Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

válasz fekete.puma #103261 üzenetére

Kicsit elidőzve nem csak az akkuidő mellett.

Minap voltam egy orrműtéten a kórházba és a szobatársam aki szintén ilyen másfél napos ambuláns műtétre jött, a legújabb Apple valamivel érkezett. Ő ilyen igazi izgága üzletember féle.
    Megcsodáltam a szerkentyűt, aztán mivel én soha nem voltam laptop párti, el is engedtem csak annyit kérdeztem, nem hoztál töltőt?
    És a válaszon meglepődtem Asszonta emberünk, minek, napi 4-5 óra használat mellet ezt elég 5 naponta töltőre tenni.
    Mondom na nemá, hülyítsd a nagynénédet. Pedig tényleg.
    Bekapcsolta, blutuszos headset, csetelt netelt meetingelt, 15 ügyféllel dumált felváltva, mailok, stb. Mindezeknek több mint a felét úgy hogy a kezét meg se kellett mozdítania, valami digitális asszisztenssel beszélgetett néha.
    Rendezd sorba a maijaimat, tedd válaszolási fontossági sorrendbe, hívd fel nekem Gipsz Jakabot, mutasd a tegnapi postából csak azokat amibe van pdf melléklet, kérem a tegnapi sms-eket stb. stb.
    Pár tapicskolással az érintőkijelzőn olyan komplex, egymásra utalt és tucatnyi szoftver együttműködését (helyből, felhőből) igénylő műveletek futottak le fél másodperc alatt hogy csak kapkodtam a fejemet.

Este ezen nézett valami élő focimeccset, bakker olyan képe volt hogy leestem a székről.

Az egész kütyü nem volt vastagabb egy-másfél centinél és pehelykönnyű.

És hogy ezt miért írtam le?
    Mert én tegnapelőtt rádöbbentem hogy ezek az üzemidő csaták, benchmarkok, játékra Linux-vs-Windows, meg az egész összehasonlítgatás, bármelyik rendszer fikázása vagy istenítése teljességgel felesleges. Értelmetlen.

Azt amit a szobatársam leművelt azzal a mini laptoppal, játszi könyedséggel, brutális üzemidővel, századmásodperc akadás vagy várakozás nélkül, azt soha az életbe meg se lehet közelíteni nem erre a célra készült rendszerekkel.
    Zárt. Igen teljességgel zárt a rendszer, halvány gőzünk sincs mi történik a háttérben De az ebben a katagóriában senkit nem érdekel. Itt minden a felhasználóért van, a lényeg hogy a gördülékenyen lehessen használni az eszközt.
    És ezt ahogy elnéztem ezt Almáéknak sikerült maximálisan megvalósítani.

Mi itt csatározunk meg védjük/szapuljuk a (szerintünk) jó oprendszert. Elfogultak vagyunk, erőltetjük a vélt igazunkat, kardoskodunk, érvelünk.
    De minek is? Nincs értelme.
    Mások meg ezekről mit sem tudva, a számítógép mködésének legcsekélyebb ismerete nélkül a legnagyobb megelégedéssel használják arra amire nekik kell.
    Szerintetek a példában említett emberkének van halvány fogalma egy fstab, egy directx, egy hardveres gyorsítás órákig szopásos beállításáról? Vagy bármi ilyenről? Dehogy.

igen tudom boldogok a lelki szegények. De ez itt szerintem abszolút helytálló.
    Dehogy kell tisztába lenni egy rendszer működésével. Ez csak egy szűk kör magának bebeszélt dogmája, vagy pedig csakis hobbi. De semmi más.

A sofőr is csak vezeti az autót. És lehet nagyon jó sofőr attól mert nincs tisztába a can-bus, az abs, a légzsák, a kipörgésgátló meg az ecu által vezérelt turbógeometriáról. Mert ugyan minek...? A gyár dolga hogy ezeket összehangolja és a végeredmény egy gördülékeny működés. Lőtéri sánta kutyát nem érdekli mi van a motorháztető alatt.

Nekem nagyon tanulságos volt működés közben látni az Almás cég termékét. És megmondom őszintén lenyűgözött.
    És hogy ebbe az egészbe pár 10-100ezer mérnöki munkaóra benne van az holtbiztos.

Új hozzászólás Aktív témák