Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Tehát neked számít. (bár lehet, hogy real-life nem fog ha kiméred, lásd PCIe 3-4-5 tesztek).
Másnak meg más. Van akinek 16 mag alatt nincs élet, másnak 30TFLOPS gpu alatt, megint másnak meg kompakt méret és kisebb fogyasztás felett nem játszik valamilyen megoldás.Gyakorlatilag olyan termék pedig nincs ami mindent tud kompromisszum nélkül. Ezek az APU-k nem erre a célra jöttek sajnos.
Egyébként a PCIe-s SSD teszteknek tényleg érdemes utánanézni mert nagy a szórás valós sebességben ami legkevésbé a csatolón múlik.
- Aki szekvenciális sebességre veszi ott az SSD-knél a cache meghatározó, hiába 7-14GB/s van ráírva, nagyobb átvitelnél még a 3.0-át sem érik el sokszor.
- Random (4k) elérésnél - ami gondolom neked számít - ott meg sok más is bejátszik, pl. a cpu és az energiaséma. Ha a cpu valamilyen energiaséma szerint visszavesz (órajel, magok altatása, bármi... sőt a PCIe visszalassítása is benne van a Win energiasémákban) mert nincs terhelés, hiába megy az IO, ott is a töredéke jön ki a gyárilag ráírt teljesítménynek.Ez most inkább fordítva tanács: ha számít akkor gyors SSD kell alá, az nem kérdés. De érdemes mást is megnézni mert nem mindig jön ki out of the box ami rá van írva.
-
sb
veterán
Ez így jó érv.
Bár én továbbra is hozzátenném a felhasználást. Ha nincs értelme akkor nem biztos, hogy kell és 3 év múlva lesz. Ezt látod szerintem a hw-ben is kódolva: ami nem a legfrissebb feature-ökkel jön azt nem véletlenül rakják össze úgy, adott célra jó lehet és másra nincs szükség, valószínűleg nem is lesz.szerk: Nekem sem volt szimpi a PCIe 4.0 kihagyása az előző genből, most mégis itt ülök az egyik leggyorsabb 4.0-s SSD-vel egy 3.0-ás gépben. Majd váltok lassan és biztos hoz is de azért annak sincs akkora előnye így utólag sem. Máshova meg még kevésbé tenném, pl. notiba.
Ha ez az egy különbség két hw között akkor nyilván a jobbat választom ilyen szempontból is, de ritkán van tökéletes megoldás. Vannak más érvek is. APU helyett kis dvga-s rendszernél vagy Intelnél meg másban kötöttem volna kompromisszumot ha ragaszkodok a 4.0-hoz. -
sb
veterán
Nem mondom, hogy be lehet zárni a platformot vagy hogy szerencsés lenne, de ha elég széles a piac akkor biztosan jobban rámennének az optimalizációra. Lásd konzol (ami nyilván tök speciális előnyökkel bír), vagy Apple M1/M2 saját architektúra, gpu rész...
Plusz az integrációnak vannak egyéb előnyei, itt is a ram sávszélesség a bottleneck mindig, amire már van logikai (inf. cache) és fizikai (tokozási) megoldásuk. 65-95W-ig még jó nagy kraft ki tudna jönni a maihoz képest pluszban. Fölé nem is kell szvsz menni, ezzel kb. a teljes normál noti piacot le lehet csapni, de még a gaming notik 2/3-át is.
Akkor azért lehetne extra előnye is a piac letarolásának.Dvga-ban meg szerintem tévedsz, most jött épp alsó szegmens is 6400/3050, de egyrészt sokaknak ez is overkill, HTPC-be, átlagos célra, játék nélkül feleslegesen erős, sokat fogyaszt. Cserébe ritka amikor jön egyáltalán valami, már a GCN 2/NV 1050 körül elkezdtek elmaradozni az új dvga-k, 3-4-5 évig az előző széria átnevezése ment vagy kihozzák még pár fejlesztéssel ugyanazt, lásd még aktív, sőt új Vega IGP-k. Szóval támogatásban se voltak sehol...
Vársz HTPC-be feature támogatást 35-50W-ból és 4-5 év eltelik mire jön egy feleslegesen erős 75W-os akármi ami akkor mint az egész addig gép. -
DaVE-1
senior tag
Sokkal nagyobb? 65 watton szöszmötelnek ezer éve és ami 2025 elején jön szerintem még mindig 65wattos lesz ami 12cu ról 40 cura pattan fel...Egy "csúcs" proci 125 wattos.. szóval azt a 60 fölös wattot ha megkapná az igp lenne itt nemulass...de mint írtam nem akarják. Pedig jó lenne akár csak ilyen limitált db számban hogy mi megmutattuk mit tudunk... De amíg az embert ez a dolog érdekli az amd-t már sajnos nem
-
Sinesol
veterán
Szerintem több gond is van vele, sokkal nagyobb lenne a fogyasztás, joval nagyobb a chip, jóval drágább is, az igp-t nem tudod cserélni, valószínűleg kevesebben vennék emiatt is drágán, plusz ugye kellene vagy 4 sávos memóriavezérkő, hogy kiszolgálja az egészet, még drágább lenne a lap is emiatt, stb.
-
DaVE-1
senior tag
Szerintem nem lenne annyira rétegigény ha el mernék engedni a igp teljesítményét..akkor elég jó választás lenne és szerintem ők is jobban járnának hogy nem kéne batár vga-akat gyártani hanem csak a prociba a cumot.
De olyan hogy jó legyen valami az usernek olyan sose lesz -
Sinesol
veterán
Annyira retegigeny, hogy mas gyarto nem is foglalkozik vele, szoval oriasi verseny, jelentős előrelépés sose lesz, nekem az is fura, hogy az AMD még összerakott egy sorozatot.
Kocagamingre joval olcsobban lehet erősebb gepet összerakni, ha meg csak kép es aktualis kodekek tamogatasa kell, azt tudja akarmelyik par evnel nem regebbi proci, amiben van igp. -
DaVE-1
senior tag
Kint vannak már az arcos intel IGP-s procik is.. igaz a 8700G ketté hugyozza őket.. de van ahol nem sokkal marad le.. Szóval ha az intel összekapja magát még akár az amd fölé is tudna kerekedni... AKÁR.. de egyelőre igp téren nem veszélyezteti semmi az AMD-t
-
sb
veterán
Szerintem ez annyira rétegigény (belevehetjük az 5.0-át is), hogy kb. nem is mérhető.
Nekem van itthon egy desktop APU-m (5600G) és egy NAS/mindenes kis szerver, anno 200GE-vel, azóta 4650G-vel.Gyk. azért szórtam tele 2-3db SSD-vel mert üres az egész gép. Dvga-t sem látott (pedig van a polcon) meg más kártyát se kb. 10+ éve. Egy x1 LAN-t is beletettem LAN teamingre de aztán úgy is maradt (routercsere után nem támogatott, kábelezni sincs kedvem 2Gbps miatt) és a maradék is olyna alapon lett feltöltve 512-1TB-os SSD-kkel, hogy ha már ott állnak a slotok (üres PCIe lane-ek), akkor miért ne. De ha komolyan kellene akkor nyilván cserélnék nagyobb SSD-kre ebben az esetben is.
De NAS-ra egyébként sincs sok létjogosultsága szvsz az SSD-knek. Elég extrém setup kell ha ez szükséges. Ha kellene én biztos nem is NAS-ba raknám hanem desktopba, ami ennyi gyors adatigény esetén már inkább WS-be hajlik szvsz és nem lesz gond a teljesítménnyel.
@martonx
Ezt az 5.0 igényt sem értem jelenleg. Ha ránézek egy SSD tesztre akkor nagy adatmennyiség gyors mozgatása esetén 100-ból 99-szer az SSD-t kell jól megválasztani a cahe alapján, nem a PCIe lesz a korlát. Kicsit hosszabban tartó 2-3GB/s feletti sebességhez már kutakodni kell.
Rövid burst-ök esetén meg matek alapján jóval kevesebbet számít az 5.0 különbsége.szerk: Dvga esetén persze borulhat a képlet. Bár 8300-8500G mellé olyasmi dvga-k valók amiket lassan x4 felett nem gyártanak. Így normál esetben még az is simán belefér.
-
A 8500G esetén nekem fájdalmas a 14/10 PCI-Express csati.
Egy 10Gbps hálókártya + 3db M.2 NVME már nem szolgálható ki normálisan, vagy ügyeskedve csak. Amúgy elég lenne a 8500G nekem is HTPC / fájlszerver célra.
Én is emiatt a 8600G felé kacsingatok, de esélyesen csak jövő hónapban... -
martonx
veterán
-
g@bo
nagyúr
Belépett már valaki a klubba?
megrendeltem a 8600g procit, de bizonytalan vagyok h a 8500 nem lenne e elég. Egy 5700g is bőven kiszolgált…
When taking the geometric mean of all 150+ benchmarks, the Ryzen 5 8500G was delivering 26% better performance than the Intel Core i3 14100... The Ryzen 5 8500G does retail for $179 to the Core i4 14100 at around $149, but with a 20% pricing premium still is delivering better performance per dollar. The value proposition is even better when looking at the Ryzen 5 8500G nearly matching the Core i5 14500 performance overall for that ~$240 processor. The Ryzen 5 8500G was delivering 12% better performance overall than the 8-core Ryzen 5 5700G processor.
-
DaVE-1
senior tag
[Ryzen 7 8700G & 5 8600G im Test: AMDs Zen-4-RDNA-3-APU vs. 5700G, Radeon, GeForce & Xe]
Pedig mennyire mantrázták hogy az 1650et is lelépi/eléri...nagyon nem. Oltári csalódás
-
sb
veterán
Még a 4.0-ás SSD-knek is alig van mérhető előnye - persze azt már nem hagynám ki 3.0 helyett, de az 5.0 kb. semmit nem hoz pluszban. Cserébe elég necces hűteni, hajtani.
És akkor visszakanyarodva a budget témakörhöz: én máshogy fogalmaznék, más a célcsoport. Ha neked gyenge a gpu és a cpu is akkor mi a ráknak vennél ilyet erősebb cpu és dedikált gpu helyett? Ez MÁSRA készül, arra meg jó.
@Cifu
Desktopon fű se nő. Csak hasra mondom de biztos 1-1 évet vártam kb. az összes megjelent APU-ra, 4650-re (OEM ugye, a kiskert ki sem bírtam várni), aztán 5600G. De notiban is nagyon neccesen jönnek ki, 5600H/U szintén nehezen jött meg (Mo-ra főleg), a Phoenix is csúszott... de a desktophoz képest legalább ott vna miniPC-kben. Általában sokkal jobb körítéssel mint amit a méregdrága AM5 lapok tudnak mellé.Kb. erre lehet lőni ha akar valamit az ember és úgy tűnik nem is változik. Ill. de, Strix Halo-ra nem tennék pénzt, hogy végül megérkezik-e desktopra. Addig kihal. Vagy mi fogunk.
-
Apró probléma, hogy továbbra is első körben laptopokba jönnek.
A Phoenix is elérhető jó fél éve laptopokban, a Hawk Point csúszott, vele együtt a desktop AM5 foglalatú Phoenix is. Ezek jöttek ki most.Szóval én 2024 vége előtt nem várnám az AM5 foglalatba a Strix Halo APU-kat...
-
DaVE-1
senior tag
Hopp jövőre jön is az új brutális 40CU-s igp..Akkor ennek a mostaninak nem igen lesz sok értelme.
De ők tudják.
"A Strix Halo már sokkal komolyabb teljesítményt kínálhat, ugyanis maximum 16 darab ZEN 5 alapú processzormaggal érkezhet, amelyekhez maximum 40 CU tömbbel ellátott RDNA 3.5 alapú iGPU is társulhat. Az iGPU ebben a tekintetben több erőforrást kap, mint az érkező Radeon RX 7600 XT, teljesítmény terén azonban korlátozott lesz a mozgástere, ugyanis egyrészt az APU egység TDP kerete limitált, másrészt a rendszermemória sávszélessége is negatívan hat a teljesítményre. Az új APU egység várhatóan 55 W és 120 W közötti TDP kerettel rendelkezhet majd.
A Strix Point már akár idén debütálhat, talán valamikor az év közepe felé. A Strix Halo ezzel szemben majd csak valamikor később, jó eséllyel 2025 elején mutatkozhat be. Utóbbi a felsőkategóriás kompakt asztali számítógépek piacán rúghat labdába, ütőképes iGPU teljesítménnyel." -
Sinesol
veterán
Tesztek alapjan még a gyenge PCI-express 4-es ssd-hez kepest sincs kb semmi előnye a PCI-express 5 SSD-nek, a masolasi sebesség jobb, de mar a 4 sebessége is bőven elég.
Egyebkent meg budget cucc az az APU, az mar mas dolog, hogy az utobbi időben nagyon elszallt az AMD árazásban. 7700x teljesitmenyre nem szamitanék, 50%-al kevesebb cache, amit tovabb sulyosbit, hogy a memoriavezerlönek az igp-t is etetnie kell, igy eleve nagy bottleneck az egesz.
-
martonx
veterán
Mert egy 150K-ba kerülő 8/16 magos procit nagyon nem tartok budget megoldásnak. Attól még, hogy nem fogja leverni az új középkategóriás GPU-kat, CPU-ban nem sokkal marad el egy ryzen 7 7700X-től.
Miért ne lehetne gyors SSD-t használni mellette?
Áááááá, de faszok istenem.... -
DaVE-1
senior tag
Onnan hogy a hivatalos spec.-ban is az van hogy 4-es.
-
Csupingo
veterán
válasz
yericho800 #73 üzenetére
Igen, szerintem már bőven érezhető lenne, pláne egy ilyen erősségű kártyával fhd esetén. A 3600 szerintem kicsit kevés is mellé, biztos, hogy szépen nőnének a min. fps számok, de még a max. is. Esetleg ha kicsit még tudnál hozzá tenni, akkor egy 5700 se lenne rossz, úgy már magszámban is ugranál.
-
yericho800
aktív tag
Ultra off kérdés..
Érdemes r5 3600 mondjuk egy 5600 ugranom?
B450f lapom van meg egy 3060ti
32gb 3600mhz ram
Lenne szignifikáns ugrás vagy hagyjam?
FHD nyomulok
-
Nem fog kelleni 100e Ft-s deszka egy 8x00G-hez, hiszen a jelen információk szerint csak PCI-Express 4.0-át támogat. Tehát akkor érdemes B650E deszkát választani, ha a 8x00G utáni proci szériára váltás miatt "jövőálló" gépet szeretnél..
Egy teljesen átlagos B650 deszka elegendő, pl. AsRock B650M PG Riptide, ami ~65e Ft.
A 8700G az ~150e Ft lesz szerintem is, egy F5-6000J3038F16GX2-TZ5N RAM meg ~53, vagyis a hűtőt nem számítva 250-260e Ft körül lennél. -
DaVE-1
senior tag
Teszteket mindenképpen megvárom.Mivel ez lesz a "fő" gépem vga szempontból így a "maxot" szeretném majd kihozni belőle.
Elég lesz nekem ez játékokra. Így is egy értelmes am5-ös alaplap 100K ez a proci lesz vagy 150-160K szerintem.. 32GB ddr5 6400 55K aztán már csak így 310-nél járok majd..pont ezért nem is veszek VGA-t. Biztos jó lenne egy 7900XT de nem fogok VGA-tért kiadni 350-400 ezreket még plusszba. -
Ha megnézed, a 'Raphael' CPU-knál (Ryzen 7xx0 széria) is ezt találod.
Aztán mégis a DDR5-6400-et tudja a legtöbb, a "sweet point" pedig DDR5-6000 minél alacsonyabb késleltetéssel.Aki meg olyat ír, hogy DDR5-7000-es RAM-al kihasználható, az vagy a hasára csapott, vagy tud valamit, amit mi nem.
A 'Raphael' esetén DDR5-6400 felett (az esetek 99,9%-ban) a memória vezérlő nem tud Gear1-ben működni (vagyis DDR5-6400 esetén a RAM és a memóriavezérlő is 3200Mhz-en fog futni, de DDR5-6600-nál már a RAM 3300Mhz-en fut, a memóriavezérlő meg 1650Mhz-en, vagyis fél sebességgel).
Emiatt ott kb. DDR5-7800 vagy a feletti sebesség szükséges, hogy elérd azt Gear2-ben, amit Gear1-ben DDR5-6400-en tud a rendszer. A DDR5-8000 pedig jelenleg óriási orosz rulett és elég sok emberkének nem sikerül elérnie még megfelelő RAM kitekkel sem.
Ha DDR5-7000-et tudni fogja a 8000G széria Gear1-ben, akkor a memóriavezérlője valami ultra jól sikerült megoldás lesz...
Szóval a kérdésre attól tartok a részletesebb tesztek illetve felhasználói tapasztalatok fognak csak választ adni...
-
DaVE-1
senior tag
Nem értek hozzá,de most néztem amd hivatalos oldalán a 8700G-nél és ott ez van írva:
Max Memory Speed
2x1R DDR5-5200
2x2R DDR5-5200
4X1R DDR5-3600
4x2R DDR5-3600
Sok helyen meg írják 6200-7000-es memoria ajánlott hogy kihozza ami benne van. Most akkor mi ez? -
-
martonx
veterán
Úgy látom kelleni fog azért vas az AI PC-hez.
-
yericho800
aktív tag
XD
*. * -
válasz
yericho800 #61 üzenetére
-
-
-
sb
veterán
Azt nem tudom, a gpu-nak biztos, hogy jobb a nagyobb sávszélesség és nem igazán számít a késleltetés. Cpu oldalról nem vizsgáltam.
De ott meg más különbség is lesz. Monolit felépítés, esetleg jóval magasabb IF freki. A korábbi APU-k is jobbak voltak késleltetésben mint a CPU-k. De lesz továbbra is kevesebb L3... szóval van pro/kontra bőven.
@Synthwave
Már mióta várok egy nyolmagos APU-ra, amiben izmos IGP van
Nade ezt mondom én is. Ezekhez a gpu-khoz overkill, úgy értettem. 8600-hoz is, de ott még elmegy. Viszont a 4CU-s 6 Zen4 magos APU elég aránytalan. Általános, nemjátszós gépbe bőven elég a 4CU de oda meg minek ilyen erős CPU?Ha kívánságműsor lenne akkor én rendelnék 3 ilyen modellt:
1. 4mag+4CU, a 8500G-nél olcsóbban. Legyen mondjuk 50k.
2. 6/12+12CU 90-100k.
3. 8/16+"amennyi belefér" (16-24)CU + egy marék 3D cache a gpu-nak.A slide-okon fel szokott tűnni egy 40CU-s későbbi modell is. Az mondjuk megint a ló másik fele, de megnézném azért.
-
"6/12 Zen4 mag meg szintén overkill szinte bárhova ahova APU-t terveznek rakni."
Itt azért el tudnám viselni. Már mióta várok egy nyolmagos APU-ra, amiben izmos IGP van, hogy nyugodt szívvel kikerülhessen a gépből a dedikált VGA (még kevesebb zaj és fogyasztás).
Nagy kár, hogy anno a Kaby Lake-et úgy elkapálták... -
Nagyon jó, de a Zen4 'Raphael' számára a késleltetés fontosabb volt, mint a memória sebesség. Tehát az érdekes kérdés az lesz, hogy az APU-knál mi lesz a hasznosabb?
DDR5-6400 Gear1 alacsony késleltetés, vagy DDR5-7200/-7400/-7600/-8000 Gear2?
Mert nagyon nem mindegy sok szempontból... -
Csupingo
veterán
Így van. Nem az 1070 ereje hiányozna neki, hanem azt várná, hogy azért cpu erőben is ott legyen. Én is ezt a szűk réteget erősítem. Már 5-6 éve nem játszom, ezért a gpu nem olyan lényeges, de cpu erő sose árt, maradjon csak pattogós a rendszer. Abban nem szeretnék visszalépni. Most egy gtx 960-as vga-m van, ha annál erősebb lesz, akkor nekem akár meg is felelne.
-
sb
veterán
Azért jó lenne nem két szék közé esni. A 1070-hez nincs köze. Azóta se sikerült megérteni mit mond: azt, hogy sok neki a 1070. Tehát nem gyorsabbat akar, hanem ami elég gyors... és mellé nem is 200W-ot eszik, csak 65-100-at. (tipp: 100W-ból a 1070 se lenne olyan gyors mint 200W-ból).
Szóval ettől messze van, de egy 1650 szintre mikor megjelenik, a "mire jó: semmire!", "ad képet?!?" hozzáállás az is elég necces.
A 8700G túlárazott, én is hasonló gondolatot írtam le a másik topicban mint te. Akinek kell a kraft az tud jobbat venni. De ettől egyrészt nem szar, másrészt JÓ sok mindenre, vannak emberek akiknek tökéletes lenne. Olcsóbban.
Ettől még igaz, hogy akinek NEM ELÉG, az ennél a túlárazott árnál kap több teljesítményt máshogy. -
sb
veterán
Erre jutottam én is az APU topicban.
Csak 8CU, mobil APU-kban 20-25%-kal van a 12CU-s változat alatt, de itt jobb ramokat rakhatnak mellé (60-70GB/s helyett 100 körül). Így kicsit jobban ki tudja magát futni a talán a nagyobb de nem várnék nagy változást az arányban az előzetes eredmények alapján.Így hiába kellene gpu-t tekintve APU-ból a legerősebbet választani (mert még az se annyira erős), gyenge azért a 8600G sem lesz, ár/teljesítményben meg kifejezetten jónak is tűnik nem csak a 8700G-vel szemben. 6/12 Zen4 mag meg szintén overkill szinte bárhova ahova APU-t terveznek rakni.
A 8500G viszont szintén túlárazottnak tűnik kicsit. Vagy inkább a cpu rész aránytalanul erős a gpu-hoz, jobban állna egy 4/4 felállás.
-
Jó, hát ezeket a fajta játékokat nem olyan gépen játsszuk, ami a recommended specshez van írva (mondjuk sokszor a másféléket sem).
Ez egy erősen kompetitív tac shooter, tele sweaty hárdkórokkal. Kell a stabil három számjegyű frame rate (lehetőleg alacsony frame time-okkal, és szintén három számjegyű képfrissítési rátával), ha azt akarod, hogy egyáltalán esélyed legyen bárkivel szemben, aki nem két lábon járó krumpli.
Persze kérdés az is, hogy ki érzi úgy, hogy még túl sok haja van.
-
-
-
-
válasz
Synthwave #37 üzenetére
Szvsz ahol ez tényező lehet, azok a különféle internet-kávézók, ahol CS és LoL és hasonló játékokkal játszanak. Integrálva van a GPU, tehát nem kell dedikált GPU, a terheléses fogyasztás feltehetően jó alacsony lesz (~90-100W konnektorból), és mivel ezek nem chiplet, hanem monolitikus felépítésűek, így az idle fogyasztásuk is jobb lesz talán, mint a "Raphael" chipeknek.
Én HTPC cserénél egy 8600G-n elgondolkodnék, tekintve, hogy a 7600 árában lesz, de alacsonyabbra várom az idle fogyasztást és jobb az iGPU. Már a "Raphael"-ben lévő RDNA2 is tudja a 4K@120Hz-et VVR-el, itt meg már RDNA3 lesz. Szóval ilyen felhasználásra is jó lehet.
Abban persze egyetértek, hogy átlag egyorrú felhasználónak játékgépnek nem lesz optimális, pláne, ha a használt piacot is figyelembe vesszük...
-
Akkor ezt is megvárjuk, hogy 50-60 között legyen aprón.
----------------------------------------------------------------
"Tekintve, hogy egészen épeszű iGPU van benne, amit most 80K-100K alatt külön VGA-ként nem lehetne beszerezni"
Micsoda? Ennyiért már bővensimánlazánbőséggel veszel 1080 Ti-ot, RTX 2060-at vagy GTX 1660 Supert, ezek meg hatfelé hugyozzák azt az IGP-t, és még pár tízezred marad is zsebben.
Egy jobb fajta RX 580 20 pénz aprón.
-
Sinesol
veterán
Nagyon gyenge gpu van benne, az nem hat meg, hogy ez szilardabb halmazállapotú fekália, mint a korábbi generációk. El lehet mondani, hogy a legerősebb igpu, de akkor mivan, jó az valamire? Alig-alig. Mindezt 160k-ért. Ennyiből veszel egy RX570-580-at meg egy full Ryzen konfigot és kétszer - háromszor annyi fps-ed van, ráadásul mikrolag sincs, akinek budget gép ekll, az biztos inkább arra indul. Akinek meg ez nem sok, az nem itt fog nézelődni a low end gamingban, ha meg vga amugysem kell, akkor ott a sima integrált gpu-s random akarmi, 160k-ért már van 7800x is.
-
martonx
veterán
Tekintve, hogy egészen épeszű iGPU van benne, amit most 80K-100K alatt külön VGA-ként nem lehetne beszerezni egy 8/16-os 65W-os CPU-ért nem rossz ár ez (és még a hűtő is benne van az árban).
Lehet járulékos előnye is, mint pl. az NPU (ami vélhetően semmire se lesz jó, de ki tudja, hátha).
Első CPU teljesítmény teszteket várom, a Ryzen 7 5800x + GTX 1070 Ti-omat simán lecserélném egy 8700G-re, ha a CPU valamivel gyorsabb lesz, mint az 5800x. -
DaVE-1
senior tag
[AMD Announces Ryzen 8000G Series Desktop APUs, Select Models Feature Ryzen AI]
8700G 329$ ~160K lesz itthon -
-
martonx
veterán
A 3D cache jogos, arra valóban kíváncsi lennék, hogy egy erősebb iGPU-val mit tudna. Bár sejtem ott meg a tranzisztor büdzsével, fogyasztási limitekkel lehet esetleg gond? Nem vagyok egy CPU/GPU architect.
Elméleti szinten akár tök jó is lehet.
Ahogy a sávszélesség hiányon több DRAM csatorna használatával is lehetne segíteni. 2 csatorna helyett mondjuk 4.
Persze gagyi laptopokban mai napig is előfordulnak az egy szál dram lapok... -
Oliverda
félisten
Ideje lenne már elfelejteni a "SoC APU" marhaságot. Az összes APU SoC, a Zen 4 óta pedig szinte kivétel nélkül minden rendszerchip.
-
sb
veterán
Nade jöttek a HBM-el anno, hogy a vram gyors lesz. Aztán lett cache-elt mód, az is elég volt, Inf cache-es gpu-k, pár MB mérettel. A HBM persze drága, menet közben a 3D cache is megékezett.
Szummázva: 16-32GB inf cache elég az integráltaknál erősebb gpu-khoz, közben ott is figyel már az X3D procikon a többszöröse. A sávszélességhiányos* igpu-k mellé akkor elég jól elférne és sokat dobna.
Közben meg azért lassan megérkeznek a 120GB/s körüli sávszélességhez azok is a korábbi gen 50-60GB/s-éről. Ezek pár éves belépő kártyák sávszélességei és azóta sokat javult a kihasználás, tömörítés is. Szerintem arányában most kb. ott járunk mintha az akkori 40-60GB/s APU vs 100-120GB/s belépő dvga-k helyett 150-160 körüli lenne a sávszélesség. És amellé jönne a cache.
-
martonx
veterán
Pedig de
szerinted a cu-kat mi látja el adattal? Szerinted a VGA-knál miért három fontos adat határozza meg a sebességet? Cu-k száma, memória sávszélesség (egyszerűbben sebesség), memória mennyiség?
Minél több Cu-d van, annál több memória kell, az annál több adat mozgáshoz pedig annál nagyobb sávszélesség.
Igpu-nál ráadásul még a CPU is ugyanebből a memóriából dolgozik, ami tovább szűkíti (pontosabban cél hardvereknél mint pl. konzol vagy apple tágítja) a lehetőségeket.
Azaz semmi értelme az egekbe emelni igp-knél a Cu-k számát, ha csak unatkozni fognak. -
DaVE-1
senior tag
Én nem értek hozzá de egy vga sebességét szerintem nem a ram határozza meg vagy igpnél igen? Mert szerintem az hogy vannak szintek pl 4 cu 8 12 stb és nő a sebesség ott sem a ram miatt növekszik.. Szóval lenne ebbe még bőven kraft..csak kinyírná a különálló vga szegmenset
-
Sinesol
veterán
válasz
Synthwave #13 üzenetére
Dota-ra szerintem kevés lesz, főleg hogy a közös memória meg a kevés L3 miatt rángatni fogja a memóriavezérlőt, emiatt a procit is, ami pedig nem tesz túl jót egy cpu-heavy játéknak, egy mikrolaggos f.shalom lesz az egész, az 5600G-t próbáltam, játszhatatlan volt. Mivel csak DOTA2-vel játszom, az RX570el bőven elvagyok, ez bőven elég 4K felbontásban olyan 80-90 átlagfps-re ha kilövöm a csilivili extrák kb felét.
Most megnéztem ugyanezt 1080p-ben, ott folyamat ugrál 140-170 között, nagy harcokban 120-130, néha 90-100 körülre beesik pillanatra. Ha 1080p maxot nézek, akkor 140-150 körül ugrál, nagyobb harcokban 110-120, pillanatnyi drop ugyanugy 90-100fps. 720p továbbra is maxnál is marad a pillanatnyi drop 90-100, 160-170 közt ugrál, nagyobb harcokban 130-150fps. Mindez egy 5600x és 16GB ram mellett.
Főleg cpu limit látszik, de ahogy megyek lejebb a felbontásal, főleg 720pre lemenve több lesz az átlagfps, szoval van itt gpu limit is . Az érkező apu meg ki tudja mennyire lesz az RX570-től is, plusz ugye a cpu is tippre gyengébb lesz, mint az 5600X. Na és akkor asszem a sweet spot ma a WQHD. WQHD maxot megnéztem most, ott már gpu limit miatt szerencsére nincsenek folyamat ugrálások 100-110 körül fixen megvan, nagyobb harcoknál 86-88fps betonstabil.
Lol-ra viszont biztos elég lesz, az egy számológépen is elfut. -
Geller72
veterán
válasz
Synthwave #13 üzenetére
Szerintem kolléga nem arra gondolt, mint te, amikor sportot emlegetett. Persze lehet, hogy de, ennek ellenére szerintem meg az esportos gammák normál, otthoni felhasználóira gondolt. Azaz pl. rám, aki mondjuk (nem versenyszerűen) wotozik, lol-ozik, vagy bármi egyéb, annyi különbséggel, hogy a legtöbben szeretnének ezekkel a játékokkal játszani, de nincs 800k pénz a cihában pont erre, viszont nem több 100 fps-el, hanem mondjuk 60-al ugyanúgy tudnának játszani, olcsón.
-
ddaydome
senior tag
Szerintem ennek leginkább fizikai korlátja van. Mégis hova férne el?
Vagy nagyobb l3 vagy grafika. Nekem már sorban a 3. APU-s gépem van, most 5600G és hidd el jó cuccot adnak a proci mellé.
Nekem sokszor volt gond régebben, hogy ilyen-olyan oknál fogva nem volt VGA a gépben és azóta csak ilyet veszek, mert ha nincsen plusz VGA, akkor azzal is elkaristolok.
De sajnos nem lehet minden egyszerre..... Nem lehet nagy l3, de közben legyen jó grafiksz, meg legyen jó ára is. Ilyen nincsen. -
törölt tag
Eredetileg arról volt szó, hogy négy-hat magos prockók mellé kerül izmosabb igp, az izom prockókhoz csak alap igp, mert úgyis vga kártyát nyomnak mellé.
Mondjuk am5-be jöhetne már bármilyen apu, meg belépő poci, mert most konkrétan csak gémer gépet lehet rá építeni dedikált vga-val. A belépő alaplap és ram ára normalizálódott, csak nincs mit nyomni a prockó foglalatba.
Ami az alsó vga szegmenst illeti, azt mindkét oldal 10 éves hulladékkal kívánja lefedni, nem konkurencia az apu igp.
Sajna az amd leginkább konzol és szerver alkatrészeket gyárt és csak a maradék kerül egyéb polcokra (szerintem). -
DaVE-1
senior tag
Egyszer végre istenigazából elengedhetnék az igp erőt jobban. Ha csak limitált db számban ,de megmutatni mit is lehetne ezekből kihozni. (Tudom saját alsó vga szegmensre veszély lenne,de jó lenne látni)
Belegondolni hogy ezek 65wattosak csak és mondjuk ha lenne pl 100-120watt nem csak 12 cu hanem több amíg ez a + 60 watt elbírna..mi durvaság lehetne -
Ezek mellé amúgy a drága, magas frekvenciájú ramok dukálnak, hogy kihozza a benne rejlő teljesítményt. Budget áron budget konfigban lenne ez nagy király.
-
válasz
Predatorr #12 üzenetére
Gondolom nem fog annyit enni, ha a 8600G-hez (vélhetően 65W TDP lesz) meglehetősen hasonló, notis, 35-54W TDP-s 8 magos Ryzen 9 7940HS (Phoenix) idle elvan kb 3W-ból is.
Idle consumption (red: Ryzen 9 7940HS, green: Ryzen 7 7735HS, blue: Core i7-13700H)
notebookcheck -
-
Predatorr
őstag
A 7700X-ben idle 30+ W-ot zabál az apu, több, mint másfélszeresét a 4080X-nek, azaz a gatyámat ráfizetném időm túlnyomó részében áramszámlára, amikor nem játszom. Ez valahogy kimaradt a reklámból. Akkor már egy 2080, 2-3W-tal elvan idle, és „kicsit” jobb játékra.
-
Csupingo
veterán
Ezekben az új procikban szerintetek milyen erővel fog bírni az erősebbik igp? Melyik ismertebb vga szintjén lesz?
-
-
Micsurin
nagyúr
16-os L3...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Geekbench adatbázisában bukkant fel két mérés folyománya, amikben az érkező chip fontosabb specifikációi is látszódnak.
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Huawei Watch GT 4, 1 Év Garanciával
- 98 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i7-13705H, RTX 4060
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest