Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• wrobi

aktív tag

válasz Warlock_42 #348 üzenetére

''Szal ez a kisvállalkozósdi korántsem olyan fenékig tejfel mint valamikor, illetve mint kintről látszik.''
    ''Nos nem tudom Te vajon vállalkozó vagy-e''

Pályafutásom 12 évéből 2-t voltam alkalmazott, 8-at vállalkozó, most egyik sem vagyok. Ha azt mondjuk, hogy szabadúszó, akkor hozzá kell tenni, hogy elég alacsonyan úszkálok.
    5 évvel ezelőttig vidéken (Borsod) éltem egy kisvárosban, ahol saját üzletet működtettem, egészen Pestre költözésemig.

Szal tudom miről van szó. De nagyon útálom amikor a vállalkozók sírnak.
    Ők még mindig jobban élnek, mint az alkalmazottak.

A boltomat én 5 évig üzemeltettem. Ez idő alatt összesen nem fizettem be annyi adót stb. mint apám 1 év alatt. Pedig a valós jövedelmem kb. 4-5-szöröse volt az apáménak ( aki mellesleg agrármérnök volt).
    -----------------------------------------------------------------------------------------------

''Mellesleg ezzel nem értem mi bajod. Egyrészt van munkájuk, másrészt az esetek nagy részében munkát adnak további 1-2 embernek. Hogy ezek az emberek nincsenek bejelentve? Talán mert ezt már nem bírja kigazdálkodni a kisvállalkozó.''

Csakhogy ez nem igaz, általában. Nekem 3 alkalmazottam volt. Természetesen egyik sem volt bejelentve, de nem a fenti okból, hanem azért, mert megtehettem, hogy kijátszom a jogszabályokat, s ha netán bukok, a büntetés sokkal kisebb lett volna, mint ha becsületesen fizetek mindent.

Ebből is látszik, hogy nem akarok itt a becsület lovagja szerepben tetszelegni, csak nagyon útálom ezt az abszurd helyzetet, hogy csalni-lopni kell a jobb megélhetésért.
    Azért hozzá teszem, én már ebben a világban nőttem fel, elég jól elevickélek a zavarosban.

Jó lenne olyan országban élni, ahol az egyszerűen csak dolgozni és abból megélni akaró emberek sem ingerelnének senkit kacagásra.

-----------------------------------------
    Én sem rajongok a multikért, de
    ''a kicsiket széttaposó Te**o-ók'' legalább minden alkalmazottjuk után fizetnek adót, tb-t, amiből majd a Te és az én gyerekeim járnak jobb suliba, kapnak a mostaninál talán jobb orvosi ellátást stb.

Térjünk vidámabb témákra:)):)):))

• wrobi

aktív tag

válasz Warlock_42 #348 üzenetére

No tehát: a havi 300 bruttót én példaképpen írtam, ami kb 160 nettó. A 160 nettó szép ugyan, de Bp-en egyáltalán nem számít kiugróan magas jövedelemnek.

A példánál maradva a bruttó és a nettó között 140 eft már befolyik (elnagyolva) állam bácsinak (szem.jöv.adó, tb.,nyugdíj, egyéb járulékok jogcímen).
    Ezen felül a vállalat további kb. 40%-ot a bruttó bér után befizet az államnak (járulék,tb mittudomén jogcímen). Ez még 120 eft költség a munkáltató részéről és ebben még a bérszámfejtés, könyvelés költségei benne sincsenek.
    Ha tehát valaki kézhez kap 160-at, az a munkáltatójának több mint 400 ezrébe kerül, és állam bácsi hozzájut vagy 260 eft- hoz (különböző jogcímeken).

--Ja! Egy barátnőm, külföldi érdekeltségű cégnél dolgozik és ott olyan bérszámfejtési papírt kapnak, amin a vállalat minden bérrel kapcsolatos költsége rajta van. A pontos számokra nem emlékszem (ha gondolod megnézem), de az Ő 115 nettója a cégnek több mint 300 ezrébe kerül.
    :(

Erre a problémára a következő megoldást eszközli sok cég: alkalmazotti jogviszony helyett vállalkozóként fizetik embereiket ( NO EZ AZ IGAZI KÉNYSZERVÁLLALKOZÁS ). Így ha a cég azt akarja, hogy dolgozója 160 vagy kicsit több nettóhoz jusson, elég kifizetnie 250-300 (+fa esetleg) forintot.

Végeredmény : /magyar sajátosság/

- A munkáltató megspórol vagy 120 eft-ot
    - A vállalkozó okoskodik, kikerül néhány jogszabályt és dörzsöli a tenyerét, mert jobban jár, mintha alkalmazott lenne.

- Egyedül az állam bácsi jár rosszul, de hát ez itt Mo-n kit érdekel.

Aki még szerintem rosszul jár, az a sima ''kis'' alkalmazott, akitől levonják és a becsületes vállalkozó, aki önszántából befizeti a kötelezettségeket.

Az államnak a befolyt adóforintokból kéne alkotnia. Ez a pénz viszont új, jobb út építésére kevés, csak a régi szar befoltozására elég.
    Pedig pl az oktatás, egeszségügy kipofozására pont az alkalmazottnak lesz szüksége, neki nem lesz pénze a jobb ''magán'' eü. ellátás, okítás kifizetésére.

folyt. köv.

• wrobi

aktív tag

válasz Fejv@dászLány #344 üzenetére

Fejv@dászLány!!
    Segítőkészséged kalapemelést érdemel részemről.
    :C:C:C

De azért, a ''földet, a tájat, a városomat, a hazámat'' nehéz elképzelni a bele való emberek nélkül. Sajnos...

• wrobi

aktív tag

No ! Napok óta nincs hozzászólás, pedig ez egy jó kis topik. Igaz, az eredeti témával kapcsolatban egyre kevesebben írnak.
    Egy nagyon fontos dologra (ami az adtlapon nincs rajta) remélem már sokan rájöttek: nem mindegy, hogy valaki alkalmazottként írja ki a nettó jövedelmét, vagy vállalkozóként.
    Magyar módra:
    - alkalmazottként bruttó 300~ az legyen mondjuk nettó 160
    - vállalkozóként kapott 300~ az lehet akár nettó 250 is, ha egy jó magyar okoskódóval van dolgunk, sőt ebbe még az áfa elsíbolást bele se vettük, merthogy az úgy szokott lenni, hogy 300+fa.
    :))
    Nem véletlen, hogy Mo-n a legnagyobb a kisvállalkozások száma ( viszonyítva az alkalmazottakhoz) egész Európában.
    Ezt olvastam valahol.
    Félreértés ne essék, nem akarok én itt erkölcs csősz lenni. Én is csak azt vallom/fizetem be, amit nem tudok büntetlenül kikerülni.
    Amerikában az adóbevételekből már 40-50 éve is tellett spagettiutak építésére ( az űrkutatás, fegyverkezés stb. mellett is ).
    Mi úgy döntöttünk, maradunk a kockakőnél.

Új hozzászólás Aktív témák