Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pető bá'

    őstag

    válasz fecke78 #12013 üzenetére

    Szigorúan véve nem, nem 3 nap alatt döglik meg a kávé, de ha otthon felöntesz 1kg-t és elfogy mondjuk egy hónap alatt, annak a végére jelentősen romlik a bab minősége, ez tény. Az, hogy ez mennyire érezhető, mennyit kell majd álltani az őrlőn ugyanahhoz a lefolyáshoz, mennyire változik az íze, természetesen kávéfüggő.

    Egy nem singledose őrlőbe fel lehet önteni 3-4 napi adagot, ha úgy kényelmesebb neked, valószínűleg nem lesz jelentős a különbség - cserébe egy tényezőt nem zártál ki a sok közül, erre próbáljuk meg felhívni a figyelmedet.
    Ha a negyedik napon kicsit gyorsabb a lefolyás, akkor nem tudod, hogy másképp tampereltél vagy egyenetlen volt az őrlemény a kosárban, vagy... vagy.. hát minden egyforma, lehet, hogy picit többet levegőzött a kávé?
    Aztán majd elkezded megpróbálni kizárni azt, amit a legkönnyebben lehet: legyen a lehető legfrissebb a kávé, mennyi idő kimérni? 20 másodperc?

    Amit viszont félreértettél szerintem, az a mennyire drága gép kell a jó kávéhoz - egy klasszikus olasz espresso-hoz nem kell elkölteni eurók ezreit otthonra.
    Az espresso az odafigyeléstől (őrlemény mérés, pogácsa előkészítés, lágy víz, bab tárolása) lesz jó, bármilyen gépen. Nyilván megvannak a minimumok, amik alatt szinte lehetetlen (normális őrlő, normális kosár), de ezt meghaladva egy klasszik olasz espresso-hoz nem kell csoda.
    többek között ezért is fordul elő, hogy tényleg remek ipari gépekkel készítenek pocsék kávékat olyan helyeken, ahol a személyzet legjobb esetben is maximum pincér, és szándék sincs a minőségi kávé elkészítésére, egyszerűen nem értenek hozzá.

    De szerintem adj magadnak néhány hetet, mielőtt ilyen sarkosan fogalmazol, hogy fingreszelés meg kioktatás :) Hidd el, mindenki a saját tapasztalatai alapján próbál segíteni, hogy elkerüld a zsákutcákat.

  • kmarci25

    veterán

    válasz fecke78 #12013 üzenetére

    Szerintem tekintsünk el a stílustól, mert azt túl sok minden befolyásolja (az író/olvasó aktuális lelkiállapota, szóhasználata, érzékenysége stb.).
    Ha csak magát az információkat nézzük, hidd el, hogy mindenki segíteni szeretne. És igen, ez sokszor fingreszelésnek tűnik, én is annak éreztem, mikor elkezdtem ezt a hobbit. Én is elborzadtam, hogy 50 ezernél kezdődik egy őrlő, amivel érdemes próbálkozni, és akkor az kézi, és a piac alja. És hogy 150-nél a gép. És manapság már 12 ezernél egy kilós kávé, amit érdemes megkóstolni. Igen, ebbe a hobbiba (is) számolatlanul lehet önteni a pénzt, még akkor is, ha csak az alapokra lősz.
    Ez sajnos ilyen. Nincs azzal baj, ha valaki szereti a sárga csibót a 20 éves, soha ki nem tisztított szarvasiból. De ha már van jó géped, őrlőd, ráadásul kérdezel, informálódsz, akkor fogadd is el a válaszokat.
    Ami itt viszonyítási alap, az nem a kisvárosi "cuki", hanem bármelyik specialty kávézó, ahol sajnos már 1500-2000 ft körül van egy dupla presszó, de az olyan is. És ott nem fogják a harmadik napja az őrlőben álló kávét ledarálni neked, mert nem az a szint. (A pékség egyébként tök jó hasonlat, a kézműves pékségek, meg az albán pékségek közti különbség - minőségben, árban - nagyon hasonló.)
    Szóval ne vedd bántásnak, meg sznobságnak, még akkor sem, ha éppen annak érzed. Nem muszáj megfogadni, amiket olvasol, de senki sem akar félrevezetni.

  • danbenzin

    csendes tag

    válasz fecke78 #12013 üzenetére

    majd szombaton próbálkozhatsz tovább, vagy mivel van egy komolyabb felszerelésed, a korrekt használatához befizethetsz egy iskolázásra is akár. persze érezheted azt is, hogy nincs rá szükséged, legalább vedd fontolóra. cipőt fűzni is valaki megtanított

  • válasz fecke78 #12013 üzenetére

    Igen, 3 napos bontott kávéból én köszönöm nem kérek. Gondolom te sem veszed meg a pékségben a 2 napja sütött croissant. Ez egy ilyen műfaj, ezek nem állnak el bontva hetekig hónapokig. A sarki kiskocsma nyilván nem fog szarakodni a naponkénti friss kv betöltéssel.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés