Hirdetés
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- Gyorsabban viszi ki a gyártást Kínából az ASUS
- Vezetékes FEJhallgatók
- Canon EOS DSLR topic
- SSD kibeszélő
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Raspberry Pi
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Zoty@80 #7820 üzenetére
Nem a CPU melegedésre gondoltam... bár az is belejátszhat, mert a lapon keresztül a nagyobb CPU jobban felfüti a tápellátó részt, ami a Te lapodon nincs bordákkal hütve.
Azért érdekelt volna (akár tapintással is - pl "éget"), mert hasonló lapokból szeretnék választani a 860-hoz. Igaz én 4GHz alatt maradnék.
-
fsb1000
nagyúr
Üdv! i7-860-hoz kéne vegyek egy használt lapot.
Melyik az a lap amelyik olcsó, de tuningolható is. "Alapfeszes" 3,3-3,5 a cél, semmi extra.
Köszi a válaszokat!---
Ez az Asrock féle Turbo50 a H55M-nél vajon a 860-al is müxene? [link]
vagy ez csak 1 magot nyom fel ennyire? -
fsb1000
nagyúr
válasz
DroiDMester #4176 üzenetére
Véleményezhetnéd ezt a cikket vagy tesztet......
-
fsb1000
nagyúr
válasz
robyeger #4214 üzenetére
Engem a megfelelő mérések győznének meg nem a szavak.
Azonos architektura esetén: X%-val több cache --> Y%-val több fps azonos frekin.
Ennyi, nem kell ezt túlcifrázni.Nem írtam, hogy nem lehet igazad, csak az ok okozati összefüggések "bizonyítékai" nem tünnek elégségesnek, mert cache méretén kivül van még N számú más tényező is az új Pentium és a i7-860 között.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
robyeger #4212 üzenetére
Lehet neked egyértelmű, nekem nem.
Még mindig nem érted, hogy két különböző CPU-ról, különböző architekturáról (felépítésről, müködési mechanizmusról) van szó, amiben csak az egyik elem a cache mérete.
(ennek semmi köze ahhoz, hogy a GTA4 hány szálon képes futni.
Ne keverjük már ide...) -
fsb1000
nagyúr
válasz
robyeger #4210 üzenetére
Semmi gond.... nem kell hasra essél.
Amit linkeltél tesztet teljesen indiferens cache méret ügyben, hiszen abban is különböző architektúrákról van szó.
Bocs... de én már zavaros vitákba nem megyek bele.Lehet nyomatni az okosságot, legfeljebb 1x-2x odapöttyentek, de arra se kell odafigyelni.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
DroiDMester #4196 üzenetére
-
fsb1000
nagyúr
válasz
robyeger #4190 üzenetére
"(a felső proci egy Pentium G6950 volt, az alsót pedig a Core i7-860-ból állítottam elő.)"
hmmm...... ez két különböző architektura.
Ezért nem feltétlen a cach méret különbözősége okozza a játékon belüli sebességet.A G6950-et egy i3-hoz kellett volna hasonlítani, mert közel azonos felépítés mellett csak 75%-nyi cache van benne.
De igy.....
"Számtalan tesztben megemlítik".. ja, de mutass egyet, ahol korrekt méréssel is bizonyítoták, hogy ilyen mértékű eltérést okoz. (azonsos architekturán belül!!!!) -
fsb1000
nagyúr
válasz
DroiDMester #4186 üzenetére
Én másképp gondolom, de már leírtam....
-
fsb1000
nagyúr
válasz
DroiDMester #4182 üzenetére
OK.. te vagy a szakember.
Ne haragudj, hogy leszóltam a 35K-s fogyimérődet.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Dare2Live #4179 üzenetére
hehe... látom te sem a bölcsészkaron végeztél.
persze hogy az a lényeg!!!
(Mégha Magyarország egyes részein a kis- és középfeszültségű hálózatok mérhető feszültségingadozása ettől nagyobb is lehet. A maximális mértékét egy szabvány rögzíti nem is túl szigorúan, hiszen egy hetes időintervallumra állapit meg százalékos határt, amelynél gyakrabban a fesz. ingadozás nem jelentkezhet)Szerk.
Ui: nagyon OFF, de melyik Solaris filmre esküszöL? Az amcsi vagy az orosz verzióra? -
fsb1000
nagyúr
válasz
DroiDMester #4176 üzenetére
Kicsit értek hozzá...
....
Röviden: Nem az a lényeg, hogy te 3%-val pontosabb adatokat tudsz produkálni a 35ezer forintos készülékeddel "konnektoroldalon", hanem az, hogy 100 emberből 99-nek egyforma metódussal mér a háztartási fogyimérője és 3-5%-os hibahatárral tudják egymás értékeit összehasonlítani.PC-s viszonylatban a hibahatár még nagyobb, mert a legtöbb esetben fogalmunk sincs milyen jósági fok tartozik a tápgységhez az adott áramfelvétel esetén.
(ez alól kivétel néhány gyártó, amely megadja a "hatékonysági" karakterisztikát: [link] de ők is csak valami dimenziónélküli Load% függvényében.....)Tehát mire a 12V-os ágnál vagyunk PC-n belül (ezen vannak a legnagyobb fogyasztók GPU, CPU), és a számítógép veszteség nélküli fogyasztását számoljuk, már 8-10%-os a hibahatárunk. A Te készélükéddel meg 5-6%, akármilyen drága... mert te sem tudod, hogy egy nem dokumentált táp 70% ,80% vagy 86%-os hatásfokkal dolgozik épp.
Most akkkor nem mindegy?Ne beszéljünk le senkit a háztartási fogyimérők használatáról... hasznos eszköz.
Főleg ha egyszer megméri vele a boldog USER a hütőszekrény napi fogyasztását, mert utána lehet mondani feleségnek, anyukának, házinéninek, hogy a sokatt szidott PC fele annyit sem fogyaszt napi átlagban. -
fsb1000
nagyúr
válasz
robyeger #4153 üzenetére
Igen, a GTA4 jól skálázódik a magok számával, mert képes több szálon futni, és szinte mindig CPU limites....
De ezekből az adatokból, hogy szürted ezt le:
"a gyorsítótár méret a legdominánsabb tényező"4 magnál nem lehetne megnézni csökkentett gyorsítótárral? Az zal lehetne lecsekkolni a 2 magos eredményt, ahol 30%-os gyorsulást okozott.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
DroiDMester #4169 üzenetére
Energiagazdálkodás aktív állapot alatt, nem csak a fesz, hanem a szorzó és ezáltal frekvencia is csökken.
Elöbbivel négyzetes, utóbbival egyenes arányban csökken a fogyasztás.
Ráadásul úgy számolsz, mintha csak két állapot lenne (IDLE/LOAD), pedig nem.....A proci bizonyos terheléséig maradnak a takarékos értékek, tehát ha pl. böngészel vagy szövegszerkesztesz vagy fut valami lájtos a háttérben, akkor spórolsz igazán .
Monitorozd csak meg.... nem egyből kapcsol fel full feszre a renccer'. -
fsb1000
nagyúr
válasz
DroiDMester #4171 üzenetére
MIért? Mi a baj a kinai fogyimérővel?
-
fsb1000
nagyúr
válasz
robyeger #3928 üzenetére
"nem tudom pontosan milyen konfigon mérted?, "
Oda van írva szép nagy betükkel a képre."de csodálkoznék ha kicsit is hasonlítana az enyémre"
A CPU azonos a téddel..."ha van belső benchmark-ja akkor lemérek pár szituációt rajta"
Írtam, hogy van, de javasoltam ne azt használd, mert problémás.Jó volt veled beszélgetni!!!!!
-
fsb1000
nagyúr
válasz
robyeger #3919 üzenetére
Ilyemi lesz az eredmény: [link]
GTA4-hez ne a beépített benchet használd, mert lájtos pályán többet mér mint játékban lenne, ráadásul 67fps-nél limitált és 60-tól nem is lineáris.
Minid ugyanazt a részt járd be.
Pl első küldetésben kiinduló ponttól valamelyik benzinkutig, diadalivig, vagy reprtérig.
Fraps jól mér.... -
fsb1000
nagyúr
-
fsb1000
nagyúr
-
fsb1000
nagyúr
hmm....
Te az emberek hibáit soroltad, nem pedig az XP hibáit.Hagyjuk.... legyen linux rulez, de az iskolapadban edződött rendszergazdiknak egyszer fel kéne fogni a gazdasági realitásokat. Még sokáig fogunk élni windows érában.
Az emberek nem hűlyék, vagy nem jobban mint amilyen Te az Ő szakterületükön lennél.Ja... és otthon te sem linuxon nyomod a 3D gamékat... lefogadom.
-
fsb1000
nagyúr
Én nem mondtam, hogy bármit használj, csak érdekel, hogy a sommás véleményed mivel tudod alátámasztani.
"A korral haladni kell, és az xp-n már a 22. sp sem tud segíteni"
Tudnál mondani két olyan problémát, amin nem lehet XP esetében segíteni és más op. rendszerre nem jellemző hiba?
(a DX9/DX10/DX11 dolgot most kicsit felejtsük el, mert az legfeljebb a gémelőket érinti) -
fsb1000
nagyúr
Most mi is a gondod az XP-vel? Az hogy 10éve került piacra?
Megy több maggal. Én nem hallomásból tudom.
Mehet alá C2Quad vagy i7 is.Nem értek egyet a véleményeddel, de szerintem érdemes lereagálni az ilyen szakmunkára való utalással alátámasztott vélekedéseket is.
2007-ben (akkor is voltál rendszergazdi) milyen alternatív op.rendszer létezett XP helyett a válallati és állami szektorban?
Egyébként meg nem a rendszergazdi határozza meg egy cégnél, vagy költségvetési szervezetnél, hogy milyen op. rendszert használjanak.Szerencsére....
-
fsb1000
nagyúr
Sokan használnak XP-t, pl én is.
A vállalatoknál, kereskedelmi cégeknél pedig igen nagy az aránya és ebben a szegmensben még egy darabig domináns Op. rendszer lesz az XP.////
Nálam mind a 4 mag használatban van XP alatt.
Aki azt írta hogy, 32 bit alatt nem megy 2 magnál több az tévedett.
Soroltam már a példákat, de tudok még párat. Pl. videoszerkesztők, tömörítők, játékok.A Turbot azokra az alkalmazásokra találták ki, amelyek valóban csak egy szálon futnak.
Ilyenkor a TURBO csak 1 mag órajelét emeli meg, a többiét nem igy nem melegszik túl a proci.Ne tévesszülk össze az op. rendszer tulajdonságát azzal, ha egy konkrét alkalmazás nem vagy rossz hatékonyságal kezel 1 vagy 2 magnál többet.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
magnum_pi #3449 üzenetére
Szerintem a mennyiséget kell jól eltalálni.
Egy combosabb hútő olyan erővel szorul az IHS-re, hogy kinyomja a felesleget, ha nincs túladagolva.Én próbálom egyenletesen (nem sokat) mindkét oldalra felvinni.
Jobb napokon egy müa. lapkával elsímitom, mint amikor vajas kenyeret készítünk.
Rá a hűtő kis mozgatás, aztán a csavarokkal egyenletesen leszorítom.
De nem állítom hogy ez a jó módszer.A bepattintós kicsit neccesebb, mert az valahogy féloldalas akar lenni, ezért érdemes kézzel leszorítani a hűtőt amig bepattan.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
magnum_pi #3447 üzenetére
Sajnos igazad van abban, hogy a paszták hővezető képességétől nem sokat változik a CPU magok hőfoka azonos terhelésnél és hűtőnél.
Ennek oka, hogy a pasztát szinte filmszerüen visszük fel és a rajta keletkező hőlépcső csekély. Ha másfélszer jobb pasztát használunk, akkor a hőlépcső csökken, de az is csak 1-2 fokot számít.De én mégis azt mondom érdemes lecserélni ezekre a drága pasztákra a "gyárit", egyrészt ahogy írtad az átrakásnál van esély hogy jobban kerül fel a paszta és a hűtő mert odafigyelünk, másrészt hosszabb távon is megtartja a tulajdonságati.
Pl nem turosodik be, nem szárad ki, stb. Ez is sokat számíthat.Egy gyenge hűtőt nem lehet feljavítani csodapasztákkal, de egy jót el lehet rontani hibás felrakással, rossz minőségű vagy alul/túladagolt pasztával.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
lizakattila #3431 üzenetére
Szerinted mennyi lesz a 875K itthoni ára?
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Gordiann #3381 üzenetére
Én csak Idle állapotra mondtam... bocs a hiányos hsz-ért
Amig 0% a cpu terhelése, addig alig fogyaszt többet 2x akkora frekin.
Pl. 6Watt helyet 12W-ot. Ez 6W különbség ami a táp másik oldalán (ahol fizetsz) hatásfoktól függően kb 8W.
De ez csak egy példa....Elméletileg a frekvencia különbséggel arányosan és a feszültségkülönbség négyzetével arányosan növekszik a fogyasztás azaz a hőtermelés.
///
Terhelésnél egészen más lesz a helyzet, mivel nem tudjuk a magok kihasználtsága milyen arányban változik, még saccolni is nehéz.
Pl turbónál csak az egyik mag megy lényegesen magasabb frekin.Terhelésnél nyilván jóval nagyobb fogyasztás különbségek is felléphetnek a Turbo és HT bekapcsolásával.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
killerjohn #3345 üzenetére
Itt egy egyszerű leírás az i7 architekturáról: [link]
-
fsb1000
nagyúr
válasz
killerjohn #3318 üzenetére
Az uncore lesz a korlát...
-
fsb1000
nagyúr
Nem valószinű, mert a prociban van hővédelem és lekapcsol.
Hosszabb távon persze a degradáció jelensége megrövidítheti az élettartamát, vagy a tuningolhatóságát, de 20perc melegedés ehhez szerintem kevés.Egyébként a venti nem pörgött 100%-on?, ha BIOS hiba van (pl nincs RAM), akkor nincs PWM vezérlés és elvileg 100%-on kéne mennie a hűtésnek.
Egyáltalán mi melegítette fel? -
fsb1000
nagyúr
válasz
kukulec #3314 üzenetére
Ebben teljesen igazad van. A P4 sem volt tovább fejleszthető egy bizonyos idő után, mert jött a C2D és vége lett. Mégis jól elvoltunk vele a gyártói pőlatformváltás után is.
Amúgy meg jelenleg is igen széles CPU választék van 1156-on és talán 2 év múlva sem lesz gyenge konfig egy p55-ös lap + i5-750 vagy i7-860.
Ha mégis kevés lesz, akkor lapostól kell lecserélni.
-
fsb1000
nagyúr
Nem tudom.. a max. BCLK-t még nem igazán néztem meg, mert nálam a 8x RAM szorzó nem megy. (elvileg az i7-860 miatt) Aszem 210-nél még bírta a RAM-om. CPU talán 17 vagy 18-ason lehett.
Szerintem az UD4 ettől többet tud, a RAM miatt akadtam el.
Inkább alacsony BCLK-kal próbálkozom, mert 6x-be nem akarom tenni a RAM szorzót. -
fsb1000
nagyúr
Sajnos nem tudom, nem vagyok túl jártas DDR3 ügyben.
Mások tanácsára én szerencsésen beválasztottam egy cl9-es 1833-as G.Skill-be.
A CL9 nem sokat lassít viszont bőven megy 2000MHz felett is, soha nem volt akadálya a tuningnak, még 10x szorzóval sem.Mindenképp kitben vennék P55-be ramot, legalább 1 hónap garral.
És amennyire a pénztárca engedi 1600-osat vagy feljebb. -
-
fsb1000
nagyúr
Tényleg jól mennek, és abban is igazad van amig a CPU hőfok (nem a mag) nem megy 70°C felé semmi gond.
Azért egy LINX-vel probáld ki.... lesz ott melegedés.brian1974: A gyári specko szerint a RAM-jaidnak 1,6V-ot kéne adni: [link]
Profilozgatás helyett egy manuális beállítást javasolnék.... -
fsb1000
nagyúr
Nem, nem csak a fesz nővelés játszik közre a melegedésben.
A melegedés és fogyasztás nemkivánt növekedése jó közelítéssel arányos a frekvencianöveléssel és négyzetesen arányos a feszültséggel.Tehát 30%-os órajel emelés kb. 30% többletmelegedést jelent, mig egy 30% fesz emelés 70%-ot. A kettő együtt meg kb +90%-ot
Szerintem ezért olyan könnyű 4gHz és 1,4V feletti tuninggal elérni az "értelmes" léghűtés 200W-os határát egy TDP=130W-os procival.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3239 üzenetére
Virust? Szó sincs virusról, nem tudom honnan veszed.
Egy konkrét alkalmazást linkelt, amihez hiányzott a futtató környezet és nem mondta meg mit csinál az alkalmazás. Ez utóbbi a nagyobb gond szerintem
Te bármit lefuttaszt a gépeden, annélkül, hogy tudnád mit csinál?
Rosszabb mint az oroszrulett....
Olyan mintha belöknének egy sötét szobába, hogy szexeljél, de nem tudod előre, hogy vörösbögyös vagy 3 néger-tengerész lesz a partnered. -
fsb1000
nagyúr
válasz
szatocs #3232 üzenetére
Bakfitty!
- legalább leírhattad volna miez
- legalább leírhattad volna minek
- legalább leírhattad volna mivel futtatható
- legalább lehetne rajta egy [stop] gombEgyébként meg 57.906 (I7-860@3,2Ghz-en)
Nem tartok javat a gépemen, de egy portable verzió akad az usb-men.
Akármi is lehette volna abban a jar-ban.... ezért olyan gépen futtatam elöször aminek mindegy ha törli a particiókat.
És tulajdonképpen minek ez? Erre a célra vannak már tesztprogramok? -
fsb1000
nagyúr
-
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3213 üzenetére
"Megneztem, es 16x-os az uncore"
Biztos nem tévedsz?
Utánajártam és úgy látom neked is GIGA lapod van. Nekem úgy tünik, hogy csak 1 féle uncore szorzó van Giga P55 lapokon. Nálam ez 18x.
Letöltöttem a GIGA oldalról a lapod manuálját és abban is az van (39.oldal)
Uncore Clock Ratio
Displays the Uncore clock ratio. (This ratio is fixed.)A 37. oldalon a bios screen szintén 18x-et mutat P55-US3L lapnál.
Vagy lehet hogy ez a fix érték CPU függő? És akinek i5-750-ese van annak mind 16x?Ha valaki teheti nézze már meg légyszi, mert ez azt jelentené, hogy i5-öt alacsonyabb uncore freki mellett lehet tuningolni mint i7-et.
Ez bizonyos szempontból előny lehet, mert magas BCLK-val nem kell széthajtani az uncore-t. -
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3213 üzenetére
Azt hiszem meghaladja a képességeim a gordiuszi csómod felodása és elfogadom, hogy az értelmezéshetőség határain kivül esik, hogy valamit nem kifogásoltál, de mégis szükség volt rá.
Az igen / nem-et szerény kvalitásommal is felfogtam volna...///
A 6-os szorzót javítottam a köv. hsz-ben, elindul a gép vele ha a qpi/uncore AUTO-n van.
8-assal nem indul, de ez biztos lap vagy ram specifikus, nem kivánok ebből általánosítani.De továbbra se ajánlom senkinek, hogy AUTO beállításokkal tuningoljon 200BCLK vagy felette, inkább szánjon rá 5-6 újraindítást és kézzel állítsa be a legfontosabb 6-8 szorzó, fesz és időzítés érteket.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
fsb1000 #3211 üzenetére
Javítok, mert ismét kipróbáltam AUTO QPI szorzóval: 6-os RAM szorzóval elindul, de 8-assal fütyül. 10x-vel is megy.
Igy a szorzókra vonatkozó egyik megkötés megdőlni látszik és a RAm sebessége lehet az uncore felénél nagyobb vagy kisebb is. (érdekes...)Nálam ilyenkor a magas AUTO feszek miatt nem stabil, a LINX szinte azonnal az alső körben hibát dob.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3210 üzenetére
Megint nem értem amit írsz...
"Nem, nem kifogasoltam, de sajnos szukseg volt ra, mert csak igy ertetted meg."
Most akkor kifogásoltad vagy sem? Ide elég egy Igen / Nem válasz, mert már nagyon kusza ez a dolog.
Nekem elsőre igen-nek tünt, aztán nemet mondtál, most meg egy mondaton belül mindkettőt.
Na mindegy... ne szofisztikáljunk, mert vannak ennél érddekesebb témák is.////
A Te lapod engedi a 6-os szorzót 200-as BCLK-nál?
Megnéznéd mekkora ilyenkor az uncore szorzód?Sajnos az olcsóbb Giga lapokon az uncore csak 16 vagy 18 lehet.
Manuális 6-os szorzóval el sem indul a lap 200-as BCLK és 16-os uncorral. -
fsb1000
nagyúr
De.. elképzelhető.
Sokáig kinlódtam a szorzóvisszavétellel, de igazán adekvát tanácsot én sem kaptam itt.BIOS-t újra raktam, resetelgettem, mindent csináltam... aztán egyszercsak jó lett.
XP alatt még mindig nem ment, de WIN7 alatt simán visszavette a szorzót.
Aztán XP alatt is megjavult....
Konkrétan nem tudom mitől, de közben az XP-s particiót is tisztogattam, de a biost is állítgattam az alapfeszes tuning miatt.
Már épp reinstallni akartam az XP-t (azt hittem valami féreg, vagy nemkivánt alkalmazás dolgozik kicsit és ezért nincs szorzóvisszavétel), de aztán nem kellett. Azóta minden OK.Ha van üres particiód, akkor egy szűz OP-rendszer feldobásával sok órát megsporólhastz, vagy legalább tudni fogod, hogy ne szoftveres problémát keress.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3205 üzenetére
Ja... nem kifogásoltad #3192-ben a javaslatom? Elnézést ha rosszul olvastam....
Akkor minden rendben. Végre tisztáztuk, hogy ez ügyben azonos állásponton vagyunk igy feleleges volt érvként felhozd, hogy a Te géped 200-as BCLK-n LINX stabil full auto beállításokkal.
///
Válasz a kérdésedre:
Az én gépem nem LINX stabil 200-as BCLK-n AUTO beállításokkal. Ennek legfőbb oka, hogy túlfeszeli a CPU-t és a qpi-t.De még nagyon sok P55 tulajnak nem lehet stabil gépe 200-as BCLK-n, ha nincs 1600Mhz vagy nagyobbb frekin stabilan üzemelő ramja. Ennek oka, hogy az alaplapok az uncore szorzó felére vagy ennél nagyobb szorzóra állítja RAM szorzót AUTO modban.
Emiatt kérdeztem rá, hogy nálad mennyi az auto RAM szorzó. -
fsb1000
nagyúr
válasz
Complic #3199 üzenetére
Szerintem nagy valószinűséggel igen, ha olyan P55 lapot veszel, amelyben x8 +x8 2.0 kiosztást kapsz, ha 2db VGA-t teszel bele. (Gigabyte-nál UD4-től felfele)
Mielött ezt az állításom is valaki kifogásálná, jelzem ,hogy ilyen irányú tesztet elvégeztünk GTX275-vel. Az NVIDIA érzékenyebb a PCIe sebességre SLI-ben mint az ATI CF-ben, ezért egy GTX275-nél jóval gyengébb ATI val nagy gond nem lehet.
Csak 3% volt a lemaradás X58-hoz képest, amely x16 + x16 [link] -
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3198 üzenetére
"Aruld mar el nekem legyszi, mitol is ne lenne stabil a gep, ha mindent auto-n hagysz, es ugy tuningolsz?"
Bocsi... nekem úgy tünt eddig ezt Te erőltetted, és épp azt a javaslatomat kifogásoltad, hogy auto helyett manuálisan állitsa fórumtársunk a qpi feszt tuningnál.
Nemdebár?Ráadásul példaként hoztad a saját géped, ami LINX stabil 200-as BCLK-n full AUTO beállításokkal.
Esetleg ezt is rosszul értelmeztem? -
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3194 üzenetére
Akkor szerencsés vagy, és gratulálok a gépedhez.
Szerintem nem mindenki mondhatja el, hogy 200-as BCLK-nál minden full AUTO mellet LINX stabil gépe vam i5 vagy i7-vel.
De lehet ebben is tévedek.Csak néhány részletkérdés:
200-as BCLK-nál a RAM mennyin is fog menni?
Nálad beáll auton 6x-re a ramszorzó? (már az is 1200 Mhz)
És ha 6-os ramszorzónk van, akkor mekkora is lehet qpi meg az uncore szorzó?
Ráadásul a legtöbb P55-ben nem is lehet függetlenül állítani az uncore szorzót.
Szóval mennyi is a ramszorzód 200-as BCLK-nál full AUTO mellet? -
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3192 üzenetére
Te.. ez a Vargáné még csinál tápokat?
Utoljára irodai P3 konfigban találkoztam a tápjával vagy nyolc éve.Amúgy igazad van.. Amit akartam már elmondtam.
Elörébb nem fogunk jutni, Te baromságnak tartod hogy azt javasoltam, hogy AUTO helyet manuálisan állítasa be a qpi feszt, ha tuningol, én meg úgy gondolom, ökörség egy tápot veszélyesnek minősíteni, mert állítólag más "bél" van benne.
Valószinüleg észérvek ellenében is ragaszkodni fogunk az álláspontukhoz.
Akkor inkább egyszerübb befejezni. Én ezt teszem. -
fsb1000
nagyúr
A táp probléma valakinek az i5 tuningja kapcsán merült fel.
Szerintem legalább annyira fontos téma lehetne tuning esetén, mint a " mivel hűtsem " sokkal népszerübb és közérthetőbb téma.
A táp is lehet korlátja egy erőteljesebb tuningnak.
És az is igaz, hogy a gagyibb tápok között akadnak olyanok, amelyek nem teljesítik a speckójukat, és még a közép kategóriába soroltak is képesek 0,5-1V-val ledroppolni már a teljes terhelés 80-90%-nál is.Egy combosabb VGA 8A-t is felvehet az alaplap felöl, igy nem sok marad a CPU-nak, de gyenge tápnál már a VGA terehelése nélkül is akadhatnak gondok.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3185 üzenetére
Ne haragudj... tényleg nem értesz a tápokhoz, de még tájékozott sem vagy e témakörben.
Nézzünk közérthető példákat.
Szerintem a Corsair TX750-es az egyik legjobb táp a piacon. A speckója és a független tesztek alapján is szinte 100%-ig lehet terhelni annélkül, hogy az egyetlen 12V-os ága jelentősen ledroppolna (60A / -0,2V!!!!) : [link] mindezt 80%-nál nagyobb jósági faktorral. Teszt: [link]
Meg fogsz lepődni, de nem a Corsair gyártja hozzá az elektronikát, hanem a CWT.
Értsd: más a "bele"A kisebbik modell szintén a jobbak közül való: TX650. Ennek a belseje pedig seasonic. Ez is átcimkézett táp, de kiváló tulajdonságokkal.
Nekem ilyen tápom van. Most akkor ez veszélyes táp? Menjek érdeklődni a tápos topicba?Ejhh.. el kéne már felejteni a fórumokon felszedett és tovább visszhangzott urban legendeket.
Sok dicsért/ájanlott táp más "belsejű" avagy átcimkézett. Irreleváns tényező, ha tápokról beszélgetünk. Mindig a konkrét speckot és a (lehetőleg) független teszteket kell első tájékozódási pontként felhasználni.
Ha nekem nem hiszel akkor legalább a PH! idevágó cikkeit olvasd el. [link]Off téma volt, bocs mindenkitől, de alergiás vagyok a "veszélyes" tápokra.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3180 üzenetére
A kicsit is műszaki beállítottságú emberek háztartásában általában akad egy feszültség mérő készülék.
Nem olyan nagy durranás rádugni az egyik molex csatira és figyelni, hogy a 12V hogy változik, mikor a tuningolt procira ráindítja a prime95-öt vagy a LINX-et.
De már abból is sokat meg lehetne tudni, ha egy háztartási fogyasztásmrőt tesz a táp elé, és még a ház oldalát sem kell lenyitni....Aki meg humán beállítottságú és mégis tuningos gépet akaer, az vigye szakemberhez a gépét, vagy legalább olyanhoz aki szeret és tud ezzel foglalkozni.
//////////
Nem akarlak megbántani, de neked és nekem is 0 (nulla) tapasztalatunk van a konkrét tppal kapcsoltaban. Bocs ha félreérttetem, de én ezt olvastam ki a tegnapi hsz-edből hogy veszélyesnek titulálod. Na és ha más "bé2l van benne? A sok tápban más "bél" van, azaz a forgalmazó csak átcimkéz egy már bevált vagy olcsó elektronikát. Ez nem jelent semmit.
A konkrét esetben akkor fog eldölni, hogy a táp volt-e kevés, ha egy megfelelő táppal helyettesíti a fórumtársunk.
Sajnos a 550W-os Chieftec semmivel sem tünik jobb választásnak nagy áramfelvétel esetén, mivel az már 3 ágon adja le 3x18A-t, azaz áganként kevesebbet tud mint a 450-es Floweres.
Tehát ha ugyanaz a hibejelenség mutatkozik, akkor egy lépéssel sem tart előrébb.Továbbra is javaslom az olyan táp beszerzését/kölcsönzését, amely 1 ágon adja le a 12V-ot és a speckójában legalább 20-40% nagyobb max. áram van megjelölve mint a teljes rendszer áramfelvétele terheéskor.
30A felett már nagy meglepetések nem lehetnek.... -
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3177 üzenetére
"ergo veszelyes"
Szerintem meg az ilyen kijelentések veszélyesek.Természetesen minden véleményt a helyén kell kezelni, igy az enyémet is, mivel itt nem szakemberként hanem fórumolvasóként jelenünk meg és csak igen keveseknek van konkrét tapasztalata azokról az eszkezőkről és technológiákról amikről beszélgetünk.
Tehát nyugodtan hagyd figyelmen kivül az én véleményem is. Főleg tápügyben, és legfőképp a "veszélyes" tápok témakörében.Majdha a fórumtárs megmérte, hogy a "gépkiller" tápjának a 12V-ja mennyit droppol CPU terhelésnél, akkor térjünk vissza erre a témára.
(vagy berakott egy nem Floweres tápot, mert beijedt a "más belektől" és az új táppal nincs fagyása tuning alatt a mostani beállításokkal)Abban meg nem értek veled egyet, hogyha a qpi feszültséget AUTO-n hagyjuk vagy más paramétereket, akkor annak értéke nem lehet gond tuningnál..
Ha igy lenne akkor semmi dolga nem lenne az egyszerű polgárnak, csak a fel kéne nyomnia a BCLK-t oszt jónapot... A többit az AUTO mód elintézi.
De ez nem igy van. -
fsb1000
nagyúr
válasz
alibaba78 #3174 üzenetére
Ezt nevezik urban legendnek. Ezzel szemben Steffpapa megadta a konkrét tipust és láthattuk a speckót.
A másik topicban konkrétan erről a tipusról is szó van vagy csak a gyártóról kialakult vélemény formálódott technikai és tapasztalati érvek nélküli ajánlássá?
(illetve elutasítássá)Én csak általában a super flowerről olvastam abban a topicban.
Nem mintha kedvencem lenne ez a táp/gyártó/cimkéző, de a tápcsalád általános tulajdonságairól egy i5 tuning problémájára következtetni elég meredek dolog, miközben a qpi nem lett beállítva. Gondolom RAm időzítés, feszek egyebek úgyszíntén nem.Persze lehet hogy a táp a hibás, de konkrét mérések nélkül volna még pár ötlet aminek a valószinüsége magasabb tuning alatti fagyogatás okaként.
De.. tápügyben már nem kivánok senkivel sem vitázni, mindenki olyan tápot vesz vagy utasít el ami neki jólesik.
Az én ajánlásom max. annyi hogy lehetőleg olyan tápot kell venni, ami egy ágon adja le a 12V-ot és itt legalább 20-40%-val meghaladja a speckó szerinti max terhelhetősége a konfig becsült áramfelvételét. -
fsb1000
nagyúr
válasz
stefflpapa #3166 üzenetére
Szerintem nem a tápoddal van a gond.
Erdei körökben elterjedt az a nézet, hogy QPI feszt 1,35V ig lehet vagy egyenesen arra kell állítani magas BCLK-nál.
Szerintem 1,2 és 1,3V között is érdemes probálkozni 200 alatt, de ez nyilván CPU függő is. -
fsb1000
nagyúr
hehe...maradok fsb-nél... amikor ezt a nevet választottam akkor csak ábránd volt a 4x250 azaz 1000-es FSB
mamár.... olyan számításteljesítményünk van, hogy a 40 éves holdraszállást levezényelhetnénk 1 géppel. 4+4mag desktopban? ki gondolta volna ezt 10éve.
.
ja... ha a feszt felnyomod 1,4V-re a TX3 máris izzadni fog. Kb 120W-ot tud normális dT-vel.
Egyébként kiváló CPU hűtőnek tartom. -
fsb1000
nagyúr
válasz
stefflpapa #3163 üzenetére
A qpi feszen nem állítottál? Azt is kéne mert a BCLK felnyomásával változik annak is a frekije.
Milyen tipusú a tápod? A 12V által leadott áram számit.
Ha több ágas és áganként csak 15-16A-t tud, akkor lehet hogy a maxig kihajtottad.
Kéne monitorozni a 12V-os ág feszét, mert az ilyenkor ledroppol.Volt itt egy kis vita hogy a CPU menyit hőt termelhet.... mivel nálad normális hőfokon tartja a CPU-t a mugen, 150W-nál többet biztos nem jön ki belöle, ennyit meg csak kéne birnia tápodnak.
Szóval inkább az egyébb feszeket nézd meg, esetleg a RAm szorzót csökkentsd, ha a gyári freki főlé ment a magas BCLK-val.(hívjuk már BCLK-nak az fsb-t, mefrt annak már vége a C2D-vel...)
-
fsb1000
nagyúr
A TX3 egy középkategóriás CPU hűtő, az Arctic Freezer XTREME rev.2 meg a felső kategória közepe a maga 160W-jával.
A magasságuk kb azonos. A hyper 212plus 2,5cm-vel magasabb ezeknél és a hűtőképesség/zajszintje a Arctic Freezer XTREME rev.2-vel nagyjából azonos.
Nem tudom mekkorák a tervezett házak, de nekem a Hyper212 jól elfért egy átlagos házban.
(ház külső méret 19cm)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- PlayStation 5
- Telekom mobilszolgáltatások
- Vezetékes FEJhallgatók
- Canon EOS DSLR topic
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core ultra 7 265K CPU leárazás!!!
- AMD A10-7850K Quad Core FM2+ processzor
- i7-12700KF újszerű/új CPU-k: 89,999-91,999 Ft! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest