Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
"A legtöbb flatpak csomag közvetlenül a Github repóból készül a Flathub infráján, teljesen nyitott manifest fájllal. Az ilyenek visszaellenőrizhetők."
Nem az a lenyeg, hogy visszaellenorizheto-e, hanem hogy megteszi-e valaki, mielott a userhez eljut a file es nem, nem teszi meg senki.
"Ez kb. ugyanaz a szituáció, mint ha fognál valakit, leültetnéd a géped elé, adnál neki root jogokat és kijelentenéd, hogy a Linux nem biztonságos, mert bárki feltörheti.
Ha valaki random dolgokat tölt le a netről, és vakon ad nekik futtatási jogosultságokat, és le is futtatja őket, akkor ne csodálkozzon, ha lyukas a rendszere, mint az ementáli."Ezzel most nem mondasz ellen, hanem pont egyetertesz velem a sandbox semmilyenseget illetoen.
"Igen, azt a pillanatot várom én is, amikor az átlagos Linux felhasználó SELinux policyket fog írkálni."
Javasolnam, hogy ne menjunk egy bizonyos szint ala.
/.local es tarsai: iden aprilisi a bejegyzes a Fedora project foruman.
Meg egy szo a Flatsealrol, mert korabban nem olvastam azt az oldalt. Ez a masik olyan alkalmazas, ami ebben az egesz okoszisztemaban iszonyu veszelyes - ha valami, hat ez a root jelszo a sima usernek, mert nem csak a jogosultsagok szukebbre vonasara alkalmas, hanem azok kitejesztesere is.
Mindezek melle koszonom, hogy jobban kitertel a security-re is, meg ha az by design nem is jo.
-
Egy élő példa, tavaly nyáron találtak egy malware-t, ami Minecraft modokba rejtettek el. A malware a ~/.config/systemd/user vagy /etc/systemd/system/, és a ~/.config/.data mappákba rakta a fájlait. Ha a Minecraftot olyan launcherrel futattad, amit csomagkezelővel töltöttél le vagy a netről szedtél le, akkor meg tudta fertőzni a rendszered, be tudta írni magát a ~/.configba és a saját service-ét a ~/.config/systemd/user-be.
Ha viszont flatpakos launcherrel futtattad, akkor viszont nem tudta beírni magát ezekre a helyekre, mert nem volt hozzá jogosultsága. Most végignéztem az összes launchert flathubon, amiket a 'minecraft' szóra kidobott, egyetlen egyet találtam, aminek filesystem=home jogosultsága van, a többi viszont nem tud írni a ~/.config-ba.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Projektor topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Filmvilág
- E-book olvasók
- Hét új család perli az OpenAI-t öngyilkosság miatt
- További aktív témák...
- Asus G14 GA402RK -1TB,6800S,16GB/AnimeMatrix
- AMD Ryzen 5 5600X/3070/512Gb SSD/32Gb RAM/850W GOLD
- Chieftec GPS-350EB-101 A 350W ATX tápegység, Retro gépekbe!
- Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RX 9060 XT 16GB / B550 WIFI / 32GB RAM 3600Mhz / 1TB M.2 SSD / 650W GOLD
- Canon EOS M50 Mark II kit obival, 2db eredeti aksival, 1000 expoval, gyári dobozában, táskával.
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3535
- Új Razer 16 QHD+ OLED 240Hz i9-14900HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W Win11 Beszámítás
- DX Racer fekete gamer, irodai szék
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest