones' cameras and microphones at its will, allowing it to hack social media platforms before encryption can be applied, WikiLeaks claims in the statement on their website."
Ezt már Snowden is elmondta régebben: 'State of Surveillance' with Edward Snowden and Shane Smith
"Vault 7 also details a surveillance technique — codenamed Weeping Angel — used by the agency to infiltrate smart TV's, transforming them into covert microphones."
Hehe, ez is beigazolódott. Gyanítom, hogy nem csak a mikrofont, de a TV-be épített kamerát is tudják hakkolni. Vagy ha még nem, akkor majd fogják.
"Some of the leaked documents even suggest that the CIA was even developing tools to remotely control certain vehicle software, allowing the agency to cause "accidents" which would effectively be "nearly undetectable assassinations.""
Várjuk majd az okosautókat/önvezető autókat.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Nincs public ID-m. Amúgy nem szoktam chatelni, de felraktam és megmondtam néhány külföldön tartózkodó barátomnak, hogy ha akarnak, ezen el tudnak érni, Skype-on biztos nem. Csak reklámozni akarom egy kicsit a Toxot, de mindenki a rohadt Skype-tól függ.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
A sticky azt jelenti, hogy leragasztja (fixálja) azt az ablakot és viszi magával minden asztalra, amikor váltasz. Ahol leveszed róla a sticky flaget, ott hagyja majd. Awesome-ban mintha kicsit másképp működött volna ez, de már nem emlékszem pontosan. Egyiknél sem használtam túl gyakran a stickyt.
(#8989) colomb2
Nálam órák óta megy236.8 MiB + 24.2 MiB = 261.0 MiB spotify (5)
szerintem bugos az a verzió vagy én nem tudom. Vagy a disk cache van letiltva nálad?
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #8983 üzenetére
Nem értem ezt az "i3 benyeli" dolgot. Hogyan nyelne be akármit is, ha egyszer a swayt futtatod és nem az i3-at? Szerintem tényleg álmodtad.
Amúgy én az i3blocks-ot raktam fel hozzá, egyszerű a konfigja és azt hiszem többet is tud, mint az i3status. Sway alatt mondjuk a statusbar click funkciók még nem működnek, de i3 alatt elvileg hibátlanul kell mennie.
-
spammer
veterán
221.8 MiB + 57.6 MiB = 279.5 MiB spotify (5)
Nem frissen indítva (és megy is zene közben). Nálam még régebbi verzió van: 1.0.26.125-1
Amúgy prémiummal mit használnál? Valamelyik ncurses klienst+libspotify?
szerk: a hlwm-es frame elrejtésre: elvileg ilyesmire szolgál a scratchpad az i3-ban.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Ez a linuxos desktop kliens? Mivel mérted? Indulás után kb. 400 megát kajál nálam (több process összeadva).
(#8978) F34R: hmm, akkor rosszul emlékeztem. Tényleg meg kell majd néznem újra a hlwm-et.
(#8979) F34R: a git verzió is bugos. Bár nyilván pár lépéssel előrébb jár, mint a stabil release.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Az igaz, hogy out of the box megy (panel, status bar), de azért a lua nem biztos, hogy annyira kezdőbarát. Meg a widget libraryk is bonyolultabbak, mint egy i3 esetén mondjuk egy i3blocks.
(#8973) F34R: ja bspwm detto.
(#8974) Apollyon: szerintem nincs "legjobb", mindegyiknek vannak előnyei és hiányosságai is. Csak azért akarom újra kipróbálni a hlwm-et, mert előre lehet fixálni kereteket/konténereket, amik a helyükön maradnak, akkor is, ha a benne lévő ablak(ok)at bezárod. Ez bizonyos esetekben jól jöhet, ha pl. fix elosztást szeretnél. Viszont ha jól emlékszem akkor az manual tilingos, mint az i3-wm.
A bspwm manual és auto tiling is: alapból fibonacci mintában osztja fel az asztalt. Ez elég jóság, ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy előre kiválaszd, hogy milyen irányban akarod felosztani (preselect), és ez az i3-mmal ellentétben (ahol csak jobbra és lefelé lehet) itt mind a négy irányban működik.
A sway-hez miért kellene átbindelned egy csomó mindent? Konfig/szintaxis ugyanaz, mint az i3-nál.
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #8970 üzenetére
Ja tényleg, elírtam. Nehéz szó. Nem véletlenül rövidítik inkább hlwm-nek.
Na tessék, ott egy kis összefoglaló a linken, nekem már nem is kell írni.
szerk: a sway nem pepecselős, kb. 98%-ban i3 kompatibilis. Ha bedobod neki az i3 configot, kb. menni fog, egy-két helyen kell módosítani. i3blocks is használható vele. Az más kérdés, hogy sokat nem nyersz vele egyelőre, mert még vannak kisebb bugok és az i3 nyilván kiforrottabb. De azért jó, hogy van már egy használható alternatíva Waylandre is.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz #21078528 #8968 üzenetére
Nem használtam olyan sok tiling wm-et: awesome, aztán most már egy jó ideje bspwm megy, mellett most próbálom a swayt, meg rövid ideig próbáltam a herbsluftwm-et, dwm-et. A dokumentációja mindegyiknek elég jó, onnantól kezdve meg már úgyis egyéni ízlés kérdése, hogy ki hogyan állítgatja be magának. De majd azért lehet, hogy egyszer egy tömör összefoglalót firkantok ezekről (nagyobb lélegzetvételűt nem hiszem).
Addig is ha érdekel konkrétan valami ebben a témában, arra szerintem itt többen is tudunk is válaszolni.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Most, hogy a swayt tesztelgetem, hát igen, úgy tűnik, hogy a bspwm picit okosabb és kényelmesebb, mint az i3. De azért az sem rossz, pl. a container stacking/tabbing megoldása elég fasza. Amúgy a herbsluftwm-en filóztam épp mostanában, mert a fixált container néha jól jönne. Na majd lehet, hogy nekiugrok valamikor (újra).
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #8952 üzenetére
Nincs tearing. Nem kell leszedni az X-et, eleve dependencia a xorg-server-xwayland. Sőt:
"From X
If you want to start sway in an X session for testing purposes it is possible to start it as a regular program." -- Sway#From_XBár ezt nem próbáltam, kiléptem X-ből és konzolból indítottam a swayt.
-
spammer
veterán
Kösz, közben guglival megtaláltam én is. Na majd ránézek, meg körülnézek még a témában.
(#8932) bambano: aha oké, tömeges számla nem kell, a NAV nem szereti a számlagyárakat.
(#8935) Vladi: mi az a két app (ha nem privát dolog)?
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
"Van amúgy, pont a bP-hez adták ingyen. wine-vel meg nem fogok bohóckodni."
Jó, csak épp a program nevére vagyok kíváncsi, mert nem ismerem, se azt, se a blekkpantert.
szerk: Wiki szerint: "A rendszerben több egyedi fejlesztésű program, alkalmazás és integráció is megtalálható. Egyedi módon a blackPanther OS egy Számlázó-Raktárkezelő programot is tartalmaz a magyar kis- és középvállalkozások számára, melynek a használata ezen az operációs rendszeren ingyenes." - [link]
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz ubyegon2 #8919 üzenetére
Tudják használni a kkv-k is, csak mondjuk a Wine segítségével. De ha van natív, linuxos számlázó (még véletlenül sem felhős), amit még a NAV-nak nevezett pénzbeszedő maffia is elfogad, arra kíváncsi lennék.
-
spammer
veterán
A sima QtWebKit van (default), de most hogy mondod, lehet, hogy majd teszek egy próbát a reloaded verzióval is, el is felejtettem. De az előbb említett hiányosságokat sajnos az sem fogja pótolni.
A készítő azt mondta, hogy lehet, hogy a nyári szabadidejére megint csinál majd egy crowdfunding kampányt, akkor talán bele tud húzni a fejlesztésbe. Tavaly összejött neki 7 000 ajró, így 2 hónapig dolgozott rajta teljes munkaidőben.
-
spammer
veterán
Tesztelgettem a qutebrowsert, sajnos még mindig nem tudok váltani rá.
- Nincsenek domain szerinti beállítási lehetőségek: js/cookie/userstyle(css),userscript(js)
- QtWebEngine bugos, nem menti el a cookie-kat, de legalább a QtWebkit sem mindig
- Nincs spellcheck
- Nem szerkeszthető a context (jobb klikk) menüÉs ez csak néhány fontosabb dolog. Pedig már egész jó lenne, csak úgy látom, hogy a kevés időt és erőforrást elaprózzák, túl sok minden másba/újba nyúlnak bele, mikor még a jelenlegi megoldások sem működnek rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz ubyegon2 #8877 üzenetére
Először is, milyen "magyar" oprendszert hoztak létre? Linux kernelt használ, és minden mást más disztrókból raktak össze. Még oda is írják, hogy válogatás nélkül használnak mindent, ami a rendszert jobbá teszi. Azt írják, nincs köze semmilyen faji, politikai nézethez, szervezethez, de azért magyar OS-ként hirdetik és a kormánnyal akarnak nemzeti OS-t csinálni belőle. *sóhaj*
Amúgy meg milyen szó már az, hogy "egybeötvöz"? Az ötvöz szó már önmagában kifejezi azt, hogy "egybe(olvaszt)". Ez kb. olyan, mint amikor azt mondja valaki, hogy ledegradál.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Na igen, amikor egy normális nethez jutott az ember és sikerült levadászni valami mp3-at vagy filmet, volt VCD meg SVCD, nem ám 1080p meg 50 GB-os Blu-ray, mint most. Haver hozta a racket, aztán ment a cserebere, "mid van?", "hú ez megvan?" és hasonlók.
Most meg? 1-2 kattintásnyira van minden. Jó dolog, kényelmes, de valahol elveszett az érték és a megbecsülés. Még akkor is, ha nem torrentezed le, hanem megveszed. Ma már mindenhez könnyen hozzá lehet jutni, megrendeled netről, megjelenés napján ott van, házhoz hozzák, vagy már azt sem, mert megveszed Steam-en és csak letöltöd.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
56k-s modemmel CS-ztem a 2001 körül. 1 mega, pfff. 384-es ADSL volt az első "szélessávú" netem. ISDN kimaradt, az havernál volt, volt is "sebesség", húúú. Toltuk a Diablo 2-t is. Régi szép idők.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #8854 üzenetére
Igen: [link] Mindig a tegnapot, az aktuális napot és a következő 5 napot csekkolom. Mert általában előredolgoznak és nem mindig kerül ki az oldalra, illetve az is előfordul, hogy egyel korábbi dátum van a névben, mint ami az oldalon szerepel (ami a megjelenés napja).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #8851 üzenetére
Igen, még egy bash funkcióm is van rá, amivel csekkolom, hogy elérhető-e az újabb adás, mielőtt az oldalra kiraknák. Amúgy egész nap ezen az idióta viccen röhögök, mikor eszembe jut.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #8835 üzenetére
Egy nyugodtabb élet reményében:
pacman -Rns libreoffice-fresh
pacaur -y sc-imNa jó, csak vicc volt, azért a LO-t nem pucoltam le, de ez az ncurses-es, vim-style táblázatkezelő elég érdekesnek néz ki.
szerk: ja és ha már vicc:
Mit mondasz egy nőnek, akinek monokli van a szeme alatt? Semmit, már kétszer elmondtad.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #8843 üzenetére
Azért túlzás lenne azt mondani, hogy használom, mivel X indítva van, így a GUI-s böngésző megy (jelenleg még a luakit, de már az utolsókat rúgja; felkészül a qutebrowser), viszont amikor régebben próbálgattam a CLI böngetőket, akkor a w3m nyert. Számomra kényelmesebb, jobban konfigurálható. De persze nyilván nem vagyunk egyformák, nem akarlak én rábeszélni vagy ilyesmi, csak poénnak szántam.
Tudom, hogy a lynx-nek pont nincs olyan függősége, de én mindent ezzel pucolok és akkor nem kell foglalkozni azzal, hogy van-e függőség vagy nincs.
alias pacrm='sudo pacman -Rns'
aztán jó napot kívánok. (Ízlés szerint lehet sudo nélkül is. )BTW,
-n
opció:"pacman saves important configuration files when removing certain applications and names them with the extension: .pacsave. To prevent the creation of these backup files use the -n option:"
"Note: pacman will not remove configurations that the application itself creates (for example "dotfiles" in the home folder)." - Pacman#Removing_packages
Ami fontos számomra, amit módosítok, az úgyis a home-ban van (meg a GH-n), ezért nincs szükségem hátrahagyott fájlokra.
-
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #8827 üzenetére
Szerintem a compton meg tudja oldani, csak tudja a fene, mi a helyes beállítás. Ki kell kísérletezni, hardvertől is függ, mi a jó. Rengeteg opciója van. Próbálgattad őket? Természetesen minden variálás után újra kell indítani a comptont is.
Nem hiszem, hogy a KDE/Kwin valami olyan különlegeset tudna, amit semelyik másik. Esetleg a KDE kompozitálási beállításait kellene kilesni és azon a nyomon elindulni a compton irányába. De hogy hol kell keresni, azt én már passzolom, de úgy tudom, a KDE-ben minden beállítható a GUI-n.
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #8819 üzenetére
"Nem mukodik. Arra gondoltam, hogy a problema eredete lehet-e az, hogy az urxvt default feher hatteru, mig a lynx default fekete?"
A urxvt default fehér, de neked be vannak állítva a színek, így ez nem számít.
"Olvastam valahol, hogy az /etc/lynx.lss file-ban uncommenteljem az alabbi ket sort"
Nem uncommentelni (engedélyezni) kell, hanem pont fordítva, törölni vagy commentelni:
idézet a lynx.lss-ből:
# If you really want the terminal's default colors, and if lynx is built using
# ncurses' default-color support, remove these two lines:„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
A monokróm az nekem kicsit hc. A színek nem csicsázásra kellenek, hanem funkciót látnak el (kiemelés, megkülönböztetés, ilyesmik). Bár szerintem ezt nem kell magyarázni.
Vim-ben sem használsz színeket? Konfigokhoz, kódhoz?
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #8811 üzenetére
Inkább itt válaszolok. Ez szerintem is kicsit haladóbb téma (bár nyilván nem expert szint ).
"Szoval szeretnek egy kis iranymutatast kerni a terminal szinezese temaban. A jelenlegi celom pedig nem titkoltan az lenne, hogy amit az urxvt-re konfiguralok az .Xresources-ben, az minden urxvt-ben megnyitott programra ervenyes legyen."
Ez alapból úgy van. Az Xresources-ban minden színből kétfajta variáció van:
URxvt.color0: színkód
URxvt.color8: színkóda color0 a black, a color8 a brightblack. Utóbbi nálad a szürke szín. Mutt-ban valahogy úgy kellene variálnod a színbeállításokat, hogy a color0-át használja a megfelelő helyeken (ha feketét akarsz). Lynx-et passzolom, de gondolom ott is be lehet állítani a színeket.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #8807 üzenetére
Hirtelen nem ugrik be, de a AW-ben lévőt nézted? [link]: hnb (hierarchical notebook), nem ismerem, de hátha ilyesmi.
Aztán itt van egy nagy CLI gyűjtemény, hátha van valami: Categorized list of CLI and ncurses applications. Ez konkrétan a notes/todo kategória: [link]
-
spammer
veterán
Elég rossznak tűnik (többször, egymás után, kb. 2 mp eltéréssel):
time pypy __main__.py --get-duration https://www.youtube.com/watch?v=mRnMg2V9n-E
8.62s user 0.41s system 86% cpu 10.426 total
5.66s user 0.31s system 92% cpu 6.440 total
5.73s user 0.33s system 93% cpu 6.452 total
5.74s user 0.27s system 93% cpu 6.395 total
5.89s user 0.25s system 94% cpu 6.471 totalpypy3 esetén errort dob a ytdl (vagyis a __main__.py), úgyhogy azt nem tudom tesztelni.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #8796 üzenetére
Minimális különbség van (mindkettő többször mérve):
time youtube-dl --get-duration https://www.youtube.com/watch?v=mRnMg2V9n-E
3.72s user 0.16s system 89% cpu 4.342 totaltime ./__main__.py --get-duration https://www.youtube.com/watch?v=mRnMg2V9n-E
2.43s user 0.15s system 85% cpu 3.017 totalEz csak az időtartam lekérdezése.
A böngetőben azonnal indul egy yt videó, de az ytdl extractornak kell idő, amíg az adatokat ki tudja nyerni és esetleg át tudja adni a lejátszónak (meg amíg a lejátszó is elindul és elkezd cache-elni). Sajnos nálam is több másodperc, amíg elindul így egy videó.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Szerintem az égvilágon semmi politizálás nincs abban, hogy hasznos (és sok esetben egyenesen szükséges) egy (vagy több) idegen nyelv ismerete. Az, hogy globálisan az angolt beszélik a legtöbben, vagy törekednek arra, hogy azt beszéljék, az nem azt jelenti, hogy nincs nemzeti identitásuk, hanem azt, hogy meg szeretnék értetni magukat, illetve meg szeretnének érteni másokat a világban (vagy a világhálón). Ha tetszik, ha nem, erre kell egy sokak által beszélt "közös nyelv".
Tudom, hogy sokaknak még az anyanyelvük is kihívás, erre lehet példákat olvasni a fórumban.
___(#8768) NewmanHD: azon a mondaton én is besírtam.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Itt válaszolok erre, hogy ne folytatódjon az offolás a kezdő topikban.
(#50888) Lathronos írta:
"A legkorrektebb egy egységes globális angol lenne, vagyis minden ember egy ugyanazon nyelvet beszéli, de ez soha nem fog megtörténni. Off vége"Hivatalos formában nem, de nem hivatalosan, második nyelvet is számítva az angolt beszélik a legtöbben. Egy videó a témában: The 10 Most Widely Spoken Languages in the World (Persze ez még messze van attól, hogy minden ember beszélje, de...)
Az, hogy ilyen akcentus, olyan akcentus, nagyjából mindegy, mert még a japánokat vagy a kínaikat is meg lehet érteni, pedig ők aztán tudnak jó szarul angolul beszélni.
Egyébként egységes, nemzetektől független és hivatalosan is elfogadott nyelv pl. az Eszperantó. Ráadásul relatíve könnyen is tanulható (személyes tapasztalat is). Viszont az angol már olyan szinten elterjedt és "standard" lett, hogy úgy tűnik, igazán már nincs szükség egy közös nyelvre.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Stallman és az Alma [link]
-
spammer
veterán
Lesz még egyszer openszósz windóz.
-
spammer
veterán
Adobe demos “photoshop for audio,” lets you edit speech as easily as text
Nem vagyok alufóliás, de ilyenkor az jut eszembe, hogy ez a technológia vajon nem létezett-e már korábban (más formában) a megfelelő szervek kezében mondjuk az usákoknál vagy más nagyhatalmaknál.
I. Viktor és társai biztos, hogy vesznek majd pár példányt ebből.
-
spammer
veterán
"Ubuntu-mal" [link]
De ha kijavítom, akkor persze +1 a Grammar Nazi skillre
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #8680 üzenetére
Egy "picit" tartalmasabb videóra számítottam. Látom van még pár fél perces videója erről, amiben elmondja, hogy ha valaki kíváncsi, akkor kommenteljenek és akkor csinál majd róla videót. Bírom az ilyet. Csinál több, mint 10 percnyi videót a kb. semmiről, amiben a lényegi információ egyenlő egy képpel és egy sornyi szöveggel.
-
spammer
veterán
Hihetetlen bmeg, hogy még mindig mikrofos ofisz doc-ban raknak fel hivatalos dokumentumokat (pdf helyett), még a kormányhivatal is.
szerk: a másik jó, amikor kiterjesztés nélküli a fájl... Az egybites júzer meg néz majd, hogy miért nem nyílik meg.Balfaszok dolgoznak mindenhol.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #8586 üzenetére
Azért a Chromium sem olyan hú de fasza: gcarq/inox-patchset
-
spammer
veterán
válasz ubyegon2 #8558 üzenetére
Köszi, nem tudtam, hogy közben rejtett topik lett. Bár ettől még topikgazdáknak listázhatná.
Egyébként szerintem ne vegyétek annyira rossz néven a döntést. Nekik biztonságosabb/egyszerűbb az, ha nem piszkálják a jelenlegi rendszert. Ez van.
Az abszolút kezdőből azért lehetne simán kezdő topik, kicsit több kérdés elférhetne, már az is valami.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Érdekes, nincs elmentve nálam a TG topik, a PH keresője meg csak a TG Off topikot dobja ki (meg pár másikat, a topikgazda szóra keresve). a sima TG topikot nem listázza. Guglival kellett megkeresnem a topikot.
Na hát akkor ez ennyi, bambano is megnyugodhat, hogy nem árasztják el a noobok a haladó topikot és tud majd foglalkozni a gép elcsendesítésével.
-
spammer
veterán
Jó, de ebben nincs semmi meglepő, pláne nem zsenialitás. Akinek van - sok - pénze, az ugyanúgy építhet magának bármilyen gépet vagy szerverszobát. Neki meg ez a munkája, amiben ráadásul ő az első számú ember, na még jó, hogy nem valami szar gépen molyol.
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #8493 üzenetére
És ezt Stallman jóváhagyta? Mégiscsak kicsi a Parabola szoftverkínálata, vagy mi az áttérés oka?
Egyébként az Arch annyira ultra lightweight, mint bármelyik másik egy minimum installból (sőt, a systemd miatt nem is a leglájtosabb).
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #8444 üzenetére
Azok a parancsok végrehajtódnak és befejeződnek, amikor a script lefutott.
Ha környezeti változót akarsz beállítani, akkor bashrc-be, bash_login-ba, profile-ba vagy egyéb megfelelő helyekre told be, és akkor login után/interaktív shell nyitásánál beállítódik.
szerk: lekéstem. ja, profile jó.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Yep
Proprietary szoftverektől mentes boldog karit, egyetek sok sült gnút.
Kivéve Nagyfelbontású Újembert, ő nem mehet gnúhúst, mert tiltja a vallása!
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz bambano #8393 üzenetére
Hogy aztán legyen később még egy felesleges topik.
BTW, hagyjuk akkor a fenébe az egész átszervezést. Látom vannak, akiket egyáltalán nem érdekel, vannak, akiknek kellenek a külön diszrós topikok, egyetértés úgysem lesz, akkor inkább tényleg ne erőltessük.
Egy módosítás viszont lehetne: a kezdő topikból ki lehetne venni az "abszolút" szót, kicsit nagyobb teret engedve a kezdő kérdéseknek. Szerintem.
Aztán mindenki lenyugodhat a 'csába és készülget a hétvégi bejglire.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
- Kukirin G2 Master (max sebesség: 60km/h)
- ZOTAC GeForce GTX 1070 Ti AMP Edition 8GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest