- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HP notebook topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- A hardverek is nehezen viselik a kánikulát
- VR topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
A firmware tényleg benne van a non-free-ben, de a patch ami nélkül nem csatlakozik sehová, az nincs. A Wi-Fi jelet látni fogja, de csatlakozni már nem fog tudni(saját tapasztalat 8, 8.1, 8.2, 8.3).
Ubuntun is utólag kell telepíteni, de az abban lévő firmware legalább pár percig működőképes állapotban tartja a wi-fi sticket pont annyi ideig amíg a DKMS-t leszedi a kernelhez és telepíti a pach-et.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #43927 üzenetére
Nem azt írtam, hogy a T.E.K. fogja rá rúgni az ajtót.
Csak gondoltam megemlítem, hogy csak óvatosan, milyen infokat osztunk meg magunkról, nehogy valaki félreértse. Persze értem, hogy a P2P mint technológia nem illegális, csak az azon áthaladó adatforgalom kb. 80%-a sajnos. Persze tudom én, hogy az ISO-kat is torrentről szedi mindenki, köztük én is, mert gyorsabban lejön.
"én például Mo. legnagyobb rendvédelmi háromszögénél tartózkodom többnyire". Ha ez alatt a Árpád hídnál található főkapitányságot érted, lehet elmentünk egymás mellett párszor, elég gyakran járok arrafelé.
-
Lathronos
őstag
válasz
SmikOne #43896 üzenetére
Szia!
Többször említettem már itt és más fórumokon is, hogy ha már nem jogtiszta forrásból szerez be valaki ezt-azt, legalább ne híresztelje. Főleg ne olyan helyeken ahol a rendvédelmi szervek tagjai is képviseltetik magukat. Márpedig van itt a fórumtagok közt pár, csak szólok.
-
Lathronos
őstag
válasz
#21078528 #43551 üzenetére
Ezt az androidot használod? És ha igen, megbízható, stabil? Állítólag még beta fázisban van ha jól tudom.
-
Lathronos
őstag
válasz
Flowtation #43472 üzenetére
Nincs debianon szoftverközpont, csak csomagkezelő. Ha jól emlékszem a Synaptic van alapértelmezés szerint telepítve. Szoftver központ csak ubuntuban és Mintben van.
-
Lathronos
őstag
"mindenki csak a windowst ismeri szinte, és újat nem nagyon szeretnek kipróbálni az emberek.."
Ez itt a lényeg. Mivel egy globális felmérésben regisztrált PC-k mindössze 1%-án fut linux, valamint bevétel se származna belőle, ezért sem időt, sem pénzt, sem energiát nem hajlandók a gyártók a linuxok támogatására pazarolni(persze van pár kivétel). Viszont vannak lelkes fejlesztők, akik lehetőségeikhez mérten ellátnak minket amivel csak tudnak.
-
Lathronos
őstag
válasz
llaszlo #43225 üzenetére
A Firefox OS a 100%-ig felhő alapú alkalmazások miatt bukott el, vagyis netkapcsolat nélkül semmit nem ért. Az Ubuntu Touch-nak viszont az android mintájára offline állapotban is minden funkciója használható, és az érdeklődés is intenzívnek mondható, biztos van jövője. Itt valószínűleg az alaprendszer mintájára szoftver központból letölthető csomagok lesznek és ingyenes szoftverek mint ahogy azt már a desktop rendszeren megszokhattuk. Ami a fejlesztést illeti, nem valószínű, hogy a Google példáját követi, vagyis az LG és Samsung készülékekre optimalizálja, a többiek meg oldják meg maguk ahogy tudják(alkalmazzanak egy programozó csapatot, amire nem fognak, vagy a kisebb gyártók esetében mint pl. Gigabyte, Alcatel, stb. nem is tudnak pénzt áldozni). Ennek a hozzáállásnak hála a készülékek 70%-ára amin még futna a legújabb android, így el sem érhető, csak ilyen-olyan kétes eredetű barkácsolt modifikációi amik vagy kinyírják a készüléket, vagy nem. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben fel kell törni(szebb szóval rootolni) ahhoz, hogy egy-egy alkalmazást telepíteni és használni tudjunk. Ha a 30-50.000 Ft-os belépő szintű készülékekre is elérhető lesz, én biztos használni fogom. De ha neked problémát okoz, hogy nem csak a 100.000 Ft vételár feletti prémium készülékeken fog futni, hanem bármilyen általad "gagyinak" tartott kisebb gyártók olcsóbb készülékein is, arra nem tudok mit mondani. És hogy mi értelme a fejlesztésének? Ezzel akár azt is kérdezhetted volna, hogy mi értelme van desktop környezetben Windowson kívül más OS-t készíteni. Azért, hogy legyen alternatíva arra az esetre, ha valaki mást szeretne használni.
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #42888 üzenetére
Rosszul emlékeztem, a 2013 van meg neki, elnézést.
Unokanővéremnek kellett a munkája miatt (tanár). Leírás? Jogtiszta, eredeti DVD-ről lett telepítve, PlayOnLinuxon keresztül. Az ISO-s megoldást nem ismerem, sokaknak pedig gondolom ez kéne. Működését tekintve nem tudok nyilatkozni, mert nem értek az Office használatához. Még arra sem emlékszem amit 20 éve középiskolában tanultam az Office-ról informatika órákon.
De a visszajelzések szerint működik, unokanővérem visszajelzései alapján. Leginkább tananyagokhoz prezentációkat(Power Point) és dolgozatokat(Word) készít vele. Így a makrókról és egyéb speciális dolgokról nem igazán tudok nyilatkozni.
-
Lathronos
őstag
Egy Teamviewer-rel könnyebben tudnál neki segíteni mint telefonon. Pcmanfm pedig a kellékek közt szokott lenni ha jól emlékszem.
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #42811 üzenetére
"Nem leszek itt népszerű, mert nem Ubuntu-származékot ajánlanék"
Szerintem senki sem veszi zokon, ha nem debian alapú disztribúciót ajánlasz, csupán arról van szó, hogy pl. a Fedorat és Mageiat nagyon kevesen használják és ismerik, így ha valami disztribúció specifikus probléma jelentkezik, magára marad a felhasználó amennyiben nem rendelkezik angol nyelvtudással. Mert ezeknek hazai közössége nincs.
Na meg a szoftverek terén is szerényebb a kínálat.
(#42810) Gery1987
Ezt próbáld ki. Gyakorlatilag egy GUI-s dd, nálam mindent ír. Viszont az innen letöltött unetbootin nálam működik.
-
Lathronos
őstag
"láthatnám az igénybevételét a rendszernek? (Ubuntu 14.04)"
Neked a rendszerfigyelő kell, ez az alaptelepítés része, csak írd be a keresőbe.
"Illetve felajánl 650 MB frissítést, azt érdemes lenne letölteni?"
A frissítéseket nem poénból adják ki, azért mert unalmukban nincs mit csinálniuk. Letölteni ezeket ajánlott, ha naprakész, biztonságos rendszert akarsz.
-
Lathronos
őstag
válasz
Sidorovich #42770 üzenetére
Nálam is ez volt a gond, a tp-link patch telepítése megoldotta. Én a saját, módosított felhasználóbarátabb ubuntut használom(benne van a patch), próbáld ki LIVE-ban, hátha azzal hasít a net. Ezen kívül benne van minden Wi-Fi driver ami a tárolókból elérhető, beleértve a Brodcomokat is,
Alapértelmezetten a Cinnamon környezettel indul(ami Windowsosoknak barátságosabb mint a Unity), de van emellett MATE és Unity is ha ezek valamelyike kell inkább.
-
Lathronos
őstag
válasz
PumpkinSeed #42702 üzenetére
Elcsesztem, bocsánat, kissé fáradt vagyok már. Itt a Raspberry topic, itt érdemes kérdezni.
-
Lathronos
őstag
válasz
PumpkinSeed #42702 üzenetére
Van magyar Raspberry fórum, talán ők többet tudnak nálunk a témáról.
-
Lathronos
őstag
audacious, telepítés után a beállításoknál találsz egy kinézet vagy valami hasonló menüpontot. Ott válaszd a Winamp-ot. A Winamp 2.x skinek többsége kompatibilis vele.
-
Lathronos
őstag
válasz
herdsman12 #42577 üzenetére
Attól függ, miről van szó. Pendrive-ról bootolható linuxhoz van a dd-nek egy jobb megoldása is, ami nem ennyire időigényes és GUI-ja is van: mkusb Ubuntu 14.04 és mkusb debian
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #42545 üzenetére
A 2. problémára a megoldás a virtualbox-source csomag telepítése, a másik kettőre nem tudom a választ sajnos.
-
Lathronos
őstag
válasz
daddy9 #42540 üzenetére
Szia!
Parancsolj, itt a régi 1.2-es conky manager 32 és 64 bites deb csomagjai a témagyüjteményemmel együtt, telepítési útmutatóval. A Mintes conky nincs benne, csak az Ubuntus. Ha kell, szólj és feltolom azt is MediaFire-re.
-
Lathronos
őstag
Hát én nem tudok ilyesmiről, én Conky-val mérem a sebességet. Csak net kéne, vagy teljes Hardware monitorozás, CPU, HDD, RAM is? Mert van egy ilyenem debian verzióban.
Holnap délelőtt át is küldhetem akár a linkjét(nagy káosz van a tárhelyemen, beletelik kis időbe míg megtalálom. Ilyen, csak nem narancs, hanem piros és debian logo-s(van fehér betűvel is is a sötét hátterekhez).
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #42469 üzenetére
Megnéztem a BlackPanther OS-t, de sajnos csalódás volt. A csomagjai nem frissültek június óta, és a jövője is bizonytalan, ráadásul nálam nem is bootol.
Mi a baj a debiannal és az arra épülő disztribúciókkal(Ubuntu, Linux Mint, stb)? Például a Linux Mint 17-ből most adtak ki új képfájlt a 17.3-at és tökéletesen működik.
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #42437 üzenetére
Ha hajt a kíváncsiság, a BlackPanther-rel is tehetsz egy próbát ha Mandriva párti vagy. Ráadásul ez magyar fejlesztés. Bár abból csak KDE van.
-
Lathronos
őstag
Igen, de azt "Amiga" PC-re optimalizálták. Mint pl. ez az AmigaOne X1000. Ami ráadásul gondolom jóval többe kerül, mint egy átlag PC.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #42365 üzenetére
Ha nosztalgiázni szeretnél, itt találsz egy PC-re telepíthető emulátorba integrált alternatívát(van pendrivera írható LIVE rendszer is). Legalul a Free Downloads résznél találod a letöltő linkeket.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #42363 üzenetére
A hozzászólásomat nem sértésnek szántam, bár hangvételéből talán így tűnhet. Ezért ezúton bocsánatot kérek. Én sem vagyok mai gyerek
és én is egy 8 bites ZX Spectrum+ csodamasinával kezdtem 1987-ben(az se tegnap volt). Így nem ismeretlen számomra ez a korszak. Csupán nem értem, hogy mi olyat tud nyújtani az Amiga 1200 amit egy linux nem? Ez nem propaganda az Amiga ellen, hisz még ma is használnak jópáran, igaz modernebb 21. századi változatait.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #42299 üzenetére
Ez ugye most csak vicc? Egy 20 éves Amiga 1200-at hálózatba kötni egy PC-vel? Ez már csak azért sem fog működni, mert az AmigaOS(bár ha jól tudom ezekbe még valami EPROM-ban található kezdetleges OS van) nem kompatibilis egyetlen linux-szal sem. Legalább is én így tudom.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #42253 üzenetére
Szia!
A magyar nyelvi csomagok csak részlegesen települtek. Beállítások -> Nyelvi támogatás. Itt majd megjelenik egy felugró ablak, mely közli, hogy a magyar nyelvi csomagok hiányosak. Kattints a telepítés gombra. Ezután már minden magyar lesz(aminek van nyelvi csomagja).
Mivel a Zorin egy módosított ubuntu, ezért benne van az Ubuntu Software Center. És igen, ubuntura írt szoftvereket lehet rajta csak futtatni. Ezek külső forrásból, úgynevezett PPA tárolókból is beszerezhetőek, valamint letölthető deb csomagokból telepítve is(ez esetben néha a függőségeit is le kell tölteni, ha a tárolók nem tartalmazzák).
-
Lathronos
őstag
válasz
bandras0226 #42249 üzenetére
Az én Toshiba laptopom kijelzője is 1920x1080-as, és nem apró semmi. De ha te kicsinek találod, talán állítsd kissebbre a felbontást, mondjuk 1600x900-ra. Cinnamonon nem tudod átméretezni a tálcát és a menüt mint KDE Plasma-n, legalábbis én nem tudok ilyesmiről. Az első kérdésre válaszolva pedig bármilyen linux elmegy rajta, bármilyen DE-vel. Hogy melyiket választod, csak a tapasztalatod határozza meg. Ha még csak most ismerkedsz a linux-szal, akkor a Mint amit most telepítettél tökéletes.
(#42252) lev258
Tényleg, ott az egyéni panelméret.
-
Lathronos
őstag
válasz
gery2123 #42097 üzenetére
A jelszó managerben kéne talán megnézni, hogy ott is el van-e mentve. Persze ez csak tipp. Nem mai téma, de talán ez is segíthet.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
Én ezt találtam, remélem hasznos lesz. Valamint egy rövid leírás, bár az előző sem sokkal bővebb felvilágosítást ad a témáról.
-
Lathronos
őstag
Itt találod a magyar Puppy közösséget, ahol segítséget is kérhetsz hozzá, valamint itt vannak a közösségi remasterek, amiknek többsége magyar nyelvű alapértelmezetten, valamint a szoftverek többsége is.
-
Lathronos
őstag
válasz
Lathronos #41793 üzenetére
Hoppá most jut eszembe, A Trinity DE-s friss PCLinuxOS-ek itt vannak
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #41790 üzenetére
Erről a Win95 kinézetről a középiskolai informatika órák jutnak eszembe. De gyorsan eltelik húsz év.
Pedig mintha csak tegnap lett volna.
MurdR & T_chris
Ezekkel is tehettek egy próbát, szintén nagyon gyenge konfigurációkra vannak optimalizálva, van miből válogatni: Ubuntu, PclinuxOS, Debian, ALT Linux. Bár a Pentium 3 nem tudom hogy fog futni vele, de egy próbát megér szerintem.És erre is van Win95 féle téma.
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #41701 üzenetére
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #41698 üzenetére
Ha az ablakkezelőt is XF-re váltod, nem fog. Viszont XFCE-n a tearing javítására érdemes a compton-t telepíteni, ha ez kockásan fut. Compton telepítése és a hozzá tartozó helyesen beállított compton.conf. Ezt a home-on belül .config mappádba kell másolni, majd a compton-t betenni az automatikusan induló folyamatok közé. Jut eszembe, a 64 bites Voyager-t frissítettem, mostmár DVD-ről is bootol és a tearing(video szétcsúszás/akadás) is javítva lett a compton-nal.
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #41695 üzenetére
Viszont ezt is módosítanod kell 3-asra, ha törlöd a gnome-ot.
update-alternatives --config x-window-manager
There are 3 choices for the alternative x-window-manager (providing /usr/bin/x-window-manager).Selection Path Priority Status
------------------------------------------------------------
* 0 /usr/bin/mutter 60 auto mode
1 /usr/bin/metacity 60 manual mode
2 /usr/bin/mutter 60 manual mode
3 /usr/bin/xfwm4 60 manual modePress enter to keep the current choice[*], or type selection number:
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #41695 üzenetére
Azt hiszem megvan a válasz. Ha csak az xfce4-et indítod, az mindössze csak a DE-t indítja el, ha viszont az Xfce4 session-t, akkor a teljes XFCE munkamenetet. Vagyis az alapértelmezett alkalmazásokat is XFCE-re váltja(fájlkezelő, szövegszerkesztő, beállításkezelő, szolgáltatáskezelő, hálózatkezelő, stb.). Így nem fog gondot okozni, ha letörlöd a Gnome-ot.
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #41692 üzenetére
Mondom, hogy még nem ébredtem fel, tényleg a session-t kell megváltoztatni, és ott kell a 3-as.
Látom, már megelőztél.
Update:
Munkamenet(session) témában nem vagyok szakértő(ahogy másban sem), de majd talán lev258 elmagyarázza.
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #41690 üzenetére
Igen a hármas. Most látom, hogy ezzel kezdted, még nem ébredtem fel teljesen.
Ezután törölheted is a Gnome-ot ha nem tartasz rá igényt, csak feleslegesen foglalja a helyet.
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #41688 üzenetére
Terminálba írd be a következőt: update-alternatives --config x-window-manager
Ezután elméletileg az XFCE lesz az alapértelmezett DE.
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #41686 üzenetére
A Gnome-ot nem szeretem, nagyon nehéz testreszabni a kinézetét, ezért nem is használom. Előző hozzászólásomban lévő megoldást már próbáltad?
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #41679 üzenetére
Látom a Gnome az alapértelmezett. Elméletileg kijelentkezel és a bejelentkező ablakban tudod kiválasztani a kívánt DE-t majd belépéskor a felugró üzenetben engedélyezed, hogy az XFCE legyen az alapértelmezett
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #41638 üzenetére
Ha elakadsz, a Gimp topic-ban biztos tudnak segíteni
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #41634 üzenetére
GIMP világosítás. Ez is max. 4 kattintás.
-
Lathronos
őstag
Az elméletem szerint letöltöd a Windows-os 5.2.0-t, majd WINE-nal telepíted.
-
Lathronos
őstag
válasz
Gyb001 #41493 üzenetére
Józan ésszel. Ha én legyalulok egy lemezt, 3x ellenőrzöm nem csinálok-e hülyeséget, és folyamatosan mentem a fontos adataimat felhő tárhelyre és DVD-re. Mivel a partíciókat írtottad ki és nem csak simán formáztál, nem tudom, hogy lesz-e megoldás, de majd lev258 nemsoká mond valami okosat remélhetőleg ami részben helyreállítja az adataidat. 100%-os eredményre ne számíts, az csak a Kürtnél lehetséges, de ők olyan árakon dolgoznak, hogy rámenne 4-5 havi fizetésed.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
Pityu. #41430 üzenetére
Ezt javasolnám. Ubuntu 14.04 LTS alapú(2019-ig kap frissítéseket), XFCE grafikus környezete van, vagyis kevés erőforrással beéri, 32 bites, magyar nyelvű alapértelmezetten, minden benne van ami kellhet, a YouTube videokat VLC-n keresztül játsza le, így azok sem fognak akadni. És még a Windows játékaidat is tudod rajta futtatni
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #41391 üzenetére
Na majd teszek vele egy próbát. Az 1.7-et úgysem próbáltam még annak ellenére, hogy telepítve van.
Bár állítólag a CrossOver 13.1.2 jobb. Persze az nem ingyenes, ha jól tudom. A specifikációk a PC-re vonatkoznak, nem a T500-asomra. Azon max. passziánsz.
A Future Pinball tuti kifektetné.
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #41388 üzenetére
"Sok dolog zajlik most és a közeljövőben, ami változtathat ezen."
Majd meglátjuk, bár ígéret az már volt rengeteg az elmúlt 10 év során, amiből aztán nem lett semmi. De legyünk optimisták.
Nálam a gyenge hardver miatt kizáró tényező a WINE.
CPU: E6850, GPU: Radeon HD 4650 1GB, RAM: GEIL Ultra 3 GB DDR II 800 MHz.
(#41389) hcl
Professzionális szoftverek közé tartoznak pl. a különböző fizikai és környezeti szimulátorok is, viszont pl. animáció terén már a Blender elég jól áll, és a Photoshop, Corel Draw is futtatható WINE alól. Így a régóta áhított platform függetlenség talán már nincs is olyan messze.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #41279 üzenetére
Sajnos vannak olyan laptopok, aimk nem linux kompatibilisek. De ha megadod a laptopod típusát, megpróbálok némi információt gyűjteni ezzel kapcsolatban. Hátha találok valami megoldást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest