- Megemelte az új GeForce-ok árazását az ASUS és az MSI
- Hamarabb hozza az AMD az Instinct MI350-es sorozatot
- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Micro Four Thirds
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen egeret válasszak?
- Megemelte az új GeForce-ok árazását az ASUS és az MSI
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bile Demon
őstag
válasz Anthony28 #6357 üzenetére
Ugye nem a RAM-ok limitálnak? Csak erre akartam rákérdezni.
Ha mindkét lapban is mind az sok x procinál ugyanazok a max 990MHz-en futó RAM-okat használtad, akkor is pont ez lenne, egy szót sem ejtettél a RAM-okról. Tudom megnézhettem volna a fórumos előéleted... Ennyi proci lecserélése mellett már biztos vagyok benne, hogy náhány RAM csere is volt... úgyhogy akkor nem szóltam.
szvsz. kizárt ennyi 490-en wallos procit kifogni
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Ezt én is eljátszottam régebben. Leállított ventilátorral a külső hőmérsékletet hagytam elmenni 80 egynéhány fokig, miközben TAT-al volt terhelve, az akkori Coretemp még nem mért T j max fölött, úgy látom az új az már átszámolja a túlcsordult regiszter értékeket.
Látom egyforma procink van (steppingre is), a tiednek mennyi fesz kell a 3.6-hoz?
Az én procim még "extraszűz" nem tapasztalta meg, milyen 3.2GHz fölött működni , ahhoz már feszültséget kellene emelni. A bátorság megvan, de sok értelmét nem láttam, mert találgathatnék, hogy most a proci vagy RAM hasalt el...
A RAM-jaim jó ha 2x430-ig mennek. 666-os + 800-as RAM vegyesen 1.9V-on Külön tesztelve a 666-os Kingstonok bírják a 2x450-et a Kingmaxokkal együtt már nem...
6-6-6-24 időzítéssel 11-es TRD-vel se indul, 4 modul átka. Van olyan RAM beállítás amit visszavéve megnőhet a max freki?Bruhe
-
Bile Demon
őstag
TM ről:
http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=420&pgno=9A BIOS-ban amikor kikapcsolom a TM-et, akkor csak a TM2 tiltódik le és továbbra is lelassul 83 fokon a proci (TM1 miatt), a RightMark CPU Clock Utilityvel kikapcsolható a TM1 is.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Az órajel kapuzás és a TM1 és TM2 üzemmódok is, mint ahogy a C1E EIST letilthatóak. Ezek automatikusan működnek.
Javaslom a "rmclock_230_bin_upd1.exe" nevű progit, ennek a leírását bővebb infószerzés céljából, én is onnan informálódtam.
Viszont amikor "katasztrófikus túlmelegedés" van, amit az említett lábon jelez a proci, na ez nem letiltható, amikor ilyen jelzést ad, akkor (szerintem) belül mindent lekapcsol amit csak tud, úgysincs más dolga, lehet hogy ez a hibajelzés vonal belül hardveresen lekpcsol minden részegységet. Ennek a proci adatlapjában lehet utánanézni. Az is lehet, hogy ott se részletezik.
a fel / lehúzás azt jelenti, hogy egy vonalra, egy felhúzó ellenállással feszültséget kötnek és így a vonalon határozott 1-es logikai szint lesz. Ez jelentheti pl hibát. Így ha nincs processzor a foglalatban akkor eleve megvan a hibajelzés. Akkor is megvan, ha a processzor és a bemenet között a kapcsolat nem jött létre, pl kivan törve a procinak az a lába, vagy szakadt a nyákon a vonal. stb. Csak akkor indul be az alaplap, ha a processzor, egy erősebb lehúzással azt jelzi, hogy minden OK. Ez így elég biztonságos.
arra gondoltam, hogy próbálj meg bekapcsolni egy alaplapot CPU nélkül. Elvileg az alaplap ilyenkor azt fogja hinni, hogy a processzor túl van melegedve, mivel nem jelzi, hogy a hőmérséklete OK. Ezt csak az elmélet ellenőrzésére mondtam, mert kérdezted, hogy mivan ha nem ad jelet ez a láb.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
akkor nem kapcsol le, aztán lesz ami lesz... túlmelegszik, bármi történhet. nem tudok más féle hardveres védelemről. a proci nem tudja lekapcsolni magát az biztos. az órajelét tudja kapuzni, meg kikapcsolja a cachet meg amit tud, de mindent nem tud lekapcsolni. 0 hűtőfelülettel így is tovább fog melegedni.
ha őrajta műlik akkor talán szét tud égni. de lehet hogy ennyire nem tud felmelegedni így se, mert a foglalat és alaplap elvezt annyi hőt, hogy az a pár watt nyugalmi dissipációja nem tudja eléggé felmelegíteni ahhoz hogy károsodjon.de elég kicsi a valószínűsége hogy pont az a láb/vonal hibásodik meg. nyilván úgy specifikálta az intel, hogyha szakadás van ezen a vonalon, akkor az jelzi a hibát! tehát ezen a vonalon aktív lehúzást vagy felhúzást fogad az alaplap védelmi bemenete. és csak akkor kapcsol be ha ez a vonal OK-t jelez.
ki lehet próbálni egy alaplapot proci nélkül... ha igy van, akkor le kell kapcsolja magát.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Pietrosz #3987 üzenetére
Megmagyarázom:
Nagyobb core feszültségre a hőmérő alacsonyabbnak méri a mag hőmérsékletét.Ez az a feltételezés képletben, amit a hosszú postom vége felé írtam:
T j KIOLVASOTT = k1 * Vcore + k2 * T valós mag
ha k1 konstans negatív akkor előfordulhat ilyen.
az is lehet hogy k1 nem konstans hanem feszültség és/vagy hőmérséklet függő változóIdeális esetben k1=0 és k2=1 kellene hogy legyen.
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Nyugdíjas #3982 üzenetére
Amit idéztél abban ezt írtam:
T hűtő = 35-37 fok -> T mag = minimum 50amit írtál utána:
T hűtő = 30 fok -> T mag semmiképp nem lehet 50 fok felett?Ez Nem következik abból amit írtam...
Ha 30 fokos a hűtő, akkor a maghőmérséklet 45 fok felett lesz, hogy ténylegesen mennyi az a feszültségtől és az órajeltől függően ki fog alakulni.
A tényleges 80 fok viszont csak úgy tud összejönni, ha:
1. szét van feszelve és overclockolva a proci és 3x annyit disszipál mint kellene.
vagy
2. a hűtőborda és a proci sapka között rossz a hőátadás. ha normálisan van pasztázva és felfekszik a hűtő, akkor ez az eset kizárt.
vagy
3. a proci mag és sapka közt "belül" a prociban van hővezetési probléma.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Igen, tisztában vagyok vele, hogy a Tuning Guruknak semmi újat nem mondtam, nem is tudnék. Ők sokkal jobban tudják ezt nálam, biztosan itt ott pontosítani is tudnák azt amit leírtam.
Főleg azoknak szólt akik azt hiszik, hogy a 40 fok alatti core hőmérséklet léghűtéssel reális.
Nekem egyébként az E6400 külső hőmérsékle 49 fok a mag pedig 68 fok egy gyárihűtő szerű hűtő 5V-on. Viszont így állati halk és mégis megy.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Szenzor témához:
a magokban lévő szenzorok a "CPU thermal throttlingot" vezérlik, a T junction max alatt 1 vagy 2 fokkal elkezd lassulni a proci (szorzó és fesz visszavétele mint EIST esetén + halt állapotok beiktatása), hogy ne melegedjen tovább. viszont ha a hűtés nem elég jó, vagy a thermal throttling ki van kapcsolva (ez megfelelő szoftverrel kikapcsolható), akkor tovább tud melegedni a mag. a T j max fölött fals hőmérséklet értékeket lehet kiolvasni, mert átfordul max értékből min értékbe a regiszter. De a proci tovább működik, nem csinál lekapcsolást.
Van még egy hőmérő a proci tokozásában, ami a kupakban levő hő elosztó lemezzel van kapcsolatban, ha ennek a hőmérséklete elér egy határértéket, akkor a proci egy lábon jelzi az alaplapnak, hogy "nagy gond van" és erre annak le kell kapcsolnia a proci tápját illetve az egész rendszert.
Az E8xxx-nél a magban lévő szenzoroknak elég nagy gyártási szórása van. láttam olyan képet, hogy 4 fokos az IDLE hémérséklet... szobahőmérsékleten ez igencsak durva hiba.
a magok hőmérséklete alap beállítások esetén (nincs felülfeszelés és tuning), kiterhelt processzornál tipikusan 15-20 fokkal magasabb, mint a sapka hőmérséklete. a CPU hűtő talpa a sapkánál 1-2 fokkal hidegebb (jó esetben ha a hűtő rendesen felfekszik).
tehát, ha a procihűtőt kézmelegnek érzi valaki, mondjuk 35-37 fokosnak, akkor a mag hőmérséklete 53-57 fok körül van a valóságban, ennél kevesebb nem lehet, csak több, ha pl a pasztázás is rossz, vagy nem fekszik fel rendesen. Lehet bármilyen brutál tuning hűtő vagy gyárihűtő, ha egyszer a talpa kézmeleg, akkor a maghőmérséklet már biztosan 50 fok felett jár.
Akinek kiterhelve 25-30-40 fokos a maghőmérséklet, bármennyire is tetszik neki és örül, az egy FALS érték. Ezek alap órajelen is irreálisan alacsony hőmérsékletek, erős tuningnál meg pláne... Ettől még jó a proci, csak a hőmérője nem hőmérsékletet mér, hanem leginkább a disszipációval, a hőmérséklettel, talán még a magfeszültséggel is arányos VALAMIT.
Továbbá a feszültség és/vagy órajel emeléssel a 20 fokos hőmérséklet különbség is ARÁNYOSAN nő, tehát 2x akkora órajelen (kb 2x akkora disszipáció) a 15-20 fokból 30-40 fok lesz, vagyis ennyivel melegebb a mag, mint a tokozás/hűtő talpa. Ez fizikai tény.
Egy 4GHz-re húzott procinak illik minimum 65 fokos core hőmérséklettel rendelkeznie.SZVSZ:
A mag feszültség emelése ezeknél a prociknál, közvetlen ráhatással van a MÉRT hőmérséklet értékekre, úgy értem a hőmérő pontosságát tovább rontja a fesz emelés és ha ténylegesen nem is változott a hőmérséklet akkor is többnek méri a processzor.Ez egy lehetséges magyarázat arra a problémára, hogy a +0.2V-os fesz hatására 40 fokkal lett "melegebb" a processzor. Ez csak a feltételezésem, de nagy valószínűséggel így kell lennie.
Bruhe
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Futás, futópályák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Micro Four Thirds
- BestBuy topik
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- Elektromos cigaretta 🔞
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz 8-Cores (96M Cache, up to 5.0GHz) Box Processzor! BeszámítOK
- Hibátlan - AMD Ryzen 5 1600X 3.6GHz 6mag 12szál CPU processzor
- Intel Core i5-12400F LGA1700 OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- Ryzen 7 7800 x3d , 2027.11.11 ig garancia
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest