- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak személyes bejegyzés lesz, semmi több.
Neked ez a csomag kell: gnome-tweak-tool
Majd felrakom én is az itteni gépre, csak nagyszülők és a család tesznek róla, hogy ne legyen túl sok szabadidőm.Amúgy mi csicsás a KDE-ben? Egyetlen panel tálcából áll alapból pont ott, ahová szeretnéd.
rybank: de ha mindenféle toolokhoz kell nyúlni az alapvető beállításokhoz, akkor az minden, csak nem egyszerű, kézenfekvő és egyértelmű.
Ide is illik az orosz borotválkozó automata vicc. (először még mindenkinek más formájú a feje) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most tervezem egy rövid logout cikk írását ez miatt, hogy mennyire semmit nem lehet alapból beállítani a Gonem3-as Debianban. Nem tudom kinek az agyszüleménye a Gnome3 ilyen fasságokkal hogy pl. azt sem lehessen beállítani, mit csináljon a gép a power button megnyomására, rendes leállítás helyet most elküldi sleepbe a gépet...
A Debian topicban láttam, hogy meg lehet csinálni az egy paneles dolgot, két segédeszköz kell, az egyik a dconf tool, a másik meg a gnome tweak tool, szedd le őket apt-gettel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hát a pécsi, mi más?
Amúgy még ECC-s SD ramot is vettem itt, két darab 512MB-s modult, amik dupla nyákosak tele IC-vel, mindössze 2000Ft volt a kettő.
Az más kérdés, hogy kb. semmire sem jók, mert egy P3-as gép idle fogyasztása kétszerese egy mai olcsó APU-s gép terhelés alatti fogyasztásának, miközben még harmat gyenge is hozzá képest.Olyan turkálóba én is elmennék!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SirRasor #18357 üzenetére
Ha jól értem, az XP alatt fut a puppy kb. úgy, mint a wubival az ubuntu? Ha igen, akkor nem. (maga alatt nem fogja törölni a partíciót amiről fut)
Szerezz egy működő CD olvasót, vagy esetleg kapd ki a vinyót, tedd fel rá a puppyt egy másik gépen, aztán tedd vissza ebbe a régibe.
*ha szerzel még 128-256MB ramot (értéke úgy sincs neki) a gépbe, akkor normálisabb, komolyabb disztrók is vígan elmennek azon a gépen. Pl. Debian.
Egyébként javasolt a téma összefoglaló átolvasása.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
NixonHUN #18297 üzenetére
Debianon kicsit nehézkes a felbontás állítása. Eddig még egyik CRT monitoromból sem tudta az EDID adatokat kiszedni a maximális felbontás és frissítés értékéhez, kísérletezni meg nem enged. Lehet, hogy kézzel kell majd egy xorg.conf fájlt létrehoznod vagy szerkesztened, de csak a VGA driver felrakása után. Ha szerencséd van, az magában megoldja a dolgot.
szerk: olvasd el a téma összefoglalót. Egyébként sudo apt-get install csomagnév a terminálban. Meg valszeg kell egy kis sources.list szerkesztés, hogy a non-free drivereket is telepíteni tudd.
szerk2: részletesebben a Debian fórumában lehetne ezt boncolgatni.
McSzaby: véletlen betévedtem az Ubuntu fórumba pár napja erre mit látok ott? Syl kolléga menekült vissza LTS verzióra, mert annyira bugos volt a nem LTS verzió.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #18217 üzenetére
Egész pontosan ez a helyzet, ha nem Debian alapú disztrót használsz (pl. Chakra, de McSzaby más disztrókon is összehozta):
vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
Itt minden megy faszán.Ez meg akkor, ha Debian alapút, vagy Debiant.
vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns -1Korábbi Catalyst driverrel sem megy Debian alapokon, bő két évig próbálkoztam vele de soha nem tudtam megoldani. Hiába fordítottam forrásból libva csomagokat, stb. semmi nem oldotta meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Terminálból kellene telepíteni, nem a googleből, mint Windowson. Szóval sudo apt-get install libreoffice-hu vagy valami hasonló, majd megnézed a csomag pontos nevét a Mint csomagadatbázisában.
Egyébként angol a rendszered nyelve? Mert ez alapján szokták kiválasztani a nyelvüket a programok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #18150 üzenetére
Hajjaj, ez a kérdés messzire vezet.
Az az igazság, hogy nem tudom milyen szinten, de az Ubuntu csomagjai a Debian testing / unstabil tárolóból érkeznek, ezekből reszelnek egy disztrót.
Nos saját gépemen is dőlt már össze ezzel a tárolóval a Debian, így erős fenntartásaim vannak az erre épülő disztrókkal. Mostanában már nem használtam Ubuntut (Unity nem tetszik és túl erőforrás igényes), de korábban volt vele mindenféle gondom, meg idővel az Ubuntura épülő Mint is meghalt nálam, de az többször is.Azt szoktam mondani, hogy akinek a Debian csomagjainál frissebbek kellenek kis erőforrásigénnyel, az keressen valami nem deb. unstabil alapú disztrót. Mostanában a Manjaro-t szoktam javasolni, kicsi és pikk pakk gyors.
McSzaby: meg ugye a megoldhatatlan HD gyorsítás (RadeonHD UVD) a teljes Debian ágon, ami téged pont érintett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #18148 üzenetére
Debiannal nem lőhetsz mellé. Ha meg friss böngésző vagy programok kellenek rá, könnyen meg lehet csinálni az nélkül, hogy be kellene kapcsolni a testing repót, vagyis nem fog összedőlni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #18145 üzenetére
Nem csoda, full KDE-s disztrót nem 1GB ramra tervezik, főleg ha még abból egy alaplapi vidkari is leszed.
Tegyél Debian7-et a gépre, XFCE-vel érkezik és nem buntu leszármazott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
TomeeSan #18138 üzenetére
Én is ezt szoktam mondani, a 6-os vígan elment 384MB SD ram mellett is, böngészés közben. Ha meg friss böngésző meg progik kellenek, akkor rárakom a backports és a mozilla debianos repóját és meg vannak oldva.
Majd ma indul a dist-upgrade a 7-es Debianra nagyszülőknél, meglátom az majd mit alkot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pushalias #18080 üzenetére
Nem csak a 3rd party cucc tehet róla, hogy valami mindenféle probléma és visszajelzés nélkül gyak. belassítja a működést a normál sebesség töredék százalékára. De tudnám említeni a 490-es hibakód okozta gondokat is.
Szerinted mit várjunk attól, aki szerint vindóz egyenlő warezolás?
„itt nem úgy megy egy program telepítése, hogy rákeresünk a googleben, böngészünk az időkorlátos vagy éppen kém és trójai programokkal teli ismeretlen eredetű programok között”
Egyébként meg nem kell ferdíteni, a leírtakból semmiképpen nem következik, hogy warezról lenne szó. Különben meg az összefoglaló teljes tartalma ott volt a logouton egy hónapig, hogy mindenki írjon hozzá, tegyen javaslatokat a tartalmára. Akkor kellett volna esetleg ott lenned.
Amúgy meg akik megveszik a Windowst, azoknak is egy jó része egyéb programra már nem költ. Még céges környezetben is jellemző ez a megoldás, nem egy alkalommal találkoztam vele. Megvették a Windowst, mert "azt muszáj", de a progikat rajta már nem. Crackelt Totalcommandertől az igen drága progikig minden előfordult.
Syl: 1 éves LTS. Cserébe megragadtál az akkori csomagoknál is. Frissíts az aktuális nem LTS verzióra, aztán beszélhetünk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
elodman #18007 üzenetére
Passz, de azt tudom, hogy mifelénk a pár száz fős cégnél nyomatják. Viszont azok után, amit a céges gépen a Win7 már alkotott (lásd logout írásaim), meg amit az itthoni sajátomon is, én biztosan nem bíznám a kritikus adatokat Windowsra...
Nobuo365: Ubuntu alapok. Megtudod mit jelent az, hogy szopol.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Mr. WolfDog #17941 üzenetére
A HDSentinelnek van terminálbol futó Linuxos verziója. Nem sok mindent tud, de az összes fontos adatot kiírja.
Meg van mód a SMART adatok kiolvasására is egyé úton, de azt most fejből meg nem mondom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mégis mi haszna van egy állandóan bekapcsolt és magára hagyott NAS-ban SSD-t használni?
Am. új Debiannak már ideje volt. Végre "új" kernel, meg minden. Friss programokra meg ott a backports, mert azok a szokásos ősi verziónál maradtak. No meg végre kitalálták, hogy xfce legyen.
Valszeg lesz róla cikk itcafe-n, kíváncsi vagyok, Anulu mit fog írni vele kapcsolatban. A Squeeze-nél nem értette, hogyan lehet valamit úgy kiadni, hogy akkor adjuk ki, ha elkészült. (ezt mondjuk az Ubuntusok is átvehetnék végre, nem tudom mikor válik valóra ez a pletyka, de jó lenne a naptári kiadási modell helyett...) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
10 év múlva talán már normális méretű ssd-k lesznek, a következő pár évben még mindig nem éri meg megvenni őket, mivel ott vannak a hibrid HDD-k, amik most jönnek divatba.
Ilyen 60-120G-s ssd-t sok ezer forintért nem igazán éri meg megvenni. Nevetségesen kicsi a tárkapacitása, még mindig kell egy HDD mellé.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sanzi89 #17864 üzenetére
Nincsen, mivel a flash nem nyílt cucc, de ha feltelepíted a disztrót, akkor már tehetsz fel vele flasht is.
Esetleg találhatsz gnash-al érkező live image-t, de az meg jóval erősebben zabálja a gépet az amúgy is erőforrás igényes flashnél.
A gép mibenlététől függ h. mit ajánlunk, egy ArchBang elvan mindössze 50-100MB ramon is vígan, míg a komolyabb disztrók is simán elvannak ~512MB - 1GB rammal, köztes megoldások meg valahol 2-300MB mellett.
Viszont gyenge gépen virtualboxban netezni egyik disztróval sem egy jó megoldás. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #17855 üzenetére
Jah, hogy lefoglal. Úgy már érthető a dolog.
Am. a felsoroltakat kb. minden defrag progi tudja, én spec a raxco PerfectDisk progiját használom. Itt csak azért voltak ilyen állapotok, mert azt hiszem legalább 1, de inkább 2 éve nem volt külön defrag futtatva ezen a partíción, a Win meg magától nem csinált semmit...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ext, ext4 partícióknál mi a helyzet a fragmentálódás terén?
NTFS-es, tárolásra használt partíciómon az egyik 8 gigás állomány széttöredezett 5412 darabra, meg volt még egy rakás, pár ezer darabra töredezett cuccom, reggel óta megy a defrag és még nem végzett, pedig mindössze 800GB cuccról van szó, az meg nem sok. Azt vettem észre, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy korábban mentek...Ext3 - 4 fájlrendszernél ilyesmivel nem találkoztam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #17831 üzenetére
Nem látja a Linuxos fájlrendszereket a 7 és a 8 sem, mert azok nem MS termékek... (csak félreérthetően fogalmaztam, az XP túlkorosságára akartam utalni)
Mikor utoljára BT-t raktam, akkor magától rakott fel GRUB-ot is. Inkább azt tudom elképzelni, hogy véletlen kivetted a pipát a grub telepítése elől.
A BT wikije [link] szerint itt kellene kiválasztanod, ha GRUB-ot is szeretnél: [link] viszont ez meg nem az advanced mód, így meg a telepítés problémás.
Gondolom a kézi partícionálást választod, ott elvileg meg kell adni, hogy a GRUB melyik tároló eszköz MBR-jébe kerüljön.
Jim-Y: ha az fdisk nem látja, akkor ott gond van. Mit mond az lsusb parancs, mikor bedugod a cuccot?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #17798 üzenetére
Holnap megkeresem, de szerintem könnyen megtalálod a Chakra fórumában a témát. Am. UEFI-től független teljesen a dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A sudo nem található? Az kemény. Olyan, mintha a csomagok fele nem került volna feltelepítésre.
Ebben az esetben add ki az su - parancsot, ez a root jelszót fogja kérni, ez minden rá következő parancsnak root jogokat ad, szóval csak óvatosan. Ebből a módból az exit paranccsal tudsz kilépni. (ha az su - sem megy, akkor telepítsd újra az egészet)
Aztán nano /etc/network/interfaces és írd bele a fájlba ezt:
auto eth0
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcpAzt hiszem ctrl + o, ctrl +x a mentés meg a bezárás a nano-ban.
Ez után vissza a sources.list fájlba, ott meg szedd ki a # jelet az első deb-es sor elől. A main szó után meg írd oda, hogy contrib non-free
Mentés, bezárás. Itt a legjobb, ha csinálsz egy újraindítást, aztán add ki az előző három parancsot, de su - után, sudo nélkül. Ha ezt megy, akkor meg lehet pótolni a hiányzó csomagokat, mint pl. a sudo...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Debian 6. kiadását hívják squeeze-nek, ezt tetted fel, ez így okés. A Debianra nagyon (semennyire) nem jellemző, hogy gondok lennének vele, így elég értetlenül állunk az eseted előtt. Amíg ment a telepítés, addig volt élő internet kapcsolatod? Most rendes grafikus felületen vagy, vagy csak terminálban? Mit tartalmaz a sources.list fájl?
nano /etc/apt/sources.list
Milyen hibát, hibákat ad vissza ez a 3 parancs, ebben a sorrendben kiadva:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install mccolomb2: oké, ezt tudtam. De mi a megoldás, az ntpd-n kívül?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #17785 üzenetére
Valami olyat vettem ki az okosok írásaiból, hogy egyszer elállítja azt a valamit a biosban a Win, aztán onnan kezdve el van állítva. Ez most lehet nem értelmes, de jobban nem tudom megfogalmazni.
Egyébként független a Manjaro verziójától, Chakrán is jelen van már jó ideje, valszeg az Arch-ból ered.
Végül arra jutottam, hogy egyszerűbb az ntpd szolgáltatást használni, mert angolul beszélgetés a problémáról nem vezetett közelebb a megoldáshoz.
sid87:
Mi van beírva az /etc/apt/sources.list fájba? nano szövegszerkesztővel meg tudod nyitni, az van alapól a Debianban.
Am. gondolom az aktuális Debian Squeeze-t tetted fel.Itt láthatod, hogy minek kell benne lennie a fájlban: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #17781 üzenetére
A rendszeridő kérdése Arch alapon egy érdekes kérdés. Már többször értekeztem róla Chakra fejlesztőivel, és kb. az van, hogy akkor van gáz, ha Windows is van a gépen, mert az valamit elállít a bios környékén.
Ettől függetlenül nem igazán értem az okokat, de megoldottam úgy, hogy engedélyeztem az ntpd.service-t a systemd-vel, így max néhány perccel a boot után már helyes időt ír ki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Iceweasel az a Firefox, csak egy logo probléma miatt nem hívhatják úgy.
Az itt leírtak alapján tudod frissíteni a jelenlegi verzióra: http://mozilla.debian.net/
A GUI-s kérdésedre meg igen, Gnome2 felületet látsz. Valszeg azért érzed lassúnak, mert csak nyílt driver fut, mivel alapból csak ingyenes, nyílt cuccokkal érkezik a Debian, a zárt driverek meg nem azok. Lehet írtad, nem tudom milyen géped van.
Egyébként amennyi csicsával kevesebb, annyival stabilabb a Debian.
ViZion: minek a régi Ubuntut, mikor ott van a Debian?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #17684 üzenetére
Nem próbáltam, de tetszik hogy náluk is KISS filozófia szerint megy a fejlesztés. Majd valamikor ha ráérek, szerintem kipróbálom.
Colomb2: ArchBang alatt túl sok a szopás, azt meghagyom a tényleg kőkori gépek számára. Arch meg nem kezdő szint, valamint nem is vállalnám be az ilyen szinten rohanást a csomag updatekben, fő gépen semmi esetre sem.
tajcsi: A Manjaro elég népszerű még annak ellenére is, hogy pl. karakteres telepítője van. Kicsi és gyors, de fokozottan szükséges az ArchWiki-t olvasni hozzá.
Én kezdőknek a Chakrát szoktam javasolni, ha a gép tud 64 bitet. Van cikkem róla logouton, ha érdekel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van flash tartalom az oldalon (reklámok), azért kell a flash plugin.
Chrome / Chromium flash dolgaihoz nem értek, magát a böngészőt se használom, mert nem nyújt elég szolgáltatást és igazából nem is olyan gyors, mint azt mondani szokták.
Az én disztrómon ez úgy van, hogy van egy bundle manager, rákattintok a Firefoxra, a manager felrakja és rögtön megkapom vele együtt a működő flash lejátszót. Ez a disztró neked nem megoldás, mert csak 64 bites verzió létezik belőle.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #17641 üzenetére
Arra gondolsz, mikor elszállt az egész partíciós tábla az összes adatommal. Nem hiszem hogy vinyó hiba lett volna, az a gép azzal a vinyóval azóta is megy, mindenféle gond nélkül.
psg5: Debian az beton stabil és gyors, de régi csomagjai vannak és alapból csak a teljesen free cuccok vannak benne. Lubuntu meg Ubuntu származék, annak minden hozományával... Manjaro okés, plusz hozzá ott az ArchWiki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nobuo365 #17615 üzenetére
Ha kicsit tanulni is szeretnél közben, akkor pakolj fel egy ArchBanget, az 50-120MB rammal elvan és piszok gyors. Hozzá az ArchWiki-ben mindent megtalálsz, ami csak felmerül kérdésnek, így azt tehetsz bele, amit szeretnél.
Ha kicsit nagyobb cuccot szeretnél, akkor pl. Manjaro XFCE felülettel, ott kevesebb "kézi munka" kell. ArchWiki ott is játszik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #17594 üzenetére
Azzal már nem találkoztam. Visszahozza Gnome3 alapon a Gnome2-es panelt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A szokásos tippem ide is tuti.
Chakra Project zárt driverekkel indítva, mert így a bebootolt Live rendszer már működő Catalysttel fog indulni, rögtön ki fog derülni, hogy mi a helyzet VGA fronton.
Valamint KDE-n van egy betölthető py atimonitor (vagy ehhez nagyon hasonló) nevű widget, ami remekül kijelzi a radeonok órajeleit meg ilyesmiket.Chakráról több infót találsz a Logouton. Ha megtetszik, akkor gyere át a Chakra fórumába itt PH-n.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tuti disztró!
[link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nova96 #17517 üzenetére
Azért szopsz ennyit, mert nem figyelsz arra, amit mondunk.
Win lemez be, indítás helyreállítása futtat, az lecseréli a grub-ot a win8 saját betöltőjére az MBR-ben.
Csak akkor nincs hang ha a 3.5 jack-re van bármi csatlakoztatva... - ha semmilyen oprendszer alatt nincs hang, akkor valami tőlük független ok lesz.
Roxeus: passz, de a kérdéseid már elég komolyak ide, inkább a másik topicban próbálkozz szerintem, ott nagyobb eséllyel kapsz választ.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nova96 #17485 üzenetére
Passz, a Chrome nekem nem nyújt elég szolgáltatást, nem használom. Egyébként saját pluginje van, valami pepper flash. Ezen kívül meg az Adobe befejezte a Linuxos flashplayer fejlesztését, szal...
Neked egyébként javasoltam, hogy olvasd el a Chakrás két cikket ha már ezt szeretnéd használni, mert a kérdéseidre megvan bennük a válasz.
update: persze, mert nem kértél hozzá jogokat. Ez az egyik lényege a Linuxnak, javaslom a téma összefoglalót is olvasd el itt a fórumban.
pacman -S flashplugin -ezt ne is add ki, nincs rá szükség.
Így kell telepíteni:
sudo pacman -S ktorrent -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #17448 üzenetére
Igen, hybrid hard drive és full jó.
29k körül kapod meg laptopba való méretben, ez 8GB SLC SSD cache-t és 750GB háttértárat jelent, a sebessége meg magáért beszél.
Èn arra várok, hogy 5 colos méretben is lehessen kapni, megy majd be az asztali gépembe, a laptopmba per pill marad a normál vinyó, azt úgy se használom annyit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #17443 üzenetére
Na errõl az eltolásról nem is hallottam még, pedig követem a HW híreket, PH-s cikkeket mindig. o.O
A magam részérõl egyébként HHD-t fogok venni, mert az SSD bár gyors, de kicsi és drága. Haver vett most HHD-t, nekem 50-55 sec a Chakra boot ideje grubtól a proci terhelés leeséséig 4mag és 7200-as vinyó mellett, nála meg csak 20 körül van ami még rövidülne, ha nem várna a wifi csatlakozásra boot közben, mindezt 8GB beépített SLC SSD mellett, amit cachenek használ a vinyó a saját logikája szerint.
Nova96: akkor valszeg letöltési hibás az iso, de nincs kizárva, hogy közben a pendriveod meghalt egy kicsit...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #17441 üzenetére
Mit értesz partíció eltolás alatt?
A parted meg simán müködik, csak a meghajto méretét kérdezi MB-ban, nem tudom mi az a unit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #17439 üzenetére
A 0.84-et en is felraktam, de a stabil telepitoben nem is volt automata particionalo, a kezi meg azt csinalta amit mondtam neki, ugyanezt a particionalo van az ArchBangben is. Az experimental telepitot meg nem hasznaltam.
A frissitesre mar nem emlekszem, lehet kell neki egy mirror rangsor felallitasa, vagy -Syy kapcsolo a pacman utan. ArchBang is igy volt, kellett rangsorolni a mirrorokat eloszor.
A GUI-s frissitot nem probaltam benne, Chakra miatt csak Pacman-t hasznalok, mert ok meg nem irtak meg a sajatjukat, a pacman meg tokeletes.McSzaby: ez azon mulik, hogy mennyi fejlesztod van a csomag adatbazis karbantartasara, Archban sem vontak ossze az AUR-es csomagokat a Pacman csomagjaival.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #17435 üzenetére
Mi vitt rá az Ubuntura? Nem egy szélvész.
Ha már Arch tetszik, arra ott a Manjaro, ami Arch alapú, csak sokkal könnyebben használható.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tomi5244 #17428 üzenetére
Igazából sok gondod nem lesz ebből, ha nem megy az ahci, de az MSI-re nézve elég gáz, hogy így kiadnak egy biost, amibe hanyagság miatt nem került be a kapcsoló és ezt nem is javítják...
A "discard" opciót ne felejtsd el beírni az /etc/fstab fájlba a partícióid opcióihoz.
Továbbá érdemes még a noatime, és ha laptop, vagy UPS-en van a gép, akkor a nobarrier paramétereket is beírni, még tovább fog gyorsulni a betöltés az IO műveletek csökkenő száma miatt.
Meg ilyen nyalánkságok, hogy a böngésző cacheljen a ramba, ne a lemezre. Ha ezek újdonságok, akkor katt a blogomra, van benne 2 debianos cikk, azokban részletezve vannak ezek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tomi5244 #17417 üzenetére
Úgy néz ki van rá moddolt bios: [link]
Egyébként AHCI nélkül pont azt bukod el, amit Windows alatt is. A trim ettől független, azt a "discard" opció hozzáadásával tudod bekapcsolni az fstab fájlban.
ViZion: egy Vistával szívtam meg tegnap. Mire rájöttem, hogy valaki beállított két betárcsázós netet meg fix ip-t és ezért nem megy a konfigolása a routernek hiába villog a port, a win meg képtelen volt meghatározni a problémát... Argh.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #17414 üzenetére
Ez most pontosan mire volt válasz?
Am. persze, de akkor már Windows elé is ülhetnék, ott van mivel szopni a telepítés után.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #17384 üzenetére
Jah értem, azt úgy is kell. Én sem hagytam még soha semmire a particionálást, de nem is láttam még olyat, ami eltalálta volna, hogy mit szeretnék.
tajcsi: nekem pont azon a téren volt vele bajom, 5 másik disztró kezelte a wifit a laptopomban, a BT meg dobálta el az adaptert...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nova96 #17369 üzenetére
Chakrával simán megoldható a 1080p HW-s lejátszása, ennyit kell tenni mindössze telepítés után (zárt driverekkel):
sudo pacman -Syu
sudo pacman -S smplayer vlc xvba-video libva
Meg egy-két apróság beállítása a választott lejátszóban.Más disztrókon mint pl.Debian, Ubuntu, Mint ez nem működik jelenleg.
Olvasd el kolléga cikkét a témában: [link]
A flash pluginből meg a 11.2 az utolsó, amit kiadott az Adobe Linuxra. Az olyan, amilyen...
-kTorrent, tökéletesen ment nálam.szerk: közben a linkelt kolléga is megjött.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #17367 üzenetére
Mikor 2x a 0x...490-es BSoD hibakód fogadott Windows boot alatt, akkor hibátlan ment a Linuxom. Tényleg úgy van, hogy amíg ki nem hullik alóla a gép, addig megy. - nem a gépem ment szét, végül mindkét esetben megjavult a W7... [link]
Btw, melóban a netre használt atomos nyavalyán lecserélték az Ubuntut (még normális Gnome2-es volt) Debianra. Kb. azonos verziós kernel meg csomagok, de ég és föld a két rendszer sebességben a Debian javára.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #17364 üzenetére
Mindig be kell szólni valami hülyeséget mi?
Haver laposában szektor hibával teli vinyón ment a Chakra laza 5 hónapot, a vége felé már az effektek betöltése sem ment hiba nélkül, de a KDE kitartott, míg végre tudott venni egy új vinyót. Vagyis HHD-t.
De most tényleg, mit csináltál ahhoz, hogy a KDE meghalt nálad?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi A1 32 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest