-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
válasz
MacCaine #12301 üzenetére
Én értem, de most éppen azt kellene, hogy egy már linux szerveren (a régi szerver) beállított DNS-t _kikapcsolni_.
Nem tudom, miért nem túl szerencsés a szolgáltatóra bízni név feloldást. Milyen gubanc tud azzal előfordulni?
A hálózati belső egyébként jelenleg átépítés alatt van, és amíg "átmeneti" állapotok vannak, én jobban örülnék, ha a kifelé menő szolgáltatások stabilitása inkább a szolgáltató DNS-ére lenne bízva.
Ha nem kellene még továbbra is egy belső megosztást a linuxnak végeznie, simán csak szűz rendszert telepítettem volna újra, de egyenlőre nem tehetek ilyet. Fel kellene kutatni, hol a pékbe van az a DNS, és finoman kellene kinyisszantani. Esetleg annyira bonyolult dolgot akarok?
-
coco2
őstag
válasz
MacCaine #12289 üzenetére
A server / address mezőben a DNS szerver adatai vannak, és ott:
Server: cns.t-online.hu
Address: 84.2.44.1szerepelnek. Alatta a második blokkban a Non-authoritative-nél van olyan, hogy visszakapom a keresett domain-t, és ott adja a belső ip-t (192.168.x.x). Szerintem ott az internet tűzfal külső ip-jét kellene látnom, nem egy lokal ip-t. Részemről ezt érzékelem enyhe gubancnak.
szerk:
A DNS szerver ip cím osztás alatt nem tudom, mit értesz. Én egyáltalán nem szeretném, ha a belső hálón DNS lenne. Legyen csak a domain nyilvántartás a szolgáltatónál, és mutasson a külső tűzfalam külső ip-jére. Ilyen opció nincs esetleg?
-
coco2
őstag
válasz
MacCaine #12280 üzenetére
Bepötyögöm újra, kicsit rendezettebben.
internet
|
+-------+
|router1|
+-------+
| | +-----+ +------+
| +-----|linux|--|switch|--....
| +-----+ +------+
+--------+
|szerver2|
+--------+Egykoron a "linux" volt internet felé router is, és volt rajta X1 domain név kívülről. A szolgáltatás config azóta is ott van a "linux"-on, csak éppen a tartalom került át a "szerver2"-re, a "linux" pedig le lett választva a "router1"-el, és ott átirányítottam a port forwardingot a "szerver2"-re. A "router1" belsőleg static dhcp-vel oszt ip-t.
Mentem volna fel X1-re külső hálóról, hogy ellenőrizzem a tartalmat "szerver2"-n, és azt látom, hogy nem jön be. Dobom az nslookup X1-et, és azt az IP-t látom, amit "router1" static dhcp-vel "linux"-nak oszt ki.
És ez a problémám.
Mivel csinál ilyet a "linux"? Mert az tuti, hogy valami szolgáltatás fut rajta, ami megnézi a külső ethernet kártyán a kapott IP-t, és azt beküldi valami DNS felé, hogy módosítsa a domain elérést. Akármi is az a szolgáltatás, azt ki szeretném kapcsolni.
-
coco2
őstag
válasz
MacCaine #12277 üzenetére
Lila halvány gőzöm sincs, de csinál egy olyat a szóban forgó linux szerver, hogy tűzfal mögött DNS-ként viselkedik.
Ez a linux valamikor tűzfal is volt a net felé. Most bekerült egy tűzfal mögé, és az eddigi szolgáltatásaihoz tartozó adattartalmat (http) átvette (illetve át kellene hogy vegye) egy másik szerver. Szóval a tűzfalra beállítottam a port forwardingot az új szerverre, és azt látom, hogy kívülről nem látszik a domain név. Kerestem, hogy miért. Ha külső hálózatból nslookup-ot dobok arra a domain névre, megkapom ip-nek azt, ami a régi szerver jelenlegi (tűzfal mögötti) lokál ip címe.
Milyen szolgáltatás csinál ilyet? Csak azért kérdezem, hogy mit kapcsoljak ki..
-
coco2
őstag
Van egy linux dns server beállításom lan-on. Felismer egy címet, amit nem kellene neki (azzal a címmel saját magára mutat). Ki szeretném törölni, de nem találom sem a /etc/bin/resolv.conf -on, se a /etc/bin/named.conf -on (és include állományain) keresztül. Honnét szedheti még?
-
coco2
őstag
Linux alatt mountolva van rendszer winyók mellett egy raid blokkom is. Teljesen le lett mentve, ki szeretném szerelni azt a gépből, és nem akarom, hogy script sipákolások legyenek reboot után, meg ilyesmik. Ha beírom dismount, akkor arra a bekapcsolásra eltávolítom ugyan, de azt hogy mondom meg neki, hogy a config állományokból is mindenhonnét eltávolítsa, hogy reboot után már ne is akarja többé keresni?
-
coco2
őstag
Van egy linux debi installom - jelenleg fut egy régi szerveren. Hálózati beállításokat kellene átirkálnom benne (2 hálókártya, az egyikenek a beállításait megváltoztatni: pppoe helyett ezután egy előtét tűzfaltól kell dhcp-vel ip-t kérnie, mert az a tűzfal lesz az új gateway). Ha beírom hogy ifconfig, vagy route - command not found.
Újabban milyen cuccok vannak ezeknek a funkcióknak a kiváltásához?
-
coco2
őstag
Új linuxokat kellene telepítgetnem 64 bites gépekre. Vegyesen vannak amd és intel sok magos gépek. Install DVD-ből nekem az "i386" fog kelleni, vagy az "amd64" verzió előfordított kernelje jó lesz az inteles gépekre is?
-
coco2
őstag
válasz
pushalias #12207 üzenetére
Van egy sanda gyanúm, hogy ha fürtösen valaki ilyet használ, mellé kell ültetni egy rendszergazdát is, akinek a lelkére kötik, hogy mindig előbb az alkalmazást kell leállítani, és csak utána mehet ki a rendszer shutdown. És persze még akkor is write back cache réteg fölött használják, ergo a mentés igazából folyamatos, és amikor elérkezik a pillanat, nem túl valószínű, hogy 100%-ot egészben kellene kimenteni.
Pld létezik mySQL memcache is, azt is linux fürtre szeretik pakolni. Ha arra kitalált valami ennél jobbat a gyakorlat, szólj rám.
(Ja igen, menet közben ext4 partícióra megtaláltam, hogy 4 milliárd file-t tud tárolni, legalább a sok kicsi aprólékkal nem lesz még olyan bajom is.)
-
coco2
őstag
Linux file rendszeren hány file tárolható összesen?
Wiki-n olvastam egy olyat, hogy most filozok rajta, kell-e aggódnom, ha én egy egész terás winchestert 4..6Kb-os kicsi jpeg képekkel szeretnék megtömni, és közvetlenül kellene elérnem mindet, ergo betömöríteni nem jó buli. Konkrétan ezt olvastam:
On many types of file system implementations, the maximum
number of inodes is fixed at file system creation, limiting the
maximum number of files the file system can hold. -
coco2
őstag
Linux alatt lenne egy program, aminek rendszer leálláskor le kellene mentenie vagy 100 GB-nyi ramot winchesterre (és ez már a nettó ram mennyiség). Valahol olyasmit olvastam, hogy rendszer leálláskor van 20 sec idő a programoknak, hogy elrendezzék végleges ügyeiket, mert utána zászló pottyan, és kampec. Az az idő tuti nem elég. Hogyan lehet ilyen problémával elbánni linux alatt?
Lehet késleltetni / akasztani a shutdown folyamatot akár fél órán keresztül is? Vagy ezt külön be kell állítani / engedélyezni valahol?
-
coco2
őstag
Egy darabig elég lesz
Még a használata érdekelne egy speciális esetre.
Linux üzemeltetési kérdés.
Be szeretném azt állítani, hogy winchester szektor szintű műveletekre write back cache-nek használjon fel X gigabyte mennyiségű ramot (swap partíció nem lesz azon a gépen). Egyébként a write through cache is segítség lenne, de a write back lenne a jobb. Kímélni szeretném a winchestert, és tényleg nagyot gyorsítani. Lesz UPS a gépen, meg dupla tápegység, tápfesz vesztés para nem játszik.
Hogyan tudok ilyet szabályozni?
-
coco2
őstag
Kérdés: Linux oprendszer maximum mennyi memóriát képes kezelni?
Én azt hittem, 64 bites oprendszerek bármennyit lekezelnek, amennyit az alaplapba bele lehet gyömöszölni, aztán találtam egy olyat a top end Windows szerverről, hogy annak pld korlátja van 128 gb-nél. Szeretnék tisztában lenni vele, Linux-nál mi a szitu. Pld már léteznek 64 dimm slotos alaplapok is, azokba 512gb simán bele tud menni.
-
coco2
őstag
válasz
pushalias #12175 üzenetére
MD admin tuti lesz, köszönöm.
Kérdés a raid-ek lelkivilágáról:
Ezek a raid-ek olyan jópofi dolgok, hogy kicsit meg is jött az étvágyam valami bővebb olvasni valóra. Ezt a redundáns adat szétosztást / újra egyesítést hogyan hívják matematikai nyelven, ahogyan a raid tömbök az adatot darabokra kódolják, és újra egybe gyúrják?
Akad erről valami emészthető leírás, amiből hieroglifa-durva matematikai alapok nélkül is meg lehet érteni, hogyan működnek? Magyarán egy olyan könyv, amit olyan valaki írt, aki értette is, hogy mit ír le
Segítség lenne bármilyen keresendő kulcs szavak / könyv címek / vagy útba igazítás, hogy hol kérdezhetek meg ilyesmit érdemben. És bocsi ezért az off-ért.
-
coco2
őstag
Szoftveres raid-ről keresek ilyesmit, hogy tud-e a linux szerver pld egy e-mailt elküldeni akkor, amikor a legelső hibát érzékeli a tömbben bárhol (egyetlen szektornyi hiba már érdekel).
Hardveres kártyáknál találtam ilyesmit cikkekben, hogy felhív a mobilon és hangüzenet, meg akármi, de gondolom a szoftveresben is pár alapvető dolog megtalálható. Viszont arról semmit sem találtam.
-
coco2
őstag
válasz
Anakin007 #12169 üzenetére
És azt honnét fogja tudni raid 1 winchesterek esetén, hogy azok igazából raid, és nem csak azonos tartalmú winchesterek?
Fontos lenne, hogy ezt megértsem arra az esetre, ha máshonnét kiszedett level 1 raid winyókat dugok rá a gépre, és nem szeretnék valamit úgy elkurjantani, hogy amikor rakom vissza, a másik gép már ne tudja többé mountolni.
Van esetleg valami logikai file rendszeren kívüli extra flag vagy ilyesmi?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Linuxon kellene 2/1 tükör winchestereket mountolnom. Valami olvasni való kellene róla. Tükrökkel még nem dolgoztam.
Ami van: debian netinstall szűz telepítés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- ASUS Radeon HD6950 DirectCU II 2GB 256bit GDDR5 EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5 Videokártya eladó
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest