- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Forr az AI-láz, az Apple tőzsdei rekordját is túlszárnyalta az NVIDIA
- Félrevezető akciók miatt büntették meg a Sheint
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Monitor hiba topik
- Steam Deck
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mini-ITX
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
Work in progress
-
csixy
addikt
válasz
lev258 #59379 üzenetére
Hát most kénytelen vagyok windowsból írni.Leszedtem az atit, meg a configját és mostmár farkasszemet nézhetek egy konzolos parancssorral. Már olyan öreg vagyok, hogy be tudok loginolni és utána ott nézek farkasszemet a parancssorral. Hüdejoó!
Na mehetek a wikire okosodni , majd kinyomtathatom. Mert ugye így még kopipastázni sem tudok sajna.
-
csixy
addikt
válasz
#79715584 #59363 üzenetére
"A harmadik problémám - ha nevezhetjük annak -, hogy a képernyőfelbontást nem tudtam optimálisra beállítani."
Na a képernyő beállítással én is szívtam ma éjjel 3-4 óra hosszat mint a torkos borz a kicsi slim okos radeon kártyájával, meg az acer emachinestől megörökölt buta monitorral ( már elfáradt a karom a buta monitor és az okos monitor oda-vissza csereberélgetése miatt) amíg megtaláltam , hogy hol van a kutya elásva. Már a guta kerülgetett a not supported képernyőktől mire erre a beállításra rátaláltam:
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #59356 üzenetére
Egon és frawly:
Már megfejtődött, hogy ez az öreg nyolcadik éves főnix bioszos kis ketyere bioszilag a hagyományos bioszos kinézete ellenére abszolút EFI kompatibilis. GPT séma szerint települt rá a win 10-es és ment a nyakába a manjaro kde absolutly EFI módban. Itt van két illusztráció.Megjegyzés a szeretett amd radeon kártya miatt szívtam a linux telepítésekor, mert barkácsolni kellett a két optikai kimenete miatt (már 5 panelt csináltam, mire a telepítőig eljutottam, de a végén jó lett minden.) ... és most már nagyon tetszik és holnap megyek az ócskapiacra keskeny kliensre vadászni!
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #59338 üzenetére
Azt hogyan kell?
Milyen kimenetet tegyek be ide?Más: ezek közül melyik sor a Grub2? Melyik saláta törölhető belőle , csak a grub és a winnyóz bootmanager kellene:.... elég lenne a 0004 és a 0009 ?
[user@user-pc ~]$ efibootmgr
BootCurrent: 0004
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0004,0009,0006,0008,0007,0005,0003
Boot0000 Setup
Boot0001 Boot Menu
Boot0002 Diagnostic Splash
Boot0003* PXE LAN:
Boot0004* SATA 0:
Boot0005* SATA 1:
Boot0006* USB HDD:
Boot0007* USB FDC:
Boot0008* USB CD-ROM:
Boot0009* Windows Boot Manager
[user@user-pc ~]$ -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #59336 üzenetére
Köszi, tetszik ez a vas.
Most manjaro KDE van. Van egy gondom. Az indított alkalmazások valahol egy másik asztalon indulnak. Ilyenkor egy jobb katt a tálcaikonjára ... more actions ... Move. És átnyúlok valahová balra az egeremmel és ráhúzom az asztalomra az aktív alkalmazást. Ezt hogy kell gyógyítani? -
csixy
addikt
válasz
Frawly #59329 üzenetére
Meglett a megoldás. A displayt át kellett váltani mirrored dysplayre és így már jó.
Lehet, hogy az az oka,hogy ezen a kütyükén két monitor kimenet van az egyik egy hagymányos DVI és én ezt használom VGA átalakítóval, A másik kimete pedig olyasmi mint a HDMI, de ennek a résnek csak az egyik vége ferde -- nem tudom, hogy miez, még ilyet nem láttam soha.Egon: így 4 giga RAMmal és a belefaragott 128 gigás SSD-vel qrva jó lett ez a kis kütyü! Komoly PC lett a keskenykliensből. Szilárdtest kondik vannak benne , szóval addig ki fog tartani, amíg a BGA-ja el nem enged.
-
csixy
addikt
Sziasztok!
Csináltam eghy ilyen PC-t. :
https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_59316-59316.html
https://prohardver.hu/tema/flash_ssd_osszefoglalo_az_1_hsz-ben/hsz_31066-31066.html
Az a lényeg, hogy a win10 Pro64 bites verzió szépen települ és fut rajta ráadásul valami ok folytán ez EFI partíciós verzióban tette fel magát.?????? Még az eredet gyári korában 2 giga rammal szépen települt a manjaro XFCE 32 bites verziója a beledugott USB-s külső vinyóra, most viszont 4giga rammal és belső 128 gigás SSD-re nem tudom felrakni a manjaro 64bites verziójú ( KDE, ill CINNAMON) buildjét, mert nem indul megfelelően live rendszer. Csak 1 alap ablak jön be és azon egérrel bogarászva el tok indítani ezt azt amazt, de a tejes Asztal GUI nem jön be. Ugyanakkor a 64 bites win10 simán települ. Lehet, hogy a videókártyával van baja a linux telepítőknek???? -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
St3ven #58986 üzenetére
Neked a /dev/sda1-et kellene /boot/efi csatolni, és legyen neki boot, esp flagje.
Ha megformázod akkor a tartalma elvész és feltehetően csak az új linux grub2 bejegyzése lesz benne, de annak a menüjéből majd valószinüleg lehet a másik két rendszert is indítani.
Linkek:
Nézd meg a 333, 335 és a ,341 -es HSZ-eketA végzetes döntés előtt talán én visszakoznék a működő linuxomba és a fentiek alapján megpróbálnám karcsúsítani az efi bejegyzéseket.
(#58987) ubyegon2 : Az sda2 lehetett valamikor a windows10 16 megabájtos csak a májkrosoft által ismert funkciójú rejtett partíciója, ami vagy ki lett valahogy korábban radírozva , vagy ez a telepítő nem mutatja (szerintem csak nem mutatja).
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58984 üzenetére
Az UEFI és a Legacy között is kb annyi a különbség, mint a láncfűrész és a tangabugyi között .... elég egy pici figyelmetlenség és ..... máris belecseppentünk (avagy a két ujjunknak annyi) ... lásd a kicsi83 barátunk esetét. Szóval ég és föld a kettő, de az UEFI jobb.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58979 üzenetére
Örülök, hogy rászántad magad, nekem is van mintem is.
A manjaro és az UEFI-GPT közé azért ne rakjunk azonosság jelet. Bele kell az UEFI-be is kóstolni, ez csak az elején tűnik olyan bornyasztónak, később már az ember inkább az UEFI-t választja, ha van rá lehetőség.(#58981) kicsi83 : Na ugye ugye! Mindenesetre nézd meg, hogy legacy módbam tud-e működni ?
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #58973 üzenetére
Igazad van! épp mondani akartam, hogy legacy módban dolgozva fog sikerülni a művelet , de akkor max 4 primary partíció lehet , vagy 3 primary és egy kiterjesztett , , s a kiterjesztettben lehet több logikai partíció.
(#58974) ubyegon2 : Én egy GPT-s partíciós képet tettem fel .típusossan települt windows10-es mellé telepített két linux rendszerrel és egy plusz Adatpartícóval, de windows 7-es esetén nem a jánlanám a GPT-s sémát , ott mindenképp a legacy mód ajánlot ( amiről a Te képed szól).
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #58949 üzenetére
Köszi. Én is azért írtam , mert már megtapasztaltam az általam megírt dolgokat.
Igaz csípőből tüzeltem egyből és nem tudtam , hogy már más is válaszolt a kérdésre. -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Igen szerkeszthetőről. Példul küldenek egy kongresszushoz a szállodai helyfoglaláshoz egy pdf-et, hogy töltsem ki és emailban mellékletként küldjem el a szállodának. A guta kerülgetett , még az epson l365-öst is hirtelenjében meg kellett tanítani wifin keresztül scanelni. Winnyóz10-ből már tudom ,de linuxból még mindig nem, csak nyomtatni. Van linuxos pdf editor? Az adobe reader egy kiegészítővel tudja, de mindenáron a felhőbe akarja küldözgetni hozzá az adataimat én meg felhő nélkül akarom leélni az életemet.
Más: centos telepítővel ugyanúgy tudok majd bánni mint egy átlag linux telepítővel , vagy könnyen elb@axhatom vele a meglévő telepített rendszereimet. Ha medenáron garázdálkodni akar a partícióimmal , akkor lelövöm, vagy magamat lövöm le.
-
csixy
addikt
válasz
leviske #58698 üzenetére
A frissítés azért javította meg a grubot, mert kernelt is pakolt fel és emiatt automatikusan frissítette a grub boot menűt , amit te legközelebb ilyen esetben egy sudo update-grub felrikkantással tudsz elköveni parancssorból szükség esetén, amint azt már az imént a Kapitány Úr is mondotta volt.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58628 üzenetére
Így-így. Nomeg kettő telepített linux distro esetén közös swappel már előfordulhat , hogy hozzá kell nyúlni az fstabhoz hogy az UUID ne változzon meg, vagy mert megváltozott valami miatt.
Nomeg azért ,mert te haragszol , én még nem biztos hogy igen DD: . Neked Mint, nekem Manjaro a kedvenc . Ez van. Avagy neked a ... , nekem a papné.(#58631) Dave™ :
Köszönöm! -
csixy
addikt
-
-
csixy
addikt
Igazad van. a manjaro és arch Wiki lapjai egyértelműek és jól feldolgozva ott vannak. Az ubis fórumok meg követhetetlenek (bár nem tartozik ide ,de a HUP hu struktúrája meg megfejthetetlen és bornyasztó,engem egyszerűen taszít onnan el). A manjarot elkezdeni kezdőként szerintem ugyan olyan mint egy ubuntu családból származó disztrót. Ma már én is manjaro hívő vagyok.
-
csixy
addikt
válasz
Frawly #58397 üzenetére
Már felraktam a Manjaro i3-at. Addig eljutottam , hogy lett 1 firefoxom. xfce beállítót töltöttem le. Nem adom fel. Ez a felület nem az én vinnyózos előéletehez lett kitalálva de majd meglátjuk. Jólenne megtalálni benne ,hogy hogy lehet teljesre magyarítani , meg kireszelni belőle az angolt. de majdcsak rájövök lassacskán.
A proci 70% környékén jár , a firefox néha felküldi 100%-ra. A RAM 700 mega környékén használódik. -
csixy
addikt
Bekapcsoltam és találtam rajta egy ubuntu 16.04.1-es gnome rendszert. Valamikor én tehettem fel. Most fissíti magát. Majd mindjárt megnézem mit tud jutubból és facebookból. Ja 128-as az SSD rajta , majd winnyózban mindjárt megnézem SSDOK-kal és crystal dyskkel.
Milangefx: Köszi ránézek!
-
csixy
addikt
A win10Pro néha dadogva bár de elment rajta, persze a facebooktól már hasra esett, win 8.1-el is ugyanez volt. Jtagolni jó , soros portozni jó . Még rendes békebeli portok vannak rajta. Hát valamit csak keresek rá. De mit? Tudom androidot mondanátok, de nekem az nem kell, ha utánam dobálják akkor se.
-
csixy
addikt
Köszönöm a tanácsokat. Végső esetben tolok egy KDE Manjarót. Nem is gondoltam, hogy lesz ebből egy új topic. Érdemes volt Egon epéjét megkutulni.
Más:
Van egy régi kis kedvenc vasam , egy Acer EL1600-as , ezt némileg átalakítottam . Lett bele 2 Giga RAM, a SATA-s cd csatlakozójára egy 64 Gigás SSD került és a cd-t ATAPI meghajtóra cseréltem némi tákolás, cinezgetés árán. Benne maradt természetesen a 160 gigás SATA-s vinyó is. Linuxból mit bír ez ki max?
Ez a manjaro cinnamon nagy merészség lenne? -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58364 üzenetére
[pistab@pista-pc ~]$ sudo update-grub
[sudo] pistab jelszava:
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált háttér: /usr/share/grub/background.png
Found Intel Microcode image
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.15-x86_64
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initramfs-4.15-x86_64.img
Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.15-x86_64-fallback.img
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.14-x86_64
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initramfs-4.14-x86_64.img
Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.14-x86_64-fallback.img
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/sda2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+/memtest.bin
kész
[pistab@pista-pc ~]$ uname -r
4.15.0-1-MANJARO
[pistab@pista-pc ~]$ -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58353 üzenetére
Ha van időd és kedved, helyed , akkor told fel a manjarolinux-community manjaro-cinnamon-17.1.4-stable-x86_64.iso verzióját próba céljából. Funkcionálisan és kinézetre majdnem ugyanaz mint egy L Mint Cinnamon, de valójában sokkal több annál - Arch alapú rolling distro. Még egy octopit érdemes leszedni hozzá, hogy legyen egy olyan is benne mint a synaptic az ubikban.
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #58352 üzenetére
Köszi mindhármótoknak !
(#58353) ubyegon2: Éppen azt írtam utólag , hogy pontosan nem úgy működik ahogy elvártam volna tőle (tehát az új téma egyből beállítva és kész),hanem a téma letöltése és telepítése után minden marad a régiben , de az eddig telepített témák részegységei egymástól függetlenül modulárisan csereberélgethetők és ez így sokkal okosabb a működés.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Na sikerült. Tehát, ha telepítek egy újabb témát az csak bemegy a buxába. S az összes telepített téma öt alkotó részét (az Ablakkeretek, Ikonok, Vezérlőelemek, Egérmutató és Asztal) egymástól függetlenül a bedobott közös buxából külön-külön modulárisan lehet cserélgetni. Így már értem.
Ez a Manjaro Cinnamon igen össze lett reszelve, mert egy kezdő linux mint cinnamont ismerő ember majdnem tökugyanúgy tudja használni az előre megrágott frissítőjével mint egy ubit, vagy mintet. De ha előveszi a konzolos pacmant , meg az aurt akkor már archoskodhat is vele. Mondjuk még az octopit nem találtam meg benne. Kezd tetszeni.
-
csixy
addikt
Manjaroban hogyan lehet megszabadulni ettől a sok feketeségtől? Megértem én, hogy kíméli a képernyőt, de a szememet nem.
(#58264) Frawly: Értem , köszönöm! Csak emiatt megint két linuxban kell majd editálnom az fstabot. Megoldom.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58233 üzenetére
Kössz. Most nem lettem magabiztosabb.
Azt kérdeztem, hogy az exfat partíciód csatolásához Te milyen sort írnál az fstab fájlodba nnnna!Emlékeztetőül én ezt ollóztam ki valahonnan, működik is, de van-e rajta csiszolni való????
#exfat felveeve
UUID=F410-05AD /Taaroloo exfat defaults,auto,umask=000,users,rw 0 0 -
csixy
addikt
Ez jól van-e így az fstab fájlban, hogy bárki tudja írni, olvasni, futtatható fájlt használni róla?
#exfat felveeve
UUID=F410-05AD /Taaroloo exfat defaults,auto,umask=000,users,rw 0 0köszi!
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58067 üzenetére
Hát az , hogy belepofáztam, hogy mondjon már valamit magáról és Ti a válaszára (főleg te Egon) bepöccentetek és bemondtátok az utóbbi infók alapján a Tutit . Ennyi! Örülök, hogy jók voltatok ismét !!!!!
Más:
Na most itt van egy átrakott SSD egy új Asus VivoboxMax X541N-ben és elindítottam rajta a másik gépen telepített ubuntus openboxot. Kérdés az lenne, hogyan tudom felvenni a fényerőt ??? Megjegyzés: Qrva nagy élmény ez a tágas billentyűzet !!!! -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58033 üzenetére
Köszi ! Nos a korábbi linktől csak beödémásodott az agyam, de ez az újabb már jobban tetszik, de viszont most már időnként bele kell néznem az előzőbe is.
A végén még lesz belőle valami ...
(#58023) ALFA: A gépedben van legalább olyan CD olvasó, amiről tudsz bootolni. CD-t tudsz írni valamilyen eszközzel?
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58029 üzenetére
Példul egy telepítő DVD elindulhat, ha előzőleg jól volt beállítva a BIOS-ban a boot sorrend, aztán a winnyóz telepítő bebillentette magának az USB-t.
(#58030) Slownz Próbáld a windowst úgy újraindítani, hogy közben folyamatosan nyomod a shift gombot egészen az újraindulásig és a megjelenő menü rendszer segítségével navigáld magad a BIOS , vagy UEFI menübe.
-
csixy
addikt
válasz
Slownz #58024 üzenetére
"Régebbi alaplapokkal szerelt, USB-csatolófelületű billentyűzettel párosított asztali gépeknél előfordul, hogy egyik gombra sem sikerül belépni, ilyenkor a hiba a BIOS-ban keresendő, mivel az USB-s billentyűzet és egér BIOS-szintű támogatása ki van kapcsolva, vagyis ezek kezelése az operációs rendszerre van bízva, ami ilyenkor természetesen még nem fut, tehát a beviteli eszköz sem érthető el. A megoldást ebben az esetben egy PS/2 csatlakozóval szerelt billentyűzet ideiglenes használata jelenti, ez a BIOS-beállítástól függetlenül mindig működik."
(#58026) ubyegon2: Na ezt köszönöm! Ezt végigrágom!
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58022 üzenetére
Nekem is van egy exotikus hardverem , az Asus T101HA transformer book 4 giga rammal. SSD helyett valami f@s flash van benne, de műklödik hibátlanul amúgy. Winnyóz alatt van hangja , Linux alatt is szólhatna, mert egyetlen egy rövid szériában szólt Manjaro linux alatt ,de én balga akkor nem kutattam ki, hogy miért szól és elbízván magam feltoltam a Manjarom helyett egy L. Mintet. Azóta sem tudtam linux alatt szólásra bírni ,pedig már megint volt rajta Manjaro is. Próbáltam mindenféle kernelekkel , de semmi eredmény.
De azért most is linuxszal használom , ha nincs szükségem arra , hogy szóljon. -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Ha egy Fatdog64-720 linuxot feltelepítesz egy partícióra és használod , telepítgetsz bele ezt, azt, akkor később a benne lévő beépített remaster készítővel tudsz belőle ISO fájlt készíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen TV-t vegyek?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest