- Hobby elektronika
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Home server / házi szerver építése
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22817 üzenetére
Két hónapja használom (egyedüli os a gépen) és simán hozza a manjaro szintjét (az kb egy hónapig volt használatban). Soha semmilyen program nem ragadt be (feladatkezelőt nem kell használni), nem lépett ki, sleepből mindig hibátlanul ébred, nincs gond a video teering-gel (az egyetlen manjaro gondom).
(#22818) LógaGéza
OS-t értem, nem mondtam semmit
VGA-ról nem tudok nyilatkozni, nekem csak az van ami az i3-ban (hd2500). Az meg tökéletesen megy. -
Syl
nagyúr
válasz
#68216320 #22377 üzenetére
Cinnamonnál nem tudom mi a helyzet, de xfce-nél is ha a futó programra nyomsz, hogy tartsa a tálcán, akkor olyan kis töpörödött ikonja lesz neki. Ám, ha a tálcához hozzáadsz egy új panelt (gyorsindító) és abba pakolászod bele az appokat (panel beállítás, majd +, stb., pontosan nem tudom, nincs előttem), akkor szépen kitölti a helyet.
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22264 üzenetére
Nyilván az a jó, ha gebasz esetén van egy jó wiki, ahol utána lehet olvasni, nem kell guglizni, fórumot turkálni. A pár hetes manjaro ismerkedésem alatt nagy hasznát vettem az arch wikinek.
Nekem azzal van bajom, hogy egyes disztribúcióknál a leg-alapvetőbb dolgokhoz is wiki kell. Például chakra alatt hogy tudok filmet nézni nas-ról. A nas-on sima samba megosztás van, dlna nincs. Ezt a feladatot a chakrát kivéve mindegyik általam kipróbált disztribúció izomból megoldotta, még a manjaro is.
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22214 üzenetére
"Orosz alkatrész, ámerikái álkátrész mindegy, mindkettő made in Taiwan!"
És mindet pajszerrel kell beindítani
Másolást nem erőltettem. Valahol 4 giga tájékán megakadt, és azzal ráhagytam, hogy tuti valami méretkorlát.
A többi vinyóm ext4, azokat rendszeresen használom. Az ntfs meg raktár, olyan hd filmekkel, amiket az örökkévalóságnak akarok megőrizni -
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
válasz
sh4d0w #22208 üzenetére
Hát... Ntfs usb vinyóra akartam másolni egy hd filmet (8-9 giga), és az bizony menet közben elakadt. Egyedi jelenség, vagy létezik neki valami fájlméret korlátozás? Az ntfs vinyó tuti jó, még win7 alatt használtam, 15-20 gigás hd film is van rajta.
(#22209) PeachMan
(ideiglenesen) Azért hagytam ott az ubuntut, mert a sleep-ből ébredés gyakran nem jött össze neki.
Az egér-ébresztést meg BIOS-ban tiltsd le.
-
Syl
nagyúr
válasz
#19617792 #22201 üzenetére
Végigpróbáltam én azon mindent. Pöcsölt xfwm4-et, másik compositort, semmi nem segített rajta. Az smplayerrel többé-kevésbé megoldotta a problémát, de a flash/html5 videók nézhetetlenek maradtak.
(#22202) PeachMan
Az androidos telóm is
Az Android az evidens, attól el is várom
De a "zárt", "mindenhez itunes kell", "semmit nem lehet vele csinálni" iOS is lazán veszi ezt az akadályt. A KDE bezzeg elvérzik.
-
Syl
nagyúr
válasz
#68216320 #22197 üzenetére
a kde atgondolatlannak tunik picit
Piciiiit?
Nálam két "apróságon" bukott el:
- Képtelen NAS-ról filmet direktben lejátszani (samba), előbb átmásolja a /home-ba.Basszus, erre pedig az iPad-em is képes!
- Képtelen zip/rar-t direktben NAS-ra kibontani. Megnyitom a tömörített fájlt, megragadom a benne található állományt és áthúzom a NAS mappájába. Erre a drága kde a /home-ba tömöríti ki. Én meg mint a hülyegyerek a csengővel, keresem a NAS-on, hogy hová lett a cucc.A win-hate az itt is megvan
Sajnos melóban kénytelen vagyok használni (Adobe CC nincs linuxra), de otthon...
(#22198) Romvr
A wifi és a gépmelegedési probléma kernel függő.
-
Syl
nagyúr
válasz
#68216320 #22125 üzenetére
Igen. Manjaro hét után feldobtam, aztán elég jól sikerült, stabilan működik (mindig hibátlanul ébred sleepből), úgyhogy egyelőre ez van.
Skype-ot nem használok (se gépen, se mobilon). Elég nekem hogy a kugli szemmel tart, nincs szükségem a microsoftra is
Esetleg próbálkozz újabb kernellel: a cikk végénél(#22126) Geli.
Azt ugye tudod, hogy a virtuális gép nem látja a fizikai VGA-t?!
-
Syl
nagyúr
válasz
#89874944 #22121 üzenetére
Vmware-t évekkel ezelőtt használtam vindózon (1-7 verziókat), így a maiakat nem ismerem. Virtualbox-ban van egy win7 telepítve, az teszi a dolgát rendesen. (szerencsére csak nagyon ritkán van rá szükség
)
Intel i3 cpu-m van és ami benne található hd2500. Ez a virtuális win7 hibátlanul ment ubuntun, manjaro-n és most elementary-n is. -
Syl
nagyúr
válasz
Rimuru #21915 üzenetére
nem teljesen tudom kikövetkeztetni hogy pontosan mire gondolsz
A kollégának az volt a kérdése, hogy elég-e 10 giga a /-nek ha külön van a /home. Hogy az appok nem fogják-e teletojni a /-t?
Erre írtam én azt, hogy az app nem firkálhat csak úgy körbe a /-ben, mert oda root jog kell. Én úgy tapasztaltam, hogy mindent a /home-on belül rögzítenek.(#21918) PeachMan
A 3D-s játéknál eleve kiesik a VirtualBox. Egyébként meg érdemes utánajárni: wine appdb
A virtualbox-on belül tudod (minden egyes virtuális gépnek) megadni mely fizikai mappához férhet hozzá. Én pl. a letöltések és zene mappákat adtam be a virtuális win7-nek. Merthogy wine alatt nem nagyon akaródzik menni az itunes, ami nekem az ipad-hez kell.A wine-re nem emlékszem, de mintha az csak a saját portáján tudna tevékenykedni. Vagyis a /home-on belül hoz létre egy mappát, amit a wine-n futó app C:\-nek lát.
-
Syl
nagyúr
válasz
Rimuru #21913 üzenetére
Elementary x64-en hiba nélkül megy a 4.3-as VirtualBox. Már a telepítése is úgy ment, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
A win7 x32-es gépen azonnal beindult, frissítette a guest addtitiont.
Manjaro x64-et is gyorsára rádobtam, azzal sem volt semmi gond. Viszont a unity telepítése nem sikerült.Root jelszó.
Mert ha egy app piszkálni akar a /-en belül, arra van a jogosultsága? -
-
Syl
nagyúr
válasz
Rimuru #21905 üzenetére
Aztamurvaéletbe!
Na, ha legközelebb előszedem a Manjarot (az első elementary "nem ébredek a sleepből" produkció után), akkor tuti ki fogom próbálni! Merthogy imádom a Unity-t. Tudom, nem vagyok normális
A pantheon valóban a nautilusra épül. Méghozzá olyan szinten, hogy ha nautilusban egy mappát berakok a könyvjelzők közé, akkor az pantheonban is megjelenik. Holott abban nincs könyvjelző-kezelés.
Egyébként az a legnagyobb baja, hogy ha két példányt nyitok meg belőle (ctrl+n) akkor pillanatok alatt összeomlik. Vagy ha mégsem, akkor a mappákra, fájlokra nem lehet benne kattintani.Szerk.
Köszi a linket! -
Syl
nagyúr
válasz
-PLevi- #21902 üzenetére
Bizonyos határokon belül. Pl. Manjaro-ra lehet Cinnamont (Mint) rakni, de Unity-t megnézném
(#21901) svil
Gépre telepítve semmi baja a docknak (plank). Ellenben a fájlkezelője (pantheon) elég hitvány. Szerencsére simán fel lehet rá rakni a nautilust. Sőt, akár egyszerre mindkettőt lehet használni.
-
Syl
nagyúr
Ráuntam a vsync, video tearing szívásra, ezért clonezillával kiköltöztettem a manjarot a backup vinyómra. Most elementary bökdösés folyik
-
Syl
nagyúr
Pontosítanék: nekem az Ubuntu 12.04 LTS vált be.
De egyrészt lennének dolgok az újabb verziókban amiket használnék, de azok sz*rok. 12.10, 13.04 és főleg a 13.10 igazi béta, sőt inkább alfa verzió!
Másrészt szeretnék más disztribúciót is megismerni. Szabad?(#21870) kispx
Én CloneZillával éppen most dobtam vissza a Manjarot. Hiba nélkül működik. Nem először használom, még soha semmi hasfájása nem volt.
(#21871) CPT.Pirk
A cinikus választ nem vártam meg, feltettem a csakrát. De gyorsan le is szedtem.
Már a desktopon az ablakmozgatásoknál is piszok erős a tearing. Pedig be volt kapcsolva a vsync, meg az opengl. Filmnél szintén.
Film próbánál jött az igazi ledöbbenés: samba megosztást használó NAS-ról nem tudja lejátszani a filmet (se a beépített lejátszó, se a vlc)! Csak miután átmásoltam a /home-ra... -
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
válasz
dodopek #21842 üzenetére
1. Akkor a párod vegyen magának vindózos gépet
2. Én nem hagytam magamnak menekülési útvonalat, mert akkor soha nem szántam volna rá magamat a teljes váltásra. Csak egy OS, csakis valamilyen linux és nincs visszaút. Ha valamiben elakadok, akkor utána kell járnom és helyrehoznom. Ha nem sikerül, megyek másik disztribúcióraA gép meg annyira mégsem lehet kifogástalan, ha több disztribúció is problémázik a kikapcsolásnál.
Bios-frissítés? -
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21810 üzenetére
13.04/13.10/chakra mindegyik nagyon lájtos tesztfázisban volt csak jelen a gépen (értsd pár órát), a videóig nem jutottam el
Kubuntu 13.10 próba volt a hét elején, azon szépen ment a videó.
De ha bele döglök, akkor is megtalálom az ideális disztribúciót.
Olyan nincs hogy egy év után visszatérjek vindózra! -
Syl
nagyúr
válasz
Jester01 #21807 üzenetére
Nincs semmi beállítási lehetőség. xfwm4-vsync csomagot feltettem, semmit nem jelentett.
Az arch wikis linket már próbáltam. Egyrészt itt nincs /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf. A módosítást a /etc/X11/mhwd.d/intel.conf fájlban végeztem, de iszonyatosan lassúvá és darabossá tette a desktop működését.
Lassan feladom ezt a disztribúciót is és visszatérek az ubuntuhoz. Az elmúlt egy évben is jól szolgált.
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21803 üzenetére
Manjaro előtt Ubuntu volt a gépen. Telepítés előtt, mindig live módban a /home-ról törlöm a rejtett mappákat, és csak a /-r formázom újra. Már sokszor csináltam ezt különséle debian/ubuntu származékokkal, soha nem volt gond. A mankaronak igen.
VLC-vel nézem és igen, kiszedtem a komment jelet a config fájlból
# Disable screensaver (boolean)
disable-screensaver=1Intel i3 CPU-ban található HD2500. Vindóz és eddig kipróbált összes linux alatt vaj sima volt a film. Itt a képen két-három sávban is csúnyán törik a kép. Telefonnal készítettem felvételt a monitorról, ezen is jól látszik.
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21800 üzenetére
Nem kell. Ám első alkalommal a /home-ot nem formáztam és az nagyon nem tetszett a Manjaronak. Egy közönséges fájltörlést nem tudott elvégezni.
Mellesleg kezd nagyon tele lenni a hócipőm ezzel a disztribúcióval! A felhasználói élmény kb a béka segge alatt van.
Olyan brutális a video tearing, hogy egyszerűen élvezhetetlen a film. A kiguglizott javaslatok egyike sem segített.
Ugyanígy a képernyő lekapcsolást sem képes felfüggeszteni film alatt. Vagy teljesen kiiktatom az energiatakarékosságot vagy tízpercenként meg kell böknöm az egeret, hogy nézhessem a filmet.Természetesen mindkét probléma a szar-fos-instabil-kerülendő buguntu alatt ismeretlen.
-
Syl
nagyúr
válasz
dodopek #21794 üzenetére
Azzal a géppel valami gebasz lesz. Ha megnyomom a billentyűzeten a power gombot, egy másodpercen belül ott a választóablak. A Leállítás megnyomás után meg kb 2 mp és a gép leállt.
Ja, jogosultságot csak saját fájlrendszeren lehet kezelni. NTFS-en nem.
A telepítésre pedig úgy gondoltam, hogy egyetlen vinyó a gépben, és azon egyetlen OS. Magyarul nem dual boot. És telepítéskor letörölni mindent ami rajta van és új partíciókat létrehozni.
A grub tudásom az kb kimerült abban amit leírtam
Majd a kapitány részletezi az átírást.
-
Syl
nagyúr
válasz
dodopek #21787 üzenetére
Én alig két napja nézegetem a Manjarot, ezért csak részben tudok válaszolni.
Valami biztosan van a gépedben/gépeddel, hogy a "szar" ubuntu után a "betonstabil" arch is maga alá kakkant.
Elsőre úgy raktam fel, hogy a /home partíció nagy része megmaradt az ubuntuból, csak a / lett újra létrehozva. Na így a manjaro totál bedilizett. Pl. egy egyszerű fájlt nem tudott törölni, mert valami nyűgje volt a kukával.
Ezért másodszorra a teljes ssd-t gyalultam és úgy telepítettem fel. Most megy rendesen. Javaslom, próbálj te is így tenni.A futtathatóvá tétellel sincs gond. Még vindózos exe állományt is simán kezeli.
A megosztáshoz linuxon samba kell. Ubuntun három kattintás megosztani egy mappát (samba automatikusan települ), de itt még nem jöttem rá a trükkjére. Majd a szakik mondják.Színes-szagos szoftverközpont nincs, csak csomagkezelő. A rendszer csoportban van Szoftver telepítése/eltávolítása néven. Ha tudod a program nevét, akkor két kattintás a telepítés.
Ja és javaslom innen telepítsd a Skype-ot is, ne bohóckodj a fájl direkt letöltésével.Választóképernyő alatt gondolom a grub indítómenüt érted. Na az egyszerű mint a faék. Terminálba: sudo nano /etc/default/grub A második sor. Utána Ctrl+o , Enter, Ctrl+x , majd sudo update-grub és végül jöhet az újraindítás.
-
Syl
nagyúr
Na Manjaro-s gyerekek, ide figyeljetek
Gondoltam teszek vele egy próbát. Eddig szinte mindent sikerült hozzá kigugliznom, de most elakadtam.
Adott ez a naptár program, amit évek óta használok (windowson, ubuntun), de itt nem sikerül beizzítanom. A leírás szerint kicsomagoltam, és amikor indítanám, hibát dob.Elsőre ezt adta:
./rainlendar2: error while loading shared libraries: libpng12.so.0: cannot open shared object file: No such file or directoryMajd miután felraktam a libpng12 csomagot, a következőket köpi:
./rainlendar2: /usr/lib/liblber-2.4.so.2: no version information available (required by ./rainlendar2)
./rainlendar2: /usr/lib/libcrypto.so.1.0.0: no version information available (required by ./rainlendar2)
./rainlendar2: /usr/lib/libssl.so.1.0.0: no version information available (required by ./rainlendar2)
./rainlendar2: /usr/lib/libssl.so.1.0.0: no version information available (required by ./rainlendar2)
./rainlendar2: /usr/lib/libldap_r-2.4.so.2: no version information available (required by ./rainlendar2)Innen sajnos nem tudok tovább indulni. Segítség!
-
Syl
nagyúr
válasz
FeketePok #21718 üzenetére
Tetszik ahogy megpróbálod megmagyarázni, hogy amit láttam, tapasztaltam, az nem is úgy volt. Tisztára mint egy win8 vagy apple topicban. Rosszul tartom.
(#21722) Iscariah
Nyilván egy kezdő ubuntuval is fórumokat olvas. Csak lényegesen kevesebbet. Egy év linuxozás után pl. simán beletört a bicskám a chakrába. Pedig nem live rendszerként szoktam próbálgatni, nem is virtuális gépként. Egy SSD van a gépemben, egy OS-sel. Tehát amit kipróbálok, azt élesben teszem. Most éppen debian kde-t nyüstölök, de valahogy nem az igazi.
-
Syl
nagyúr
válasz
#19617792 #21710 üzenetére
Tudja a fene. Talán azért mert fent van a tálca, lent meg a dock
(#21713) FeketePok
Ami meg nem elfelejtendo az az ,hogy Manjaroho-nak van egy wiki oldala ahol majdnem mindenre valaszt kapsz ha nehezsegeid akadnak.
És akadni fognak. Nem kicsit, nagyon. Az ideje nagy részét a wiki bújásával fogja tölteni.
Próbáltam a Manjarót, egy hétvégét nem bírt ki nálam. A legalapvetőbb dolgokhoz netet kell bújni.
Ment is vissza az LTS ubuntu.Ami egy éve köszöni szépen, hibátlanul teszi a dolgát. Hekkelés, babrálás nélkül.
-
Syl
nagyúr
válasz
dodopek #21707 üzenetére
Én pont egy éve váltottam linuxra és már régen kinőttem a buherálós korból, tehát jogosan oszthatom az észt
Első körben azt kell eldönteni, hogy windows-like környezetet (start menü, tálca, programcsoportok stb.) akarsz, vagy mást.
Ha win, akkor KDE (a testre szabhatóság királya), LXDE (gyík gépekre való, béna win95 utánzat), Mate, Cinnamon. Az XFCE már kicsit öszvér, erősen húz az OSX felé.
Gnome 3. Hát, aki azt kitalálta, annak törném el a kezét! Nézz meg róla pár youtube videót. A win8 metrója (fujj) ehhez képest egy szenzációs felület...
Ha bejövős az OSX akkor egyértelműen unity. Faék egyszerű. Szó szerint csak a háttérképet tudod változtatni. Na jó, tweak-kel mást isAz ablakkezelők (bezár, kicsinyít, nagyít) bal oldalon vannak, a programok menüsora egységesen a felső tálcán jelenik meg, bal oldalon a dock, nagyon jól működő kereső a win gombra stb.
Második körben az a döntő, hogy szeretnéd-e buherálni, vagy csak install oszt használni.
Ha az első, akkor arch, archbang, chakra. Lesz hegesztés, wiki bújás bőven.
Ha olyan vagy mint én (just works), akkor valami az ubuntu vonalról (persze szigorúan LTS!).
Az arany középút a debian. A NASA-nak meg a Guglinak is bevált -
Syl
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- EA Sports WRC '23
- Hobby elektronika
- Milyen házat vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Eredeti játékok OFF topik
- Óra topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Parfüm topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest