Hirdetés
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nowhereman
őstag
Ubuntu. Mert tartja magát az alapfilohoz, és nem próbálkozik azzal, hogy bevigyen a fizetős susnyásba(azaz nincsenek pénzes és másodrendű oprendszerpolgárok).../mondjuk hogy olyat tőltsek kemény eurókért, ami máshol ingyért van...
Máskülönben eddig SUSE, UHU, Mandriva, Fedora volt...
Azt meg nem tudom, mi az, amire az ubuntu nem jó... -
Batman
őstag
Ez a harmadik topic ahova beírom de eddig meg egyikbe sem kaptam hozzászólást!
Ilyen hüle kérdés lenne?
''Hellosztok!
Egy kicsit felhozom ezt a topicot! :.)
A kérdés adott ki mire esküszik , előnyök hátrányok érdekelnek, persze kizárolag ingyenes disztrik novell és a redhat fizetős megoldása nem játszanak.
Amit tudnia kellene(tudom hogy ezek nagyrésze szinte az összes disztroval megvalósítható, de azért vannak jelentés különbségek a telepítés és konfigolás mivoltában):
- webserver
- mailserver
- ftp server
- domain server szerepét is töltse be
- profile server (userek profájának egy része központi szerveren tárolodik így mindne gépen ha beloggolugyan az fogadja)
- policy server (ha valaki beloggol egy gépre lekérdezi a besoroláősát és azok a jogosultésok állítódnak be ami rá vonatkozik)
- tűzfal
- megosztások is rajta keresztül töténének a lokális alhálozaton belül
- a lehetőségekhez képest minimalis gépigénye legyen
(ha valamit meg kifelejtettem utólag pótolom)
Jelenleg gentoo-t használok és megvagyok vele elégedve , de érdekelne hogy ki mit ajáll.
Gentoo előnye a jól konfigolhatóság lenne , szinte nincs amit ne lehetne rajta megoldani, hátránya szerintem, hogy a telepítések sokszor elég időigényesek ami egy servernél nem feltétlenül jó.
Remélem érkeznek válaszok szép számmal.
köszi
Batman'' -
Sianis
addikt
Kemény idők járnak mostanában a régi gépekre!
Én szeretnék összeütni egy rendszert a 64 MB-os CF-re. Más nem kell rá, csak MYSQL+APACHE2+PHP+FTP. Már csak arra kéne rájönni, hogy ez hogyan kivitelezhető. LFS érdekes projekt, de nincs részletesen leírva ott sem, hogy valójában mi mire való.
Akinek van ideje annak szvsz tényleg a Vector lenne a legjobb, mégha szokatlan is...
Sianis -
ngabor2
nagyúr
most én is hasonló, sőt, egy kicsit (?) gyengébb gépparkot akarnék felszerelni linuxszal (vagyis nem én... de mindegy). 166MHz proc, 16-32MB ram. a vector linuxot ajánlották/ajánlottam, csak mivel az slackware alapú, ezért ahoz nem tudok hozzászagolni. az ubuntu lite projekt nagyon úgy tűnik, hogy meghalt, vagy legalábbis jól elbújt.
amire ezek a gépek használva lennének: internetezés, tehát graf felület kell. -
Bero
aktív tag
mi történt itt? át lett helyezve a totyik?
egyszercsak látom, hogy az én nevem van kint, de nem is szóltam itt hozzá. -
Bero
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Kérdésem az lenne, hogy melyik az a linux disztribúció ami elfut egy 166Mhz-es 64Mb Edo ramos gépen?
Válaszokat előre is köszönöm! -
ngabor2
nagyúr
p3 667MHz, 256mb sdram, 40gb vinyó. erre kellene valami kultúrált, magyar nyelvű disztrib, amit egyszerű elkezelgetni. olyan embernek menne, aki a számtech.hez absz nem ért, angolul egy szót se tud. a mindenféle férgek és egyéb gonoszságok miatt wint inkább nem tennék fel.
próbáltam a debiant, azt nem tudtam teljesen magyarrá tenni. próbáltam az ubuntut, ezt se sikerült (lehet, hogy én szúrtam el valamit, még egy próbát fogok tenni). a kde erre a gépre kicsit erős, bár határesetben elmegy. a black panther nem igazán nyerte el a tetszésemet, kicsit furcsának találom (nomeg kicsit lassúnak ezen a hardveren...)
az uhu már elég öregecske, és más gépeken nálam mindig hülyéskedett, nem akarok még egyszer szívni vele.
egyéb ötletek? -
norbiphu
őstag
Hmm ez a cikk már megjelent az újságban? Nem emlékszem...
1. Fedorát választottam. Ez képes volt megbírkózni az X800XL kártyával, igaz kezdetben csak vesa módban, de egy driver cserével megoldótott (azóta már nem áll fenn a probléma). A tegnapi ati drivernek azonban már támogatnia kell ezt a kártyát is a release notes szerint.
Talán közrejátszott az is, hogy az egyik barátom ezt ajánlotta.
2. Igazából bármire, de talán a Red Hat, azért hozta létre mert megfelelő lehet kezdők számára is, és ez sikerült is véleményem szerint.
Már a telepítésnél is választhasz három csomag közül, amelyiket akarod (irodai, fejlesztő vagy szerver). A telepítés egyszerű mint a faék, ha nem akarsz semmit testreszabni alaposabban, ezért linuxhoz nem értőknek is nagyon ajánlott (nem mellesleg meglehetősen tetszetős a telepítője).
Elérhetőségek az adataimnál.
3. Minden problémához található korrekt leírás. Játékokról nem tudok igazán nyilatkozni, a beépített játékokat használgatom néha, ''nagyobb'' játékkal még nem próbáltam, de a Wolfenstein Enemy Territoryt tervezem felrakni. Perifériákkal nem akadt gond, hálózati nyomtatással nem foglalkoztam.
Frissítés és rendkívűl egyszerű, gondolom a többi linuxban is így van, csak egy parancs és megcsinál mindent amit akarsz.
Ha valamilyen szoftvert nem telepített, de szükséges van rá, akkor a menü add/remove programs részénél van egy hatalmas kategorizált lista, ahol gyakorlatilag mindent megtalálsz, beikszeled amit szeretnél, ráklikkelsz az okra, ő letölti és feltelepíti a csomagokat.
(Egyedüli gondom azzal akadt, hogy flash playert nem adott ki a macromedia a 64 bites rendszerekhez (igen talán 32 bites kellett volna raknom, dehát előrenézek).)
4. Hát itt van egy általános leírás a disztrokról [link]
Ha valami eszembe jut még , vagy kipróbálok más játékokat akkor frissítem a hsz-em.
-
KoVee84
senior tag
Sziasztok! A segítségeteket kérném. Nagiosról ( Linuxos rendszer- és hálózatfelügyelő) hallotatok már? Van vkinek netalántán vmi anyaga róla? Nagyon fontos lenne, előre is köszönöm mindenkinek!
-
zsolo_d
tag
Hello!
UHULinux_1.2_rajt office változat + update_upgradehogy miért Liux????
0. Mert 100% kedvezményt kaptam rá amikor megvásároltam (hehe)
1. Körülbellül 25 percembe telik a teljes disztrib felpakolása CD ellenőrzéssel
2. El se lehet mondani mennyi mindent tud... nem sok csomagot kellett edig telepítenem
3. A Feleségemnek is végtelenül tetszik
4. Felhasználóbarát
5. Full MAGYAR
6. Imádom a UNIX fájlrendszert
7. Nyilt forráskódu, tehát nem kell féléveket várni javításra (sp)
8. Egyetlen egy vírusról tudok
9. Nem fagyi
...Még rengeteg érvet tudok... -
szalai56
senior tag
Nekem UHU-m van. Ez jött be, bár van eredeti SUSE 8.1 dobozos verzióm, de valahogy nem az igazi.
-
Hanyi
tag
Ha van az AVG-nek uhu linuxos változata akkor nyugodtan telepitsd.
De ha csak debianos van az nem bizti hogy jól fog müödni. -
Memo
csendes tag
válasz
Jam-Master J #17 üzenetére
nem tudod a linux tüzfala a
GUARDDOG kivédi öket? vagy nétek rá
még virusirtot? -
Memo
csendes tag
Up
-
Memo
csendes tag
Nekem linux renszer van fen a
net miat igaz hogy ezel nem
tud mit kezdeni a virus? -
Zoltán
őstag
1.:
Knoppix. Szép és jól működik. (vinyóra telepítve használom) Ami meg esetleg nem volt benne alapból, azt forrásból nem volt nehéz telepíteni. (Így utólag...)
2.:
Knoppix eddig mindenre jó volt, amire kellett. Biztos van olyan terület, amire van optimálisabb választás, de nem tudok róla.
UHU: Otthoni netezésre, adatkezelésre jó, meg általában mindnere, csak a szokásos Linux-hiányosságai vannak meg (scannerek, nyomtatók gyenge driver támogatása, játéktelepítés macerás.) De egyébként a Knoppix és az UHU is szinte mindenre jó. (Ja, még valami: mint az köztudott az UHU KDE-je egy hatalmas bug).
3.:
Pendrive-al semmijen linuxon nem volt gondom, külön driver nélkül ment mindegyik elsőre. Nyomtatók már gázosabbak, mert egy alap szinten szinte minden nyomtatót kezelnek, de az extrákat már nagyon kicsi esélylel lehet használni linux alatt. (Pl.: festéktakarékos üzemmódok,...). Szóval a Linux legnagyobb hiányossága szerintem a gyenge nyomtatódriver ellátottság, mivel az otthonra és irodába is kellhet.
4.:
www.hup.hu
5.:
6.: A fontosabb játékokat (Quake-ek, Unrealek, ...) azért be lehet üzemelni Linux alatt is. Általában csak egy -netről letölthető- linuxos telepítő kell az eredeti játékon kívül.
[Szerkesztve] -
Bally
senior tag
Egy valamit elfelejtettetek, pedig 'térítésre' nagyon jó
Knoppix, vagy Sulix - www.sulix.hu , ez egy live-cd, amit nem kell telepíteni se, csak cd-t berakni, és próbálgatni.
Aki ismerkedni akar a linux-al, annak mindenképpen ajánlom, mert tényleg csak használni kell, és benne van szinte minden -
eddie303
őstag
Gentoo és Slackware
-Mert gyors
-Mert élvezem azt, mikor a rendszerem azt csinál, amit én akarok
-Kicsit macerás telepíteni mindkettõt, fõleg a Gentoo-t, de a végére olyan rendszered lehet, ami nem foglal felesleges helyet -
dabadab
titán
Debian.
0. mert azt mondtak az okosak
1. nagyon jol osszerakott rendszer
2. a fejlesztes alatt levo verziok is stabilak, raadasul frissek is
3. a csomagkezeloje a legjobb
4. mert free (speech & beer)
+1. ezerfele architekturat tamogat, Alphatol ha nem is omegaig, de zSeriesig mindent.
+2. rengeteg specializalt disztro epul a Debianra (Knoppix, Lindows ill vmennyire az UHU is), igy azokkal is konnyebben boldogul az ember.
Mindezek ellenere a kezdo, nem hozzaerto (es hozzaertoi baberokra meg csak veletlenul sem palyazo) felhasznalok szamara nem javasolnam. -
escie
őstag
1. Miert eppen azt a Linuxot valasztottam, amit szeretek?
UHU-Linux 1.1-et használok. Amiért szeretem, talán mert magyar fejlesztés, mert viszonylag könnyű a konfigurálás, stb.
Ja és persze teljesen magyarnyelvű.
Kellemesen felhasználóbarát, egy Windows usernek is elég csak létrehoznom egy felhasználót, és nagyrészt elboldogul vele.
Azért is jó, mert 2cd-n, ingyen(illetve viszonylag olcsón) egy komplett rendszert kapok. Irodai programok, multimédia(grafika, zene, film, cd/dvd írás, tv/rádió), server programok, stb...
És mindezt, mint említettem, különösebb hozzáértés nélkül be tudom állítgatni.
2. Melyik mire valo? Es mire nem valo? Es miert?
Sajna nem sok disztrót használtam még, ezek: Mandrake, SuSE, Debian, UHU.
A Mandrake-et és az UHU-t én legszívesebben desktop felhsználásra szánnám, bár azthiszem tökéletesen megfelelnek, serverként is, beállítás kérdése. Az általam használt SuSE is desktop-ra volt szánva, de ez nálam sajna kiesik, mivel nem igazán tudnék ennyi pénzt adni érte. Az UHU a lejobb választás szvsz. desktop célokra Magyarországon.
Az eddig lejobban tetsző disztró talán a Debian volt. Igaz a telepítése viszonylag nehezen ment, de néhány próbálkozásra sikerült az is. Nem a legfrissebb, nem a legszebb, nem csillog, nem villog, de betonstabil, nagyon jó az ellátottsága(rengeteg előrefordított csomag), és a konfigurálás igazi szellemi kihívás volt(legalábbis nekem).
6. Játék Linuxon
Végül is ha a hardver megfelelő, és a 3d gyorsítás be van állítva, tulajdonképp semmi gond nincs a játékkal sem. Ati kártyákon például egyáltalán nem zökkenőmentes a driver telepítése, de ha sikerült akkor mennek a játékok szépen. Sok game natívan is létezik Linuxra: Q3, UT2004, UT2003, Enemy Terrority(vagy misajna nem ismerem), stb...
Úgyhogy szerintem a linuxos játék sarkallatos pontja a 3d gyorsítás belövése. Azthiszem, ez nvidia-val sokkal könnyebb...
Winex-szel sajna nekem csak rossz tapasztalataim vannak, de ez persze csak az én szegénységi bizonyítványom sajna.
Végül egypár általam fontos(-nak tartott) oldal, linux-szal, illetve opensource-szal kapcsolatban:
Bővebben: link Hungarian Unix Portal: híroldal, fórum, stb...
Bővebben: link a HUP Wiki (ilyen enciklopédia szerűség)
Bővebben: link innen lehet egy jópár disztrót letöltögetni
hát hirtelen ennyi volna, ha valami eszembe jut, még írok, vagy kérdezz ha valami még érdekelne.
de azthiszem így is megalkottam életem lehosszabb ph!-s hozzászólását.
üdvözlettel!
Somogyi András, egy átlagos júzer -
tildy
nagyúr
1. kerdeskor:
1.Debiant.
Hogy miért?
Nos , legelső próbálkozásom a Suse volt.Hát hogyismondjam, nem indult jól, nem azt csinálta amit kéne, egy nap alatt le lett zúzva (Igaz ennek már jóideje, kb 5 éve)
2.a Redhat volt, mindenkinek tudom ajánlani , aki csak most ismerkedika linuxszal.nagyon jó ki sgrafikus telepítője voltak, és volt benne minden ami kell egy kezdő emberke hardverkonfigolásához.Kb 1 évig használtam/tuk, amikro ajánlották nekünk a Mandraket.
A mandrake első ránézésre meggyőzőtt.Akkoriban még ingyenes volt minden ami mandrakekkel kapcsolatos (7.1 volt az utolsó , amit használtunk).Nagyon kézre állt, az egyik legjobb telepítője van, és nagyon jók benne a különböző drakek. (harddrake, menudrake, stb).Ezekkel nagyon jól lehet konfigurálni, tehát egy kezdőnek ezt is sívesen ajánlom.
Viszont egy idő után rájöttünk, hogy okosabb akar lenni nálunk.Ha átírtunk konfigfájlokat, fogta magát és visszaírta (pl. a hostnamet)
Besokkaltunk , is átváltottunk debianra.
Első lényegi különbség az volt, hogy az előzőekhez képest teljesen ''fapados''.
Első nekifutásra csak nagyon merész , bátor embereknek ajánlom.Nem nehéz egyébként kezelni, de teljesen más mind a telepítő, mind maga a packegekezlés, mint a többinél.
Erre lehet azt mondani, hogy na ez az, amiből az ember olyan rendszert rak össze, amilyet tényleg ő akar.Viszont ehhez nem elég csak kattingatni, sőt nem is lehet.
Én szinte tökéletesen elégedett vagyok a debiannal, egyedül az zavar benne, hogy ha újra kell telepítenem, akkor kicsit nehéz emlékezni, hogy melyik konfigfájlba mit is kell írni , stb.Jó lenne ha lenne hozzá grafikus ''vezérlőpult''.
De talán ez az egyetlen hiányossága.
Beost használtam egy ideig (4.5), elsőre nagyon királnyak tűnt, de sok funkciót hiányoltam belőle.Többször fagyott stb. -
Pötyi
őstag
Most én itt nem értek valamit! Nem a Vogel Publishing adja ki a Chip magazint?
-
bullseye
addikt
Keveredések és összeesküvés-elméletek elkerülése végett: nem én jegyzem a felhívást, csak én illesztettem ide a kolléga nevében.
-
bullseye
addikt
Ezuttal cikkiras es tovabbi egyuttmukodes ugyeben kerem a
segitsegeteket. A begyujtott anyagbol cikksorozatot szeretnek
kozreadni, mindannyiunk javara, a forrasok megjelolesevel,
ahol az erintettek ehhez hozzajarulnak.
A kovetkezo temakban kellene megnyilatkoznotok, illetve barati,
munkatarsi korotok velemenyet, eszreveteleit is szivesen vennem,
kulonosen, ha nevvel es email cimmel is vallaljak (legalabb ez
utobbi fontos lenne!) a velemenyuket:
1. Miert eppen azt a Linuxot valasztottam, amit szeretek?
Itt nem egy distro flame-et akarok inditani, hanem csak azt
szeretnem csokorba szedni, hogy mivel tudja egy-egy Linux
disztribucio megnyerni maganak az embereket. Termeszetesen
nem csak a normal Linuxoknak, de a Free-, Net- es OpenBSD-nek
is helye van, illetve a BeOS-nek, es egyeb free, lehetoleg
OpenSource rendszereknek.
2. Melyik mire valo? Es mire nem valo? Es miert?
Az altalatok ismert nehany (nem kell minddel foglalkozni, eleg
csak nehany, amit leginkabb ismertek) Linux disztribucio
milyen feladatra a legalkalmasabb, es mire nem javasoljatok.
Azt mindannyian tudjuk, hogy vannak, amelyek inkabb szervernek
jok, masok inkabb desktopnak. Vannak, amelyek oreg es gyenge
vasak eseten jok, masok inkabb erogepekre valok. Ti ismeritek,
nektek van szemelyes tapasztalatotok vele. Szoval velemenyeket
szeretnek kerni toletek, es tapasztalatokat, legalabb nehany
keresetlen szoban (bizom benne, hogy a valaszok zome turni
fogja a nyomdafesteket!).
Fontos, hogy a CHIP-be szant cikkbe vegul bekerulo allitasok
mellett legyen egy nev, emailcim, es valami minimalis szakmai
hatterinfo a velemeny megalkotojarol, hogy sulya legyen az
allitasoknak, es hiteles legyen az anyag.
3. Hogyan lehet...?
Olyan latszolag jelentektelennek tuno problemak megoldasai
erdekelnek, amelyek Linux rendszereitek napi uzemeltetesekor
merulnek fel. Nevezetesen: noteszgepeken Linux installalasa,
USB periferiak es USB PenDrive-ok hasznalata, jatekok Linuxon,
a halozati nyomtatas rejtett szepsegei stb.
4. Abban is tudnatok segiteni, hogy az olvasoknak adhassunk egy
olyan (altalatok szakmailag mar lektoralt, a gagyi oldalak
kiszuresere) link listat, ahol a Linux valtozatokrol, azok
letoltesi lehetosegeirol, trukkjeirol magyar, esetleg angol
nyelven kaphatnak a latogatok segitseget. Szivesen kozreadnank
nepszerubb forumaitok elerhetoseget is.
5. Mivel a Linux disztribuciok szamaval ellentetben a CHIP lapjain
rendelkezesre allo hely veges, elso korben az alabbi rendszerek
kedveloinek es uzemeltetoinek, fejlesztoinek, felhasznaloinak
(mind a harom csoport fontos!) eszreveteleit varjuk:
Debian, Fedora, Gentoo, RedHat, Sun Java Desktop System (SuSE),
Knoppix, Lindows, Mandrake, Slackware, Sulix, UHU, FreeBSD,
NetBSD, OpenBSD, BeOS, Qnx stb. Tovabbi tippeket korlattozott
szamban varok.
6. A jatek Linuxon talan kulon cikkeket is megerdemel!
Segitsegeteket elore is koszonom,
dr. Nagy Gabor
gnagy@vogelburda.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- Revolut
- Bestbuy játékok
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Windows 10
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Beszámítás! Dell Optiplex 3000 SFF asztali számítógép - i5 12500 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 770 IGP
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest