- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- ASUS ROG Ally
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen processzort vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
jockas
senior tag
válasz
marcias #3497 üzenetére
Jaja...szeretek olvasgatni (és kérdezni
), ha éppen tervezek valamit venni...
1.pár karc? az engem kevésbé érdekel...nem kiállítási tárgy lesz!Csak szarjon mondjuk be a vinyó azért,mert kap egy jó nagy adag Volán busz rázkódást napi szinten...
2.rendben, akkor majd onnan szedem le
3.az oké, hogy visszaveszem a fényerőt, de ezen túl engedi változtatni mondjuk külső programmal a proci órajelét / feszültségét? (szorzó az Intelt ismerve fix, akkus üzemmódban azt olvastam, hogy vissa veszi)
4.Rescue&Recovery vagy mi a tököm...
5.OK, köszi ezt is! ;) Viszont milyen árban van egy új laptop vinyó? Nem kell hatalmas,de ha gond lenne, akkor már megbizhatót fogok bele venni (kapásból WD-t)...ha jól tudom, ezt lehet benne cserélni otthon is.
-
bolcsodal
addikt
Ki kell próbálni. Ha nem megy a Lenovo-s driver (pl kékhalálozik Google Earth közben
), akkor marad az Intel IGP drivere...
Amúgy ha veszel hozzá valami jófajta táskát az sokat dob a strapabírásán!
Összeségében csak ajánlani tudom. Én WinXp Home-al használom. Elég sok szöveg és ábraszerkesztést megcsináltam vele, és néha egy kis Diablo Hack'n'Slash is belefér...
A webkamera pedig baromira nem hiányzik. Mikrofon van benne..azzal lehet skype-olni...
-
marcias
őstag
Látom te is írogatós kedvedben vagy
1. bírja, de arra készülj fel, hogy fél év után még körültekintő használat során is karcok, kopások megjelenhetnek a külső sérülékeny burkolaton.
2. én a lenovo oldalát javaslom, korrektül minden fenn van, csak győzz válogatni, mert rengeteg felesleges cucc is szerepel.
3. evvel nem hinném hogy lesz gondod, bár nem mondanám akkuidő-bajnoknak, ha a kijelző fényerejét visszaveszed, bírja elég jól. BIOS-ban amúgy jószerivel semmit nem lehet állítani.
4.
5. számít vmit biztos... de nem jelentős tényező, a másik pedig hogy nem tudod hogy melyik szállítmányból kapsz, egyik haveroméban fusi winyó volt, másikéban meg samsung. Ezen a téren többet én nem tudok mondani. -
jockas
senior tag
suliba gondoltam is venni egy laptopot (jelenleg igencsak egy Lenovo N200-ban gondolkozok),mivel órák között nem kell hazamennem (ami csak időtöltés lenne,mert az utazással elmenne az idő), vagy nem kell mászkálni a városban...csak leülök,beüzemelem wifin keresztül a suli netjét vagy BT-n keresztül (telefonon keresztül) a saját netemet.
1.napi hordozhatóságot kibírja egyébként? Tudom, hogy nem egy TP,de nem szándékozok kitenni extrém körülményeknek,na meg csakis net / office -ra lenne, minden másra itt az asztalim.
2.XP-hez drivereket most a lenovo oldaláról szedjem le, vagy a gyártó oldaláról (Intel..stb)?
Olvastam a fórumot,de konkrétan nem derült ez ki nekem (régebben a gyártó oldal lett ajánlva, most nem rég meg a lenovo)3.PM mennyire megy XP alatt? Nekem leginkább az akkus idő számít, és nem a teljesítmény. (Vistát meg kihagyom asztalin is, nem hogy laptopon..) Vagy ha nem megy a PM rendesen, akkor meg lehet oldani valahogyan, hogy a lehető legkisebb órajelen / feszültségen menjen a proci, amikor akkus üzemben van? Leginkább BIOS vagy külön programra gondolok.
Mivel BT és wifi mellett merül a leggyorsabban az aksi,ezért lenne fontos, hogy minél jobban be tudjam korlátozni a proci fogyasztását.4.R&R nekem nem kell, majd ghostolok, mint az asztalin...viszont ha létrehozok több particiót, akkor ugye - amennyiben nem rakom fel a programot (az a Care) - nem fog belerondítani az utolsó particíóba?
5.számít a vinyű típusa a laptopoknál? asztalin WD-t használok és nem vagyok hajlandó másra váltani... sebesség nem érdekel egészen addig, amig nem tudja azt maximális biztonság mellett biztosítani. (maxtorról és samsungról nem is hallottam sok jót már ami az asztalit illeti)
Bocsi, ha hosszú lett...de nem kevés pénzről van szó (még ha a maga kategóriájában olcsó is). IBM / Lenovo -ról eddig semmi rosszat nem hallottam, ellenben sok másról annál inkább (Asus,Acer,HP,MSI...mindről volt negatív hangvétel). Játék nem igazán érdekel a laptopon,arra ott az asztali. Ami megy rajta, az megy, a többi meg nem érdekel.
usanotebook-on most nem rég emelték fel annak a notinak az árát, amit kinéztem...laptop.hu-n még láttam olcsón. Az utolsó kérdés (jelenleg) , hogy honnan érdemes rendelni,mivel szerintem neten fogom rendelni...figyelembe véve, hogy nem pest közeli vagyok és itt a kiskerek vagy nem tudnak beszerezni mindent, vagy igen drágán...
-
marcias
őstag
Nem az enyém a gép, hanem a kóteros szobatársamé. De azért elég sokszor oda enged engem is
Nekünk azért kellett, mert a sulis feladatokat gépen kellett csinálni, és sajnos az iskola nem biztosított ehhez támogatást, így saját gépen kellett dolgozni. Ilyen szempontból elég sanyarú sorsunk volt, ha lett volna használható gépterem nettel, valszeg haverom se vesz. Sok helyen pedig már van. Sok suliban nincs szükség napi szinten gépre, ismerőseim is inkább játszanak/filmet néznek rajta. Erre nekem luxus lenne, ahhoz drága mulatság, ráadásul plusz cucc, amit cipelni kell, amire vigyázni kell, amivel számolni kell. Sőt, nekem még játszani se lenne jó, mert a laptopok nem az erejükről híresek, a filmnézés pedig szintén max. egyszemélyes élvezet a képernyő és a hangerősség miatt. Még szerintem ma is megfontolandó egy elnyűtt asztali gépet ősszel albiba/kóterba elszállítani, az elvan ott egész évben. Persze lehet combosabb asztali gép/konzol stb., csak arra megint vigyázni kell stb.
Amúgy nekem is hasonló problémáim vannak, ezért írok ennyit erről. Én mindenesetre felmérném a lehetőségeket és azt is mennyire szükséges cucc a laptop. A másik dolog, hogyha én vennék gépet (1 éven belül sztem én is fogok), akkor semmiképp sem gondolkoznék 15-ös méretben. Tapasztalatból mondom, hogy ez buszozni/vonatozni/biciklizni, hosszabb távon gyalogolni kényelmetlen, nagy, nehéz. Elsőre nem tűnik annak, de pont azon a határon van nálam, hogy már komoly csomag. Én inkább feladom a teljesítmény egy részét, de a 12-13-14-es méretorsztályban nézelődök (HP Pavilion dv4). Itt viszont még inkább el vannak szaladva az árak (tisztelet a kivételnek), és a választék is szűkösebb, de ezek fél-1 sőt akár másfél kilóval is könnyebbek a 15-ösnél, buszon is jól, jobban használhatóak. Sajnos nagyon sokan hirtelen felindulásból beruháznak a laptopokba, többnyire első alkalommal, és rájönnek hogy nem jól választottak. Sok mindent kell figyelembe venni, és csak azután venni.
Az N200 esetében a BIOS-ban kell egy dolgot beállítani a merevlemezzel kapcsolatban, onnantól kezdve ugyanúgy megy rá XP (és gondolom Vista is) ahogyan egy asztali gépre (haveromnak én telepítettem).
Ja és még vmi: sztem a legtöbb embernek ideális választást jelenthetnek az újdonsült net-bookok (esetleg a net-topok is). Ha azt nézzük többnyire mire vannak használva a gépek, ezek 80-90%-ban tudják, amit kell, sokkal praktikusabb méretben, és alacsony áron.
-
Kleroo
veterán
válasz
marcias #3491 üzenetére
a webkamera pont ezért kell bele, mert nem akarom külön hurcolászni, még ha picike is.
csak nem értem, hogy miért van az, hogy webkamerásat csak oprendszerrel kapni., ami az oprendszer nélkül kb 125lenne.
te mire használod a sulis életben? mert én ezt csak kitaláltam, de nem tudom mi lenne a konkrét hasznaNehéz oprendszert felrakni?
-
euclio
tag
válasz
Kephamos #3476 üzenetére
Monitortisztítás:
A Lenovo honlapja szerint izopropilalkohol és desztillált víz 1:1-es keverékével lehet tisztítani. (izopropilalkoholt régen minden gyógyszertárban árultak, nemrég kb. az 5.-ben kaptam -- persze oda kellett volna elsőre bemenni). Ld. http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=MIGR-63110
A Samsung, vagyis az egyik legnagyobb LCD-panelgyártó ugyanakkor többek között max. 10%-os ecetes vizet (nyilván desztillált vízzel) ajánl pucolásra. Ld. http://erms.samsungusa.com/customer/sea/jsp/faqs/faqs_view.jsp?PG_ID=1&AT_ID=5594&PROD_SUB_ID=28&PROD_ID=-1
Mindkettőt próbáltam, kb. egyformák, ami nagyon számít, az az, hogy milyen kendővel próbálkozol, mert a Lenovo fényes LCD-je csíkos marad a legtöbb esetben. Ami nálam bevált, az a 3M mikroszálas törlőkendő; innen lehet rendelni pl. olcsón jót (ingyenes postázással): http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6816
A nedves tisztítás előtt porecsettel és/vagy levegővel portalanítani kell, nehogy valami karcolós legyen rajta.
Bolti LCD tisztító kendőt én nem mernék használni, ki tudja, hogy mivel van impregnálva, plusz jóval drágább, mint a fentiek.
-
válasz
marcias #3490 üzenetére
Én Acer Aspire olcsóra (5315) gondoltam, hogy a Travelmate szária olcsó része (5310) mennyire időtálló, nem tudom, de anno nekem is ezt ajánlották Aspire helyett... Most tényleg tanácstalan vagyok. valószínű a helyszíni elemzés dönt, megnézem ez milyen, az milyen (Lenovo vs Dell), és úgy döntök...
-
marcias
őstag
válasz
spyduck #3485 üzenetére
Sztem azért ez a hasonlat erősen sántít. Normál használat esetén egy Acer is tökéletes lehet. Egy TP előnyei akkor jönnek ki, ha szélsőségesebb eseteket veszünk, esetleg még akkor, ha annyit nyúzzuk, mint ahogy azt egy asztali géppel tennénk. Nem értek tehát egyet avval, hogy van a TP és van a "többi" gép, nem kell leszólni, lebecsülni egy Acer Travelmate-et sem, használtam már, és nem sz@r.
-
duni84
aktív tag
válasz
buherka #3486 üzenetére
én spec jópárszor már rátapostam az enyémre ...
rendszeresen korahajnalig dolgoztam, aztán csak leraktam az ágy mellé a gépet .... amikor reggel kómásan keltem, akkor meg általában akkor vettem észre, h ezen állok, amikor leléptem róla
amúgy a tp tényleg bírja a strapát ( habár már 2db t60 is meghalt nálam, de ezt én a szériára fognám ... szerintem valaki másnaposan ment be dolgozni, amikor ezt a 10-20 darabot rakta össze a soron, mert másoknak nincs bajuk, csak akiknek a sn közeli az enyémekhez
)
egyedül a kilógó nagyobbik akksi, ami sérülékeny rajta ... a többit ütni-verni-esőben kint hagyni nyugodtan ... meg is érdemli a mocsok!!
-
Kleroo
veterán
Sziasztok. n200 vásárlására adom a fejem. most vágok bele a fősuliba, gondoltam nem árthat(bár arra még nem jöttem rá mi hasznát is veszem majd,de mindegy
)
csak nem találok optimálisat. az alábbi szempontok nem akarnak találkozni:
-2magos proci
-2giga ram
-webkamera
-ne legyen rajta op
-130 alatt legyen.
valaki segítene?
amúgy nehezebb rárakni "olcsó"oprendszert, mint a sima gépekre?
-
válasz
spyduck #3485 üzenetére
és Lenovo hogy áll csavar és anyák szempontjából? (ennyire hulladékok az Acerok?) Nekem kell a tapipad, valahogy Thinkpad ellenszenvem van, olyan ronda a jobb szélén az az IBM felirat, nekem a Lenovo jobban bejön, jó persze, jók voltak a videok, de a beázás azért durva volt, az nem a strapabíró burkolaton múlt. Ennyiből másik gép is kibírja, ha végig ki van kapcsolva, és utánna szervízben kitisztítják (csak az akksi ne legyen zárlatos...). Jó, hogy mindenki így dicsőíti, de én akkoris N200 melllé állok (na és Toshibával mi a helyzet? Néztem egy A300-1G2, soha nem venném meg, mert drága, 160e). De úgy általában erről egy szó sem esett.
-
marcias
őstag
Cerkás változatokban nincs webcam, a többiben van.
3483: két jó haveromnak is ilyen van, sztem az N200 teljesen átlagos minőségre. Van benne pár jó megoldás, és néhány zavaró apróság, de ezekhez hozzá lehet szokni. A TP-knél megszokott masszivitás talán egyedül a zsanéron figyelhető meg, mert az elég jól tart, de pl a burkolatok, főleg a külső szürke, elég rossz minőségőek, sérülékenyek, kopnak, és a műanyag is igen vékony alul, és a fedélen is (értsd: ujjal megnyomod, és hajlik). A belső már elég jó, a billentyűzet ebben a kategóriában 5-ös, és a tapipad is igen jól használható. Trackpoint nincs. A kijelzője szintén nem nagy szám, de a mezőnyhöz képest nem rossz. Ami zavaró az a ventiszabályzás, ha görgetsz, vmiért automatikusan bekapcsol, amúgy viszont nem hangos. -
-
válasz
spyduck #3477 üzenetére
Gondoltam, hogy ez a Rollcage lesz benne (hogyne olvastam volna az írásod, az adta az ötlete az N200 felé). Hogy őszinte legyek, nekem nem tetszik, egyrészt nuku touchpad, másrészt az a pöcök valami irtó ronda a billzet közepén. (pl vonaton érdekes lehet vele egerészni, proci is gyengébb, és csak egy giga ram van benne. Összehasonlításképp mondom az N200al szemben. Nekem nem törébiztos gép kell, hanem tartós. Ha az N200 nem esik szét két-három év múlva, akkor jó.
-
Kephamos
addikt
Ti hogyan szoktátok tisztítani az n200-as monitorát?
-------------
Quake 4 elfut szerintetek? c2d@1800Mhz, (512Mb ram, Intel x3100) -
Kephamos
addikt
Ti hogyan szoktátok tisztítani az n200-as monitorát?
-------------
Quake 4 elfut szerintetek? c2d@1800Mhz, (512Mb ram, Intel x3100) -
-
mondta neki, hogy lenovot semmiképp, mert azt nem ajánlanák senkinek, nem jók, gyorsan meghibásodnak. Ekkora badarságot még nem hallottam, semmi baj a lenovókkal.Én is lenovót használok,s nem tapasztaltam semmilyen hibát. Nem is olvastam sehol,hogy sok lenne a meghibásodás.Nagyon jól összerakott gépek.
-
buherka
addikt
válasz
spyduck #3469 üzenetére
Hi-hi
...jól teszed
(#3468) htmtimcsi ...aham...és úgy miért nem lehet megcsinálni a Vista-t, hogy ne kelljen klikkelgetni és kikapcsolni mindenféle szarságot, hogy hozza az elvárt sebességet?
Én nem egy éjszakát áldoztam rá, hogy kikapcsoljam a lassító dolgokat a Vista-ban.
Sikerült valamelyest helyrepofoznom...de így sem tudom megszokni. -
A szépségre van egy Vista Inspirat nevű progi, XP-ből Vistát csinál, mindezt eléggé jó hatásfokkal csinálja, de van több téma is, ami eléggé jól utánozza a Vista külsejét (Pl a Vistaperfection vagy a Royale Vista. Privátozok egy taggal, aki szintén olcsó notit akar, ő Dell 1525 M550et fog venni, mert két boltos (ahol rendszeresen vásárol, szerinte megbízhatóak), mondta neki, hogy lenovot semmiképp, mert azt nem ajánlanák senkinek, nem jók, gyorsan meghibásodnak. Vélemény erről?
-
htmtimcsi
tag
válasz
spyduck #3464 üzenetére
"tetszett, mert szép" látszat olykor megtévsztő.
"Úr isten gyerekek, ez a Vista egy borzalom. " erre nekem 2hét se kellet,sajnos. de gratulálok a kitartásodhoz hogy ilyen "sokág" bírtad vele.
"Minden megkérdez" ezt ki lehet kapcsolni.
a sok ramot eszik meg a superfetch miatt van> ki lehet kapcsolni. csak akkor ha mindent visszaállítasz akkor ott leszel mintha xp-t raknál fel.a vista click-click+user barát. tehát mindent tiltunk amí a rendszert kicsit is módosítja, de nehogy gépelni kelljen 1 sort is, és nehogy megkeljen tanulni a rendszer müködéstét, inkább maradjon tudatlan a user. következménye: a user 10év alatt megtanul clickelni, mint az állat, nem olvassa el hogy mit ír ki, mert a "rossz" clicket a rendszer lefagyás/rendszerösszeomlás után "megjavítja",visszatölti az eredetit.
szóval a windows butít is. engem mint sokan másokat idegessé tesz. már el is képzeltem hogy szívrohamot kaptam és a kórházban fekve csak annyit fogok kérdezni a dokitól: "túl fogom élni a windows támadást?" -
buherka
addikt
Milyen TV-re próbálod a jelet átvinni LCD-re v. sima katódcsöves-re?
És milyen S-video kábellel próbálkozol, mert az sem mindegy.
AV bemeneten vagy Componens?
Az új 7 pines kábellel nekem sem sikerült...egy régi 4 pinessel már jó volt.
Nálam az volt a baj, hogy állandóan fekete-fehér volt a kép, hiába állítottam Pal rendszerre a jelet. -
buherka
addikt
válasz
spyduck #3464 üzenetére
Kb. nálam is eddig tartott a varázs...talán inkább 1 hétig.
Ahogy felraktam az XP-t...azt hittem újjászülettem. Tény hogy egy jogtiszta Vista van a notimon, de ahogy mondod...egyszerűen botrányosan lassú....kuka!
Szépnek szép...de ide az kevés.
Rakjad vissza a jó bevált XP-t...ne szivasd magad -
hulkel
csendes tag
Pár napja vettem egy Lenovo n200 Notit.
Egyszerűen nem bírom rávenni, hogy kiadja s-videon a jelet tv-re.
Semmi meg se nyikkan. Xp van.
Valaki tudna segíteni? -
spyduck
nagyúr
Úr isten gyerekek, ez a Vista egy borzalom. Már 2 hete használom de egyszerűen utálom. Eleinte tetszett mert szép. Minden megkérdez, lassú mint a dög pedig 2giga ramom meg dualcore procim van.
-
htmtimcsi
tag
válasz
Yodafon #3459 üzenetére
küszöbb hőmérsékletek vannak:
42 alatt kikapcsol teljesen
42<x<51 1fokozat
51 2esfokotzaté
61 3fokozatba kapcsol
aztán van még 1 vagy 2fokozat de ahogy 75-80fok felé megy kiakad a szabályzó. és állandóan 0fok írodik be, valami a szabályzó progin nem müxik jól,bár ezt a hőfokot nem valószinű hogy eléri(bár én összehoztam).
nekem most 66foknál kapcsol be 1es fokozatba és 62fokig hűti vissza.
-
válasz
Yodafon #3461 üzenetére
Lassan kezdek félni, hogy ebben a típusban nem lesz webcam, pedig az általam megkérdezett pécsi boltban lévő típusban állítólag van...). Van Symbianos telóm (N82), viszont valami eszméletlen tré ez a moibiola, mert úgy rendesen szaggat áz ávitel (80%-on próbáltam). Oh, és az előző hosszászólásban rosszul írtam a mag nevét, nem Mermom, hanem Merom. Most vettem észre, bocsi. Tehát webcam nincs, de mikrofon van. Érdekes...
-
Yodafon
őstag
Hy köszi a kielégítő választ. én a laptop.hu-n vettem, mert pont előtte árazták le 119900-ról 109900-ra. Webkamera viszont nincs benne, de ha van egy symbianos telód (pl. N73) akkor tudod használni webkameraként a bluetoothal és a mobiola progival.
-
válasz
Yodafon #3459 üzenetére
Pár kérdésre tudok válaszolni, és párakt kérdezek is.
1 a Dual Core egy butított Core2Duo, ez a cache (a CPU beépített gyorsítótárja) méretében mutatkozik meg, és az FSB (Front Side Bus, a CPU ilyen sebességgel kommunikál az északi híddal), a Core2Duo-k 667MHz-n kommunkálnak, a Dual Core ezzel szemben 533MHz-n nyomja, a Core2Duo-kban a Cache mérete 2-4-6MB (típustól fűggően), a Dual Core pedig 1MB (asszem van 2 megás is)-vel rendelkezik. A Core 2 Duo leginkább a cahce mérete miatt gyorsabb. Viszont a Dula Core jóval erősebb mint az azonos sebességű Celeron M (pedig azis 533MHz, 1MB cache és Merom magos), ez pedig a Dual, vagyis kétmagos felépítésében keresendő.
2. igen, de nem a lapkészlet számít, hanem a foglalat. Az álatlad említett proci (mivel Mermom magos, ez is kapcsolat a Core2Duo-val) Socket P foglalatú, erre kell figyelni (a deszka támogatni fogja).
3.Igen, azt jelenti.
6. menne rajta, de LOW beállításokkal (800x600 körül, vagy max 1024x768) (vagy mediumon, de konzolban meg kell kcsiit buherálni)
venti 50C-nél kapcsol be, de állítólag BIOS frissítés után már 60-nál (illetve a Notebook Hardware Control progival ez is szabályozható)
Kérdéseim. Hol vetted, és van-e benne webkamera?
spyduck : Ha már megjavult a neted, elküldöd a képeket? Köszi.
-
Yodafon
őstag
Hy én is most vettem egy ilyen laptopot (ty2ephv-2g) és lenne egy pár kérdésem.
1. a dual core t2390 mennyire dupla magos? miben különbözik a core 2 duotól? mihez lehetne hasonlítani a teljesítményét?
2. az alaplap gm965 ebbe bele tudok rakni egy c2d-s procit?
3. a cpu-z a memóriánál a channels ablakba azt írja, hogy dual, ez azt jelenti, hogy dual channelben megy a ramom, vagy csak mert kettő db modul van benne? és ettől mennyire gyorsabb?
4. a power managment micsoda? mert én felraktam, de csak a windows energibeállításos része változott meg, vagy ez egy külön progi?
5. a beépített mikrofonja nálatok is gagyi? mert én kipróbáltam a skype-al, de üvöltenem kellett hogy vissza tudjam hallgatni.
6. a wow menne rajta (vga: x3100)?
és végül kb. hány foknál kapcsol be a venti? mert net közben elég gyakran bekapcsol (lan-ról netezek) és nem akksiról.Köszi szépen a válaszokat.
-
asimon
tag
Szerintem felesleges azt nézegetni mennyit bír az akksi.
Nekem az előző laptopom (Fujitsu Siemens), úgy hogy soha nem vettem ki, ahol értem ott dugtam hálózatra, függetlenül mennyi volt benne, új korában még bírta bő 3 órát, most 3 év elteltével talán ha kibír egy órát. De ez így is van jól. Nem azért veszek laptopot, hogy babusgassam. Munkaeszköz, minden nap megyek, viszem magammal mindenhova!Most egy új N200-as akksi, a 9 cellás is "csak" ~28ezer forint, ami azt gondolom nem sok, még akkor sem, ha mondjuk 2 évente cseréli az ember. De aki nem utazáshoz használja rendszeresen, azt meg amúgy sem érdekli szerintem hogy 3 vagy másfél órát bír. Nem beszélve arról, hogy aki utazik, meg nem ilyen gépet vesz.
-
-
euclio
tag
válasz
buherka #3438 üzenetére
Szervusztok, visszatérnék a lítiumion akkumulátorok lelki életére -- kicsit hosszú lesz.
Az akksinak nem az elektronikája megy tönkre idővel, hanem a kémiai fele -- természetesen leszámítva azt, amikor tényleg meghibásodik esetleg az elektronika, de ez pech, mint amikor más alkatrész döglik be a gépben, maga az akkumulátor része, "a kémia" viszont tutira tönkremegy.
Ráadásul Li ion esetén nem a töltés-kisütés ciklusok számától függ a tönkremenetel, mint a Ni-Cd és NiMH akksiknál, hanem egyszerűen az idő múlásával lesz egyre kisebb a kivehető max. töltés, akkor is, ha nem is használod, hanem a polcon tartod. (Figyelem, ez nem az önkisülés, hanem a betölthető-kivehető max. töltés leromlása az idővel.) A folyamat értelemszerűen nem a használatba vétellel, hanem a gyártással kezdődik, és visszafordíthatatlan
A szobahőmérsékleten tárolt Li ion akksi évente kb. 20%-át veszti el a kapacitásának, viszont jóval kisebb a csökkenés, ha hidegebb helyen van, ezért célszerű az akksit hűtőben tárolni, ha használaton kívül van (de megfagyasztani nem szabad). És ez az oka annak, hogy miért nem célszerű a laptopban hagyni az akkumulátort, ha tápegységről megy a gép: a laptop hőmérsékletén ugyanis még gyorsabban öregszik az akksi; a legrosszabb választás persze a rendszeresen napon álló kocsiban tartani...
Ami viszont még furcsább: a másik tényező, ami az "öregedés" sebességét befolyásolja, az az, hogy milyen töltés található éppen benne. Ahogy bolcsodal írta, az a legjobb, ha 40-60% töltés mellett vesszük ki a gépből (és megy a hűtőbe).
A rátöltögetés különben nem ront a helyzeten, annyit mégis érdemes azonban megtenni, hogy pár tíz töltögetési ciklus után lemeríteni teljesen és feltölteni, mert az elektronikája az ilyen full ciklushoz képest tudja megbecsülni az aktuális töltöttségi szintet, vagyis a reális % (más típusoknál: hátralévő idő) kijelzéshez kell néha a teljes merítés - töltés.
A kivett akkumulátorokat pedig legalább évente kell tölteni, hogy ne süljön ki teljesen önkisüléssel -- van, aki kibírja ennyi ideig akksi nélkül?
A memóriaeffektus, azaz, hogy lecsökken a kapacitás, ha nem kellően kisütve kezded a töltést (azaz rátöltéskor) meg szinte nem is létezik. Ha igaz, a NiMH gyártók találták ki a Ni-Cd "ellen" bedobva a köztudatba, de még a Ni-Cd esetén sem nagyon tapasztalható normál, hétköznapi használat során. Li ionnál meg végképp nem okoz gondot.
Na, kb. ennyi.
-
spyduck
nagyúr
Halóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó
Melyik gombbal kell belépni a biosba? -
spyduck
nagyúr
Sziasztok!
Vissza akarom állítani a sata módot biosban. Melyik gombbal tudok belépni a biosba, csak mrt nyomogattam aztán mndent, és ha az megvan melyik menüpontban találom?
-
hulkel
csendes tag
Egy kis segítségre lenne szükségem. Lenovo N200
Vetten a géphez egy svideó átalakítót.
Sehogyse sikerül kiküldenem a jelet tv-re.
Ebben kérném a segítségeteket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Wise (ex-TransferWise)
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Linux kezdőknek
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Medence topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Új Dell 16 Inspiron 5630 FHD+ IPS i5-1340P 4.6Ghz 12mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- MacBook Air M1 (13", 8/256 GB) Szép állapotban, dobozával, töltőjével!
- Lenovo legion 5 gamer RTX3060 tgp130w 32gb ddr4 , 1.5 terra m2 ssd
- Eladó Lenovo Ideapad s145
- Lenovo ThinkBook 14" G7 Notebook! Intel Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVME /
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest