- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
SSE2-es proci kell a flashez (az S462-es AthlonXP-k meg nem azok), vagy fel kell varázsolnod egy régi verziót, de az nem jelent rendes megoldást. Nem olvastad az összefoglalót?
Kapcsold át html5-be a youtubeot, akkor legalább diavetítésben menni fognak a videók.Zárt drivert meg ne is várj az mx440-hez, mert az 1.10-es xorgnál újabb verziókat nem támogatja az nvidia drivere, szóval csak a nyílt marad.
Vladi szokott emlegetni egy disztrót amivel még valszeg meg tudnád oldani ezeket a dolgokat, azt kellene kipróbálni ilyen gépen, nem a buntu verziókat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gery2123 #25812 üzenetére
Böngészéssel nem fogja tudni megtölteni a ramot, még akkor sem ha ez az megy mellette. Van egy ilyen gép a családban Debiannal (classic gnome), kb.azonos paraméterek, ott sem jutottam még közelébe sem a ram mennyiségének. - a proci jóval előbb kifekszik, pl. egy Youtube videótól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mr.nagy #25730 üzenetére
Hogy működik arrafelé a keyring?
Mikor elkezdtem KDE-zni, talán a 4.4 idején akkor ott is zavaró volt a keyring (nem értem a koncepciót az mögött, hogy user jelszót kért mentett wifire csatlakozáskor pl. boot után), de aztán gyorsan megoldották úgy, hogy megkérdezi szükség van-e rá. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#94477440 #25670 üzenetére
10-15GB "/" root partíció, EXT4.
Ha szeretnél külön "home" partíciót, akkor egy legalább pár gigás "/home" partíciót is csinálj, szintén EXT4.Ha van 3-4GB ram a gépben, akkor nem különösebben kell "swap" partíció, ha nincs, akkor csinálj 1-2GB-s partíciót neki, a fájlrendszer szintén swap.
A fennmaradó helyet meg megcsinálhatod egymagában egy tároló partíciónak, amit majd be tudsz csatolni, vagy ha tud ilyet az eos telepítője, akkor már most fel tudod csatolni ahová tetszik. Pl. a /mnt alá.
Amúgy csináltak a srácok eos topicot is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #25609 üzenetére
Hát én is ezt mondom! Mikor csapataink harcban állnak a rezsivel -rezsi wars-, akkor minek foglalkoznak a fogyasztással mikor örö bodottá van?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #25603 üzenetére
Jah, 35W relatív különbség soknak számít, de csak amíg nem nézed meg mennyit fogyaszt a hűtőszekrény.
Amúgy kösd fix feszültségre a ventiket, aztán meg van oldva az i3. A többet fogyasztó Phenom2-es asztalimban mindössze két darab venti van, a proci venti 5V-n, a táp alján lévő nagy meg mindössze 3.3V-ról megy. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #25592 üzenetére
Az a sokkal kevesebb azért nem állja meg a helyét. 15-25W körül simán fog a nas is fogyasztani, ehhez mérd hozzá egy átlagos asztali gép üresjárati fogyasztását, ami szintén nem sok. Az én régi Phenom2 X4 procis gépem se fogyaszt többet 60-70 wattnál üresjáratban (mértem műszerrel), egy mai I3-as gép meg még kevesebbel is beéri. Film alatt meg mindkét rendszernél a videokártya dedikált HD dekódere dolgozik, szal az is csak pár watt plusz terhelést jelent.
Syl: ez igaz, én csak a torrent kapcsán írtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jajj mennyi kérdés.
Hát izé, amit használni szeretnél, azt ki kell engedni az ufw-n.
A wifis netezés nem okoz problémát, a WPA2-es titkosítást otthoni eszközökkel megtörni én úgy tudom nem lehet. Szóval ez miatt ne vegyél wifit nem tudó routert, azok valszeg gagyibb belsővel is rendelkeznek.
Linuxon meg alapból nincs hálózati megosztás, csak ha bekonfigolod a samba szervert. Nyilván azt meg ha rendesen csinálod meg, akkor csak az jön be, akit engedsz.
Itt több wines gép is olyan volt a szomszédságban, hogy minden partíció meg volt osztva és nem kért jelszót a gép mikor rámentem.A DC-t meg mindig is jobban szerettem, mint a torrentet. Nem olyan személytelen a dolog, meg régebbi cuccokat is meg lehet találni rajta. Én ApexDC-t használok, ha jól tudom a strongból származik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Már ha a routeren be van kapcsolva a tűzfal, gyárilag nem szokták, max egy-két alap védelmet. Linuxokon meg azt hiszem alapból is fut valamilyen tűzfal, pl. az ufw.
Btw sok mindenre jó a router, pl. aki digi netes az egy hálózatba kerül mindenkivel a lépcsőházban (akinek a gépébe közvetlen megy a szolgáltatói lan kábel). Ha a hálózat pl. a wines Workgroup, akkor egy csomó szomszéd gépére meg megosztott nyomtatójára be tudsz menni. Ha van routered, akkor hozzád már nem fognak.Vagy veszel komplett nast a boltban ami egy mini pc benne vinyóval, vagy egy felokosítható routerre raksz openwrt-t, rádugsz egy vinyót meg raksz rá webszerveres torrent klienst. Bár maga a nas dolog inkább annak érdekes, aki állandóan tölt le mindent, normál torrentezésre megteszi a rendes gép is.
Meló mellett amennyi idő jut filmezésre meg egyebekre, nekem elég a sima gép is torrentre, meg DC++-ra. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
eastsider #25565 üzenetére
Az lenne a módja, hogy először a Windowst, aztán a Linuxot mert akkor nem kell semmit csinálni a grubbal. Azt hiszem a Win8 esetén is így van, de ha az indítás helyreállító nem tudta indíthatóvá tenni a 8-at a grub legyalulásával, akkor valószínűleg megsérült a telepítés, szóval kinéz egy Win8 újratelepítés.
Ha azt mondod hogy nem nyúltál a win partíciójához és látod is a fájlokat rajta, akkor max még kérdezd meg a Win8 topicban, hogy lehet-e még tenni valamit a helyreállításhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
eastsider #25559 üzenetére
Mindenképpen live cd kell a grubhoz. Nem bonyolult, itt a grub2-est nézd meg, ezt kell tenni hozzá: http://itcafe.hu/cikk/gyakori_linux_problemak_es_megoldasuk/grub_parancssor.html
Annyi kiegészítéssel, hogy majd ha helyreállt a grub és bebootoltál, akkor elvileg kell majd egy update neki a winhez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #25474 üzenetére
Kb. az összes disztró van magyar nyelven. Arra a P2-re viszont mondjuk az említett puppy linuxot próbáld ki, mert a Lubuntu is sok lenne oda.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #25471 üzenetére
Az Ubuntu nem, de az Ubuntu egyéb változatai mint pl. Lubuntu igen. Vagy más disztrók LXDE-s, XFCE-s változatai. Szerintem nézz egy kicsit körül Linux témában a logouton, hogy ezeken az alap kérdéseken túljuss.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #25468 üzenetére
Asztali környezetek, vagyis komplett GUI. Uborkánál az első betű megfelel az asztali környezetnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #25371 üzenetére
Egyszer minden fal ledől.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Attól hogy valaki valamit valahogy csinál, nem feltétlen jó megoldás. Sokan dohányoznak, pedig a halálba vezető legjobb utak egyike.
Szóval olvasd el még egyszer amit leírtam, mert szerintem a lényeget nem értetted meg.
eddie17: oké hogy megoldottad, de akkor mire van a szoftvere központ? Mindegy...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Te értelmezed rosszul, nem a KDE a hülye.
*A dolphin fájlkezelő a fájlok linkjét adja át a lejátszó programnak, az meg teljesen jogosan nekiáll letölteni olyan helyre, ahonnan biztosan le lehet játszani a filmet. Neked annyit kellett volna csinálni, hogy a megosztott mappát felcsatolod a fájlrendszerbe. Máshol is ez történik, androidos telő is csatolja a fájlrendzsebe a cifs (samba) megosztásokat.
*a zip kitömörítése pont ugyanezen helyzet.
A lényeg:
Mivel nem lehet tudni hogy az adott eszköz egyáltalán képes-e kitolni pl. egy fullhd filmet a hálózaton elegendő bitrátával, mert ugye nem csak te használhatsz egy hálózati elérést, így nem kényszerítheted az eszközt, hogy csak veled foglalkozzon. Mi van ha a filmed közben még tizen, százan akarnak filmet megnyitni? Ezért indul el a film felmásolása a gépre. Ha nem ezt szeretnéd, akkor meg csatold a megosztást a fájlrendszerbe. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
eddie17 #25337 üzenetére
Pedig a leírt problémák jellege eléggé a disztró problémáira vezethetőek vissza. Egyébként szerintem az Ubuntus topicban kérdezz rá ezekre a konkrét problékámra, ott valszeg hamarabb kapsz valami választ, itt általánosságban mi is csak annyit tudunk mondani, hogy ne béta oprendszert használj. - már ha Ubinál van más
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #25256 üzenetére
Badass!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #25246 üzenetére
Én meg csináltam egy /win mappát a gyökérben, és oda rakom a wines cuccokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akár a csupasz mplayer a terminálban.
tvamos: kparteddel pl. tudsz partíciót backupolni, azzal le tudod menteni egy fájlba az ubit, majd vissza tudod tenni az új helyre, aztán szerintem csak át kell írni az fstabban a partíciók számát, meg futtatni egy grub telepítést egy live rendszer alól. Szerintem működnie kell gond nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollo17hu #25187 üzenetére
Igen, partíciók. Sok disztrónál már a telepítés alatt fel lehet csatolni egyéb partíciókat is a fájlrendszerbe, nálad ezt utólag lehet, az /etc/fstab fájl szerkesztésével.
Amennyiben nem titkosítottad a fájlrendszert, gyak. mindenhez hozzá fogsz férni Linux alól. Winről meg ha telepítesz megfelelő ext fájlrendszer drivert, akkor látni fogja, de ha lehet, onnan ne írj a Linux partíciójára, jobb a béke.Az szokott lenni a koncepció, hogy van egy közös partíció és akkor nem kell egymás rendszer partícióin turkálni, mint ahogy egy rendes Windows telepítésen se a program filesba telepítünk progikat, hanem külön partícióra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #25163 üzenetére
Mindenkinél be lesz téve ez a cronba, vagy valami alapján eldönti a rendszer, hogy tegye-e be?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki SSD-t használ, az mi módon használja a trim-et? Utánaolvasva vagy a discard opciót kapcsoljuk be az fstabban, vagy a cron-ban ütemezett feladatként futtatjuk a # fstrim -v / parancsot. Az olvasottak szerint ez utóbbi a jobb megoldás, mert a kernelben lévő trim megvalósítása nem optimális.
Engem nem érint mert SSHD-m van, de gyakran kérdezik az SSD-s kollégák a trim bekapcsolásának módját.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #25086 üzenetére
A drivereknek kernel modul, xorg, stb. verzió függései vannak, ezért van a disztró fejlesztőire bízva általában a driver kérdés. *buntu vonalon ez egy kicsit más, mert egy disztrónak több al verziója is van sajnos, eltérő xorg meg mindennel. Szóval ha nincs valami kifejezett problémád a mostani driverrel, akkor ne nyúlj hozzá, majd frissül ha a fejlesztők frissítik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #25082 üzenetére
Rosszul próbálod, nem neked kell letölteni a drivert és telepíteni, az csak Windowson van úgy. Ott kell lennie a csomagkezelőben (vagy *buntu vonalon valami érthetetlen okból ppa kell hozzá) és onnan kell telepítened. A gyártónál letölthető csomagok a fejlesztők számára vannak leginkább.
Vladi: hazajöttem a melóból, egész nap egy vacak Nuvotont debuggoltunk én meg meg sem néztem hanyadika van mert egész reális helyzetet írtál le.
Plusz úgy olvastam hogy mellé akarod, ami még akár hihető is lett volna.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #25044 üzenetére
Tulajdonképpen innen hogy létrehoztad, már bármit át tudsz oda irányítani, ami ad erre lehetőséget.
Az ArchWiki szerint [link] így kell csinálnod a Chromenál:
Hogy vagy így indítod: $ chromium --disk-cache-dir=/tmp/cache
Vagy csinálsz neki külön fstab bejegyzést:
tmpfs /home/<USER>/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0jános: A leírás szerint igen. Nem próbáltam mert ha egy mód van rá, a gmailen meg androidon kívül nem használok google termékeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #25041 üzenetére
Igen, ennyi.
Ha már úgy is fstabozol, csinálhatsz benne egy virtuális meghajtót, vagyis ramdisket. Ellentétben a Windowsal, ezt itt maga az oprendszer tudja, nem kell hozzá 3rd progi.
Írd be ezt a sort az fstab aljára:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 01024 jelenti azt a méretet, ahány MB lesz a ramdisk. Ennyi elég bőven ezekre a célokra. Ha ez és egy újraindítás megvolt, akkor pl. a Firefox cache-ét így lehet betenni a ramdiskbe:
Írd be a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmp
Az eredménye egy piszkosul gyorsan induló Firefox. Hátránya csak akkor van ha korlátos vagy nagyon lassú a neted, mert a ramdisk tartalma a leállításkor elveszik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #25027 üzenetére
Csak kövesd amit bob.zxr leírt neked, ennyi az egész. Windows alatt általában bonyolultabb minden, csak azt szokta meg az ember, ezért furcsa az egyszerűbb. Ékes példája ennek hogy ha Linuxra kell egy program, akkor nem neked kell kiguglizni meg feltenni...
A téma összefoglaló megvolt már?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #24977 üzenetére
Van, de nem kell ennyit küzdeni érte. Discard opciót (ez a trim) be kell írni az fstab fájlba, meg ha akarod akkor a /tmp-t át lehet irányítani a ramba. Vele együtt pl. a böngésző cache-t is.
Vagy nem ssd-t veszel hanem sshd-t, és akkor nem kell pl. trimmel szórakozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #24918 üzenetére
Ha nincs sok fontos azokon a particiokon, akkor en torolnek mindent amit lehet, a felszabadult helyet meg egy extended teruletbe foglalnam, benne logikai particiokkal. Ha jol ertem csak az elso 2 particio kell most neked, mert ott van a win7, a tobbi torolheto.
Colomb2: amit majd akkor adnak ki ha tenyleg kesz, vagy ha eljon a naptari datum? Ez egy fontos kerdes, mert a nagy nepszeruseg miatt nagy felelosseg is jar egyutt egy kiadassal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #24915 üzenetére
Tedd amit Claude Leon írt, mert egyértelműen nem jó ez a partíciós tábla így. Az utolsó elsődleges partíció után minden partíciót törölj, és ami kell, azokat logikainak csináld meg. Ehhez lehet törölni kellene az utolsó elsődlegest is.
A win bootmgr helyreállításához meg egy win telepítőt tudsz használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #24904 üzenetére
Szoftverközpont elindította a telepítést és állandóan kilépett hibával. - és ez egy "LTS". Megint alkottak a srácok...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #24899 üzenetére
Alapértelmezés szerint arra az eszközre megy a grub, amin van a root partíció.
tvamos: ennyi disztró grub-ja elhasal nálad, de még nem látjuk az okát. Már elég régen megy és nem tudom követni, összegezzük.
Hány vinyó van a gépben, hogy néznek ki a partíciók. MS-DOS vagy GPT-s fájlrendszer van? Bios / uefi legfrissebb verzió? Uefi esetén secure boot meg ilyesmik ki vannak kapcsolva? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
alpihun #24814 üzenetére
Passz, az UEFI-s alaplap, de grafikus menüje van, nem lehet benne nagyon elrejtve. Mindenesetre ideiglenes boot eszközt az F12-vel tudsz választani. Ha ott kiválasztod a vinyódat és bejön a Windows, akkor meg kell keresned a boot beállítást, ha nem jön be, akkor valami más gond van és valszeg használnod kell a Winsows dvd-t az indítás helyreállítására.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cool13 #24795 üzenetére
Live alatt ez nem fog menni és net is kell. Telepítsd fel, majd ha vezetékes netet nem tudsz elvinni a géphez, akkor töltsd le a mint csomagtárolóiból a te kiadásodnak megfelelő firmware-b43-installer csomagot, majd dpkg-vel tedd fel.
Ha tudsz netet csinálni kábelen, akkor egyszerűbb a helyzet mert csak ki kell adnod ezt a két parancsot:sudo apt-get update
sudo apt-get install firmware-b43-installerA broadcom cuccok már csak ilyenek. http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/b43
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #24771 üzenetére
Pedig nem nehéz. Két dolog van, nem rég megváltozott a project domain címe, ezt át kell írni a /etc/pacman.d/mirrorlist fájlban (részletek a Chakra topicban), továbbá mivel nem QT-s app, így engedélyezni kell az [extra] repót a /etc/pacman/pacman.conf fájlban.
Gyorsan megvan ez a két lépés, aztán már mehet is fel:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sehogy, mert Firefoxos vagyok
. Amugy a chromium az resze a csomagkinalatnak, az egybol telepitheto. A chrome meg a kozossegi tarolonak, ott csak forrasok vannak, a disztro letolti a forrast es le is forditja, mikozben lehetoseget ad a forditas parametereit tartalmazo fajl szerkesztesere, de ez nem szokott kelleni. A leforditott csomag meg siman telepitesre kerul.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest