Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Erre jutottam én is az APU topicban.
Csak 8CU, mobil APU-kban 20-25%-kal van a 12CU-s változat alatt, de itt jobb ramokat rakhatnak mellé (60-70GB/s helyett 100 körül). Így kicsit jobban ki tudja magát futni a talán a nagyobb de nem várnék nagy változást az arányban az előzetes eredmények alapján.Így hiába kellene gpu-t tekintve APU-ból a legerősebbet választani (mert még az se annyira erős), gyenge azért a 8600G sem lesz, ár/teljesítményben meg kifejezetten jónak is tűnik nem csak a 8700G-vel szemben. 6/12 Zen4 mag meg szintén overkill szinte bárhova ahova APU-t terveznek rakni.
A 8500G viszont szintén túlárazottnak tűnik kicsit. Vagy inkább a cpu rész aránytalanul erős a gpu-hoz, jobban állna egy 4/4 felállás.
-
Jó, hát ezeket a fajta játékokat nem olyan gépen játsszuk, ami a recommended specshez van írva (mondjuk sokszor a másféléket sem).
Ez egy erősen kompetitív tac shooter, tele sweaty hárdkórokkal. Kell a stabil három számjegyű frame rate (lehetőleg alacsony frame time-okkal, és szintén három számjegyű képfrissítési rátával), ha azt akarod, hogy egyáltalán esélyed legyen bárkivel szemben, aki nem két lábon járó krumpli.
Persze kérdés az is, hogy ki érzi úgy, hogy még túl sok haja van.
-
-
-
-
válasz
Synthwave #37 üzenetére
Szvsz ahol ez tényező lehet, azok a különféle internet-kávézók, ahol CS és LoL és hasonló játékokkal játszanak. Integrálva van a GPU, tehát nem kell dedikált GPU, a terheléses fogyasztás feltehetően jó alacsony lesz (~90-100W konnektorból), és mivel ezek nem chiplet, hanem monolitikus felépítésűek, így az idle fogyasztásuk is jobb lesz talán, mint a "Raphael" chipeknek.
Én HTPC cserénél egy 8600G-n elgondolkodnék, tekintve, hogy a 7600 árában lesz, de alacsonyabbra várom az idle fogyasztást és jobb az iGPU. Már a "Raphael"-ben lévő RDNA2 is tudja a 4K@120Hz-et VVR-el, itt meg már RDNA3 lesz. Szóval ilyen felhasználásra is jó lehet.
Abban persze egyetértek, hogy átlag egyorrú felhasználónak játékgépnek nem lesz optimális, pláne, ha a használt piacot is figyelembe vesszük...
-
Akkor ezt is megvárjuk, hogy 50-60 között legyen aprón.
----------------------------------------------------------------
"Tekintve, hogy egészen épeszű iGPU van benne, amit most 80K-100K alatt külön VGA-ként nem lehetne beszerezni"
Micsoda? Ennyiért már bővensimánlazánbőséggel veszel 1080 Ti-ot, RTX 2060-at vagy GTX 1660 Supert, ezek meg hatfelé hugyozzák azt az IGP-t, és még pár tízezred marad is zsebben.
Egy jobb fajta RX 580 20 pénz aprón.
-
Sinesol
veterán
Nagyon gyenge gpu van benne, az nem hat meg, hogy ez szilardabb halmazállapotú fekália, mint a korábbi generációk. El lehet mondani, hogy a legerősebb igpu, de akkor mivan, jó az valamire? Alig-alig. Mindezt 160k-ért. Ennyiből veszel egy RX570-580-at meg egy full Ryzen konfigot és kétszer - háromszor annyi fps-ed van, ráadásul mikrolag sincs, akinek budget gép ekll, az biztos inkább arra indul. Akinek meg ez nem sok, az nem itt fog nézelődni a low end gamingban, ha meg vga amugysem kell, akkor ott a sima integrált gpu-s random akarmi, 160k-ért már van 7800x is.
-
martonx
veterán
Tekintve, hogy egészen épeszű iGPU van benne, amit most 80K-100K alatt külön VGA-ként nem lehetne beszerezni egy 8/16-os 65W-os CPU-ért nem rossz ár ez (és még a hűtő is benne van az árban).
Lehet járulékos előnye is, mint pl. az NPU (ami vélhetően semmire se lesz jó, de ki tudja, hátha).
Első CPU teljesítmény teszteket várom, a Ryzen 7 5800x + GTX 1070 Ti-omat simán lecserélném egy 8700G-re, ha a CPU valamivel gyorsabb lesz, mint az 5800x. -
DaVE-1
senior tag
[AMD Announces Ryzen 8000G Series Desktop APUs, Select Models Feature Ryzen AI]
8700G 329$ ~160K lesz itthon -
-
martonx
veterán
A 3D cache jogos, arra valóban kíváncsi lennék, hogy egy erősebb iGPU-val mit tudna. Bár sejtem ott meg a tranzisztor büdzsével, fogyasztási limitekkel lehet esetleg gond? Nem vagyok egy CPU/GPU architect.
Elméleti szinten akár tök jó is lehet.
Ahogy a sávszélesség hiányon több DRAM csatorna használatával is lehetne segíteni. 2 csatorna helyett mondjuk 4.
Persze gagyi laptopokban mai napig is előfordulnak az egy szál dram lapok... -
Oliverda
félisten
Ideje lenne már elfelejteni a "SoC APU" marhaságot. Az összes APU SoC, a Zen 4 óta pedig szinte kivétel nélkül minden rendszerchip.
-
sb
veterán
Nade jöttek a HBM-el anno, hogy a vram gyors lesz. Aztán lett cache-elt mód, az is elég volt, Inf cache-es gpu-k, pár MB mérettel. A HBM persze drága, menet közben a 3D cache is megékezett.
Szummázva: 16-32GB inf cache elég az integráltaknál erősebb gpu-khoz, közben ott is figyel már az X3D procikon a többszöröse. A sávszélességhiányos* igpu-k mellé akkor elég jól elférne és sokat dobna.
Közben meg azért lassan megérkeznek a 120GB/s körüli sávszélességhez azok is a korábbi gen 50-60GB/s-éről. Ezek pár éves belépő kártyák sávszélességei és azóta sokat javult a kihasználás, tömörítés is. Szerintem arányában most kb. ott járunk mintha az akkori 40-60GB/s APU vs 100-120GB/s belépő dvga-k helyett 150-160 körüli lenne a sávszélesség. És amellé jönne a cache.
-
martonx
veterán
Pedig de
szerinted a cu-kat mi látja el adattal? Szerinted a VGA-knál miért három fontos adat határozza meg a sebességet? Cu-k száma, memória sávszélesség (egyszerűbben sebesség), memória mennyiség?
Minél több Cu-d van, annál több memória kell, az annál több adat mozgáshoz pedig annál nagyobb sávszélesség.
Igpu-nál ráadásul még a CPU is ugyanebből a memóriából dolgozik, ami tovább szűkíti (pontosabban cél hardvereknél mint pl. konzol vagy apple tágítja) a lehetőségeket.
Azaz semmi értelme az egekbe emelni igp-knél a Cu-k számát, ha csak unatkozni fognak. -
DaVE-1
senior tag
Én nem értek hozzá de egy vga sebességét szerintem nem a ram határozza meg vagy igpnél igen? Mert szerintem az hogy vannak szintek pl 4 cu 8 12 stb és nő a sebesség ott sem a ram miatt növekszik.. Szóval lenne ebbe még bőven kraft..csak kinyírná a különálló vga szegmenset
-
Sinesol
veterán
válasz
Synthwave #13 üzenetére
Dota-ra szerintem kevés lesz, főleg hogy a közös memória meg a kevés L3 miatt rángatni fogja a memóriavezérlőt, emiatt a procit is, ami pedig nem tesz túl jót egy cpu-heavy játéknak, egy mikrolaggos f.shalom lesz az egész, az 5600G-t próbáltam, játszhatatlan volt. Mivel csak DOTA2-vel játszom, az RX570el bőven elvagyok, ez bőven elég 4K felbontásban olyan 80-90 átlagfps-re ha kilövöm a csilivili extrák kb felét.
Most megnéztem ugyanezt 1080p-ben, ott folyamat ugrál 140-170 között, nagy harcokban 120-130, néha 90-100 körülre beesik pillanatra. Ha 1080p maxot nézek, akkor 140-150 körül ugrál, nagyobb harcokban 110-120, pillanatnyi drop ugyanugy 90-100fps. 720p továbbra is maxnál is marad a pillanatnyi drop 90-100, 160-170 közt ugrál, nagyobb harcokban 130-150fps. Mindez egy 5600x és 16GB ram mellett.
Főleg cpu limit látszik, de ahogy megyek lejebb a felbontásal, főleg 720pre lemenve több lesz az átlagfps, szoval van itt gpu limit is . Az érkező apu meg ki tudja mennyire lesz az RX570-től is, plusz ugye a cpu is tippre gyengébb lesz, mint az 5600X. Na és akkor asszem a sweet spot ma a WQHD. WQHD maxot megnéztem most, ott már gpu limit miatt szerencsére nincsenek folyamat ugrálások 100-110 körül fixen megvan, nagyobb harcoknál 86-88fps betonstabil.
Lol-ra viszont biztos elég lesz, az egy számológépen is elfut. -
Geller72
veterán
válasz
Synthwave #13 üzenetére
Szerintem kolléga nem arra gondolt, mint te, amikor sportot emlegetett. Persze lehet, hogy de, ennek ellenére szerintem meg az esportos gammák normál, otthoni felhasználóira gondolt. Azaz pl. rám, aki mondjuk (nem versenyszerűen) wotozik, lol-ozik, vagy bármi egyéb, annyi különbséggel, hogy a legtöbben szeretnének ezekkel a játékokkal játszani, de nincs 800k pénz a cihában pont erre, viszont nem több 100 fps-el, hanem mondjuk 60-al ugyanúgy tudnának játszani, olcsón.
-
ddaydome
senior tag
Szerintem ennek leginkább fizikai korlátja van. Mégis hova férne el?
Vagy nagyobb l3 vagy grafika. Nekem már sorban a 3. APU-s gépem van, most 5600G és hidd el jó cuccot adnak a proci mellé.
Nekem sokszor volt gond régebben, hogy ilyen-olyan oknál fogva nem volt VGA a gépben és azóta csak ilyet veszek, mert ha nincsen plusz VGA, akkor azzal is elkaristolok.
De sajnos nem lehet minden egyszerre..... Nem lehet nagy l3, de közben legyen jó grafiksz, meg legyen jó ára is. Ilyen nincsen. -
törölt tag
Eredetileg arról volt szó, hogy négy-hat magos prockók mellé kerül izmosabb igp, az izom prockókhoz csak alap igp, mert úgyis vga kártyát nyomnak mellé.
Mondjuk am5-be jöhetne már bármilyen apu, meg belépő poci, mert most konkrétan csak gémer gépet lehet rá építeni dedikált vga-val. A belépő alaplap és ram ára normalizálódott, csak nincs mit nyomni a prockó foglalatba.
Ami az alsó vga szegmenst illeti, azt mindkét oldal 10 éves hulladékkal kívánja lefedni, nem konkurencia az apu igp.
Sajna az amd leginkább konzol és szerver alkatrészeket gyárt és csak a maradék kerül egyéb polcokra (szerintem). -
DaVE-1
senior tag
Egyszer végre istenigazából elengedhetnék az igp erőt jobban. Ha csak limitált db számban ,de megmutatni mit is lehetne ezekből kihozni. (Tudom saját alsó vga szegmensre veszély lenne,de jó lenne látni)
Belegondolni hogy ezek 65wattosak csak és mondjuk ha lenne pl 100-120watt nem csak 12 cu hanem több amíg ez a + 60 watt elbírna..mi durvaság lehetne -
Ezek mellé amúgy a drága, magas frekvenciájú ramok dukálnak, hogy kihozza a benne rejlő teljesítményt. Budget áron budget konfigban lenne ez nagy király.
-
válasz
Predatorr #12 üzenetére
Gondolom nem fog annyit enni, ha a 8600G-hez (vélhetően 65W TDP lesz) meglehetősen hasonló, notis, 35-54W TDP-s 8 magos Ryzen 9 7940HS (Phoenix) idle elvan kb 3W-ból is.
Idle consumption (red: Ryzen 9 7940HS, green: Ryzen 7 7735HS, blue: Core i7-13700H)
notebookcheck -
-
Predatorr
őstag
A 7700X-ben idle 30+ W-ot zabál az apu, több, mint másfélszeresét a 4080X-nek, azaz a gatyámat ráfizetném időm túlnyomó részében áramszámlára, amikor nem játszom. Ez valahogy kimaradt a reklámból. Akkor már egy 2080, 2-3W-tal elvan idle, és „kicsit” jobb játékra.
-
Csupingo
veterán
Ezekben az új procikban szerintetek milyen erővel fog bírni az erősebbik igp? Melyik ismertebb vga szintjén lesz?
-
-
Micsurin
nagyúr
16-os L3...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Geekbench adatbázisában bukkant fel két mérés folyománya, amikben az érkező chip fontosabb specifikációi is látszódnak.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Fotók, videók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SörcsaPH!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest