Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Valami baja van a tápomnak
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- Ez a tágas mikrotorony már faberakással is választható
- Milyen videókártyát?
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter789
senior tag
válasz
atesss
üzenetére
Azért jó ha valaki sokat adott el az adott termékből, mert akkor irány a negatív értékelések és keress rá hogy nem kapott e miatta sok negatívot - ebből le lehet szűrni hogy magával a típussal általában elégedett e az a sok sok vásárló, vagy gyanúsan sokan minősítik le miatta... De utána vásárolni nem feltétlenül attól vásárolnék aki az adott cuccból sokat eladott már, ha a termék maga valami olyan amit sokan mások is árulnak olcsóbban...
Sajnos az hogy lassan ér ide, az gyakran előfordul. Esetleg még pozitívak a tapasztalataim az Aliexpress-el (ugyanolyan piactér mint az ebay, nem egy konkrét bolt) > 2 csomagot rendeltem nov. végén és mindkét csomag 10-12 napon belül itt volt tracking nr.-el, pedig olcsó pár dolláros cuccok voltak, olcsóbban mint amennyiért bárki árulta ebayen...
Az iránytű / gyorsulásérzékelő / gyro témával még én is csak ismerkedek - nekem elsősorban az ütésérzékelés az érdekes, az iránytű az csak mellékes téma. Olyan 9DOF modult / csippet még nem találtam, amiből minimális konfigolás után készre számolva jönnének ki az adatok. Illetve létező termék, pl hajózásban NMEA0183 (soros) és NMEA2000 (CAN) vannak ilyenek, de természetesen sokszáz / ezer ojrós árcímkével...
RTC: épp csak kipróbáltam egy DS1307-et, de nem tűnt atomóra pontosságúnak. Mondjuk nem egy tiszta kivitelezésű modul volt, hanem egy SOIC példányt odaforrasztottam egy próbanyákra egy alaplapról lementett 32KHz-es kvarc társaságában - asszem úgy napi 1-2 perc között volt a tévedése. De utána picit átformáltam a projektet és most egy PIC24-ben lévő RTC-t használok és ez emulálja le I2C slave eszközként a DS1307-et - ugyanazokat a regisztereket adja azonos címen, így akár az rtc-ds1307 kernel modullal és a hwclock programmal is lehet inicializálni és írni / olvasni mintha valódi DS1307 lenne... Így most asszem napi 10-20mp a pontossága, de a PIC RTC modulját még lehet finomhangolni úgyhogy valószínáleg egészen pontosra is be lehet kalibrálni...
I2C portbővítőket még egyáltalán nem próbáltam - inkább használok több lábú kontrollert - olcsóbb, egyszerűbb nyákterv, kevesebb macera... Persze biztosan akad olyan projekt ahol megvan a létjogosultsága... Illetve hasonlóan vagyok az LCD modul (pl HD44780) vagy 7seg LED kijelző meghajtókkal is, hogy minek lassítsam és bonyolítsam a feldolgozást egy külső modul használatával? Közvetlenül rákötöm a kontrollerre és kész...
Az I2C úgy működik hogy nem a láb húzza fel a saját tápfesze közelébe a buszt hanem egy külső ellenállás (ez a logikai 0), a láb pedig le-lehúzza azt földre (ez pedig a logikai 1 állapot, tehát invertált)
412-dik oldal - 29.4.9 Pin Threshold and Hysteresis
5V tápfesz mellett ~2.1V-ig logikai 0 és ~2.6V-tól logikai 1 a digit láb olvasás eredménye (közte bizonytalan, el kell kerülni ezt a sávot). Tehát ha erre az 5V-os AVR-re kötöd a 3.3-0V között váltakozó I2C buszt, akkor azt biztonságosan kell tudnia olvasni...Az SPI vagy a soros már picit más, mert ott a láb maga húzza fel a buszt ha logikai 1-et akar küldeni - ilyenkor ellenőrizni kell, hogy a másik oldal IO lábának mi a toleranciája. Vannak IC-k amelyek bár 3.3V-osak, de egyes IO lábaikon "5V tolerant", tehát közvetlenül össze lehet őket kötni. Ha ez nincsen, akkor 2 ellenállásból egy feszültségosztót kell építeni közéjük. A visszafelé ághoz pedig meg kell nézni, hogy a kisebb feszültségű oldal adatlapja alapján mi a logikai 1 kimeneti feszültsége, mert nem feltétlenül azonos a tápfesszel! Pl az AR9331 MIPS proci bár 3.3V-os, de a digit lábain már csak ~2.6V-ot lehet mérni ami erősen határeset, de elvileg még működőképes lenne a fenti AVR-el. Esetleg az AVR feszültségét visszavéve 4-4.5V-ra lehet növelni a biztonságot
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Arc Raiders
- Valami baja van a tápomnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- GoodSpeed: Nem vénnek való vidék - Berettyóújfalu
- További aktív témák...
- Ryzen 7 5800X3D + Strix B550-A + 32GB Corsair Dominator + RX 7900 XTX NITRO+ 24G + 1200W 80+ plat
- HP ZBook Fury G8 - RTX A3000 - ajándék dokkolóval és laptop hűtővel
- Heatkiller Tube 100 D5 - full extra
- Gigabyte AORUS 17 - i7-12700H - RTX 3070 Ti - 32GB RAM - 1TB M2 SSD -FHD 360H- eredeti csomagolásban
- DDC Pumpa kiegészítők: top, bottom (hűtőborda), tartály,
- Gitárerősítő Boss Katana 50
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1 TB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3440, 90% Akkumulátor
- ÚJ BONTATLAN Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Égkék - HUN - mc7a4mg/a 3 év gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3338, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
ekkold