Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• csixy

addikt

válasz ubyegon2 #64796 üzenetére

A manjaro tényleg tök jó és kényelmes. Valóban az arch vonal mintje, csak nem szabad dualbootba tenni másik linux dystroval (és ez igaz a kapitány kedvenc dystrojára is, egyébként az is nagyon jó), mert a másik linux grub frissítéskor elb@xxa a bootját. Ennyi.

No az USB-s mint Tessa viszont elindult a HP250G1-esen is . Most abból írok. Az nem tetszett neki amikor kijelentkeztem belőle (fsck-zni kellett miatta, de rendbe jött) - lehet, hogy a hibernálást tiltani kellene?

Az exfat mountolás után simán megy mint alatt is , de most nem tudom megnézni, mert most fogom bcdboottal gyógyítani winx efi partícióját és még utána kell meggyógyítani a linuxot is.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #64796 üzenetére

Az a baj, hiába írom le az előnyeit újra és újra, úgyse lehet téged meggyőzni. Érzelmi alapon az UEFI és az Arch-vonal ellen vagy, és az elfogultság nem hagyja, hogy objektíven lásd a tényeket.

Az Archot nem azért telepítem újra, mert kell. Azért, mert szeretek új dolgokkal kísérletezni, meg néha napján tiszta lappal kezdeni (régi, nem használt csomagok felgyülemlenek egy idő után), jót tesz a rendszer soványságának és pattogósságának. De ha akarnám, használhatnám az idők végezetéig, pont az a rolling lényege, hogy ne legyen újratelepítési kényszer. Annyi, hogy nekem a telepített meg belakott rendszer nem szent, amihez nem szabad hozzányúlni 100 évig.

Egy Archot amúgy sem nagy munka újratelepíteni. Csak mondom. Pont az UEFI boot miatt a bootos részét újra sem kell tenni, az megmarad az EFI partíción (legfeljebb az egyik .conf-ban UUID-t kell átírni). Csak felcsatolom a partíciókat, a root-ot formázom, genfstab, chroot, pacman -S base base-devel megamikell, újraindítás után useradd meg passwd. Konfigolni sem sokat kell, mivel a /home-ben megmaradnak a konfigfájlok, meg az /etc/-t is le szoktam menteni, ha onnan kell valami beállítás.

Minden telepítés alkalmával kipróbálok új dolgokat, más grafikus felület, más display server, más login manager, más systemd-s hálózatkezelős megoldás, esetleg más fájlrendszer. Mindig próbálok egyre optimálisabb megoldásokat választani mindenhez, ami a legkevésbé bloat, vagy gyorsabb, mint az elődje. Így egyrészt megmarad a frissesség érzése, hogy nem mindig ugyanazokat használja az ember unásig, meg tágítja a látókört.

Egyébként én leváltanám magát az Archot és az UEFI-t is, ha lenne helyettük még jobb disztró vagy még egyszerűbb bootmegoldás, de nincs. Gentoo-n gondolkoztam egy időben meg FreeBSD-n, de úgy járna egy csomó munkával vagy kompromisszummal, hogy semmit nem profitálnék belőle.

Új hozzászólás Aktív témák