Hirdetés
- Az USA elzárta Kínától az NVIDIA legnépszerűbb AI gyorsítóját
- Két billentyűzettel indít a beviteli eszközök piacán a be quiet!
- Laptop takarítás otthon? Így csináld biztonságosan!
- Ne várd meg, míg kikapcsol! Laptop hőproblémák röviden - Tech Percek #2
- Prezentálta a GeForce RTX 5060-as sorozatot az NVIDIA
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- Prezentálta a GeForce RTX 5060-as sorozatot az NVIDIA
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Mini PC
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Az USA elzárta Kínától az NVIDIA legnépszerűbb AI gyorsítóját
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #1100 üzenetére
Szóval ezért kérdeztem, hogy ismeri -e valaki, hogy hol van leírva, hogy szja/tb/szochó kapcsán melyik dátum alapján kell dolgoznia. Csak nagyon elkanyarodtunk. Közben egyébként egyik pénzügyi ügyintéző ismerősöm is teljesítés dátumát mondta. Szóval az onya valsz nem csinálja rosszul.
Ráadásul ígyis úgyis 0 jön ki, csak bosszantott, hogy csűrcsavarás van.Katához annyiban kapcsolódhat, hogy ott sem biztos, hogy a normál szabály számít, ha valaki katázva szerződik folyamatos teljesítésre.
-
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #1098 üzenetére
persze, hogy az. Ráfordítás alapú üzemeltetési feladat. Hónap lezárásakor lesz összeg az órák alapján, utólag. 30 napos fizetési határidővel.
e) ha a fizetési határidő időpontja az elszámolási időszak utolsó napját követi és az az elszámolási időszak utolsó napját követő 60. nap, vagy azt megelőző időpont, akkor a teljesítés időpontja a fizetési határidő
Például ha 5 órám volt augusztusban és jóváhagyják és szept 8án kiállítom a számlát, akkor a fizetési határidő okt 8a lesz. Így a teljesítés dátuma is okt 8. Mondjuk átultalják szept 25én. Az onya pedig az onlineszámlában látszó szeptemberben kiállított számlát nem szedi fel 2458 ürlap generálásakor, mert a teljesítés októberi.
-
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #1096 üzenetére
a folyamatos teljesítésnél az vicces, hogy például augusztusi óráimat szeptemberben számlázva 30 napos fizetési határidővel, a teljesítés októberi és szja előleg és adóknál októberben számít, pedig már kifizették szept végén. átalányadónál.
De katánál meg ezek szerint nem a teljesísítés, hanem az átutalás napja szerint kéne beszámítani (pl év végén limitnél). De ott is attól függ, hogy kata keretbe vagy alanyi adómentes keretbe, mert az is más dátum szerint megy.
Sima számláknál a teljesítés dátuma megelőzi a fizetési határidőt és teljesítés dátum után érkezik be.
Feleslegesen túl van komplikálva, csak azért, hogy csomó ember ezen dolgozzon öncélúan. Az mondjuk nagy előrelépés, hogy készültek erre állami rendszerek és remélhetőleg azok a jogszabályokat betartva végzik a számításokat - bár a felelősség továbbra is a miénk.
-
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #1093 üzenetére
Ez most pont nem kata volt, de gondoltam talán ugyanaz vonatkozik rá, mint amikor év végén kata bevétel csúszhat át. De úgy tűnik sokkal nagyobb a kavar.
Úgy tűnik átalányadónál a teljesítés dátum számít, ami meg vicces folyamatos teljesítésű számlánál, pláne ha másik hónapra nyúlik át már a fizetési határidő. De az onya jól csinálja, csak furcsán logikátlannak tűnik a bonyolítás.
A legtöbb helyen nagyon trógerül van megfogalmazva minden. Ahelyett, hogy egyértelműen leírnák, hogy melyik dátumról van szó, csak arról hablatyolnak, hogy melyik havi számla. De egy számlán két hónap dátuma is szerepelhet a különböző mezőkben.
-
envagyok
veterán
válasz
Lex Icon #1068 üzenetére
Van neki kb 200db
Úgy gondolta szelektál kicsit.
Rossz ötlet volt
Egy gyűjtőt nem észérvek hajtanak.
Van ismerős, porcelán babákat gyűjt, több száz van neki, bélyegből nálam is ezres darabszám.
Itt hogy valami üzletszerű, vagy nem üzletszerű, nem az eladási ár kellene, hogy meghatározza.
Benn vagyok a veterán autó klubban, több tagnak van tucatnyi autója, darabja 5-10 millió.
Megunja, kell a pénz, elad négyet, vagy megutálja a hobbit, mert már nem okoz neki örömöt, meg drága a javítás/fenntartás, vagy más hobbit talál, és mind eladja, akkor most üzletszerű volt, vagy nem? És biztos, hogy keres rajta, mert a veterán autó árak is kilőttek. Ami 4 éve 3 millió volt, az most 10.Csak kontraszképp, valaki vett 3 lakást 10 éve 30 millióért, 10 évig kiadta, kb visszajött a lakás ára közben, most meg eladja 100 millióért, és élete végéig elél a nyereségből, annak a kiadásból kellett kb 4.5 millió adót fizetnie, miközben keresett 95 millió ft-ot.
És persze ő nem üzletszerű. -
envagyok
veterán
válasz
Lex Icon #1062 üzenetére
Ez biztos?
Az üzletszerűség az Szja. törvény szerint: „gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.”Na most itt a tartós és rendszeres az olyan gumiszabály, amit szinte bárkire rá lehet húzni.
Mi tartós? 1 hét, 1 hónap?
Navos ismerős azt mondta, ha 2 terméknél többet adsz el 1 év alatt, pl 2 zokni, már az lehet.Most ha nekem a több száz darab megunt cuccomat, gyűjteményemet évekig tart eladni, és abból bevételem származik, abból gond lehet, ráadásul az áru eredetét sem tudom igazolni, mert azt csak bizonylattal lehet (számla, esetleg 2 tanús adásvételi), és persze a gyűjtemény beszerzése is már sok sok éve történt, még a bizonylatmegőrzési határidőn túl, öreg, 10+ éves használt, magánszemélyektől vásárolt, megunt termékek ezek, de ha eladnám, határidő ide vagy oda, igazolnom kell egy ellenőrzés során az eredetet bizonylattal.
Ellenőrzést kaptam most, meg is csapnak miatta.
Hiába nyilatkoztam, hogy a termék 20 éve lett vásárolva, nem fogadták el, pár másikat leltárba is vettek, ott volt olyan, amiről csatoltam a paypal vásárlási nyugtát, használtan vettem eu-s magánszemélytől, külföldről, még azt se fogadták el.
Hiába paypal vásárlás (nem utalás), hiába van ott a termék típusa közleményben+vételár szó, le se .....Egyszerűen elképzelésem sincs, mit lehet ilyenkor csinálni.
Most olvasgatom a kata törvényt is, világosan ott van benne, hogy:
"A kata-alanyiság megszűnéséről a NAV hoz határozatot:
az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása hónapjának
utolsó napjával, ha az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a kisadózó
egyéni vállalkozó terhére a NAV
o számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért,
o be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy
o igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért
mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapít meg"Most ez nálam átment WTF kategóriába.
Magánszemélyként nem teheted, mert illegálisan kereskedsz.
Vállalkozóként se teheted, mert az áru eredetét nem tudod igazolni.
Igaz saját farkába harapó kígyós sztori...Új termékeknél érthető az eredetigazolás, hisz csempészett kínai, bóvli dolgok miatt érthető, hogy mutasd már meg, honnan van, ki lett-e fizetve rá a vám áfa, stb.
De egy 25 éve készült újan valakinek eladott (akkor az áfát már befizették utána) termék eladásakor, amit nem cégtől, hanem magánszemélytől vettem, hihetetlen, életszerűtlen, hogy akár több tulajdonoson keresztül eredeztetni lehessen újkoráig.Lehet írok a NAV ÜFSZ-nek, hogy mondjon már rá valamit.
Ennyi erővel a jófogás, marketplace 90%-át meg lehetne büntetni.
Azt is most tudtam meg, hogy vezetni kellene leltárt, plusz az értékesítésekről nyilvántartást, minden eladásról bizonylatot írva 2 tanúval, még akkor is, ha nincs ott senki.
Ezt most így elképzeltem egy bolhapiacon, és felröhögtem, annyira antirealisztikus volt.Ott a bélyeggyűjteményem is.
40 éve vettem őket.
Egyben kutya se venné, ha meg felönteném mind az 500-at jógogásra, kb egy hét múlva kopognának a próbavásárlók.
Most jött ki valami mesterséges intelligencia alapú elemző szoftverük, jófogás, foxpost, stb adatbázisokból dolgozva kiszűri a gyanús elemeket, és küldi a listákat a megyei hivatalokba.
Az ismeretségi körből utánam következő hetekben többnél is jártak. -
-
bambano
titán
válasz
Lex Icon #993 üzenetére
azért, mert lehet, hogy nincs túl sok visszaigényelhető áfája, viszont bonyolítja a könyvelést.
azért ha találgatnom kellene, azt találgatnám, hogy akinél már ilyen áfalevonás meg hasonlók felmerülnek, azok nem átalányadóznak.
ettől függetlenül lehetne egy klikk a rendszerben, hogy akkor az áfát is elintézze, főleg befizetés szintjén. az tök korrekt lenne, hogy nem kell öt számlára utalgatni.ahha, most dobták meg az adófizetési szintemet, még könyvelőre is szórjak ki pénzt...
a katának a legnagyobb előnye az egyszerűsége volt. átutaltad a havi 50 rugót, évente egyszer fizették egy-két helyi adót, meg betoltál egy bevételnyilvántartást oszt jónapot. (mondjuk ez utóbbit már egy ideje lehetett onyán kitölteni). most meg számolgass, értelmezd a rosszabbnál-rosszabb jogszabályokat, bankárkodj, stb.
-
bambano
titán
válasz
Lex Icon #991 üzenetére
szerintem nem.
azt mondja a jogszabály, hogyha az adóalany lemond az áfalevonási jogáról, akkor lehet egyszerűsítetten átalányadózni.
ha nem mond le a jogáról, akkor egyébként se biztos, hogy tudna onya-t használni.különben meg ha valaki, hát a nav tudhatná, hogy hogyan kell áfát elszámolni, akkor programozzák is le. vagy legyen ott egy checkbox, hogy az én áfám belefér az onya tudásába, a másiké meg nem. vagy nézzék át visszamenőleg pár évre az áfa bevallásokat és az alapján derítsék ki, kinek lehet ilyet.
-
-
-
válasz
Lex Icon #957 üzenetére
Az augusztusi KATA biztosan el lett utalva, azt csekkoltam.
Az ugyfelportal.nav.gov.hu-n azt látom, hogy a T1041 be lett fogadva, TB jogviszony kezdete 09.01., jogviszony kódja 1341-egyéni vállalkozó. Átalányadózói tevékenységem kezdete is 09.01. a rendszerükben. Olyasmire tudok gondolni még, hogy 08.31-én utaltam az utolsó KATA-t, de már 28-án beküldtem a T1041 és a T101E nyomtatványokat. Bár szerintem ezzel biztosan nem vagyok egyedül.
-
maajsz
senior tag
válasz
Lex Icon #882 üzenetére
Eleve az összes pártot és politikai majomkodást elítélem, a szakmai, politikamentes döntéshozatal híve vagyok.
Akkor jó, mert ebben az országban ilyen nincsEgyebkent a jelenlegi helyzet 100%os felelosege az ostoba 1 bites kormanyzat.
Sajnos nem 1 bites, mert nagyon is tudják mit csinálnak, csak úgy csináljak, hogy nekik jó legyen az átlag meg le van sz@rva. Emiatt sokkal jobban lehet pikkelni, mintha agyatlan lenne.Hogy ON is legyen, töltött már ki valaki az E-Önkormányzat Portálon iparűzési bejelentést? Tudtommal ezt is meg kell tenni, ilyenkor viszont úgy kell kitölteni mintha egy teljesen új vállalkozás indulna 22.09.01-től? (Tevékenység bejelntése/új szervezet/székhely létesítése rublikák?)
-
forumpista
aktív tag
válasz
Lex Icon #882 üzenetére
Milyen tenyezot es ez esetben miert kerul at mindenki szja vallakozoba aki nem nyilatkozik?
Ha a NAVnak nem all a rendelkezesere a szukseges informacio, akkor az egyetlen es helyes ut az, ha aug 31el mgszunt volna mindenkinek a vallalkozosa, aki nem nyilatkozott. Pont.
Ha pedig a nav kepes egy katast automatikusan szja vallalkozova tenni, akkor ezzel az erovel atalanyadozova is tudna tenni.
annak fenyeben pedig hogy a kata alol kikerultek 90% atalany adozo lesz, ennek kellene lennie az alapertelmezettnek, mindenfele nyilatkozat nelkul.az a baj hogy te mesz szembe az autopalyan, fogalmatlanul beszelsz informatikai dolgokrol.
Egyebkent a jelenlegi helyzet 100%os felelosege az ostoba 1 bites kormanyzat.
mar megbocsass, de ki a lof@sz a felelos a KATA egy nap alatti beszantasert, ha nem a fideszes kormanyzat? Hat ki hozta ezt a torvenyt, zero szakmai egyeztetes nelkul, egyik pillanatrol a masikra? -
forumpista
aktív tag
válasz
Lex Icon #880 üzenetére
Magyaran azt allitod hogy a NAV a sajat adatbazisabol nem tudja hogy valaki eddig foallasu vagy nem foallasu kisadozo volt?
azt allitod hogy a NAV nem latja hogy az adozo kinek allitott ki szamlat?uncsi mar hogyha barki felelosse teszi a fideszt az eszetlen hasrautok kormanyzasert, akkor te nekiallsz allandoan nyalni a segguket hozzateve hogy te amugy nem vagy fideszes…
-
forumpista
aktív tag
válasz
Lex Icon #875 üzenetére
Mi lenne ha megkimelnel az idiota okoskodasodtol?
nem a NAV talalta ki hogy meg kell szuntetni KATA-t nyar kozepen, hagyva par het “felkeszulesi” idot 450 ezer kisvallalkozasnak, hanem az altalad allandoan simara nyalt fidesz.
Es ez most csak egy szimpla tenymegallapitas volt, meg csak nem is politika.a hozzaertesedrol pedig mar mashol is szamot adtal, csak sajnalni tudom akinek te vagy a konyveloje.
Es igen, a NAV siman meg tudta volna csinalni automatan amit irtam, pont ugy ahogy az szja bevallas tervezetet is meg tudja csinalni evek ota, semmivel sem bonyolultabb.
-
maajsz
senior tag
válasz
Lex Icon #875 üzenetére
Már hogyne lenne köze, ő hozta az összes rendeletet, milyen határidőre milyen bevallást kell leadni és milyen nyilatkozatokat kell kitölteni adónemtől föggően. A NAV egyébként egy az egybe azt teszi amit a fityisz diktál neki, ez most is így történt. Amikor az MKOE rámutatott milyen alkotmány jogi problémák vannak az új rendeletben, a NAV annyit tudott mondani úgy az van amit fentről mondanak, teljesen mindegy mit mond a "törvény", azt felülírja az "új".
-
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #867 üzenetére
Ha jól tudom a 2258 csak ányk-ban van, sajnos nem lehet megkerülni az ányk használatot végül
Amúgy elég szörnyű, hogy már megint van egy csomó párhuzamos felület és ügyenként változik, hogy nyilvántartó, onya vagy e-önkormányzat vagy ányk vagy más ahol intézni kell.
Btw, azt nem tudod véletlenül, hogy székhely változás után küldenek még automatikusan "igazolás" pdf-et vagy külön kell a nyilvantorto.hu-n igényelni. Anno a vállalkozás indításánál még automatikusan küldték. De lehet most úgy vannak vele, hogy online lekérhető adószám alapján a tartalma hivatalos oldalon és ezért lehet csak külön kérésre adnak.
Ha beadott ürlapokat feldolgozták és hatályba léptek, arról vajon jön értesítési tárhelyre valami vagy csak az eBev oldalon lekérésekkel lehet visszaellenőrizni?
-
Ringman
félisten
válasz
Lex Icon #863 üzenetére
na ezt most továbbra sem értem.
08.31-től nem lesz mellékállású katás valaki, a 9. havi 25k-t 10.12-ig kell(ene) megfizetni.munkaviszony miatt a továbbiakban is úgy mennek a havi utalások, mint eddig, a természetes személy ugyanolyan módon biztosított.
Mikor kell ezt az adatlapot kitölteni?
- új biztosítási jogviszony létesül,
- megszűnik a biztosított jogviszonya,
- a biztosított szünetelteti a jogviszonyát,
- a biztosítotti jogviszony szünetelése befejeződik,
- egy napos a szünetelés,
- adott jogviszony keretében a biztosított munkaköre (FEOR-kódja) megváltozik,
- megváltozik a biztosított heti munkaideje,
- a jogviszonynak egyszerre több adata változik meg vagy
- elírtak egy vagy több adatot, amit javítani szeretnének (helyesbítés),
- jogutódláskor, ha vannak tovább foglalkoztatottak,
- a jogelőd kifizetőnél, munkáltatónál korábban fennálló biztosítási jogviszonyok
bejelentése vagy javítása (ún. visszamenőleges korrekció) történik,
- munkaügyi jogutódlásnál a részleg átvételével az új munkáltató (a jogutód) átveszi -
tovább foglalkoztatja - az alkalmazottak meghatározott körét,
- több munkáltató által létesített munkaviszonynál:
o új további foglalkoztató csatlakozik a munkáltatókhoz,
o a meglévő további foglalkoztató kilép a munkáltatói körből,
o a kijelölt munkáltató személyében változás következik be,
o a több munkáltató által létesített munkaviszony megszűnik.
- korábban lefolytatott ellenőrzési eljárást követően a hatósági bejelentésre kötelezett
szerv az adózó helyett adja be a ’T1041-et:
o be nem jelentett foglalkoztatás feltárásakor,
o az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak nyilvántartásában nem szereplő, de a
biztosítotti státuszt okirati eljárásban igazolt biztosítottak vonatkozásakor,
o valós foglalkoztató feltárásakor.
ebből melyik áll fenn?mondjuk a A kisadózó vállalkozások teendői az új kata miatt kiadványban valóban az szerepel:
Az átalányadózó vagy a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozónak, ha biztosított, a biztosítási jogviszonyát be kell jelentenie a 22T1041-es nyomtatványon, mely legegyszerűbben az ONYA-ban tehető meg. A biztosított egyéni vállalkozónak 18,5 % társadalombiztosítási járulékot és 13 % szociális hozzájárulási adót kell fizetnie a tárgyhót követő hónap 12. napjáig, és havonta be kell vallania a 2258-as bevallásban[8].
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Lex Icon #835 üzenetére
Az alapján, hogy a NAV-os teljesen mást javasolt neki, szerintem meg ez egy jogértelmezési vita. Én biztosan nem mennék 4o%-ra a helyében, ha sok a költség, mert jóval több adót fizetne talán még a tételes elszámolásnál is. Ez a hozzászólás gondolom akkor nem ment át. [link]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Lex Icon #832 üzenetére
Én nem fogadom el hozzáértőnek a véleményed. Esetleg ha adótanácsadó lennél, akkor elfogadnám, de a fentiek alapján inkább APEH ellenőr lenne a jó szakma választás. Senki sem nyomorítja meg szívesen a vállalkozását felesleges adóterhekkel, amit te ügyeskedésnek meg adócsalásnak hívsz, a nagy cégeknél meg a napi rutin része, amikkel gondolom semmi bajod, mert simán bemész a Sparba vásárolni. Nekem meg ennyi a véleményem a témáról, ha már így nyilvánosan cseszegetjük egymást. A FB csoport nem tudom hogyan jött ide, egyelőre csak beleolvastam, hogy miket szóltak hozzá, van egy csomó útmutató minden nyomtatvány kitöltéséről, átállásról, könyvelésről, és nem instant adócsalóznak le, ha kérdezek valami fentihez hasonlót. Gondolom a harag nem segíti nálad a tisztán látást, azért keverted bele. Mondjuk az, hogy lazán bűnözőnek nevezel másokat, amikor nem követtek el semmit is egy fantasztikus feature. Na én itt befejeztem ezt a topikot, egyébként is az a benyomásom, hogy könyvelőktől szól könyvelőknek, és mindenki magas lovon ül, nem a vállalkozók segítéséről, adótanácsadásról, ilyesmiről szól.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Lex Icon #829 üzenetére
Csak gratulálni tudok, hogy egy nyílt fórumon ügyészt, bírót és végrehajtót is játszol egy személyben. Azért szeretném hangsúlyozni, hogy ez csak a te véleményed, és nem feltétlenül az igazság. Mondjuk a fentiek alapján messze nem én vagyok az egyetlen, akit eddig itt leadócsalóztál. Pont az ilyen "segítőkész" hozzáállású tagok miatt kerestem inkább Facebook csoportokat.
-
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #814 üzenetére
viszont ha átalányadóra vált, akkor szeptember 1-től már olyan számlát kellene kiállítson, ami jó átalányadóhoz. A számlán nem szerepelhet a kisadózó már.
Azt nem érti szerintem, hogy ha okt 31-éig adja be az átalányra váltást, akkor is meg kell csinálni minden papírmunkát ugyanúgy, visszamenőleg pótolni a kimaradtakat, mintha szept 1-étől adta volna be. És ha van befizetni való rész is, akkor az be is kell fizetni, nem maradhat ki a szeptember az átalányadóból.
Meg azt nem érti, hogy szept1 -től nem lesz új katás átmenetileg magától, csak azért, mert nem állít ki cégnek számlát. A lényeg, hoy nem lesz új katás átmenetileg sem egyikük sem.
Már most tudnia kell hogy mit választ és aszerinti határidők és feladatok vannak vele.Ahogy látom a navos oldal csak a nav felé bejelentendő dolgokat írja. A TB bejelentkezést és más teendőket nem.
-
rlaci10
csendes tag
válasz
Lex Icon #760 üzenetére
a kereskedelmi törvényből:
20. saját előállítású termék: a kereskedő által előállított és kiskereskedelmi forgalomba hozott termék, ide nem értve a kereskedő márkanevével, védjegyével, illetve egyéb megkülönböztető megjelölésével forgalmazott, de nem a kereskedő által előállított terméket;
13. kiskereskedelmi tevékenység: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek forgalmazása, vagyoni értékű jog értékesítése és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a végső felhasználó részére, ideértve a vendéglátást is;
nincs szó arról, hogy változatlan formában kell eladni kiskereskedelem esetén, az csak a nagykereskedelemnél lényeges.
-
tonermagus
aktív tag
válasz
Lex Icon #763 üzenetére
Hát pedig sajna Ő szó szerint ezt mondta
"A 90%-os költséghányadot az alkalmazhatja, aki az adóév egészében kizárólag kiskereskedelmi tevékenységből szerez bevételt és a mezőgazdasági őstermelő. "
Én ebből azt veszem ki, hogy mivel én NEM állítok ki számlát összeszerelésről, beüzemelésről, programozásról, hanem webshopként eladom a terméket, a számlán csak a termék neve van így csak kereskedelemből szerzek bevételt.
Ne érts félre, nem veled akarok vitatkozni, köszönöm hogy segíteni próbálsz, de egyszerűen képtelenség ezen kiigazodni. Azt már nem is merem mondani, hogy a könyvelőim (2 db is van akit kérdeztem már a témáról) össze-vissza beszélnek. -
tonermagus
aktív tag
válasz
Lex Icon #760 üzenetére
Pont hogy nem szabálytalanul szeretnék működni, azért is tettem fel a kérdésem, hogy Ti hogy látjátok. És ezt a dolgot amit leírtam pont a NAV infovonalán mondták nekem. Iparkamarának fingja sincs az egészről, nem is értem miért léteznek, segítséget tőlük még soha nem kaptam, leveleimre nem válaszolnak, vicc. Navos meg ezt az infót mondta. Elmondtam neki a teljes sztorit: többnyire veszek valamit, változatlan formában továbbadom, de van hogy veszek alkatrészeket, átalakítom, újat építek belőle és azt adom el, erre is csak azt mondta, hogy ha csak arról állítok ki számlát hogy eladom akkor ez a 90%-os csoport mert csak kereskedelmi tevékenységről származik jövedelmem. Te pedig mást mondasz... Simán lehet hogy neked van igazad, de halandó ember hogy a francba tud eligazodni ezen?
-
tonermagus
aktív tag
válasz
Lex Icon #758 üzenetére
Így van, emiatt érdekelne csak. De akkor nem lényeg hogy mi a főtevékenység?
A fő tevékenységem kereskedelem. Melléktevékenységként pedig felvettem pár dolgot. Viszont árulok olyan dolgot amit én gyártok, a gyártás szintén benne van a tevékenységi körömben. De az általam kibocsájtott számlákon csak eszköz eladás szerepel. Azt az infót kaptam, hogy bár az előállítás során más tevékenységet is végzem (ami miatt 40%-ba esnék) de mivel a számlán csak eladás van így a bevételem tisztán kereskeledelemből származik, ami 90%-os. Mondjuk amint kiállítanék egy számlát amin pl. programozás van akkor szépen visszaesnék 40%-ba.
Ez szerintetek is legit?
-
Ringman
félisten
válasz
Lex Icon #699 üzenetére
köszi.
én ki fogok esni a katából, így az első lesz a forgatókönyv az általad írt lehetőségekből.
minimális bevételem van magánszemélytől (évi 1-2 projekt, ami elől nem tudok elugrani), a katával együtt járó aam elsősorban az önkormányzatoknak volt kedvező (áfával nem tudnak mit kezdeni), így átalányadózni fogok a továbbiakban - mellékállásban.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
Lex Icon #685 üzenetére
Elírtam. Mellékállásút akartam írni.
hermanyi:
Ez meg van oldva a törvényben. Korábban már beszéltük és van egy link, ahol megmagyarázzák, hogy miért lehet szeptembertől választani. Látom, hogy pont arra válaszoltál korábban. A KATA átmeneti rendelkezései szerint jelen esetben lehet 4 hónapra is átalányadós a KATA-ból kieső ev. -
Shade45
senior tag
válasz
Lex Icon #680 üzenetére
Értem, olvastam, DE:
"2. főfoglalkozású egyéni vállalkozó: az egyéni vállalkozó, kivéve azt, aki a tárgyhó egészében megfelel az alábbi
feltételek bármelyikének:
a) legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll azzal, hogy a heti 36 órás
foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze
kell számítani"Többször elolvastam, de számomra ez a mondat azt jelenti, hogy ha máshol megvan a minimum 36 órám főállásban, akkor ez csak annyit tesz, hogy nem számítok főfoglalkozású egyéni vállalkozónak. Sehol nem látom, hogy mi utalna arra, hogy nem lehetek KATA-s, egy minimum 36 órás főállás mellett.
Vaaaagy, ez a rész zárná ki ezt a lehetőséget:
"3. § Az adó alanya a főfoglalkozású egyéni vállalkozó..." ?
-
Ringman
félisten
válasz
Lex Icon #671 üzenetére
igen, ez eddig is megvolt, mint válaszható lehetőség (ez alatt azt értem, hogy fő v mellékállásban katázol), most viszont csak ez van.
szerk:
illetve az ekhózásnál ez most is megvan, azt valamiért még nem szántották be - mondjuk mert sportolók is választhatják, ráadásul évi fél milliárd (!) forint bevételig -
Ringman
félisten
válasz
Lex Icon #633 üzenetére
elvileg ez így számszakilag jó, de a nav rugózott már azon, hogy a teljesítés és a számlázás időszakának azonosnak kellene lennie. (pl. ha a munka nagy része adott tárgyévben végezted el, de a köv. évben számlázod)
azt sem néztem még, hogyha az első 8 hónapban kiszámlázol 12 milliót, akkor mi van, időarányosan kell nézni a kata-határt, tehát csak 8m-et számlázhatsz idén? mert van akik "nullásan" pörgették ki a hátralévő hónapokat, ha elérték az összeghatárt.
ja és ha nem főállásban katázol, akkor nem lehetsz/maradhatsz katás, szerintem ki kell jelentkezned.
3. § Az adó alanya a főfoglalkozású egyéni vállalkozó, ha az állami adó- és vámhatóságnak az erre a célra rendszeresített nyomtatvány alkalmazásával bejelenti, hogy adókötelezettségeit e törvény rendelkezései szerint teljesíti
A kisadózói adóalanyiság megszűnik
a) a bejelentés hónapjának utolsó napjával, ha a kisadózó bejelenti, hogy adókötelezettségeit a
jövőben nem e törvény szabályai szerint teljesíti; -
Ringman
félisten
válasz
Lex Icon #628 üzenetére
tldr: nem kivégezni kellett volna más alternatíva híján (az átalány nem az sokaknak), hanem reformálni.
A helyette 2012-ben útnak indult kata már eleve születési rendellenességekkel bírt, amelyek az évek során csak súlyosbodtak. Ezeket a rendellenességeket az adóráták emelésével és egyszerű informatikai vagy akár helyszíni ellenőrzéssel orvosolni lehetett volna.
Nem ez történt. A kata csak 10 évet élt.
2022 közepén most ott állunk, ahol 2002 előtt voltunk. 20 évvel visszamentünk az időben. Megint nincs a kisvállalkozóknak, egyéni vállalkozásoknak olyan adózási formájuk, amely korrekt és egy amely korrekt és egyszerű, átlátható adófizetést tenne lehetővé. A következmények beláthatatlanok.
ezzel egyetértek. -
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #605 üzenetére
szerintem sajnos muszáj havi bontásban kezelni, mert egyenetlen bevételnél változhat a havi adó főállásos esetben. Nézd csak meg ezt: [link]
Fájl / Másolat készítéssel tudsz magadnak szerkeszthetőt.
Más jön ki nekem szochóra, ha csak egy 3m-es bevétel van főállással. Nem mindegy a bevételek eloszlása sajnos, majd 1 misi sávban változhat a járulék rész ugyanannyi bevételnél.A sárgára színezetteket érdemes átírni elsősorban, a többinél képlet van ahol kell.
-
julius666
addikt
válasz
Lex Icon #594 üzenetére
Most csak "fél" HIPA-t kell fizetni.
Hmm, valóban, kösz! Hogy tételest fizetek (az is csak fele volt persze) ez elkerülte a figyelmem.
Ha nem haladja meg a 7,2M-t a bevétel, akkor a TB/szochó se megy a minimum fölé.
Igen, ha egyenletesen ki tudod számlázni. Mint írtam, főállásban a jövedelem időbeli eloszlása számít.
#595 Ringman: nem, a két SZOCHO egy keret alá tartozik. Szóval ha eddig kimaxoltad osztalékkal, akkor neked az össz adóterhed csökken.
-
-
julius666
addikt
válasz
Lex Icon #591 üzenetére
Összevetettem a saját készítésű táblázatommal, a HIPA-n kívül (mifelénk 2%) zsír ugyan azt dobta ki a megadott jövedelemre.
Egyedül annyit fűznék hozzá, hogy ha főállásról van szó, akkor baromira nem mindegy a jövedelem időbeli eloszlása. A te számításod egyenletes havi jövedelemre érvényes, de ha nem minden hónapban ennyit számlázol, akkor ronthatja az összképet, hogy némely hónapokban a minimum TB/SZOCHO lesz érvényes (ha jövedelem alapján kevesebb jönne ki). Szélsőséges esetben (decemberben számlázod ki az egész éves munkát) leadózod a jövedelmedre is a TB/SZOCHO-t, meg még grátiszba 11× a minimumot a többi hónapra, amikor nem volt jövedelmed...
Én csináltam egy számítást az egyenletes bevételre meg a szélsőséges egyszeri esetre, a valóság meg a kettő között lesz.
(Mellékállásban ilyen szopatás nincs szerencsére, ott csak akkor fizetsz ha jövedelem van)
-
julius666
addikt
válasz
Lex Icon #579 üzenetére
további egyeztetések kellenek
Kár próbálkozni is kb., nekem eléggé az jött át, hogy nagyon is jól kitalálták ezt (=hoztunk is meg nem is, meghagyjuk de gyakorlatilag beszántottuk). Nem véletlen még a kormánypárti mércével is extrém gyors áttolása a törvényhozáson, pontosan tudták, hogy visszás lesz a fogadtatás és próbálták minél rövidebbre venni az időablakot a komolyabb tüntetéseket megelőzendő.
Esetleg a kivételezettek köre még bővülhet (pl. futárokat el tudom képzelni beleveszik), de kb ennyi.
Nem lepne meg egyébként, ha lenne egy olyan mögöttes oka a KATA beszántásának, hogy a közeljövőben növelni szándékoznak a munkára rakódó terheket és nem akarják, hogy további cégek próbáljanak KATA-val adót elkerülni... Természetesen a kisembert nem lehet (közvetlenül) adóztatni, de a cégek oldalán a jövedelmet miért is ne, max "megtiltják" a cégeknek, hogy áthárítsák a munkavállalókra....
-
germinator66
aktív tag
válasz
Lex Icon #574 üzenetére
Marketing szempontból eladhatatlan lett volna: a multiknak folyamatosan csökkentünk, a kisvállalkozóknak emelünk. Lehet mondani, hogy "mindenki elfogadta volna", meg hogy "csak inflációval korrigálunk", de ez egyszerűen adóemelés lett volna (kommunikációs öngól).
Az átalányadó egyébként évről-évre kedvezőbb, ez tény, de lehetett volna ezt diplomatikusabban is intézni... -
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #571 üzenetére
" Olyan csoportok is éltek ezzel az adóval, ahol a kata alkalmazása a közterhek jelentős csökkenését eredményezte. Egyre magasabb jövedelemmel rendelkező személyek kezdték el tömegesen használni - mondta." [link]
Ezek full kretének. Hát ők emelték fel kéretlenül 12-re, majd most akarják 18-ra. És képes arra hivatkozni, hogy azért tiltják be, mert túl magas jövedelműek élnek vele. Módosítás tartalma: csókosoknak + 6 milliót lehessen kivenni belőle.De látom le vannak osztva a lapok:
"Az önkormányzati és állami kört vegyék ki a bevételi tilalom hatálya alól - javasolta. "
Lehet akkor így "ellenzéki" kérésre kerül bele vissza az, hogy közpénzt korlátlanul lapátolhassanak, ahogy most.#571Lex Icon
a beadványban [link] nem látok főállás tiltást, csak hogy a kata főállás. De ha lehet több főállású munkaviszony, akkor miért ne lehetne kata. Ilyenkor lenne jó, ha nem találgatnának az újságírók. -
Ringman
félisten
válasz
Lex Icon #515 üzenetére
Az elnök szerint az semmiképpen nem engedhető meg, hogy egyesek a céges szabályok kikerülésére, adóoptimalizálásra használják azt az adóformát, ami kifejezetten a lakosságnak dolgozó kisvállalkozóknak szól.
Akkor gondolom javasolja majd, hogy az állami cégek is fizessenek buntetoadot... -
BigBlackDog
veterán
válasz
Lex Icon #452 üzenetére
Mellette van főállás, a bevétel nagy része nem ebből jönne, illetve lehetséges, hogy csak idényszerű lenne (évente 1-2 alkalommal néhány hónapig). Annyira nagy költségek nincsenek, de az ÁFA egy részét vissza tudnám igényleni előreláthatólag.
De akkor rákérdezek, hogy tisztuljon a kép a fejemben; a költségelszámolás alatt mit is kellene érteni? A várható költségek mértéke azért értelemszerűen nem egyezne a bevétellel meg.
Ha jól sejtem, akkor más adózásnál is csak a költségek ÁFA´val tudnám csökkenteni az általam befizetendő ÁFA´t. Csak annyi, hogy a bevételből "egyből" fizethetném a költséget okozó kiadásokat is. Viszont, ha "ki akarok venni" pénzt, akkor KATA esetén ez viszonylag kis havi teherrel (25e Huf teljes állás mellett) jár, míg más adózás esetén itt nagyobb veszteséggel lehetne számolni, nem? -
inf3rno
nagyúr
válasz
Lex Icon #374 üzenetére
Szerintem iskolapéldája a rossz weboldal tervezésnek. Simán be kellett volna tenni a menübe az összes többi mellé, hogy alkalmazások. Ennyi lett volna a történet. A másik, hogy csak belépés után látszik, amikor már a kutya nem néz arra a részére a weboldalnak, ahol a logo van.
-
julius666
addikt
válasz
Lex Icon #257 üzenetére
Én is számlázok még a volt munkaadómnak, problem? Lényegében "jófejségből" support munkákat végzek nekik alkalomszerűen egy olyan rendszerre, amit leginkább én írtam. Nekem kb. mindegy lenne anyagilag, de ők jó mélyen beszívnák ha a törvényalkotó is úgy gondolkozna ahogy te és arra kéne felvenniük egy senior fejlesztőt állandóra, hogy 2-3 hetente beesik mondjuk egy 10 órás task.
Az meg megint csak jó poén, hogy közvetlenül a megrendelőnek számlázzak. Pont azért outsourceolták a feladatot egy külső cégbe, mert nincs kapacitásuk a fejlesztést/üzemeltetést koordinálni. Nagyon nem fognak azzal szarakodni, hogy a KATA-s kódmajomra épp milyen taszkot kéne/lehet rátolni, meg kb. mennyit számlázhat ki a saját részéért. Van X igény/probléma és Y keret rá, megcsinálja-e a beszállító komplettben ennyiért vagy sem, szevasz. Van így is elég meló az igények összeszedésével, lekommunikálásával, becsléssel, átvétellel, üzleti oldal kezelésével.
Egy gyors személyes kérdés: te ugye nem az IT-ban dolgozol?
-
julius666
addikt
válasz
Lex Icon #245 üzenetére
Aha. Szerinted mekkora adóteher lenne igazságos akkor mondjuk a hozzám hasonló szabadúszó egyéni vállalkozók számára?
Azért abban remélem egyetértünk, hogy más költség/energiabefektetés/kockázati faktor megrendelői hálót kiépíteni hosszú évek alatt, minden évben projekteket szerezni (az indulás előtt azért bele tud röppenni nem kevés óra, többnyire kiszámlázatlanul), dolgozni rajtuk korlátlan felelősséggel, magadnak adózni, magadnak venni az eszközöket, magadat képezni, stb., mint hogy 3-4 évente 2-3 állásinterjú után beülni valami üvegkalickába a napi 8 fixre?
Ráadásul a beülős melóért még legalább egy korrekt, fizetéseddel arányos nyugdíjat is behazudnak neked. A 40%-os büntiadóra még csak ez sem jár, megy az egész ahogy van plakátokra, stadionra.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Lex Icon #245 üzenetére
És ezért van NAV, hogy ezeket a csalásokat felderítse. Érted, nem azért tartja be a sebességkorlátozást se senki, mert ez a szabály, hanem mert ha nem, akkor megbüntethetnek érte. A nem betartatott szabály nem létezik.
Szóval csak dolgozniuk kellene a NAVnál normálisan, és ellenőrizni, de sokkal egyszerűbb simán adót emelni...
-
julius666
addikt
válasz
Lex Icon #243 üzenetére
Szerintem 15-20% adó lenyelhető, annyi mellett nem éri meg adót csalni.
De felőlem csinálhatnak a KATA-ból egy ilyen hidegburkólóknak való, sok kisebb számlára jó adót, csak akkor csináljanak valamit helyette a többi érintettnek. Nem kell, hogy ugyanolyan jó legyen, mint a KATA volt, csak azért ne a munkabérhez hasonló, lenyomorító adóterhet jelentsen, meg ne legyen tele buktatókkal, bürokráciai rémálommal, mint a jelenlegi alternatívák.
Mert így most tök jó, hogy Kft-vel, esetleg külföldre költözéssel baromkodhatok, csak hogy majd innentől néhány közvetítő cég IS jól járjon a bújtatott munkaviszonyban foglalkoztatók/foglalkoztatottak mellett...
Új hozzászólás Aktív témák
- Gumi és felni topik
- OpenWRT topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- SörcsaPH!
- Unlimited Power! Megnyitotta a Honor a 8000 mAh-s mobilok sorát
- Gyúrósok ide!
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Okos Otthon / Smart Home
- Revolut
- További aktív témák...
- Lenvoo M90Q Gen 5 Micro - Mini PC - Core i5 14500T- 32GB DDR5 256GB NVMe SSD -gyári WIFI
- Lenovo Thinkpad P53 " Magyar bill "
- Lenovo ThinkCentre M90q Gen 1 Tiny barebone
- X1 Carbon 11th 14" 3K OLED i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T490 27% 14" FHD IPS i7-8665U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- iKing.Hu - Xiaomi 14T Pro - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest